Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. március 2. 16:53 Világ

Olyan drága a gyerekgondozás az Egyesült Királyságban, hogy munka helyett inkább otthon maradnak az anyák

Négyből három brit anyuka szerint olyan magasak a gyermekgondozás költségei a fizetésekhez képest, hogy a munkába való mielőbbi visszatérés helyett érdemes hosszabban otthon maradniuk a szülést követően. A jelenség fokozza az eleve fennálló toborzási nehézségeket a munkaerőpiacon, és mostanra a politikai pártok napirendjére is felkerült, derül ki a Bloomberg beszámolójából.

A probléma hátterében az Egyesült Királyságban kiemelkedően drága ellátás áll, amit mi sem szemléltet jobban, mint hogy a szülők ötöde a háztartásuk jövedelmének több, mint felét kénytelen bölcsődére és hasonló szolgáltatásokra költeni. Az árak nem csak a fizetésekhez mérten magasak, hanem nemzetközi összehasonlításban is: a brit szülőkre háruló anyagi terhek kirívók a más OECD-tagállamokban tapasztaltakhoz képest.

A munkaadók a pandémia óta fokozottan érzékelik, hogy egyre többen döntenek az otthonmaradás mellett,  és most már a politikusok is kénytelenek foglalkozni az üggyel. Erre a gazdasági szereplők mellett a választók igényei is erősen ambicionálják őket: a három évnél fiatalabb gyermeket nevelő családok 96 százaléka szavazna a következő alkalommal arra a pártra, amelyik a legjobb megoldással áll elő a témában az amerikai lap által idézett statisztikák szerint.

Az egy-és kétévesek ingyenes gondozását már most is fontolgatja a brit kincstár, míg a jelenleg ellenzékben lévő Munkáspárt a rendszer teljes átalakítását ígéri. Amennyiben a nők foglalkoztatási rátáját sikerül a gyermekgondozás területén példaként emlegetett Svédország szintjére növelni az anyák munkába való visszacsábításával, a PricewaterhouseCoopers számításai szerint akár 177 milliárd dollárral növekedhetne a brit bruttó hazai termelés. A probléma megoldása tehát nem csak a szülők, hanem az egész társadalom érdeke, egy, a Bloombergnek nyilatkozó aktivista szerint.

Világ Egyesült Királyság gyermekgondozás munkaerőpiac toborzási nehézségek Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2023. március 27. 14:17 Világ

A szankciók ellenére rekordot dönthet az orosz dízelexport márciusban

A kieső európai import helyett eddig sikeresen talált alternatív vevőket Oroszország, bár vannak arra utaló jelek, hogy nem tart ki sokáig a fellendülés.

Váczi István
2023. március 27. 12:23 Világ

Ukrajnának akarnak lőszert gyártani, de lehet, hogy nem lesz hozzá áram

Megakadni látszik egy gyárbővítés Norvégiában, mert a szabad áramforrást elhappolta az üzem elől egy olyan adatközpont, amely a Tiktokot szolgálja ki.

Torontáli Zoltán
2023. március 26. 04:34 Adat, Világ

Tényleg kell nekünk ennyi élelmiszerbolt?

Európai összehasonlításban viszonylag sok dolgozóval érünk el viszonylag kis forgalmat, esélyes, hogy a magyar boltosok szétaprózzák a piacot.

Fontos

Fabók Bálint
2023. március 27. 04:34 Élet

Balatoni nyaralás 2023: még húzósabbnak ígérkezik a lángos ára az idei szezonban

Minden büfés a szomszédját lesi, hogy mennyiért adja majd a terméket. Az idei nyár sokaknak lesz vízválasztó.

Hajdu Miklós
2023. március 26. 15:47 Tech

Azok a technikusok is aggódhatnak a ChatGPT miatt, akiket a robotok hoztak jó munkaerőpiaci helyzetbe

Sőt, a legújabb fejlesztések már nem csak a rutinszerű feladatok gépesítésére alkalmasak, hanem a kreativitást igénylő tevékenységek elvégzéséből is kivehetik a részüket.

Nagy Zsolt
2023. március 25. 16:47 Élet

A halálozási adatokon is látszik az óraátállítás miatti alvásmegvonás

Az óraátállítás egészségre gyakorolt negatív hatása kimutatható.