Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. február 24. 11:07 Élet, Világ

A világ összes szennyvizének már fele tisztítókba folyik, de van hova fejlődni

Edward Jones, az Utrechti Egyetem PhD hallgatója nemrég új módszerekkel próbálta felmérni, hogy globálisan mennyi szennyvizet kezelnek, és arra jutott, hogy a korábbi 20 százalékos becslésekkel szemben az arány már 50 százalék felett járhat.

Ahogy a The Conversationben megjelent ismertetésében Jones írja, a jó hírhez egy rossz is társul: a szennyvíztisztítás mértékének eloszlása borzasztóan egyenetlen. A fejlődő országokban 4,2 milliárd ember nem jut hozzá a megfelelően biztonságos szennyvíz elvezetéshez, és becslések szerint évente 829 ezer olyan haláleset történik, amelynek részben ez is lehet az oka.

A fő problémát az jelenti, hogy a fejlődő országokban a népesség növekedése és az iparosodás gyorsabb, mint a hozzá kapcsolható szennyvíz kezeléséhez szükséges új infrastruktúra kiépíthetősége. A legfőbb gátat természetesen a fejlesztésekhez szükséges pénz hiánya jelenti, a központosított szennyvízbegyűjtés és kezelés, amely a városias környezetben hatékonynak bizonyult, nagyon drága.

A szennyvíz megtisztítása és újrahasznosítása globális szinten nagyrészt kihasználatlan lehetőség, hiszen ennek aránya csak 11 százalék, ami azért nagyon kevés, mert egyre több helyen egyre nehezebb feladatot jelent a megfelelő mennyiségű és minőségű ivóvíz biztosítása.

A szennyvíz tisztítása nem csak a mennyiséget növeli, de sokkal kiszámíthatóbbá is teszi egy adott régió vízellátását, mert a szennyvíz keletkezése jelentős részben független az időjárástól. A szennyvíz foszfor és nitrogéntartalmát pedig a tisztítás során ki lehet vonni, és fel lehet használni műtrágya készítéséhez.

Élet Világ ivóvíz környezetvédelem szennyvíz víz Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Fabók Bálint
2021. április 13. 06:54 Élet, Vállalat

„Nem oltatjuk be magunkat, kerüljön ez bármibe” – erős az oltásellenesség a fizikai dolgozóknál

Húsz kétkezi dolgozóval beszéltünk, ami alapján egész áruházakban, gyárrészlegekben nincs egyetlen beoltott sem. A kollégák jelentős része nem is kér az oltásból.

Avatar Avatar
2021. április 6. 14:44 Élet

„A politikusok csak akkor hallgatnak a gazdasági kutatókra, ha válság van”

Azért beszélünk a korábbinál sokkal többet az egyenlőtlenségről, mert populizmushoz vezetett - mondja Olivier Blanchard a Rajk Szakkollégium videóinterjú-sorozatában.

Avatar
2021. április 4. 18:53 Élet

Egészségünk nagyrészt a tanult képességeinken múlik

A genetika és a nevelés is fontos az egészség szempontjából, sőt, az utóbbi végső soron többet nyom a latba.

Fontos

Fabók Bálint
2021. április 15. 14:41 Adat, Közélet

A fideszes szavazók 89 százaléka, az ellenzékiek 58 százaléka nincs tisztában a valós járványhelyzettel

Magyarország helyzete rendkívüli a járványban: halálozásban és átoltottságban is a top 10-ben vagyunk. A lakosság többsége azonban csak az egyikkel van tisztában.

Jandó Zoltán Torontáli Zoltán
2021. április 15. 06:48 Pénz

Jól hangzik az 50 százalékos állami támogatás napelemre, csak nem biztos, hogy megéri igénybe venni

Roham indult a napelemes ingyenpénzért, de ha elkezd valaki alaposan számolni, akkor hamar rájön, hogy hosszú távon a konstrukcióval nem feltétlenül jár jól.

Váczi István
2021. április 14. 17:15 Adat

Szinte már az összes kínai vakcinát beadták Magyarországon

A Pfizer és a Moderna beadási aránya a Sinopharménál is magasabb, de ez nem meglepő. Az utóbbi napok híreinek hatása akkor lesz lemérhető, amikor újabb szállítmányok érkeznek majd a kínai vakcinából.