Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. január 24. 12:49 Világ

Ingatlanválságba navigálja magát Portugália, nem bírja a helyiek pénztárcája a külföldi befektetők tempóját

Az éves ingatlanáremelkedés utoljára három évtizede volt ilyen magas Portugáliában, dacolva azokkal az elklépzelésekkel, hogy az emelkedő kamatok lehűtik az igényeket a déleurópai országban. 

2022-ben az ingatlanárak 18,7 százalékkal emelkedtek az előző évhez képest, ami 1991 óta a legmagasabb érték.

Ugyanakkor az adatok azt is jelzik, hogy az ingatlanpiac már megkezdte a lassulást 2022 végén, és az előrejelzések szerint ez a lassulás folytatódni fog – hasonlóan egyébként a szomszédos Spanyolországhoz.

Az árakat Portugáliában elsősorban a növekvő külföldi igények vitték felfelé: egyre többen választották Portugáliát lakhelyül a meleg klíma és a költségbarát hétköznapi élet miatt. Sok vevőt vonzott az a portugál program is, amely a tartózkodási engedélyeket ingatlanvásárláshoz kötötte.

Az ilyen vevők akár dupla árat is hajlandók voltak kifizetni egy fővárosi ingatlanért, a portugál vásárlókhoz képest, idézi a hivatalos portugál adatokat a Bloomberg.

A statisztikák szerint a programban részesülő legtöbb külföldi ingatlanvásárló az Egyesült Államokból és Kínából érkezik. 

Mindez oda vezetett, hogy a portugálok többsége szerint az ország ingatlanválságba navigálta magát. Egy portugál napilap felmérése szerint válaszadóik fele támogatná, hogy a kormány visszalépjen a külföldi vásárlóknak kedvező szabályozásokból.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPortugália magyar előzése sokkal inkább a dél-európai lecsúszás eredménye, mint a kiemelkedő hazai teljesítményéGulyás Gergely fontos előrelépésről beszélt, de a fejlettségi rangsorban összesen egyetlen helyet léptünk előre az EU-tagállamok között, miközben körülöttünk cserélődtek az országok.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ ingatlanárak lakásvásárlás Portugália Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.