Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. november 9. 11:30 Világ

Akkuipart és uniós pénzeket érintő korrupcióba bukott bele az egyik legrégebb óta hatalmon lévő EU-s vezető

Korrupciós botrányba bukott bele a portugál miniszterelnök, António Costa, aki az egyik legtöbb ideje hivatalban lévő vezető volt az EU-ban, 2015 óta kétszer választottak újra. Costa kedden mondott le, miután a rendőrség házkutatást tartott nála és több minisztériumban, valamint letartóztatott legalább öt embert, köztük a kabinetfőnökét.

  • Costa azt mondta, a lelkiismerete tiszta, és kész mindenben együttműködni a nyomozó hatóságokkal. Az ellenzék a kormány lemondását követeli.

Előzmények: már 2019-ben felmerült a gyanú, hogy a kormány célzottan, cégekre szabva írt ki koncessziókat. A kormánynak idén nem ez az első korrupciós ügye, az állami légitársaság botránya miatt több miniszter és államtitkár is lemondott.

Alulnézet: az érintett projektek Portugália dekarbonizációs céljaihoz és uniós pénzekhez kapcsolódnak. Két koncesszió az ország északi részén létesítendő lítiumbányákra vonatkozik, egy koncesszió zöld hidrogén termelésére, a harmadik érintett projekt pedig egy adatközpont, amely egy amerikai és egy brit befektetési alaphoz köthető.

Tágabb kontextus: a szocialista Costa 2015 óta kormányzott, eleinte baloldali pártok koalícióját vezetve, később kisebbségi kormány miniszterelnökeként. Pártja 2022-ben meglepetést okozva abszolút többséget szerezve nyerte meg a választásokat.

  • A kormányzása alatt a korábban gyengélkedő portugál gazdaság növekedni tudott, a portugál GDP idén messze az uniós átlag felett, várhatóan 2 százalék körül bővülhet, írja az Economist.

Mi várható? Az elnök elfogadta Costa lemondását, most arról kell döntenie hogy feloszlatja-e a parlamentet és választásokat ír ki, vagy pedig lehetővé teszi a parlamenti többséggel rendelkező szocialistáknak, hogy új kormányt alakítsanak.

  • Costa azt mondta, a vizsgálatok eredményétől függetlenül nem tervez újra indulni a miniszterelnöki posztért.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ akkumulátoripar korrupció lítium Portugália Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.