Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. december 8. 13:06 Világ

Enyhítettek egy oroszellenes szankción, meg is lett az eredménye

Jelentősen emelkedett a tengeri orosz szénexport azt követően, hogy az EU enyhítette az ehhez kapcsolódó szankciókat. Októberben 16,6 millió tonna szenet vittek ki Oroszországból tengeri úton a Kpler elemző cég adatai szerint, nem sokkal elmaradva az idén júniusi csúcstól. (Az adat nem tartalmazza a vasúton lebonyolított exportot.)

Ez azért nagy szó, mert a kettő között történt egy igen jelentős fejlemény: augusztus 10-én lépett életbe az orosz szén vásárlásának uniós tilalma. Ennek keretében azt is megtiltották az EU-n belüli piaci szereplőknek, hogy a szén szállításában, az ügyletek finanszírozásában és biztosításában részt vegyenek – emlékeztet a Bloomberg cikke.

Szeptember 21-én azonban az Európai Bizottság kiadott egy állásfoglalást, amellyel visszavonta az utóbbi korlátozásokat, és ennek köszönhetően újra lendületet vettek az orosz szállítások. A Kpler adatai szerint különösen Törökország és Kína vásárolt nagyobb mennyiséget.

A szeptemberi uniós döntésnek az volt a célja, hogy ne emelkedjenek még jobban az energiaárak világszerte. Ez ebben az esetben azért nyomhatott többet a latba az orosz bevételek csökkentésénél, mert ez az ágazat a kőolajhoz és a földgázhoz képest csak kismértékben járul hozzá az orosz költségvetés bevételeihez és így az Ukrajna elleni agresszió finanszírozásához.

Ez a történet a tengeri szállítású olaj szempontjából is fontos, amelynél hétfőn lépett életbe az uniós vásárlás tilalma, amelyet a 60 dolláros árplafon egészít ki: ha valaki – mondjuk egy indiai finomító – ennél drágábban venne orosz olajat, a tranzakcióban nem működhetnek közre szállítási, finanszírozási vagy biztosítási szereplőként nyugati vállalatok. Érdekes lesz megfigyelni, hogy ha ez érdemben visszavetné az orosz olajexportot (amire pont hogy nem törekedtek a konstrukció kidolgozói, csak a bevételek csökkentésére), akkor itt is jön-e majd enyhítés, ahogyan az a szénnél történt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár a szankció életbe lépése előtt nagyot drágult az orosz olaj szállításaÁzsiai országok számára vonzó volt idén az orosz olaj, kérdés, hogy a szankciók miatt a szállítással, finanszírozással és biztosítással kapcsolatban előállt bizonytalanságok ellenére is az marad-e.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Nyugat azt akarja, hogy olcsó orosz olaj folyjon, de meg tudja-e oldani?Hat hét van a következő szankciós csomag életbelépéséig, aminek következményeit komoly aggodalmak övezik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz ársapka eltörlése csak két hónapra oldja meg a gondokat a gázolajnálEz már valóban a szankciók közvetett hatása lesz, egyelőre nem látszik, honnan lehetne pótolni a kieső üzemanyag-mennyiséget.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ kőolaj olajár orosz-ukrán háború Oroszország szankciók szén Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. február 29. 11:10 Közélet, Világ

Mi történik azokban az országokban, amelyeknek a szomszédait sújtják szankciókkal?

A jó szomszédok kiskapukat nyitnak a világra, ha nem csak elszenvedni akarják a szankciók rájuk nézve ártalmas hatásait.

Pálos Máté
2024. február 28. 09:37 Világ

Sem Izrael, sem a Hamász nem osztja Biden optimizmusát a tűzszünetről

Egy izraeli túszért tíz palesztin foglyot engednének szabadon egy kiszirvárgott javaslat szerint.

Váczi István
2024. február 26. 14:31 Világ

Minden eddiginél többet tudunk az orosz és az ukrán hadsereg veszteségeiről

Új veszteségadatok jelentek meg az Ukrajnában szemben álló hadseregekről az utóbbi napokban.

Fontos

Stubnya Bence
2024. február 29. 13:10 Közélet, Pénz

Eddig visszaszorította, most már védené a kormány a készpénzes fizetést

Persze a kettő nem feltétlenül zárja ki egymást. Megfontolták a Mi Hazánk felvetését, és nem akadályoznák a készpénzes fizetés alkotmányos védelmét.

Kiss Péter
2024. február 29. 04:34 Vállalat

Felemás év után erős rajt a felelős befektetéseknél

Incent Mortier, az Amundi globális befektetési igazgatójának várakozásai szerint a jövőben a tematikus és a fenntarthatóságra pozitív hatást gyakorló befektetési stratégiák fogják uralni a piacot.

Torontáli Zoltán
2024. február 28. 14:08 Adat, Pénz

Minden jel szerint készülhetünk a 400-410 forint feletti euróra is

Ha a papírforma forgatókönyv teljesül, akkor a forint lassú ütemben, de folyamatosan gyengülni fog a következő időszakban.