Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. június 3. 15:02 Világ

Több millió ember adta már fel a munkakeresést Olaszországban

Kiemelkedik a munkaerőpiacon kívül maradók aránya Olaszországban európai összehasonlításban, ami most már Ignazio Visco jegybankelnök szerint a gazdaság egyik legfontosabb problémája. Leginkább a déli, szegényebb régiók érintettek, de a népességcsökkenés miatt az egész ország termelésére fenyegetést jelent, hogy 2,6 millió munkaképes olasz dönt a teljes inaktivitás mellett.

A termelékenység növekedését hátráltató tényezők leküzdése még inkább szükségessé vált. A kedvezőtlen demográfiai kilátásokat csak részben lehet ellensúlyozni a migrációs egyenleg javulásával és a munkaerő-piaci részvétel növelésével

– mondta Visco a központi bank egyik rendezvényén.

A 2,6 milliós szám különösen annak fényében jelentős, hogy a Bloomberg számításai szerint messze meghaladja a munkakeresők létszámát.

Ez a probléma túlmutat a kínálat és a kereslet, valamint a készségek összeegyeztetésének szokásos kérdésein. Ez gondolkodásbéli probléma

– tette hozzá Andrea Prencipe, a római Luiss Egyetem rektora.

Visco szerint a munkaerőpiaci részvételtől való tartózkodás az alacsony iskolázottság eredménye. Ezt a nézetet több olasz szakember is osztja, és a megoldása messze túlmutat a finanszírozási nehézségeken, amelyeken az uniós helyreállítási alap is enyhít mostanság. Prencipe elmondta, hogy az olasz fiatalok nehezen tudnak belépni a munkaerőpiacra a tanulmányaik végezte után, jobban kidolgozott képzésekre van tehát szükségük, amelyek felkészítik őket a változó munkaerőpiaci elvárásokra:

Nem pénz kérdése a megoldás, hanem az, hogy hogyan használjuk fel az összességében jelentős forrásokat. Ténylegesen a munkával és az oktatással kapcsolatos problémákra kell ezeket szánnunk.

Az amerikai lap egy olasz munkanélkülit is megkérdezett a tapasztalatairól, aki elmondta, 49 évesen úgy érzi, már túl idős ahhoz, hogy munkát találjon – most egy barátjának segít a gyermeknevelésben, de a későbbiekben tervez állást keresni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAlábecsülték az idősebb dolgozók értékét egy új tanulmány szerintA 2012-es olasz nyugdíjreformot vizsgálva egy új kutatás arra jutott, hogy az idős munkavállalók tapasztalata kiegészíti a fiatalabbak képességeit.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA külügy behívta a vietnámi, mongol, indonéz vendégmunkásokat, de nem tudja, hányan jöttekA kormány kijelölt kilenc országot, ahonnan vendégmunkásokat vár, de azt nem figyeli, melyik országból hányan jönnek Magyarországra dolgozni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA budapesti árak töredékéért kapni többszobás lakásokat egy olasz nyaralóhelyen, ahonnan eltűntek az oroszokA maffia beépítette, az oroszok eltartották, a koronavírus, a válság és a háború pedig ledózerolta az árakat egy festői olasz kisvárosban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ munkaerő munkaerőhiány munkaerőpiac munkanélküliség Olaszország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mit hoz az Európai Parlament jobbra tolódása a gazdaság számára?

Ha ellenállás bontakozik ki az EU-s költségvetési szabályokkal szemben, akkor a költségvetési lazítás irányába mozdulhatnak el a tagországok.

Hidi János Kovács Márton
2024. június 16. 05:42 Tech, Világ

Felgyorsítható a zöld átmenet, vagy bukni fogjuk a klímacélokat?

A jó trend már kialakult, de nincs elég beruházás ahhoz, hogy elérjük a párizsi klímakonferencián kitűzött klímacélt. Miben lehet mégis bízni?

Mészáros R. Tamás
2024. június 13. 05:19 Világ

Elkezdődött a harc a kínai elektromos autók ellen, kétélű fegyverekkel

Az Európai Bizottság védővámokat vetett ki, noha korábban ezek más szektorokban nem jártak sikerrel. Alternatív eszközök viszont nem nagyon vannak az EU kezében.

Fontos

Stubnya Bence
2024. június 17. 05:45 Közélet

A gazdasági helyzet eddig Magyar Pétert segítette, 2026-ig viszont már inkább a Fideszt fogja

A gazdaság gyengélkedése rontotta a kormánypárt mostani eredményét, a Tisza párt eredményét pedig javíthatta. 2026-ig ez a hatás fokozatosan átfordul majd.

Gergely Péter
2024. június 15. 17:33 Pénz

Berobbant a csok plusz, megint nagyon fogynak a támogatott lakáshitelek

Háromszor annyi támogatott lakáshitelt vett fel a lakosság 2024 első négy hónapjában, mint egy éve, ami egyértelműen a csok plusz megjelenésének tulajdonítható.

Jandó Zoltán
2024. június 15. 13:33 Adat

Egy százalék a magyar Európa-bajnoki cím esélye, és ez nagy előrelépés

Anglia a legesélyesebb az Európa-bajnokság megnyerésére, a magyar válogatottnak 1 százalék esélyt adnak a fogadóirodák.