Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. szeptember 21. 12:27 Világ

A tengeri állatfajok egyre északabbra tolják egymást, a teknősök pusztulnak

Az Atlanti- és a Csendes-óceán északi része sok helyen jelenleg négy Celsius fokkal melegebb, mint ami az évnek ebben a szakaszában normálisnak mondható. Ahogy az Axios összefoglaló cikkéből kiderül, ez már olyan mértékű eltérés, amely egyrészt felborítja az élővilág egyensúlyát, másrészt felerősít számos olyan természeti jelenséget, amely az emberek lakta szárazföldre is veszélyes.

A melegedés oka egyértelműen a klímaváltozás. A mostanihoz hasonló tengeri hőhullámok ugyan természetes jelenségek, a változások miatt azonban egyre nagyobb mértékű felmelegedést okoznak és egyre tovább tartanak. A jelenlegi állapot már három hónapja áll fenn, amire még sosem volt példa.

A Csendes-óceánon az úgynevezett La Niña jelenség figyelhető meg, amely általában növeli az atlanti hurrikánszezon hevességét, amiből az Egyesült Államokban rekordhavazások, míg Afrika partjainál rekordszárazság lehet, közben pedig Spanyolországban sokkal több csapadék hullik. Ez az első alkalom, amikor a La Niña egymást követő három évben folyamatosan megfigyelhető.

A tengervízben oldott szén-dioxid mennyisége nő, vagyis a víz savasodik, ami komoly hatással lehet például a homárra vagy a kagylófélékre, a kutatók azonban még nem tudják, hogy az élővilág hogyan reagál erre a jelenségre.

A felmelegedésnek a tengeri élőlények között vannak nyertesei és vesztesei, az mindenesetre biztos, hogy a melegebb környezetben élő fajok nem vándorolnak délebbre, északon maradásukkal pedig tőlük északabbra szorítják ki a hidegebb vízeket kedvelőket.

A felmelegedés miatt a nőstény tengeri teknősök szinte kivétel nélkül tojást raknak, de a kikelő egyedek között a halandóság jóval nagyobb lesz, mert a melegebb víz miatti tengerparti erózió a fészkeket tönkreteszi.

A teknősök a melegebb víz hatására sokkal nagyobb arányban kapnak fibropapillomatózist, ami általában rákos megbetegedéshez vezet. Egy teknősökkel foglalkozó floridai állatkórház adatai szerint az elmúlt 12 hónapban 47 beteg egyed került hozzájuk, és a rák kifejlődésének aránya 70 százalék volt, A betegség gyógyíthatatlan, az állatokat el kell altatni. A rákos végkifejlet aránya ugyanakkor egy évvel korábban még jóval kisebb, 54 százalék volt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ felmelegedés La Nina óceán teknős tenger Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.