Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. június 30. 14:11 Világ

Szennyvízből készült kézműves sört dobtak piacra Szingapúrban, és elég jól fogy

A helyi vízművekkel együttműködésben készít szennyvízből sört egy szingapúri sörfőzde, a Brewerkz. A NEWBrew névre hallgató kézműves ale idén áprilisban került a szingapúri boltok polcaira, és a vízműcég fenntartható vízhasználatra és az újrahasznosítás fontosságára figyelmeztető kampányaiban is szerepel – írja a Bloomberg.

Szingapúrban 2003-ra újult meg a szennyvíztisztítási infrastruktúra, azzal a céllal, hogy növeljék a szigetország vízbiztonságát. Ennek keretében a szennyvíztisztítóból kijövő vizet is átbrandelték, amit azóta „NEWaternek” hívnak. A szingapúri szennyvizet UV-fénnyel fertőtlenítik, majd a folyadékot membránokon vezetik át, hogy eltávolítsák a szennyező részecskéket, ez pedig olyan szintű víztisztítást jelent, ami után már ihatóvá válik a víz.

A szennyvíz ivóvízzé alakítása az utóbbi évtizedben egyre fontosabbá válik, mivel a világ édesvízkészlete egyre szűkösebb. A Természetvédelmi Világalap (World Wildlife Fund – WWF) becslése alapján évente legalább egy hónapig 2,7 milliárd embert érint a vízhiány. Néhány fejlettebb gazdaságban, ahol szűkösek a vízkészletek, már egy ideje alkalmazzák ezeket a technológiákat a szennyvíz ivóvízzé alakításában. Ide tartozik Izrael és Szingapúr is, de például már Los Angelesben és Londonban is vizsgálják, hogy bevezessenek-e ilyesmit az ivóvízellátásba.

Arra is van egyébként példa a világ más országaiból, hogy főzdék újrahasznosított szennyvízből készítettek sört. A stockholmi Nya Carnegiebryggeriet nevű főzde a Carlsberggel és a Svéd Környezetvédelmi Kutatóintézettel (IVL Svenska Miljöinstitutet) együttműködve egy tisztított szennyvízből készült pilsenit dobott piacra, míg a kanadai Village Brewery a Calgary Egyetem kutatóival és az amerikai Xylem víztechnológiai vállalattal közösen hozta forgalomba a saját változatát.

Mitch Gribov, a Brewerkz munkatársa szerint a termék kapcsán a lényeg az, hogy meg tudják győzni a potenciális vevőket arról, hogy a tisztított víz nem különbözik különösebben a más forrásból származó vizektől. Szerinte a NEWater íze semleges, ami ideális alapanyaggá teszi.

A Bloombergnek nyilatkozó helyiek véleménye megoszlott a sörről. Egyesek szerint nem lehet megkülönböztetni a többi sörtől, mások viszont olyat vennének inkább, amit nem szennyvízből készítenek. A főzde szerint mindenesetre egyelőre jól fogy az új termék: a Brewerkz söreit forgalmazó éttermekben az első szállítmány már kifogyott, és a cég arra számít, hogy július végére a boltok készlete is elfogy. Mindenesetre a cég egyelőre a fogyasztói reakciók értékelése utánra hagyja a döntést a következő adag legyártásáról.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA világ összes szennyvizének már fele tisztítókba folyik, de van hova fejlődniA maradék 50 százalék felhasználása jóval nehezebb feladat, mert a tőkeszegény fejlődő világban keletkezik.

Világ sör szennyvíz szennyvíztisztítás vízhiány Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2022. augusztus 15. 15:08 Világ

Az elemzők csaknem kétharmada számít recesszióra az eurózónában

Júliusban még 45, az év elején pedig csak 15 százalék volt ez az arány. A háztartások és a cégek is egyre inkább szenvednek az inflációtól, ami hamarosan egyre nagyobb mértékben gazdasági visszaeséssé alakulhat át.

Avatar
2022. augusztus 14. 04:34 Világ

Hivatalosan is előbújt Putyin árnyékhadserege, már plakátokon toboroznak Oroszországban

Egyre fájóbbak az orosz veszteségek Ukrajnában, a rejtélyes Wagner-csoport is kénytelen a hagyományos toborzóeszközökhöz nyúlni.

Torontáli Zoltán
2022. augusztus 13. 12:35 Világ

Ősszel enyhülhet az élelmiszer-infláció egy német árszakértő szerint

A nagy boltláncok próbálnak olcsóbb beszerzési forrásokat felkutatni, másrészt elérhetjük azt az árszintet, amikor esik a kereslet.

Fontos

Avatar
2022. augusztus 15. 09:53 Tech

Ukrajnában építene gyártóüzemet a Bayraktar, sorban állnak az országok a harci drónjukért

Három évre lekötöttek a kapacitások, miközben Törökország folyamatos hintapolitikával egyszerre próbál kedvezni az ukránoknak és az oroszoknak.

Hajdu Miklós
2022. augusztus 14. 18:42 Közélet

Csak tűzoltás, de segíti a magasabb rezsi kifizetését, ha újra munkába állnak nyugdíjas tanárok

Régi szakmai követelésnek tett eleget a kormány, amikor július végén átmenetileg lehetővé tette a pedagógusok nyugdíj melletti foglalkoztatását.

Pálos Máté
2022. augusztus 13. 04:34 Élet, Közélet

Csak a szavak szintjén készült a kormány az ország elsivatagosodására

Már kormánytagok is sokat beszélnek az aszályról, de a megközelítést még mindig a károk gyors enyhítése és az öntözés fejlesztése dominálja.