Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. június 29. 12:16 Tech, Világ

Megbénulhat az orosz gazdaság a nyugati vállalatok informatikai kivonulása miatt

A felkészülésnek, valamint az energiahordozók magas árfolyamának köszönhetően az orosz gazdaság összességében eddig jobban ellenállt a nyugati szankciók nyomásának, mint arra sokan számítottak, egyre több olyan területet látszik azonban, ahol nagyon nehéz az alkalmazkodás, a kivonult nyugati vállalatok termékeinek, szolgáltatásainak helyettesítése.

Ilyenek például a repülőgép- és autóalkatrészek, ám ezeknél is fontosabbak a nyugati ipari szoftverek, amelyek az orosz gazdaság meghatározó ágazatait tartják működésben az agráriumtól az acéliparon keresztül az energiaszektorig. Ahogy a Bloomberg írja, a korszerű ipari berendezéseket gyakran olyan célszoftverek vezérlik, amelyeket a gyártó csomagban ad együtt a termékével, ám a forráskódot jellemzően nem adja át, így az informatikai támogatás megszüntetése jelentős problémák forrása lehet. A Szeversztál acélipari konszern informatikai vezetője ezzel kapcsolatban arról beszélt egy interjúban, hogy a nagy értékű termékeknél néhány század-milliméteres pontosságra van szükség, és kis eltérések esetén is használhatatlanná válhat a legyártott áru. Nagyon nem mindegy tehát, hogy megfelelően működik-e a vezérlő szoftver.

Nyilván nem pont emiatt, de az orosz acélipar egyelőre küzd az új körülményekkel, a Szeversztál tulajdonosa szerint az ágazat termelése 25-30 százalékkal esett vissza azóta, hogy Oroszország lerohanta Ukrajnát. Pedig ez az ország egyik húzóágazata, az utóbbi két évtizedben 59 milliárd dollárnak megfelelő összeget ruháztak be a szektorban, és ennek jelentős része nyugati vállalatok berendezéseinek, gépcsoportjainak a megvásárlására ment.

Az acéliparnak a fegyvergyártás miatt közvetlen szerepe van az orosz háborús erőfeszítésekben, ám a finanszírozási képesség fenntartása szempontjából ennél is fontosabb az olaj- és gázipar. Márpedig a nyugati vállalatok kivonulása itt is problémákat okoz, az ágazatban használt berendezéseket működtető szoftverek mindössze 5-10 százaléka hazai az orosz energiaügyi miniszterhelyettes szerint. Ráadásul ezek sem a legjobbak, vagy ahogy Pavel Szurokin nagyon szépen megfogalmazta, „szuboptimálisak”.

Páréves távlatban ráadásul azzal is számolni kell, hogy ha az ország fenn akarja tartani az olaj- és gázkitermelés mostani szintjét, akkor olyan területek feltárására lenne szükség, ahol sokkal nehezebb a munka, mint a kimerülőben lévő hagyományos mezőkön. Ehhez Oroszországban sem a szaktudás, sem a gépek, sem a szoftverek nem állnak rendelkezésre.

A probléma még abban az ágazatban is jelentkezik, ahol a legnagyobb sikerrel járt a 2014 utáni önellátásra törekvés, a mezőgazdaságban és élelmiszeriparban. Az egyik legnagyobb orosz agrárvállalat, a Rosz Agro húsfeldolgozóit szintén nyugati szoftverek működtetik. A konszern vezérigazgatója a szentpétervári gazdasági fórumon arról beszélt, hogy ezen a téren kritikus a függőségük az európai vállalatoktól, és egyelőre nem tudja, mit fognak csinálni, „ha valami történik”.

Az IDC informatikai elemző cég Oroszországra specializálódott szakértője azt mondta, a problémákat egyelőre kalózkodással és elavult programokkal igyekeznek áthidalni, ez azonban szerinte zsákutca. Ahogy az minden számítógép-használó számára ismert lehet, az ilyen megoldásoknak ugyanis jelentős a biztonsági kockázata, márpedig az orosz célpontok kiemelt figyelmet élveznek a nyugati hackerek körében Ukrajna megtámadása óta.

Ezek alapján az biztosra vehető, hogy az orosz gazdaság fejlődését, további kilátásait negatívan befolyásolja az ipari szoftverekkel kapcsolatos helyzet, és nem lehet kizárni hirtelen összeomlásokat, leállásokat sem egy-egy vállalatnál vagy akár egész ágazatban. De a mindennapi, szokásos működés fenntartása mindenképpen nehezebbé válik idővel ilyen körülmények között.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKína sem segít OroszországonAz ukrajnai invázió előtt népszerű nézet volt, hogy Kína kisegíti majd Oroszországot a nyugati szankciók esetén, de ennek pont az ellenkezője történt a kereskedelmi adatok szerint.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚjra tömött sorokban hagyják el Oroszországot a nagy nyugati cégekAz oroszországi tevékenység felfüggesztésének vagy feladásának első nagy hulláma közvetlenül Ukrajna lerohanása után következett be, de mostanra több olyan szereplőnek is elfogyott a türelme, amely eddig kivárt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÉszak-Korea szintjére taszíthatja az orosz gazdaságot Putyin háborújaG7 Podcast! Milyen következménye lenne az EU tagállamaira és Oroszországra az olajembargónak, és mennyire számít keménynek az EU hatodik szankciós csomagja?

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Világ acélipar agrárium gazdasági szankció gázipar informatika olajipar orosz-ukrán háború Oroszország szankciók szoftverek Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.