Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. december 5. 09:13 Világ

Már a szankció életbe lépése előtt nagyot drágult az orosz olaj szállítása

Mintegy másfélszeresére nőtt múlt héten az orosz kőolaj szállításának költsége a Balti-tenger és India közötti útvonalon. A drágulás hátterében a ma hatályba lépett olajembargó áll, december 5-től ugyanis az Európai Unióba tilos tengeri úton orosz nyersolajat behozni.

Felülnézet: A tengerre bocsátott orosz olajat az EU-tagállamok nem vásárolhatják és a szállíthatják december 5. után, a jelentős tankerkapacitással bíró Görögország is kiesik a potenciális szállítók közül.

Igen, de: Oroszország – leginkább Ázsiában – továbbra is értékesíthet majd olajat, viszont a termék odajuttatása erősen drágul. A magas szállítási költség mellett csak nyomott nyersanyagár mellett lehet versenyképes az orosz olaj.

Alulnézet: A nyugati és az orosz olajfajták közötti árrés a Mol második negyedéves rekordnyereségében is szerepet játszott. A magyar olajtársasághoz csővezetéken érkezik az orosz nyersanyag, amire nem vonatkozik szankció.

Reakciók: India az orosz olaj egyik fő felvásárlója lett, egyes finomítók szép nyereséget termeltek idén a diszkontáron vásárolt nyersanyag feldolgozásából. Ám a szankció őket is elbizonytalanítja az orosz olaj vásárlását illetően.

Mi következik: Az orosz olaj szállítói között rejtett tulajdonosi hátterű cégek jelenhetnek meg. Az ilyen szállítmányokra így aligha köthető biztosítás, nem lesz, aki felelősséget vállaljon például a balesetekért. Ráadásul szintén mától él a nyugati országok által bevezetett hordónkénti 60 dolláros olajárplafon, ha valaki ennél drágábban venne olajat, nyugati biztosítótársaság nem fedezheti a szállítás kockázatait.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHogyan lehet 500 milliárdos profitja a Molnak, ha 480-ért adta az üzemanyagot?Hatalmasat nyert a Mol az európai szintű üzemanyaghiányon, de még nagyobbat azon, hogy finomítói jelentős részben orosz olajat használnak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNéha nem jön az olaj, megint látszik a Barátság vezeték kockázataMinden érintettnek az az érdeke, hogy az orosz olaj eljusson Kelet-Európába, de a háború olyan szakaszba lépett, amikor ez már egyáltalán nem garantálható.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Nyugat azt akarja, hogy olcsó orosz olaj folyjon, de meg tudja-e oldani?Hat hét van a következő szankciós csomag életbelépéséig, aminek következményeit komoly aggodalmak övezik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ kőolajembargó olaj orosz-ukrán háború szankció Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2024. június 21. 08:59 Közélet, Világ

Egyre messzebb kerül Európa a saját akkuipar kiépítésétől

A kínai versenytársak és az amerikai állami támogatások miatt szenvednek az európai szereplők, megrendeléseket buknak és beruházásokat halasztanak el.

Avatar
2024. június 19. 17:00 Világ

Amikor saját részvényeseit perli az olajipari óriás: trójai faló vagy zseniális klímahack?

Az ExxonMobil és a részvényesi álca mögé bújt klímaaktivista csoportok közti jogi csata kimenetele fontos precedenst teremthet abban, hogy mit kérhetnek számon a részvényesek egy olajipari vállalaton.

Mit hoz az Európai Parlament jobbra tolódása a gazdaság számára?

Ha ellenállás bontakozik ki az EU-s költségvetési szabályokkal szemben, akkor a költségvetési lazítás irányába mozdulhatnak el a tagországok.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. június 24. 14:01 Közélet

Egy pincében végzi be a rendszerváltás legnagyobb pártja, megvehető a neve és logója

Az MDF-hez kapcsolódó védjegyeket 80 ezer forintos kikiáltási áron bocsátja árverésre az utódpárt JESZ felszámolója.

Stubnya Bence
2024. június 24. 10:56 Adat, Élet

Nőtt az anyagi összeomlás szélén állók aránya Magyarországon

Az arány 1 százalékpontot romlott tavaly 2022-höz képest, de még így is jobb a helyzet, mint 2013-ban.

Jandó Zoltán
2024. június 24. 05:03 Közélet

Annyi pénz ömlött a magyar fociba, hogy Ausztrián kívül mindenkit lehagytunk a régióban

Pénzügyileg olyan ütemben fejlődik 2010 óta a magyar labdarúgó élvonal, amit a régióban még csak megközelíteni sem tud egyetlen más liga sem.