Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. szeptember 21. 12:27 Világ

A tengeri állatfajok egyre északabbra tolják egymást, a teknősök pusztulnak

Az Atlanti- és a Csendes-óceán északi része sok helyen jelenleg négy Celsius fokkal melegebb, mint ami az évnek ebben a szakaszában normálisnak mondható. Ahogy az Axios összefoglaló cikkéből kiderül, ez már olyan mértékű eltérés, amely egyrészt felborítja az élővilág egyensúlyát, másrészt felerősít számos olyan természeti jelenséget, amely az emberek lakta szárazföldre is veszélyes.

A melegedés oka egyértelműen a klímaváltozás. A mostanihoz hasonló tengeri hőhullámok ugyan természetes jelenségek, a változások miatt azonban egyre nagyobb mértékű felmelegedést okoznak és egyre tovább tartanak. A jelenlegi állapot már három hónapja áll fenn, amire még sosem volt példa.

A Csendes-óceánon az úgynevezett La Niña jelenség figyelhető meg, amely általában növeli az atlanti hurrikánszezon hevességét, amiből az Egyesült Államokban rekordhavazások, míg Afrika partjainál rekordszárazság lehet, közben pedig Spanyolországban sokkal több csapadék hullik. Ez az első alkalom, amikor a La Niña egymást követő három évben folyamatosan megfigyelhető.

A tengervízben oldott szén-dioxid mennyisége nő, vagyis a víz savasodik, ami komoly hatással lehet például a homárra vagy a kagylófélékre, a kutatók azonban még nem tudják, hogy az élővilág hogyan reagál erre a jelenségre.

A felmelegedésnek a tengeri élőlények között vannak nyertesei és vesztesei, az mindenesetre biztos, hogy a melegebb környezetben élő fajok nem vándorolnak délebbre, északon maradásukkal pedig tőlük északabbra szorítják ki a hidegebb vízeket kedvelőket.

A felmelegedés miatt a nőstény tengeri teknősök szinte kivétel nélkül tojást raknak, de a kikelő egyedek között a halandóság jóval nagyobb lesz, mert a melegebb víz miatti tengerparti erózió a fészkeket tönkreteszi.

A teknősök a melegebb víz hatására sokkal nagyobb arányban kapnak fibropapillomatózist, ami általában rákos megbetegedéshez vezet. Egy teknősökkel foglalkozó floridai állatkórház adatai szerint az elmúlt 12 hónapban 47 beteg egyed került hozzájuk, és a rák kifejlődésének aránya 70 százalék volt, A betegség gyógyíthatatlan, az állatokat el kell altatni. A rákos végkifejlet aránya ugyanakkor egy évvel korábban még jóval kisebb, 54 százalék volt.

Világ felmelegedés La Nina óceán teknős tenger Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Katona Hajnalka
2022. szeptember 26. 17:33 Élet, Világ

Meg kell ijeszteni az embereket, hogy ne vásároljanak orvvadászoktól

Az állatok veszélyeztetettsége vagy a termékek káros hatása nem érdekli az embereket, így nem érdemes ezekre hivatkozni.

Avatar
2022. szeptember 26. 16:23 Világ

Nem a jobboldal nyert nagyot, a baloldal bukott hatalmasat Olaszországban

A három jobboldali párt stabil parlamenti többsége a néhány százalékos javításuk mellett elsősorban a baloldal megosztottságának köszönhető.

Váczi István
2022. szeptember 26. 10:01 Világ

Devizaválság fenyegeti Ázsia jelentős részét

Az amerikai jegybank kamatemelései, illetve általában a szigorúbb monetáris politikája egyre nagyobb felfordulást okoz a világ devizapiacain.

Fontos

Torontáli Zoltán
2022. szeptember 27. 04:34 Adat, Vállalat

Mennyivel olcsóbbak az árstopos magyar termékek, mint a szabadpiaci szlovák áruk?

Megnéztünk a szlovák és a magyar Lidl árait, látszik-e rajtuk, hogy az árstop miatti veszteséget hogyan kompenzálják.

Fenyő D. György
2022. szeptember 26. 14:27 Élet, Közélet

Nagyságrendekkel kevesebb tananyagot kellene megtanítani az iskolában

Sok idő szabadulhat így fel, amit képességfejlesztésre lehet fordítani. Ha valaki nem képes szöveget értelmezni, akkor nemcsak egy új tudományt, hanem szakmát sem tud elsajátítani.

Pálos Máté Hajdu Miklós
2022. szeptember 26. 04:24 Adat

Az abortusz egyre inkább a 24 év alattiak tapasztalata Magyarországon

Bár a sajtóban csak szívhangtörvény néven elhíresült rendelet több mint egy hete hatályos, mégsem egyértelmű, pontosan mi lenne az orvosok jogszabályi kötelessége, ahogy az sem, mire számíthatnak a várandós nők.

Ne hagyd ki