Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. november 9. 11:30 Világ

Akkuipart és uniós pénzeket érintő korrupcióba bukott bele az egyik legrégebb óta hatalmon lévő EU-s vezető

Korrupciós botrányba bukott bele a portugál miniszterelnök, António Costa, aki az egyik legtöbb ideje hivatalban lévő vezető volt az EU-ban, 2015 óta kétszer választottak újra. Costa kedden mondott le, miután a rendőrség házkutatást tartott nála és több minisztériumban, valamint letartóztatott legalább öt embert, köztük a kabinetfőnökét.

  • Costa azt mondta, a lelkiismerete tiszta, és kész mindenben együttműködni a nyomozó hatóságokkal. Az ellenzék a kormány lemondását követeli.

Előzmények: már 2019-ben felmerült a gyanú, hogy a kormány célzottan, cégekre szabva írt ki koncessziókat. A kormánynak idén nem ez az első korrupciós ügye, az állami légitársaság botránya miatt több miniszter és államtitkár is lemondott.

Alulnézet: az érintett projektek Portugália dekarbonizációs céljaihoz és uniós pénzekhez kapcsolódnak. Két koncesszió az ország északi részén létesítendő lítiumbányákra vonatkozik, egy koncesszió zöld hidrogén termelésére, a harmadik érintett projekt pedig egy adatközpont, amely egy amerikai és egy brit befektetési alaphoz köthető.

Tágabb kontextus: a szocialista Costa 2015 óta kormányzott, eleinte baloldali pártok koalícióját vezetve, később kisebbségi kormány miniszterelnökeként. Pártja 2022-ben meglepetést okozva abszolút többséget szerezve nyerte meg a választásokat.

  • A kormányzása alatt a korábban gyengélkedő portugál gazdaság növekedni tudott, a portugál GDP idén messze az uniós átlag felett, várhatóan 2 százalék körül bővülhet, írja az Economist.

Mi várható? Az elnök elfogadta Costa lemondását, most arról kell döntenie hogy feloszlatja-e a parlamentet és választásokat ír ki, vagy pedig lehetővé teszi a parlamenti többséggel rendelkező szocialistáknak, hogy új kormányt alakítsanak.

  • Costa azt mondta, a vizsgálatok eredményétől függetlenül nem tervez újra indulni a miniszterelnöki posztért.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ akkumulátoripar korrupció lítium Portugália Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 04:50 Közélet, Világ

A földgáznál már lazán kiválthatná a kormány az orosz szállításokat

Az orosz gáz nagy részét már akkor is nélkülözni lehetne, ha a külügyminiszter tárgyalásain lebeszélt ügyleteknek csak a fele valósul meg.

Váczi István
2024. július 19. 14:47 Világ

Sokkal drágábban épülhet új atomerőmű Csehországban, mint Pakson

A dél-koreai KHNP építheti meg Csehország új atomerőművét a jelenleg is működő Dukovany atomerőmű telephelyén; 43 százalékkal lehet drágább, mint Paks 2.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 22. 11:54 Adat, Vállalat

Magyar olajellátás: „ha Al Caponéval üzletelsz, legyen B-terved”

Nagyobb a füstje, mint a lángja a Lukoil-ügynek: nem valószínű, hogy az orosz olajipari cég ukrajnai szankcionálása komoly gondokat okozna a hazai energiaellátásban.

Jandó Zoltán
2024. július 21. 08:45 Adat

Rekord drága a Forma-1 Magyarországnak, mi lesz a nézőszámmal?

A hétvégén tartják a Forma-1-es Magyar Nagydíjat, amely megrendezésének lehetőségéért ezúttal közel 20 milliárd forintot fizethet az állam.

Kiss Péter
2024. július 21. 04:56 Pénz

Mire számíthatnak a szárnyalás után a befektetők a második félévben?

Meglepően jó eredményeket hozott az első félév a tőkepiacokon, most érdemes megnézni, hogy mi várható az év második félévében.