Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. január 24. 12:49 Világ

Ingatlanválságba navigálja magát Portugália, nem bírja a helyiek pénztárcája a külföldi befektetők tempóját

Az éves ingatlanáremelkedés utoljára három évtizede volt ilyen magas Portugáliában, dacolva azokkal az elklépzelésekkel, hogy az emelkedő kamatok lehűtik az igényeket a déleurópai országban. 

2022-ben az ingatlanárak 18,7 százalékkal emelkedtek az előző évhez képest, ami 1991 óta a legmagasabb érték.

Ugyanakkor az adatok azt is jelzik, hogy az ingatlanpiac már megkezdte a lassulást 2022 végén, és az előrejelzések szerint ez a lassulás folytatódni fog – hasonlóan egyébként a szomszédos Spanyolországhoz.

Az árakat Portugáliában elsősorban a növekvő külföldi igények vitték felfelé: egyre többen választották Portugáliát lakhelyül a meleg klíma és a költségbarát hétköznapi élet miatt. Sok vevőt vonzott az a portugál program is, amely a tartózkodási engedélyeket ingatlanvásárláshoz kötötte.

Az ilyen vevők akár dupla árat is hajlandók voltak kifizetni egy fővárosi ingatlanért, a portugál vásárlókhoz képest, idézi a hivatalos portugál adatokat a Bloomberg.

A statisztikák szerint a programban részesülő legtöbb külföldi ingatlanvásárló az Egyesült Államokból és Kínából érkezik. 

Mindez oda vezetett, hogy a portugálok többsége szerint az ország ingatlanválságba navigálta magát. Egy portugál napilap felmérése szerint válaszadóik fele támogatná, hogy a kormány visszalépjen a külföldi vásárlóknak kedvező szabályozásokból.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPortugália magyar előzése sokkal inkább a dél-európai lecsúszás eredménye, mint a kiemelkedő hazai teljesítményéGulyás Gergely fontos előrelépésről beszélt, de a fejlettségi rangsorban összesen egyetlen helyet léptünk előre az EU-tagállamok között, miközben körülöttünk cserélődtek az országok.

Világ ingatlanárak lakásvásárlás Portugália Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2023. január 27. 11:11 Világ

Jövőre indul a szigorítás Lengyelországban, kitiltják a fővárosból a régi autókat

Kezdetben csak a legöregebb autókat érinti a korlátozás, de hamarosan a ma modernnek számító gépkocsik is Varsó belvárosán kívül rekedhetnek.

Avatar
2023. január 26. 15:30 Világ

Annyi kutyát vettek az járvány alatt az Egyesült Államokban, hogy az átlagbér kétszeresét lehet megkeresni kutyasétáltatásból

Forintra átszámolva tízmilliókat is kereshet az, aki az irodába visszaűzött munkavállalók otthon maradt kedvenceit sétáltatja.

Stubnya Bence
2023. január 26. 12:40 Világ

A hideg miatt hétfőn és kedden is rezsikedvezmény járt Angliában a csúcsidős áramspórolásért

Egy hidegbetörés miatt három szénerőművet is készenlétbe állítottak, de végül nem volt rájuk szükség. 3 millió fontot osztanak ki a spórolásért a résztvevőknek.

Fontos

Jandó Zoltán
2023. január 26. 17:40 Közélet

Finomhangolja a kormány a napelemes tiltást, párhuzamosan működhet a két paksi erőmű

Elképzelhető, hogy újra épülhetnek szélerőművek is Magyarországon, legalábbis a kormány napirenden tartja a témát - rövid interjú Steiner Attila energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkárral.

Váczi István
2023. január 26. 11:05 Támogatói tartalom, Vállalat

Vége a 30 békeévnek, alaposan átalakul a világkereskedelem

Az előttünk álló években lassabban nő majd a világgazdaságnál a nemzetközi kereskedelem, miközben jelentősen megváltoznak az áruforgalom uralkodó irányai – derül ki a Boston Consulting Group nemzetközi tanácsadó cég friss tanulmányából.

Bucsky Péter
2023. január 26. 04:34 Közélet, Pénz

Az elmaradt tanári béremelés árához mérhető veszteséget okoz a NER-cégeket is segítő jegybanki program

Bárhogy is számolunk, a növekedési kötvényprogram költsége százmilliárdos nagyságrendű. A nyertesek közt sok a kormányközeli vállalat, a veszteséget jó eséllyel az adófizetőknek kell állniuk.