Hírlevél feliratkozás
Avatar
2022. május 5. 15:11 Pénz

A budapesti árak töredékéért kapni többszobás lakásokat egy olasz nyaralóhelyen, ahonnan eltűntek az oroszok

Scalea, az olaszországi Calabria tartományban található, dombtetőre épült kis középkori település közelmúltbeli története elég csavaros.

A Guardian helyszíni beszámolója szerint a 11 ezer fős településen közel 30 ingatlanügynökség működik, köztük sokan kizárólag az orosz ügyfelekre specializálták magukat, az elmúlt 10 évben ugyanis az oroszok előszeretettel vásároltak maguknak itt ingatlant – a vételár sokkal kedvezőbb volt, mint bármit venni Moszkva környékén, a mediterrán életérzés pedig grátisz járt hozzá.

Az éttermek, bárok és és üzletek is ráálltak az orosz forgalomra, a turisták sokkal könnyebben nyúltak sokkal mélyebben a zsebükbe, mint a helyiek. Az éttermekben az étlapból megjelent az orosz nyelvű verzió, és a személyzet is megtanult oroszul – egy ponton pedig már Kis Moszkvának becézték a települést (amit a polgármester nem szeret hallani).

Az ingatlanpiaci bumm – csakúgy, mint a Calabriában található többi település esetében – az olasz maffia ténykedésének is köszönhető, rengeteg ingatlan épült ugyanis illegálisan. A hatóságok 2013 óta folyamatosan próbálják elkobozni a maffiához köthető ingatlanokat, majd ezeket újra piacra dobni. Ukrajna lerohanása után több helyen is megnyitották a háború elől menekülőknek ezeket a lakóépületeket, hogy átmenetileg legyen hol elszállásolni őket. 

Az első nagy csapást a koronavírus hozta, amikor az orosz fejlesztésű Szputnyik vakcina – amellyel az orosz turistákat oltották odahaza – nem ment át az EU engedélyezési folyamatán, majd pedig jött a háború, és a szankciók miatt teljesen eltűntek az oroszok. „Nullán áll a számláló” – nyilatkozta az egyik ingatlanos.

Az idealista.it nevű ingatlanos portál adatai között a legolcsóbb ajánlatot 9 ezer euróért találtuk, ez nagyjából 3,5 millió forint egy háromszobás, garázzsal rendelkező lakásért, ám ez erősen felújításra szoruló állapotban van. Szintén háromszobás, jó állapotú ingatlant ennek a duplájáért találni, de még ez is 7 millió forint alatti vétel lenne.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar határnál is felbukkantak a pár forintért árult házakA magyar határnál fekvő Légrádon egy kunáért kínálnak ingatlanokat, Kolumbiából is volt érdeklődés.

Ez főleg a hazai árakkal összevetve tűnik nagyon izgalmasnak. A magyar az Európai Unión belül is az egyik legnagyobb tempóban dráguló ingatlanpiac, Budapesten az átlagos lakásár 30 millió forint fölött kezdődik, az Európai Központi Bank nemrég figyelmeztetést adott ki több országra, köztük hazánkra is, mert szerintük a tendencia már veszélyt jelent a gazdaságra nézve.

Nem példa nélküli az, hogy mediterrán kistelepüléseken ennyire lemenjenek az árak: az elöregedő lakosság mellett az elvándorlás is jelentős mértékű, a fiatalok inkább a nagyobb városokban próbálnak munkát találni. Az önkormányzatok ilyenkor a szalagcímekig tudnak jutni az olyan akcióikkal, amikben pár euróért kínálnak házakat a külföldi vevők számára, cserébe olyan szerződést kötnek velük, ami kötelezi őket, hogy odaköltözzenek, és felújítsák az ingatlant.

A háború miatt az orosz kereslet áttolódott azokba az országokba, ahol nem érvényesek a nyugati szankciók – ennek egyik eklatáns példája lett Törökország, ahol a riviérán sorra bukkannak fel az orosz oligarchák luxusjachtjai, és a forgalmasabb városokban az ingatlanpiacon is megindult az átrendeződés a sok új orosz vásárló miatt. 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEzrével érkeznek Törökországba a vagyonukat mentő oroszokVan, aki csak pár ezer dollárral érkezik, más egyből lakást vesz.

Pénz eladó ingatlanpiac lakásár Olaszország Oroszország turizmus Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Kiss Péter
2022. június 29. 16:04 Pénz

Miért nem gondolta senki, hogy ennyire elszáll az infláció?

Olyan sokáig nem volt gond a pénzromlás ütemével, hogy az elemzők, jegybankárok és befektetők emlékezetéből is kikoptak a korábbi inflációs időszakok.

Török Zoltán
2022. június 28. 13:09 Pénz

Nem várható erősebb forint, és ez tovább fűti az inflációt

Sokkal rosszabbul teljesít idén a forint, mint a cseh korona és a lengyel złoty, az ezt okozó tényezőkben pedig egyelőre nem várható pozitív fordulat.

Suppan Gergely
2022. június 27. 16:06 Pénz

Kell-e aggódnunk a magyar ikerdeficit miatt?

Több mint egy évtized után újra ikerdeficit alakult ki, azaz egyszerre negatív a költségvetés és a külső fizetési mérleg egyenlege. Sok azonban a különbség a 2000-es évekhez képest.

Fontos

Avatar
2022. június 30. 10:03 Adat, Világ

Új, kelet-európai központja van a kontinens kábítószeriparának

Az ENSZ új jelentése szerint veszélyes irány a marihuána egyre több országra jellemző legalizálása, a kokaingyártás nő, az európai csempészet pedig átalakul.

Pálinkás József
2022. június 29. 17:54 Világ

Inkább Oroszországnak fáj a tudományos együttműködések korlátozása

A Nyugatnak az orosz tudósok személyes hozzájárulása és néhány nyersanyag hiányozhat, Oroszországnak viszont a legmodernebb kutatási eszközök.

Bucsky Péter
2022. június 29. 04:34 Világ

Nem az ukránokon múlik, de kilátástalan, hogy nyugat felé elszállítsák az összes gabonájukat

Hiába van elég vasúti kocsijuk, ha az uniós országokban hiányzik a kapacitás a sok millió tonnányi gabona fogadására, kezelésére és továbbítására.