Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. június 3. 15:02 Világ

Több millió ember adta már fel a munkakeresést Olaszországban

Kiemelkedik a munkaerőpiacon kívül maradók aránya Olaszországban európai összehasonlításban, ami most már Ignazio Visco jegybankelnök szerint a gazdaság egyik legfontosabb problémája. Leginkább a déli, szegényebb régiók érintettek, de a népességcsökkenés miatt az egész ország termelésére fenyegetést jelent, hogy 2,6 millió munkaképes olasz dönt a teljes inaktivitás mellett.

A termelékenység növekedését hátráltató tényezők leküzdése még inkább szükségessé vált. A kedvezőtlen demográfiai kilátásokat csak részben lehet ellensúlyozni a migrációs egyenleg javulásával és a munkaerő-piaci részvétel növelésével

– mondta Visco a központi bank egyik rendezvényén.

A 2,6 milliós szám különösen annak fényében jelentős, hogy a Bloomberg számításai szerint messze meghaladja a munkakeresők létszámát.

Ez a probléma túlmutat a kínálat és a kereslet, valamint a készségek összeegyeztetésének szokásos kérdésein. Ez gondolkodásbéli probléma

– tette hozzá Andrea Prencipe, a római Luiss Egyetem rektora.

Visco szerint a munkaerőpiaci részvételtől való tartózkodás az alacsony iskolázottság eredménye. Ezt a nézetet több olasz szakember is osztja, és a megoldása messze túlmutat a finanszírozási nehézségeken, amelyeken az uniós helyreállítási alap is enyhít mostanság. Prencipe elmondta, hogy az olasz fiatalok nehezen tudnak belépni a munkaerőpiacra a tanulmányaik végezte után, jobban kidolgozott képzésekre van tehát szükségük, amelyek felkészítik őket a változó munkaerőpiaci elvárásokra:

Nem pénz kérdése a megoldás, hanem az, hogy hogyan használjuk fel az összességében jelentős forrásokat. Ténylegesen a munkával és az oktatással kapcsolatos problémákra kell ezeket szánnunk.

Az amerikai lap egy olasz munkanélkülit is megkérdezett a tapasztalatairól, aki elmondta, 49 évesen úgy érzi, már túl idős ahhoz, hogy munkát találjon – most egy barátjának segít a gyermeknevelésben, de a későbbiekben tervez állást keresni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAlábecsülték az idősebb dolgozók értékét egy új tanulmány szerintA 2012-es olasz nyugdíjreformot vizsgálva egy új kutatás arra jutott, hogy az idős munkavállalók tapasztalata kiegészíti a fiatalabbak képességeit.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA külügy behívta a vietnámi, mongol, indonéz vendégmunkásokat, de nem tudja, hányan jöttekA kormány kijelölt kilenc országot, ahonnan vendégmunkásokat vár, de azt nem figyeli, melyik országból hányan jönnek Magyarországra dolgozni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA budapesti árak töredékéért kapni többszobás lakásokat egy olasz nyaralóhelyen, ahonnan eltűntek az oroszokA maffia beépítette, az oroszok eltartották, a koronavírus, a válság és a háború pedig ledózerolta az árakat egy festői olasz kisvárosban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ munkaerő munkaerőhiány munkaerőpiac munkanélküliség Olaszország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Nagy Zsolt
2023. december 1. 15:27 Világ

A hírolvasóért zajló verseny egyik legnagyobb vesztese maga a hírolvasó lesz

A figyelem egyre szélsőségesebb ingerekkel kelthető csak fel, de ennek ára van a hétköznapokban.

Avatar Fazekas Dóra
2023. november 30. 16:11 Világ

A COP28 megrendezésével Dubaj kihívja maga ellen a sorsot

A fosszilis energiahordozók nagyobb hangsúlyt kaphatnak, mint bármelyik korábbi klímakonferencián.

Debreczeni Anna
2023. november 29. 09:57 Világ

Olajüzleteket kötnének a klímacsúcson a kiszivárgott iratok szerint

Az Egyesült Arab Emírségek a házigazdája a COP28-nak, de nem feltétlen a klímaválsággal foglalkozna Szultan Ahmed al-Dzsaber.

Fontos

Stubnya Bence
2023. december 2. 13:08 Vállalat

5 év alatt feleződött a makói Continental állománya, most újra embereket küldenek el

2018 szeptemberében még több mint háromezren, idén szeptemberben már csak a 1660-an dolgoztak a makói üzemben.

Nagy Zsolt
2023. december 2. 04:34 Közélet, Podcast

Minden élőlényben ott ketyeg egy belső óra, de mi a sajátunkat egy évszázada elállítottuk

A G7 Mentés másként című podcastjának vendége Dr. Preubl György pszichiáter, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatója.

Hajdu Miklós
2023. december 1. 18:19 Közélet

Nem volt teljesen váratlan az Országos Meteorológiai Szolgálat megszüntetése

Többször is átalakítást ígért a kormány: most megszünteti a szervezetet és egy állami Zrt.-re bízza az időjárás-jelentéseket.