Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. május 17. 12:02 Vállalat

Újra tömött sorokban hagyják el Oroszországot a nagy nyugati cégek

Az oroszországi tevékenység felfüggesztésének vagy feladásának első nagy hulláma közvetlenül Ukrajna február 24-i lerohanása után következett be a nyugati vállalatok részéről, de a jelek szerint mostanra több olyan szereplőnek is elfogyott a türelme, amely eddig kivárt.

Ráadásul igazán jelentős vállalatokról van szó. Az Oroszországban 170 éve üzletelő Siemens múlt héten jelentette be oroszországi ipari tevékenységének leállítását, tegnap pedig a Renault közölte, hogy megválik – csoportszinten is nagyon jelentős – ottani érdekeltségétől. Az utóbbi lépés nagyságrendjét mutatja, hogy ezzel akár több mint kétmilliárd eurót (mintegy 800 milliárd forintot) bukhat a vállalat. A McDonald’s március elején még csak az orosz éttermei ideiglenes bezárását jelentette be, tegnap azonban már arról adott hírt, hogy eladja az ottani érdekeltségeit.

Őket most – egyelőre részlegesen – a cseh PPF-csoport (amely itthon leginkább a Telenor/Yettel többségi tulajdonosaként ismert) követi, amely megállapodott a Home Credit bank eladásáról egy orosz befektetési csoporttal. Igaz, ennek a tranzakciónak az előkészítése már jóval az ukrajnai háború előtt elkezdődött, tavaly októberben egy orosz lapértesülés arról szólt, hogy a vevő az OTP lehet. A portfolio.hu akkori cikke szerint a Home Credit a lakossági szolgáltatások nyújtására szakosodott Oroszországban és Kazahsztánban, ahol 41 millió fős ügyfélkörrel rendelkezik. A fő termékek a készpénzhitelek, hitelkártyák, részletfizetési és POS-hitelek a kiskereskedelmi üzletekben.

A vevő orosz befektetők csoportja, akiket a moszkvai tőzsde korábbi vezetője, Ivan Tyiriskin képvisel. A vételárat a felek nem hozták nyilvánosságra. A PPF ezzel még nem vonult ki teljesen Oroszországból, az életbiztosítási ágazatával, valamint a kereskedelmi ingatlanos portfóliójával továbbra is jelen van. A kazah Home Credit nem Tyiriskinékhez kerül, hanem a Home Credit, illetve a PPF egyes részvényesei, vezetői szerezhetnek benne tulajdonrészt, azaz vélhetően a csoport része marad.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚjabb szankciók jönnek Oroszországgal szemben, de mit értek el az eddigiek?A pénzügyi káoszt sikerült legyűrnie az orosz kormánynak, de már a lakosságnak is fájnak a büntetőintézkedések. Más kérdés, hogy egyelőre úgy néz ki, Putyint ez nem hatja meg.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkUkrajna tönkretétele jobban fog fájni a magyar gazdaságnak, mint az Oroszország elleni szankciók hadaSzámos nagyvállalat számára szűkülhetnek be vagy szűnhetnek meg az ukrajnai exportlehetőségek, céges szinten ez okozza a fő problémát.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÉszak-Korea szintjére taszíthatja az orosz gazdaságot Putyin háborújaG7 Podcast! Milyen következménye lenne az EU tagállamaira és Oroszországra az olajembargónak, és mennyire számít keménynek az EU hatodik szankciós csomagja?

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat home credit McDonald's orosz-ukrán háború Oroszország PPF Renault Siemens szankciók Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Torontáli Zoltán
2023. május 26. 14:32 Adat, Vállalat

Egyre inkább kiszorulnak a magyar vállalkozások az élmezőnyből a hazai e-kereskedelemben

Az Alza, a kifli.hu vagy akár az IKEA is szinte a semmiből jőve vált hirtelen vezető szereplővé. Meddig jut a Pepita.hu vagy a Pelenka.hu?

Torontáli Zoltán
2023. május 25. 15:36 Vállalat, Világ

Már a Lidlben és az Aldiban is lehet erkélynapelemet venni Németországban, nálunk nem kezdhetik meg a forgalmazást

Hazai pályán majdnem egyszerre indult el a két nagy diszkontlánc a forgalmazással. Ez nálunk tilos, ami végső soron szürkezónás magánimporthoz vezethet.

Stubnya Bence
2023. május 25. 10:22 Vállalat

Egy kiszivárgott dokumentum szerint Szerbiában terjeszkedne az MVM, a helyi minisztérium tagadja

Felmerült, hogy az állami tulajdonban lévő áramszolgáltató céggel hozzanak létre közös vállalatot 11 vízerőmű üzemeltetésére, de a tervet elvileg elvetették.

Fontos

Nagy Zsolt
2023. május 27. 17:32 Pénz, Világ

Orbánék új barátja élőben mutatja meg, hogy kell nagyban Monopoly-t játszani

A háború után meglóduló energiaárak alaposan kitömték a katari államkasszát, és a pénzt nem restek részben a külpolitikai céljaik mentén befektetni.

Trippon Mariann
2023. május 27. 13:03 Pénz

Fordul a kamatciklus a világban?

Az előző időszak masszív kamatemelései után a fejlett gazdaságokban tetőzött vagy hamarosan tetőzik a szigorítási ciklus, a piacok már a várható kamatcsökkentésekre fókuszálnak.

Stubnya Bence
2023. május 27. 04:32 Podcast

Nem lesz olyan magyar munkahely az autóiparban, amit érintetlenül hagy a zöld átmenet

Habár az európai járműipar már tud eredményeket felmutatni, jelentős egyenlőtlenségeket hordoz magában az elektromobilitásra való átállás. Galgóczi Béla a G7 Podcast vendége.