Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2022. május 5. 15:11 Pénz

A budapesti árak töredékéért kapni többszobás lakásokat egy olasz nyaralóhelyen, ahonnan eltűntek az oroszok

Scalea, az olaszországi Calabria tartományban található, dombtetőre épült kis középkori település közelmúltbeli története elég csavaros.

A Guardian helyszíni beszámolója szerint a 11 ezer fős településen közel 30 ingatlanügynökség működik, köztük sokan kizárólag az orosz ügyfelekre specializálták magukat, az elmúlt 10 évben ugyanis az oroszok előszeretettel vásároltak maguknak itt ingatlant – a vételár sokkal kedvezőbb volt, mint bármit venni Moszkva környékén, a mediterrán életérzés pedig grátisz járt hozzá.

Az éttermek, bárok és és üzletek is ráálltak az orosz forgalomra, a turisták sokkal könnyebben nyúltak sokkal mélyebben a zsebükbe, mint a helyiek. Az éttermekben az étlapból megjelent az orosz nyelvű verzió, és a személyzet is megtanult oroszul – egy ponton pedig már Kis Moszkvának becézték a települést (amit a polgármester nem szeret hallani).

Az ingatlanpiaci bumm – csakúgy, mint a Calabriában található többi település esetében – az olasz maffia ténykedésének is köszönhető, rengeteg ingatlan épült ugyanis illegálisan. A hatóságok 2013 óta folyamatosan próbálják elkobozni a maffiához köthető ingatlanokat, majd ezeket újra piacra dobni. Ukrajna lerohanása után több helyen is megnyitották a háború elől menekülőknek ezeket a lakóépületeket, hogy átmenetileg legyen hol elszállásolni őket. 

Az első nagy csapást a koronavírus hozta, amikor az orosz fejlesztésű Szputnyik vakcina – amellyel az orosz turistákat oltották odahaza – nem ment át az EU engedélyezési folyamatán, majd pedig jött a háború, és a szankciók miatt teljesen eltűntek az oroszok. „Nullán áll a számláló” – nyilatkozta az egyik ingatlanos.

Az idealista.it nevű ingatlanos portál adatai között a legolcsóbb ajánlatot 9 ezer euróért találtuk, ez nagyjából 3,5 millió forint egy háromszobás, garázzsal rendelkező lakásért, ám ez erősen felújításra szoruló állapotban van. Szintén háromszobás, jó állapotú ingatlant ennek a duplájáért találni, de még ez is 7 millió forint alatti vétel lenne.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar határnál is felbukkantak a pár forintért árult házakA magyar határnál fekvő Légrádon egy kunáért kínálnak ingatlanokat, Kolumbiából is volt érdeklődés.

Ez főleg a hazai árakkal összevetve tűnik nagyon izgalmasnak. A magyar az Európai Unión belül is az egyik legnagyobb tempóban dráguló ingatlanpiac, Budapesten az átlagos lakásár 30 millió forint fölött kezdődik, az Európai Központi Bank nemrég figyelmeztetést adott ki több országra, köztük hazánkra is, mert szerintük a tendencia már veszélyt jelent a gazdaságra nézve.

Nem példa nélküli az, hogy mediterrán kistelepüléseken ennyire lemenjenek az árak: az elöregedő lakosság mellett az elvándorlás is jelentős mértékű, a fiatalok inkább a nagyobb városokban próbálnak munkát találni. Az önkormányzatok ilyenkor a szalagcímekig tudnak jutni az olyan akcióikkal, amikben pár euróért kínálnak házakat a külföldi vevők számára, cserébe olyan szerződést kötnek velük, ami kötelezi őket, hogy odaköltözzenek, és felújítsák az ingatlant.

A háború miatt az orosz kereslet áttolódott azokba az országokba, ahol nem érvényesek a nyugati szankciók – ennek egyik eklatáns példája lett Törökország, ahol a riviérán sorra bukkannak fel az orosz oligarchák luxusjachtjai, és a forgalmasabb városokban az ingatlanpiacon is megindult az átrendeződés a sok új orosz vásárló miatt. 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEzrével érkeznek Törökországba a vagyonukat mentő oroszokVan, aki csak pár ezer dollárral érkezik, más egyből lakást vesz.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz eladó ingatlanpiac lakásár Olaszország Oroszország turizmus Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Stubnya Bence
2024. július 15. 05:32 Pénz, Tech

Egyre többen látják pesszimistán a mesterséges intelligencia jövőjét

Energiaigényes infrastruktúra, kis haszon nagy költségek mellett, a dotkomhoz hasonló piaci buborék: egyre több a borúlátó elemzés az elmúlt másfél év slágertechnológiájáról.

Gergely Péter
2024. július 13. 05:39 Pénz

Pénzzel, nyereményjátékkal és utalványokkal is toboroznak a nyugdíj- és egészségkasszák

Több szolgáltató is toborzó akciókkal próbálja bővíteni ügyfélkörét, ám ezektől függetlenül is érdemes megfontolni a belépést.

Al-Hilal István
2024. július 6. 05:47 Pénz

Jó befektetési lehetőségekről maradhat le, aki a banki ökölszabályt követi

Az egyszerű magyarázat úgy szól, hogy ha csökkennek a kamatok, akkor a bankok kisebb profitra tudnak szert tenni, a valóság azonban sokkal árnyaltabb.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 15. 15:12 Adat

Másfél éve nem láttunk ilyet az építőiparban

Hajszál híján 3100 milliárd forint volt a hazai építőipar szerződésállománya május végén, és ezúttal nemcsak értékben, hanem mennyiségben is növekedést mutattak az adatok.

Jandó Zoltán
2024. július 15. 13:06 Világ

Évtizedek óta nem volt ennyi merénylet nyugati politikusok ellen

Két hónapon belül két merényletet kíséreltek meg magas rangú nyugati politikusok ellen. Ilyenre évtizedek óta nem volt példa.

Bőgel György Avatar
2024. július 14. 05:06 Világ

Hogyan birkózott meg az ukrajnai háború gazdasági sokkjával Közép-Európa?

Nyolc ország harminc kutatója fogott össze, hogy elemezze az orosz-ukrán háború gazdasági következményeit a régiónkban.