Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. június 30. 14:11 Világ

Szennyvízből készült kézműves sört dobtak piacra Szingapúrban, és elég jól fogy

A helyi vízművekkel együttműködésben készít szennyvízből sört egy szingapúri sörfőzde, a Brewerkz. A NEWBrew névre hallgató kézműves ale idén áprilisban került a szingapúri boltok polcaira, és a vízműcég fenntartható vízhasználatra és az újrahasznosítás fontosságára figyelmeztető kampányaiban is szerepel – írja a Bloomberg.

Szingapúrban 2003-ra újult meg a szennyvíztisztítási infrastruktúra, azzal a céllal, hogy növeljék a szigetország vízbiztonságát. Ennek keretében a szennyvíztisztítóból kijövő vizet is átbrandelték, amit azóta „NEWaternek” hívnak. A szingapúri szennyvizet UV-fénnyel fertőtlenítik, majd a folyadékot membránokon vezetik át, hogy eltávolítsák a szennyező részecskéket, ez pedig olyan szintű víztisztítást jelent, ami után már ihatóvá válik a víz.

A szennyvíz ivóvízzé alakítása az utóbbi évtizedben egyre fontosabbá válik, mivel a világ édesvízkészlete egyre szűkösebb. A Természetvédelmi Világalap (World Wildlife Fund – WWF) becslése alapján évente legalább egy hónapig 2,7 milliárd embert érint a vízhiány. Néhány fejlettebb gazdaságban, ahol szűkösek a vízkészletek, már egy ideje alkalmazzák ezeket a technológiákat a szennyvíz ivóvízzé alakításában. Ide tartozik Izrael és Szingapúr is, de például már Los Angelesben és Londonban is vizsgálják, hogy bevezessenek-e ilyesmit az ivóvízellátásba.

Arra is van egyébként példa a világ más országaiból, hogy főzdék újrahasznosított szennyvízből készítettek sört. A stockholmi Nya Carnegiebryggeriet nevű főzde a Carlsberggel és a Svéd Környezetvédelmi Kutatóintézettel (IVL Svenska Miljöinstitutet) együttműködve egy tisztított szennyvízből készült pilsenit dobott piacra, míg a kanadai Village Brewery a Calgary Egyetem kutatóival és az amerikai Xylem víztechnológiai vállalattal közösen hozta forgalomba a saját változatát.

Mitch Gribov, a Brewerkz munkatársa szerint a termék kapcsán a lényeg az, hogy meg tudják győzni a potenciális vevőket arról, hogy a tisztított víz nem különbözik különösebben a más forrásból származó vizektől. Szerinte a NEWater íze semleges, ami ideális alapanyaggá teszi.

A Bloombergnek nyilatkozó helyiek véleménye megoszlott a sörről. Egyesek szerint nem lehet megkülönböztetni a többi sörtől, mások viszont olyat vennének inkább, amit nem szennyvízből készítenek. A főzde szerint mindenesetre egyelőre jól fogy az új termék: a Brewerkz söreit forgalmazó éttermekben az első szállítmány már kifogyott, és a cég arra számít, hogy július végére a boltok készlete is elfogy. Mindenesetre a cég egyelőre a fogyasztói reakciók értékelése utánra hagyja a döntést a következő adag legyártásáról.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA világ összes szennyvizének már fele tisztítókba folyik, de van hova fejlődniA maradék 50 százalék felhasználása jóval nehezebb feladat, mert a tőkeszegény fejlődő világban keletkezik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ sör szennyvíz szennyvíztisztítás vízhiány Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.