Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. június 3. 15:02 Világ

Több millió ember adta már fel a munkakeresést Olaszországban

Kiemelkedik a munkaerőpiacon kívül maradók aránya Olaszországban európai összehasonlításban, ami most már Ignazio Visco jegybankelnök szerint a gazdaság egyik legfontosabb problémája. Leginkább a déli, szegényebb régiók érintettek, de a népességcsökkenés miatt az egész ország termelésére fenyegetést jelent, hogy 2,6 millió munkaképes olasz dönt a teljes inaktivitás mellett.

A termelékenység növekedését hátráltató tényezők leküzdése még inkább szükségessé vált. A kedvezőtlen demográfiai kilátásokat csak részben lehet ellensúlyozni a migrációs egyenleg javulásával és a munkaerő-piaci részvétel növelésével

– mondta Visco a központi bank egyik rendezvényén.

A 2,6 milliós szám különösen annak fényében jelentős, hogy a Bloomberg számításai szerint messze meghaladja a munkakeresők létszámát.

Ez a probléma túlmutat a kínálat és a kereslet, valamint a készségek összeegyeztetésének szokásos kérdésein. Ez gondolkodásbéli probléma

– tette hozzá Andrea Prencipe, a római Luiss Egyetem rektora.

Visco szerint a munkaerőpiaci részvételtől való tartózkodás az alacsony iskolázottság eredménye. Ezt a nézetet több olasz szakember is osztja, és a megoldása messze túlmutat a finanszírozási nehézségeken, amelyeken az uniós helyreállítási alap is enyhít mostanság. Prencipe elmondta, hogy az olasz fiatalok nehezen tudnak belépni a munkaerőpiacra a tanulmányaik végezte után, jobban kidolgozott képzésekre van tehát szükségük, amelyek felkészítik őket a változó munkaerőpiaci elvárásokra:

Nem pénz kérdése a megoldás, hanem az, hogy hogyan használjuk fel az összességében jelentős forrásokat. Ténylegesen a munkával és az oktatással kapcsolatos problémákra kell ezeket szánnunk.

Az amerikai lap egy olasz munkanélkülit is megkérdezett a tapasztalatairól, aki elmondta, 49 évesen úgy érzi, már túl idős ahhoz, hogy munkát találjon – most egy barátjának segít a gyermeknevelésben, de a későbbiekben tervez állást keresni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAlábecsülték az idősebb dolgozók értékét egy új tanulmány szerintA 2012-es olasz nyugdíjreformot vizsgálva egy új kutatás arra jutott, hogy az idős munkavállalók tapasztalata kiegészíti a fiatalabbak képességeit.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA külügy behívta a vietnámi, mongol, indonéz vendégmunkásokat, de nem tudja, hányan jöttekA kormány kijelölt kilenc országot, ahonnan vendégmunkásokat vár, de azt nem figyeli, melyik országból hányan jönnek Magyarországra dolgozni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA budapesti árak töredékéért kapni többszobás lakásokat egy olasz nyaralóhelyen, ahonnan eltűntek az oroszokA maffia beépítette, az oroszok eltartották, a koronavírus, a válság és a háború pedig ledózerolta az árakat egy festői olasz kisvárosban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ munkaerő munkaerőhiány munkaerőpiac munkanélküliség Olaszország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2023. június 4. 12:15 Világ

Meglepően keveset költ Oroszország az ukrajnai háborúra

Az invázió költségei egyelőre kigazdálkodhatók, így marad pénz jóléti intézkedésekre is.

Fabók Bálint
2023. június 3. 17:33 Világ

„15-szörös áron adták a benzint, de meg kellett vennem, mert az életemről van szó” – menekülés a szudáni polgárháborúból

Aki nem menekült el, lényegében hat hete be van zárkózva Szudán fővárosában, az akár 40 fokos melegben azonban rendszeresen előfordul, hogy nincs áram és víz.

Kolozsi Ádám
2023. június 3. 13:15 Közélet, Világ

Orbán a jobboldali internacionálé áttörését várja a spanyol radikálisoktól

A magyar kormányfő a spanyol radikálisoktól várja az európai jobboldali fordulatot, a centristák ellenben Spanyolország „melonizációjától” tartanak a Vox előretörése miatt.

Fontos

Bucsky Péter
2023. június 3. 04:34 Podcast

Sok ezer milliárdos bevételhez jut a legnagyobb magyar cég a monopolizált hulladékpiacon

A koncessziós eljárás lezárása után módosított szabályokkal az addig veszteségesnek látszó üzletet valószínűleg aranybányává tette a kormány a Molnak.

Hajdu Miklós
2023. június 2. 19:22 Pénz

Aranyba fektetve is meg lehet úszni a megtakarításokat terhelő új adót

Az olyan fizikai befektetéseken realizált nyereséget, mint az arany, továbbra is csak a 15 százalékos személyi jövedelemadó fizetési kötelezettség illeti.

Pletser Tamás
2023. június 2. 17:01 Vállalat, Világ

Nem egyértelműen jó hír Magyarországnak a gázár összeomlása, mi lesz a legfontosabb vezetékünkkel?

Újra szerződés szerint jön az orosz gáz Európába, de az árcsökkenéshez hozzájárult az európai ipar recessziója is.