Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. május 17. 12:02 Vállalat

Újra tömött sorokban hagyják el Oroszországot a nagy nyugati cégek

Az oroszországi tevékenység felfüggesztésének vagy feladásának első nagy hulláma közvetlenül Ukrajna február 24-i lerohanása után következett be a nyugati vállalatok részéről, de a jelek szerint mostanra több olyan szereplőnek is elfogyott a türelme, amely eddig kivárt.

Ráadásul igazán jelentős vállalatokról van szó. Az Oroszországban 170 éve üzletelő Siemens múlt héten jelentette be oroszországi ipari tevékenységének leállítását, tegnap pedig a Renault közölte, hogy megválik – csoportszinten is nagyon jelentős – ottani érdekeltségétől. Az utóbbi lépés nagyságrendjét mutatja, hogy ezzel akár több mint kétmilliárd eurót (mintegy 800 milliárd forintot) bukhat a vállalat. A McDonald’s március elején még csak az orosz éttermei ideiglenes bezárását jelentette be, tegnap azonban már arról adott hírt, hogy eladja az ottani érdekeltségeit.

Őket most – egyelőre részlegesen – a cseh PPF-csoport (amely itthon leginkább a Telenor/Yettel többségi tulajdonosaként ismert) követi, amely megállapodott a Home Credit bank eladásáról egy orosz befektetési csoporttal. Igaz, ennek a tranzakciónak az előkészítése már jóval az ukrajnai háború előtt elkezdődött, tavaly októberben egy orosz lapértesülés arról szólt, hogy a vevő az OTP lehet. A portfolio.hu akkori cikke szerint a Home Credit a lakossági szolgáltatások nyújtására szakosodott Oroszországban és Kazahsztánban, ahol 41 millió fős ügyfélkörrel rendelkezik. A fő termékek a készpénzhitelek, hitelkártyák, részletfizetési és POS-hitelek a kiskereskedelmi üzletekben.

A vevő orosz befektetők csoportja, akiket a moszkvai tőzsde korábbi vezetője, Ivan Tyiriskin képvisel. A vételárat a felek nem hozták nyilvánosságra. A PPF ezzel még nem vonult ki teljesen Oroszországból, az életbiztosítási ágazatával, valamint a kereskedelmi ingatlanos portfóliójával továbbra is jelen van. A kazah Home Credit nem Tyiriskinékhez kerül, hanem a Home Credit, illetve a PPF egyes részvényesei, vezetői szerezhetnek benne tulajdonrészt, azaz vélhetően a csoport része marad.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚjabb szankciók jönnek Oroszországgal szemben, de mit értek el az eddigiek?A pénzügyi káoszt sikerült legyűrnie az orosz kormánynak, de már a lakosságnak is fájnak a büntetőintézkedések. Más kérdés, hogy egyelőre úgy néz ki, Putyint ez nem hatja meg.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkUkrajna tönkretétele jobban fog fájni a magyar gazdaságnak, mint az Oroszország elleni szankciók hadaSzámos nagyvállalat számára szűkülhetnek be vagy szűnhetnek meg az ukrajnai exportlehetőségek, céges szinten ez okozza a fő problémát.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÉszak-Korea szintjére taszíthatja az orosz gazdaságot Putyin háborújaG7 Podcast! Milyen következménye lenne az EU tagállamaira és Oroszországra az olajembargónak, és mennyire számít keménynek az EU hatodik szankciós csomagja?

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat home credit McDonald's orosz-ukrán háború Oroszország PPF Renault Siemens szankciók Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Nagy Zsolt
2024. március 26. 04:37 Vállalat

Dollármilliókat spórol a gyártóknak egy magyar fejlesztés, ami megmutatja, hogyan lehetnek extra hatékonyak

Az EPIC Innolabs adatelemzéssel és szimulációk készítésével segíti a termelés optimalizálását többek között olyan multiknak, mint az Audi vagy az Apollo Tyres.

Torontáli Zoltán
2024. március 20. 12:40 Adat, Vállalat

Egyre összetettebb problémát jeleznek a magyarországi munkaerőköltség, bér és árfolyam adatok

Gyors ütemben nő Magyarországon a munkaerő költsége, euróban nézve is, a dolgozók azonban még nagyobb béremelést szeretnének. Mi lesz így ebből?

Torontáli Zoltán
2024. március 14. 09:11 Vállalat

A Bookingot milliárdokra büntette a GVH pszichés nyomásgyakorlás miatt, mit fog csinálni most a Temuval?

A Booking nyomásgyakorlása piskóta a Temu gyakorlatához képet, sőt ez a fajta marketing a Temu működésének lényege. Ezt kaszálhatja el a magyar hatóság a magyar e-kereskedők panaszára indított eljárásban?

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.