Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. december 8. 13:06 Világ

Enyhítettek egy oroszellenes szankción, meg is lett az eredménye

Jelentősen emelkedett a tengeri orosz szénexport azt követően, hogy az EU enyhítette az ehhez kapcsolódó szankciókat. Októberben 16,6 millió tonna szenet vittek ki Oroszországból tengeri úton a Kpler elemző cég adatai szerint, nem sokkal elmaradva az idén júniusi csúcstól. (Az adat nem tartalmazza a vasúton lebonyolított exportot.)

Ez azért nagy szó, mert a kettő között történt egy igen jelentős fejlemény: augusztus 10-én lépett életbe az orosz szén vásárlásának uniós tilalma. Ennek keretében azt is megtiltották az EU-n belüli piaci szereplőknek, hogy a szén szállításában, az ügyletek finanszírozásában és biztosításában részt vegyenek – emlékeztet a Bloomberg cikke.

Szeptember 21-én azonban az Európai Bizottság kiadott egy állásfoglalást, amellyel visszavonta az utóbbi korlátozásokat, és ennek köszönhetően újra lendületet vettek az orosz szállítások. A Kpler adatai szerint különösen Törökország és Kína vásárolt nagyobb mennyiséget.

A szeptemberi uniós döntésnek az volt a célja, hogy ne emelkedjenek még jobban az energiaárak világszerte. Ez ebben az esetben azért nyomhatott többet a latba az orosz bevételek csökkentésénél, mert ez az ágazat a kőolajhoz és a földgázhoz képest csak kismértékben járul hozzá az orosz költségvetés bevételeihez és így az Ukrajna elleni agresszió finanszírozásához.

Ez a történet a tengeri szállítású olaj szempontjából is fontos, amelynél hétfőn lépett életbe az uniós vásárlás tilalma, amelyet a 60 dolláros árplafon egészít ki: ha valaki – mondjuk egy indiai finomító – ennél drágábban venne orosz olajat, a tranzakcióban nem működhetnek közre szállítási, finanszírozási vagy biztosítási szereplőként nyugati vállalatok. Érdekes lesz megfigyelni, hogy ha ez érdemben visszavetné az orosz olajexportot (amire pont hogy nem törekedtek a konstrukció kidolgozói, csak a bevételek csökkentésére), akkor itt is jön-e majd enyhítés, ahogyan az a szénnél történt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár a szankció életbe lépése előtt nagyot drágult az orosz olaj szállításaÁzsiai országok számára vonzó volt idén az orosz olaj, kérdés, hogy a szankciók miatt a szállítással, finanszírozással és biztosítással kapcsolatban előállt bizonytalanságok ellenére is az marad-e.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Nyugat azt akarja, hogy olcsó orosz olaj folyjon, de meg tudja-e oldani?Hat hét van a következő szankciós csomag életbelépéséig, aminek következményeit komoly aggodalmak övezik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz ársapka eltörlése csak két hónapra oldja meg a gondokat a gázolajnálEz már valóban a szankciók közvetett hatása lesz, egyelőre nem látszik, honnan lehetne pótolni a kieső üzemanyag-mennyiséget.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ kőolaj olajár orosz-ukrán háború Oroszország szankciók szén Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.