Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. június 3. 15:02 Világ

Több millió ember adta már fel a munkakeresést Olaszországban

Kiemelkedik a munkaerőpiacon kívül maradók aránya Olaszországban európai összehasonlításban, ami most már Ignazio Visco jegybankelnök szerint a gazdaság egyik legfontosabb problémája. Leginkább a déli, szegényebb régiók érintettek, de a népességcsökkenés miatt az egész ország termelésére fenyegetést jelent, hogy 2,6 millió munkaképes olasz dönt a teljes inaktivitás mellett.

A termelékenység növekedését hátráltató tényezők leküzdése még inkább szükségessé vált. A kedvezőtlen demográfiai kilátásokat csak részben lehet ellensúlyozni a migrációs egyenleg javulásával és a munkaerő-piaci részvétel növelésével

– mondta Visco a központi bank egyik rendezvényén.

A 2,6 milliós szám különösen annak fényében jelentős, hogy a Bloomberg számításai szerint messze meghaladja a munkakeresők létszámát.

Ez a probléma túlmutat a kínálat és a kereslet, valamint a készségek összeegyeztetésének szokásos kérdésein. Ez gondolkodásbéli probléma

– tette hozzá Andrea Prencipe, a római Luiss Egyetem rektora.

Visco szerint a munkaerőpiaci részvételtől való tartózkodás az alacsony iskolázottság eredménye. Ezt a nézetet több olasz szakember is osztja, és a megoldása messze túlmutat a finanszírozási nehézségeken, amelyeken az uniós helyreállítási alap is enyhít mostanság. Prencipe elmondta, hogy az olasz fiatalok nehezen tudnak belépni a munkaerőpiacra a tanulmányaik végezte után, jobban kidolgozott képzésekre van tehát szükségük, amelyek felkészítik őket a változó munkaerőpiaci elvárásokra:

Nem pénz kérdése a megoldás, hanem az, hogy hogyan használjuk fel az összességében jelentős forrásokat. Ténylegesen a munkával és az oktatással kapcsolatos problémákra kell ezeket szánnunk.

Az amerikai lap egy olasz munkanélkülit is megkérdezett a tapasztalatairól, aki elmondta, 49 évesen úgy érzi, már túl idős ahhoz, hogy munkát találjon – most egy barátjának segít a gyermeknevelésben, de a későbbiekben tervez állást keresni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAlábecsülték az idősebb dolgozók értékét egy új tanulmány szerintA 2012-es olasz nyugdíjreformot vizsgálva egy új kutatás arra jutott, hogy az idős munkavállalók tapasztalata kiegészíti a fiatalabbak képességeit.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA külügy behívta a vietnámi, mongol, indonéz vendégmunkásokat, de nem tudja, hányan jöttekA kormány kijelölt kilenc országot, ahonnan vendégmunkásokat vár, de azt nem figyeli, melyik országból hányan jönnek Magyarországra dolgozni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA budapesti árak töredékéért kapni többszobás lakásokat egy olasz nyaralóhelyen, ahonnan eltűntek az oroszokA maffia beépítette, az oroszok eltartották, a koronavírus, a válság és a háború pedig ledózerolta az árakat egy festői olasz kisvárosban.

Világ munkaerő munkaerőhiány munkaerőpiac munkanélküliség Olaszország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2022. december 2. 12:11 Világ

Fagyhalálra ítélné Putyin az ukrán városlakókat, folyamatos tűz alatt tartják az oroszok a civilek energiaellátását

Fél évbe is beletelhet, mire sikerül helyreállítani az ukrán energetikai infrastruktúrát, ami folyamatos orosz támadás alatt áll.

Torontáli Zoltán
2022. december 2. 09:04 Világ

Németország sokkal több unión kívülről érkező bevándorlót szeretne

A munkaerőhiány egyre jobban visszaveti a gazdaságot, és az unión belüli bevándorlók-átköltözők nincsenek elegen a probléma enyhítésére.

Pálos Máté
2022. december 1. 12:22 Világ

A sarkvidék felől érkező hideg levegő próbára fogja tenni az európai áramkereskedelmet

Finnország és Franciaország például kilátásba helyezte, hogy tervezett áramkimaradásokkal, lakossági fogyasztáskorlátozással is enyhíthetnek az energiakrízisen.

Fontos

Bucsky Péter Buzder Gábor
2022. december 2. 09:57 Pénz, Támogatói tartalom

Felével csökkenhet a ház vagy lakás rezsije energetikai felújítással

Kevesen döntenek az energetikai korszerűsítés mellett, pedig akár 60-80 százalékos energiamegtakarítást is el lehet érni vele.

Torontáli Zoltán
2022. december 2. 04:34 Adat, Pénz

Mérésünk szerint novemberben megállt az élelmiszerek árának emelkedése

A 26 ezer forintos bevásárlásunk egy hónap alatt 26 forinttal drágult. Az éves infláció 54-ről 49 százalékra mérséklődött. Fordulat ez vagy csak megtorpanás?

Pálos Máté
2022. december 1. 16:14 Pénz

Egyre többe kerül a lakhatás, és egyre kevésbé segíti ebben a rászorulókat a kormány

Az idei tél fordulópontot hozhat a lakhatás megfizethetőségének alakulásában.