Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. február 24. 11:07 Élet, Világ

A világ összes szennyvizének már fele tisztítókba folyik, de van hova fejlődni

Edward Jones, az Utrechti Egyetem PhD hallgatója nemrég új módszerekkel próbálta felmérni, hogy globálisan mennyi szennyvizet kezelnek, és arra jutott, hogy a korábbi 20 százalékos becslésekkel szemben az arány már 50 százalék felett járhat.

Ahogy a The Conversationben megjelent ismertetésében Jones írja, a jó hírhez egy rossz is társul: a szennyvíztisztítás mértékének eloszlása borzasztóan egyenetlen. A fejlődő országokban 4,2 milliárd ember nem jut hozzá a megfelelően biztonságos szennyvíz elvezetéshez, és becslések szerint évente 829 ezer olyan haláleset történik, amelynek részben ez is lehet az oka.

A fő problémát az jelenti, hogy a fejlődő országokban a népesség növekedése és az iparosodás gyorsabb, mint a hozzá kapcsolható szennyvíz kezeléséhez szükséges új infrastruktúra kiépíthetősége. A legfőbb gátat természetesen a fejlesztésekhez szükséges pénz hiánya jelenti, a központosított szennyvízbegyűjtés és kezelés, amely a városias környezetben hatékonynak bizonyult, nagyon drága.

A szennyvíz megtisztítása és újrahasznosítása globális szinten nagyrészt kihasználatlan lehetőség, hiszen ennek aránya csak 11 százalék, ami azért nagyon kevés, mert egyre több helyen egyre nehezebb feladatot jelent a megfelelő mennyiségű és minőségű ivóvíz biztosítása.

A szennyvíz tisztítása nem csak a mennyiséget növeli, de sokkal kiszámíthatóbbá is teszi egy adott régió vízellátását, mert a szennyvíz keletkezése jelentős részben független az időjárástól. A szennyvíz foszfor és nitrogéntartalmát pedig a tisztítás során ki lehet vonni, és fel lehet használni műtrágya készítéséhez.

Élet Világ ivóvíz környezetvédelem szennyvíz víz Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2021. július 29. 16:15 Élet

Száz év és egy nap kellett ahhoz, hogy a világ egyik legfontosabb gyógyszerének piacán árverseny induljon

Melyik inzulint kéri, a drágábbat vagy az olcsóbbat? - ezt a kérdést eddig nem tehette fel a patikus, de most már nem kizárt, hogy egyszer ilyen is lesz.

Forint Ferenc
2021. július 26. 09:41 Élet, Fizetett hirdetés

A járványhelyzet hatása a hazai magánegészségügyi szektorra

Amikor nagyon sok fül-orr-gégészeti ellátás szünetelt, vagy csak korlátozottan működött, az intézmény rendelésein résztvevők száma érezhetően megnövekedett.

Tóth István György
2021. július 22. 06:46 Élet

Esélyeink a negyedik hullámmal szemben

Az oltással kapcsolatban passzívabbak a férfiak, a budapestiek és az alacsonyabb társadalmi státusúak. Egy részüket meg lehet győzni, csak nem plakátokkal.

Fontos

Hajdu Miklós Kasnyik Márton
2021. július 29. 05:19 Közélet

A melegellenes retorikával akár új szavazókat is próbálhat szerezni magának a Fidesz

A magyar szavazók 15 százaléka nem fideszes, de ellenzi a melegek jogegyenlőségét. Ők és a hezitáló fideszesek lehetnek az LMBTQ-ellenes fordulat precíziós célpontjai.

Avatar
2021. július 28. 16:11 Világ

Most már az EU is azt mondja, hogy a klímaválságra nincs csodaszer, alkalmazkodnunk kell

Az unió nemrég elfogadott adaptációs stratégiája ambiciózus, de kérdés, hogy elég ambiciózus-e? A Green Policy Center elemzése erre keresi a választ.

Hajdu Miklós
2021. július 28. 06:06 Vállalat

Nagyon erős következő évvel pattanna vissza a Budapest Park, miután megtizedelte a járvány

Annyi külföldi koncertet kellett elhalasztani, hogy ha ezt mind bepótolják, akkor rendkívül erős szezon jöhet össze.