Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. február 24. 11:07 Élet, Világ

A világ összes szennyvizének már fele tisztítókba folyik, de van hova fejlődni

Edward Jones, az Utrechti Egyetem PhD hallgatója nemrég új módszerekkel próbálta felmérni, hogy globálisan mennyi szennyvizet kezelnek, és arra jutott, hogy a korábbi 20 százalékos becslésekkel szemben az arány már 50 százalék felett járhat.

Ahogy a The Conversationben megjelent ismertetésében Jones írja, a jó hírhez egy rossz is társul: a szennyvíztisztítás mértékének eloszlása borzasztóan egyenetlen. A fejlődő országokban 4,2 milliárd ember nem jut hozzá a megfelelően biztonságos szennyvíz elvezetéshez, és becslések szerint évente 829 ezer olyan haláleset történik, amelynek részben ez is lehet az oka.

A fő problémát az jelenti, hogy a fejlődő országokban a népesség növekedése és az iparosodás gyorsabb, mint a hozzá kapcsolható szennyvíz kezeléséhez szükséges új infrastruktúra kiépíthetősége. A legfőbb gátat természetesen a fejlesztésekhez szükséges pénz hiánya jelenti, a központosított szennyvízbegyűjtés és kezelés, amely a városias környezetben hatékonynak bizonyult, nagyon drága.

A szennyvíz megtisztítása és újrahasznosítása globális szinten nagyrészt kihasználatlan lehetőség, hiszen ennek aránya csak 11 százalék, ami azért nagyon kevés, mert egyre több helyen egyre nehezebb feladatot jelent a megfelelő mennyiségű és minőségű ivóvíz biztosítása.

A szennyvíz tisztítása nem csak a mennyiséget növeli, de sokkal kiszámíthatóbbá is teszi egy adott régió vízellátását, mert a szennyvíz keletkezése jelentős részben független az időjárástól. A szennyvíz foszfor és nitrogéntartalmát pedig a tisztítás során ki lehet vonni, és fel lehet használni műtrágya készítéséhez.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ ivóvíz környezetvédelem szennyvíz víz Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.