Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. december 8. 13:06 Világ

Enyhítettek egy oroszellenes szankción, meg is lett az eredménye

Jelentősen emelkedett a tengeri orosz szénexport azt követően, hogy az EU enyhítette az ehhez kapcsolódó szankciókat. Októberben 16,6 millió tonna szenet vittek ki Oroszországból tengeri úton a Kpler elemző cég adatai szerint, nem sokkal elmaradva az idén júniusi csúcstól. (Az adat nem tartalmazza a vasúton lebonyolított exportot.)

Ez azért nagy szó, mert a kettő között történt egy igen jelentős fejlemény: augusztus 10-én lépett életbe az orosz szén vásárlásának uniós tilalma. Ennek keretében azt is megtiltották az EU-n belüli piaci szereplőknek, hogy a szén szállításában, az ügyletek finanszírozásában és biztosításában részt vegyenek – emlékeztet a Bloomberg cikke.

Szeptember 21-én azonban az Európai Bizottság kiadott egy állásfoglalást, amellyel visszavonta az utóbbi korlátozásokat, és ennek köszönhetően újra lendületet vettek az orosz szállítások. A Kpler adatai szerint különösen Törökország és Kína vásárolt nagyobb mennyiséget.

A szeptemberi uniós döntésnek az volt a célja, hogy ne emelkedjenek még jobban az energiaárak világszerte. Ez ebben az esetben azért nyomhatott többet a latba az orosz bevételek csökkentésénél, mert ez az ágazat a kőolajhoz és a földgázhoz képest csak kismértékben járul hozzá az orosz költségvetés bevételeihez és így az Ukrajna elleni agresszió finanszírozásához.

Ez a történet a tengeri szállítású olaj szempontjából is fontos, amelynél hétfőn lépett életbe az uniós vásárlás tilalma, amelyet a 60 dolláros árplafon egészít ki: ha valaki – mondjuk egy indiai finomító – ennél drágábban venne orosz olajat, a tranzakcióban nem működhetnek közre szállítási, finanszírozási vagy biztosítási szereplőként nyugati vállalatok. Érdekes lesz megfigyelni, hogy ha ez érdemben visszavetné az orosz olajexportot (amire pont hogy nem törekedtek a konstrukció kidolgozói, csak a bevételek csökkentésére), akkor itt is jön-e majd enyhítés, ahogyan az a szénnél történt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár a szankció életbe lépése előtt nagyot drágult az orosz olaj szállításaÁzsiai országok számára vonzó volt idén az orosz olaj, kérdés, hogy a szankciók miatt a szállítással, finanszírozással és biztosítással kapcsolatban előállt bizonytalanságok ellenére is az marad-e.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Nyugat azt akarja, hogy olcsó orosz olaj folyjon, de meg tudja-e oldani?Hat hét van a következő szankciós csomag életbelépéséig, aminek következményeit komoly aggodalmak övezik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz ársapka eltörlése csak két hónapra oldja meg a gondokat a gázolajnálEz már valóban a szankciók közvetett hatása lesz, egyelőre nem látszik, honnan lehetne pótolni a kieső üzemanyag-mennyiséget.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ kőolaj olajár orosz-ukrán háború Oroszország szankciók szén Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 25. 05:15 Világ

Kifürkészhetetlen, hogy milyen gazdaságpolitika jön, ha Trump nyer

Egyszerre védené a „dolgozó emberek", a hazai ipar és a milliárdos befektetők érdekeit, újabb vámháborút ígér, ami az exportfüggő Magyarországnak is fájhat.

Hajdu Miklós
2024. július 24. 17:39 Világ

A Lukoil-blokád csak újabb ürügy az ukrajnai magyar vétóra, meddig mehet ez?

A fegyverszállításokat ugyan nem tudja blokkolni Magyarország, de a támogatások kifizetését igen, és minden jel szerint meg is teszi, amíg lehet.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.