Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. március 3. 16:05 Világ

A bunkerek már nem csak átmeneti menedéket adnak Herszon környékén

A Herszon környékén fekvő Lucsban a háború előtt közel ezren éltek, mára azonban csak ötvenen maradtak, és szinte mindannyian bunkerekben laknak. A hidegháborús időkből fennmaradt építményekben eleinte csak az éjszakai bombázások elől kerestek menedéket a helyiek, ám idő közben a település és környéke kulcsfontosságú harctérré vált, aminek következtében az épületállomány súlyos sérüléseket szenvedett – a támadásoknak jobban ellenálló óvóhelyek így lassan a településen maradók állandó lakóhelyévé váltak a Washington Post beszámolója szerint.

Az ötvenes években épült, atomtámadás elől is fedezéket nyújtó létesítményeket az elmúlt évtizedekben jócskán elhanyagolták, senki sem számított rá ugyanis, hogy valaha még szükség lehet rájuk. A háború kezdetével azonban rögvest nekiláttak a lucsiak a bunkerek takarításának, amelyeket aztán egyre inkább belakni kényszerültek: mostanra rákapcsolták őket az elektromos hálózatra, a fűtést fatüzelésű kályhákkal oldották meg, a vízellátást is sikerült kialakítani, továbbá jórészt ágyakkal és színes textíliákkal rendezték be az óvóhelyeket.

A lap említést tesz például egy 55 éves nőről és családjáról, akik augusztus óta egy füves domb tövében nyíló ajtót követő meredek lépcsőn keresztül térhetnek haza, miután a házuk lakhatatlanná vált. Noha az ukránok novemberben felszabadították Herszont és környékét, az orosz bombatámadások nem szűntek meg a térségben, sőt, lakóövezeteket és kórházakat is érintenek, az ellátást továbbá jórészt humanitárius szegélyszervezetek biztosítják. A veszélyek ellenére a bunkerben élő család optimista.

A jövőnk azon múlik, hogy megpróbáljuk jobbá tenni a környezetünket. Igyekszünk, hogy újra virágokkal, rendezett házakkal és zöldellő fákkal teli faluban éljünk, amennyire csak tudunk. Minden rendben lesz.

– fogalmazott az asszony, akinek lelkesedését az sem törte le, hogy fia Bahmutba készül a megszálló oroszok ellen harcolni.

Világ bunker orosz-ukrán háború orosz-ukrán konfliktus Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2023. március 27. 14:17 Világ

A szankciók ellenére rekordot dönthet az orosz dízelexport márciusban

A kieső európai import helyett eddig sikeresen talált alternatív vevőket Oroszország, bár vannak arra utaló jelek, hogy nem tart ki sokáig a fellendülés.

Váczi István
2023. március 27. 12:23 Világ

Ukrajnának akarnak lőszert gyártani, de lehet, hogy nem lesz hozzá áram

Megakadni látszik egy gyárbővítés Norvégiában, mert a szabad áramforrást elhappolta az üzem elől egy olyan adatközpont, amely a Tiktokot szolgálja ki.

Torontáli Zoltán
2023. március 26. 04:34 Adat, Világ

Tényleg kell nekünk ennyi élelmiszerbolt?

Európai összehasonlításban viszonylag sok dolgozóval érünk el viszonylag kis forgalmat, esélyes, hogy a magyar boltosok szétaprózzák a piacot.

Fontos

Fabók Bálint
2023. március 27. 04:34 Élet

Balatoni nyaralás 2023: még húzósabbnak ígérkezik a lángos ára az idei szezonban

Minden büfés a szomszédját lesi, hogy mennyiért adja majd a terméket. Az idei nyár sokaknak lesz vízválasztó.

Hajdu Miklós
2023. március 26. 15:47 Tech

Azok a technikusok is aggódhatnak a ChatGPT miatt, akiket a robotok hoztak jó munkaerőpiaci helyzetbe

Sőt, a legújabb fejlesztések már nem csak a rutinszerű feladatok gépesítésére alkalmasak, hanem a kreativitást igénylő tevékenységek elvégzéséből is kivehetik a részüket.

Nagy Zsolt
2023. március 25. 16:47 Élet

A halálozási adatokon is látszik az óraátállítás miatti alvásmegvonás

Az óraátállítás egészségre gyakorolt negatív hatása kimutatható.