Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. december 5. 09:13 Világ

Már a szankció életbe lépése előtt nagyot drágult az orosz olaj szállítása

Mintegy másfélszeresére nőtt múlt héten az orosz kőolaj szállításának költsége a Balti-tenger és India közötti útvonalon. A drágulás hátterében a ma hatályba lépett olajembargó áll, december 5-től ugyanis az Európai Unióba tilos tengeri úton orosz nyersolajat behozni.

Felülnézet: A tengerre bocsátott orosz olajat az EU-tagállamok nem vásárolhatják és a szállíthatják december 5. után, a jelentős tankerkapacitással bíró Görögország is kiesik a potenciális szállítók közül.

Igen, de: Oroszország – leginkább Ázsiában – továbbra is értékesíthet majd olajat, viszont a termék odajuttatása erősen drágul. A magas szállítási költség mellett csak nyomott nyersanyagár mellett lehet versenyképes az orosz olaj.

Alulnézet: A nyugati és az orosz olajfajták közötti árrés a Mol második negyedéves rekordnyereségében is szerepet játszott. A magyar olajtársasághoz csővezetéken érkezik az orosz nyersanyag, amire nem vonatkozik szankció.

Reakciók: India az orosz olaj egyik fő felvásárlója lett, egyes finomítók szép nyereséget termeltek idén a diszkontáron vásárolt nyersanyag feldolgozásából. Ám a szankció őket is elbizonytalanítja az orosz olaj vásárlását illetően.

Mi következik: Az orosz olaj szállítói között rejtett tulajdonosi hátterű cégek jelenhetnek meg. Az ilyen szállítmányokra így aligha köthető biztosítás, nem lesz, aki felelősséget vállaljon például a balesetekért. Ráadásul szintén mától él a nyugati országok által bevezetett hordónkénti 60 dolláros olajárplafon, ha valaki ennél drágábban venne olajat, nyugati biztosítótársaság nem fedezheti a szállítás kockázatait.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHogyan lehet 500 milliárdos profitja a Molnak, ha 480-ért adta az üzemanyagot?Hatalmasat nyert a Mol az európai szintű üzemanyaghiányon, de még nagyobbat azon, hogy finomítói jelentős részben orosz olajat használnak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNéha nem jön az olaj, megint látszik a Barátság vezeték kockázataMinden érintettnek az az érdeke, hogy az orosz olaj eljusson Kelet-Európába, de a háború olyan szakaszba lépett, amikor ez már egyáltalán nem garantálható.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Nyugat azt akarja, hogy olcsó orosz olaj folyjon, de meg tudja-e oldani?Hat hét van a következő szankciós csomag életbelépéséig, aminek következményeit komoly aggodalmak övezik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ kőolajembargó olaj orosz-ukrán háború szankció Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 25. 05:15 Világ

Kifürkészhetetlen, hogy milyen gazdaságpolitika jön, ha Trump nyer

Egyszerre védené a „dolgozó emberek", a hazai ipar és a milliárdos befektetők érdekeit, újabb vámháborút ígér, ami az exportfüggő Magyarországnak is fájhat.

Hajdu Miklós
2024. július 24. 17:39 Világ

A Lukoil-blokád csak újabb ürügy az ukrajnai magyar vétóra, meddig mehet ez?

A fegyverszállításokat ugyan nem tudja blokkolni Magyarország, de a támogatások kifizetését igen, és minden jel szerint meg is teszi, amíg lehet.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.