Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2022. május 5. 15:11 Pénz

A budapesti árak töredékéért kapni többszobás lakásokat egy olasz nyaralóhelyen, ahonnan eltűntek az oroszok

Scalea, az olaszországi Calabria tartományban található, dombtetőre épült kis középkori település közelmúltbeli története elég csavaros.

A Guardian helyszíni beszámolója szerint a 11 ezer fős településen közel 30 ingatlanügynökség működik, köztük sokan kizárólag az orosz ügyfelekre specializálták magukat, az elmúlt 10 évben ugyanis az oroszok előszeretettel vásároltak maguknak itt ingatlant – a vételár sokkal kedvezőbb volt, mint bármit venni Moszkva környékén, a mediterrán életérzés pedig grátisz járt hozzá.

Az éttermek, bárok és és üzletek is ráálltak az orosz forgalomra, a turisták sokkal könnyebben nyúltak sokkal mélyebben a zsebükbe, mint a helyiek. Az éttermekben az étlapból megjelent az orosz nyelvű verzió, és a személyzet is megtanult oroszul – egy ponton pedig már Kis Moszkvának becézték a települést (amit a polgármester nem szeret hallani).

Az ingatlanpiaci bumm – csakúgy, mint a Calabriában található többi település esetében – az olasz maffia ténykedésének is köszönhető, rengeteg ingatlan épült ugyanis illegálisan. A hatóságok 2013 óta folyamatosan próbálják elkobozni a maffiához köthető ingatlanokat, majd ezeket újra piacra dobni. Ukrajna lerohanása után több helyen is megnyitották a háború elől menekülőknek ezeket a lakóépületeket, hogy átmenetileg legyen hol elszállásolni őket. 

Az első nagy csapást a koronavírus hozta, amikor az orosz fejlesztésű Szputnyik vakcina – amellyel az orosz turistákat oltották odahaza – nem ment át az EU engedélyezési folyamatán, majd pedig jött a háború, és a szankciók miatt teljesen eltűntek az oroszok. „Nullán áll a számláló” – nyilatkozta az egyik ingatlanos.

Az idealista.it nevű ingatlanos portál adatai között a legolcsóbb ajánlatot 9 ezer euróért találtuk, ez nagyjából 3,5 millió forint egy háromszobás, garázzsal rendelkező lakásért, ám ez erősen felújításra szoruló állapotban van. Szintén háromszobás, jó állapotú ingatlant ennek a duplájáért találni, de még ez is 7 millió forint alatti vétel lenne.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar határnál is felbukkantak a pár forintért árult házakA magyar határnál fekvő Légrádon egy kunáért kínálnak ingatlanokat, Kolumbiából is volt érdeklődés.

Ez főleg a hazai árakkal összevetve tűnik nagyon izgalmasnak. A magyar az Európai Unión belül is az egyik legnagyobb tempóban dráguló ingatlanpiac, Budapesten az átlagos lakásár 30 millió forint fölött kezdődik, az Európai Központi Bank nemrég figyelmeztetést adott ki több országra, köztük hazánkra is, mert szerintük a tendencia már veszélyt jelent a gazdaságra nézve.

Nem példa nélküli az, hogy mediterrán kistelepüléseken ennyire lemenjenek az árak: az elöregedő lakosság mellett az elvándorlás is jelentős mértékű, a fiatalok inkább a nagyobb városokban próbálnak munkát találni. Az önkormányzatok ilyenkor a szalagcímekig tudnak jutni az olyan akcióikkal, amikben pár euróért kínálnak házakat a külföldi vevők számára, cserébe olyan szerződést kötnek velük, ami kötelezi őket, hogy odaköltözzenek, és felújítsák az ingatlant.

A háború miatt az orosz kereslet áttolódott azokba az országokba, ahol nem érvényesek a nyugati szankciók – ennek egyik eklatáns példája lett Törökország, ahol a riviérán sorra bukkannak fel az orosz oligarchák luxusjachtjai, és a forgalmasabb városokban az ingatlanpiacon is megindult az átrendeződés a sok új orosz vásárló miatt. 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEzrével érkeznek Törökországba a vagyonukat mentő oroszokVan, aki csak pár ezer dollárral érkezik, más egyből lakást vesz.

Pénz eladó ingatlanpiac lakásár Olaszország Oroszország turizmus Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Hajdu Miklós
2023. március 29. 13:11 Pénz

A világ legbiztonságosabb befektetése okozott óriási bajokat az elmúlt hetekben

A világ legbiztonságosabb befektetései között számon tartott amerikai állampapírok egyáltalán nem mentesek a kockázatoktól, amit a közelmúlt bankcsődjei is jól mutatnak.

Elek Péter
2023. március 28. 16:19 Pénz

Rejtélyes különadó terheli a magyar megtakarításokat

A jegybank és a Gazdaságfejlesztési Minisztérium csatájának eredménye jelentősen megrövidít sok hazai megtakarítót, akiknek jó része még csak nem is tud erről.

Virovácz Péter
2023. március 22. 04:34 Pénz

Bankválság 2023: ha nincs bizalom, akkor semmi nincs

Mi a különbség a 2008-as és a mostani válság között? Mi a közös az amerikai és az európai bankok megreccsenésében?

Fontos

Jandó Zoltán
2023. március 28. 14:02 Adat

Már március végén elkezdtük tartalékolni a gázt télire Magyarországon

A szokásosnál jóval előbb kezdődött meg az európai és a magyar gáztárolók feltöltése is. Az európai tárolókban soha nem volt ennyi gáz, és a magyar telítettség is magas.

Jandó Zoltán
2023. március 28. 04:34 Adat

Már nem Magyarország osztja szét az orosz földgázt

Az orosz gáz balkáni elosztása helyett a jövőben a balkáni gáz más régiós országokba történő eljuttatása lesz a magyar hálózat fő feladata.

Magyarics Tamás
2023. március 27. 17:07 Világ

Az Orbán-kormány azokat a határokat feszegeti, amelyekre Amerika érzékeny

Az Egyesült Államok nem nézi jó szemmel, ha egy szövetségese túl közel kerül Oroszországhoz és Kínához.