Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. december 5. 09:13 Világ

Már a szankció életbe lépése előtt nagyot drágult az orosz olaj szállítása

Mintegy másfélszeresére nőtt múlt héten az orosz kőolaj szállításának költsége a Balti-tenger és India közötti útvonalon. A drágulás hátterében a ma hatályba lépett olajembargó áll, december 5-től ugyanis az Európai Unióba tilos tengeri úton orosz nyersolajat behozni.

Felülnézet: A tengerre bocsátott orosz olajat az EU-tagállamok nem vásárolhatják és a szállíthatják december 5. után, a jelentős tankerkapacitással bíró Görögország is kiesik a potenciális szállítók közül.

Igen, de: Oroszország – leginkább Ázsiában – továbbra is értékesíthet majd olajat, viszont a termék odajuttatása erősen drágul. A magas szállítási költség mellett csak nyomott nyersanyagár mellett lehet versenyképes az orosz olaj.

Alulnézet: A nyugati és az orosz olajfajták közötti árrés a Mol második negyedéves rekordnyereségében is szerepet játszott. A magyar olajtársasághoz csővezetéken érkezik az orosz nyersanyag, amire nem vonatkozik szankció.

Reakciók: India az orosz olaj egyik fő felvásárlója lett, egyes finomítók szép nyereséget termeltek idén a diszkontáron vásárolt nyersanyag feldolgozásából. Ám a szankció őket is elbizonytalanítja az orosz olaj vásárlását illetően.

Mi következik: Az orosz olaj szállítói között rejtett tulajdonosi hátterű cégek jelenhetnek meg. Az ilyen szállítmányokra így aligha köthető biztosítás, nem lesz, aki felelősséget vállaljon például a balesetekért. Ráadásul szintén mától él a nyugati országok által bevezetett hordónkénti 60 dolláros olajárplafon, ha valaki ennél drágábban venne olajat, nyugati biztosítótársaság nem fedezheti a szállítás kockázatait.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHogyan lehet 500 milliárdos profitja a Molnak, ha 480-ért adta az üzemanyagot?Hatalmasat nyert a Mol az európai szintű üzemanyaghiányon, de még nagyobbat azon, hogy finomítói jelentős részben orosz olajat használnak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNéha nem jön az olaj, megint látszik a Barátság vezeték kockázataMinden érintettnek az az érdeke, hogy az orosz olaj eljusson Kelet-Európába, de a háború olyan szakaszba lépett, amikor ez már egyáltalán nem garantálható.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Nyugat azt akarja, hogy olcsó orosz olaj folyjon, de meg tudja-e oldani?Hat hét van a következő szankciós csomag életbelépéséig, aminek következményeit komoly aggodalmak övezik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ kőolajembargó olaj orosz-ukrán háború szankció Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Kolozsi Ádám
2023. június 9. 16:29 Közélet, Világ

Újabb feszültségforrás lehet, hogy Ukrajna háta mögött adtak át hadifoglyokat Magyarországnak

A nemzetközi jogba valószínűleg belefér, de minimum szokatlan a lépés.

Hajdu Miklós
2023. június 9. 11:59 Világ

Áradás elől menekülők haltak meg a gátszakadás utáni támadásokban

Az elárasztott herszoni régióban az evakuálás mellett lövöldözések is zajlanak, az ukránok szerint az oroszok, az oroszok szerint az ukránok zavarják a mentést az ágyúkkal.

Stubnya Bence
2023. június 8. 18:15 Vállalat, Világ

Magyarország bejelentkezett a Közel-Kelet legújabb gigaprojektjébe

17 milliárd dollárból fejlesztenék az iraki közlekedési infrastruktúrát, a magyar nagykövet felajánlotta a magyar cégek közreműködését.

Fontos

Habár nem úgy tűnik, de végül mindenkinek jobb lesz a szigorú költségvetés

Matolcsy György fél éve még kritizálta a kormány gazdaságpolitikáját. Aztán belenézett a jövő évi költségvetési tervezetbe, és pozitív hangot ütött meg.

Debreczeni Anna
2023. június 9. 09:47 Élet, Tech

Bécs szeretné, hogy megnyissuk azt a rég tervezett cukrászdát

Az osztrák főváros részletes adatokkal segíti azokat, akik vállalkozni szeretnének. Mert egy okos városnak ez is a része.

Pálos Máté
2023. június 9. 04:34 Adat, Közélet

Nehezen lesz ebből felzárkózás, ha így mennek tovább a dolgok az oktatásban

Magyarország ezen a téren leszakadóban, és a kormány intézkedései inkább csak gerjesztik a folyamatot.