Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. szeptember 21. 12:27 Világ

A tengeri állatfajok egyre északabbra tolják egymást, a teknősök pusztulnak

Az Atlanti- és a Csendes-óceán északi része sok helyen jelenleg négy Celsius fokkal melegebb, mint ami az évnek ebben a szakaszában normálisnak mondható. Ahogy az Axios összefoglaló cikkéből kiderül, ez már olyan mértékű eltérés, amely egyrészt felborítja az élővilág egyensúlyát, másrészt felerősít számos olyan természeti jelenséget, amely az emberek lakta szárazföldre is veszélyes.

A melegedés oka egyértelműen a klímaváltozás. A mostanihoz hasonló tengeri hőhullámok ugyan természetes jelenségek, a változások miatt azonban egyre nagyobb mértékű felmelegedést okoznak és egyre tovább tartanak. A jelenlegi állapot már három hónapja áll fenn, amire még sosem volt példa.

A Csendes-óceánon az úgynevezett La Niña jelenség figyelhető meg, amely általában növeli az atlanti hurrikánszezon hevességét, amiből az Egyesült Államokban rekordhavazások, míg Afrika partjainál rekordszárazság lehet, közben pedig Spanyolországban sokkal több csapadék hullik. Ez az első alkalom, amikor a La Niña egymást követő három évben folyamatosan megfigyelhető.

A tengervízben oldott szén-dioxid mennyisége nő, vagyis a víz savasodik, ami komoly hatással lehet például a homárra vagy a kagylófélékre, a kutatók azonban még nem tudják, hogy az élővilág hogyan reagál erre a jelenségre.

A felmelegedésnek a tengeri élőlények között vannak nyertesei és vesztesei, az mindenesetre biztos, hogy a melegebb környezetben élő fajok nem vándorolnak délebbre, északon maradásukkal pedig tőlük északabbra szorítják ki a hidegebb vízeket kedvelőket.

A felmelegedés miatt a nőstény tengeri teknősök szinte kivétel nélkül tojást raknak, de a kikelő egyedek között a halandóság jóval nagyobb lesz, mert a melegebb víz miatti tengerparti erózió a fészkeket tönkreteszi.

A teknősök a melegebb víz hatására sokkal nagyobb arányban kapnak fibropapillomatózist, ami általában rákos megbetegedéshez vezet. Egy teknősökkel foglalkozó floridai állatkórház adatai szerint az elmúlt 12 hónapban 47 beteg egyed került hozzájuk, és a rák kifejlődésének aránya 70 százalék volt, A betegség gyógyíthatatlan, az állatokat el kell altatni. A rákos végkifejlet aránya ugyanakkor egy évvel korábban még jóval kisebb, 54 százalék volt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ felmelegedés La Nina óceán teknős tenger Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2023. szeptember 29. 18:50 Világ

Vietnám Magyarországgal egyeztet vendégmunkások exportálásáról

Nem csak Magyarországon, hanem a küldő országokban is napirenden van az idei érkező vendégmunkások kérdése.

Kolozsi Ádám
2023. szeptember 29. 07:30 Világ

A végén még le is győzheti Ficót a szlovák “Momentum”, de Szlovákia sorsát az dönti el, kiknek nem sikerül bejutnia a parlamentbe

Szlovákiában már beállt a kampánycsend a szombati választás előtt, melyet egész Európa árgus szemmel figyel.

Torontáli Zoltán
2023. szeptember 28. 12:02 Vállalat, Világ

Rendőri felügyelet alá került az egykor második leggazdagabb kínai üzletember, szintet léphet a kínai ingatlanpiac válsága

Rendőri fellügyelet alatt van az Evergrande alapító-vezére, a Country Garden gigantikus veszteséget fog elszenvedni, a hitelezők futhatnak a pénzük után.

Fontos

Dr. Rékassy Balázs
2023. szeptember 30. 17:08 Élet, Közélet

Vadkapitalista és kommunista egészségügy együttélése mindenki számára vesztes helyzetet teremt

Az elmúlt pár év egészségpolitikai intézkedései nyomán a magasabb fizetések mellett a szolgáltatások színvonala nem lett jobb, a közhangulat javulása se érződik, és az ellátottak száma sem nőtt.

Hajdu Miklós
2023. szeptember 29. 16:23 Adat

A népszámlálási adatok erősen árnyalják azt az elméletet, hogy Magyarország ipari összeszerelőüzemmé vált

Mostanra a legnagyobb arányban felsőfokú végzettséghez kötött munkát végeznek a dolgozó magyarok, az ipari és építőipari szakmák háttérbe szorultak.

Stubnya Bence
2023. szeptember 29. 11:47 Adat

Közel kétszer annyi magyar diák tanul két nyelvet, mint tíz éve

Románia volt az egyetlen olyan EU-tagállam, ahol gyakorlatilag minden középiskolás két, vagy több nyelvet tanult 2021-ben.