Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. szeptember 21. 12:27 Világ

A tengeri állatfajok egyre északabbra tolják egymást, a teknősök pusztulnak

Az Atlanti- és a Csendes-óceán északi része sok helyen jelenleg négy Celsius fokkal melegebb, mint ami az évnek ebben a szakaszában normálisnak mondható. Ahogy az Axios összefoglaló cikkéből kiderül, ez már olyan mértékű eltérés, amely egyrészt felborítja az élővilág egyensúlyát, másrészt felerősít számos olyan természeti jelenséget, amely az emberek lakta szárazföldre is veszélyes.

A melegedés oka egyértelműen a klímaváltozás. A mostanihoz hasonló tengeri hőhullámok ugyan természetes jelenségek, a változások miatt azonban egyre nagyobb mértékű felmelegedést okoznak és egyre tovább tartanak. A jelenlegi állapot már három hónapja áll fenn, amire még sosem volt példa.

A Csendes-óceánon az úgynevezett La Niña jelenség figyelhető meg, amely általában növeli az atlanti hurrikánszezon hevességét, amiből az Egyesült Államokban rekordhavazások, míg Afrika partjainál rekordszárazság lehet, közben pedig Spanyolországban sokkal több csapadék hullik. Ez az első alkalom, amikor a La Niña egymást követő három évben folyamatosan megfigyelhető.

A tengervízben oldott szén-dioxid mennyisége nő, vagyis a víz savasodik, ami komoly hatással lehet például a homárra vagy a kagylófélékre, a kutatók azonban még nem tudják, hogy az élővilág hogyan reagál erre a jelenségre.

A felmelegedésnek a tengeri élőlények között vannak nyertesei és vesztesei, az mindenesetre biztos, hogy a melegebb környezetben élő fajok nem vándorolnak délebbre, északon maradásukkal pedig tőlük északabbra szorítják ki a hidegebb vízeket kedvelőket.

A felmelegedés miatt a nőstény tengeri teknősök szinte kivétel nélkül tojást raknak, de a kikelő egyedek között a halandóság jóval nagyobb lesz, mert a melegebb víz miatti tengerparti erózió a fészkeket tönkreteszi.

A teknősök a melegebb víz hatására sokkal nagyobb arányban kapnak fibropapillomatózist, ami általában rákos megbetegedéshez vezet. Egy teknősökkel foglalkozó floridai állatkórház adatai szerint az elmúlt 12 hónapban 47 beteg egyed került hozzájuk, és a rák kifejlődésének aránya 70 százalék volt, A betegség gyógyíthatatlan, az állatokat el kell altatni. A rákos végkifejlet aránya ugyanakkor egy évvel korábban még jóval kisebb, 54 százalék volt.

Világ felmelegedés La Nina óceán teknős tenger Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Kolozsi Ádám
2023. március 31. 09:04 Világ

Több mint ezer céget nyúltak le az oroszok Ukrajnában

Egy orosz ellenzéki lap gyűjtése szerint a megszállt ukrán területeken ezernél is több vállalatot foglaltak le és adtak át orosz tulajdonba az elmúlt egy évben az orosz hatóságok.

Mészáros R. Tamás
2023. március 31. 04:34 Világ

Tizenöt évet vesztett, de stabilizálódott az ukrán gazdaság

A tavalyi, 30 százalékos visszaesés után idén normalizálódni kezdett a gazdasági helyzet Ukrajnában, de az újjáépítés így is évtizedes projektnek ígérkezik.

Nagy Zsolt
2023. március 30. 17:35 Világ

A háborús bűnös Oroszország őrködhet áprilistól a világ békéje és biztonsága fölött

Az ukránok szerint ez egy rossz vicc. Ki lehet-e zárni Oroszországot az ENSZ-ből?

Fontos

Nagy Zsolt
2023. március 30. 13:04 Világ

Kivégzés vár azokra az oroszokra, akik vissza akarnak vonulni a frontról

A visszavonulást megakadályozó egységek nem számítanak újdonságnak az orosz hadsereg történetében.

Jandó Zoltán
2023. március 30. 11:03 Adat

Továbbra is Magyarországra jön a legdrágábban az orosz gáz

Január volt zsinórban a negyedik olyan hónap, amikor az adatot közlő uniós országok közül hazánkba érkezett a legdrágábban az orosz földgáz.

Váczi István
2023. március 30. 04:34 Vállalat

Másfél éve nem emelt fizetést az Aldi az egyik népszerű munkakörben

Ha most kezd valaki területi értékesítési vezetőként a láncnál, 30 százalékkal kevesebbet ér a bére, mint 2021 őszén. Érdeklődőből így sincs hiány.