Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2022. május 5. 15:11 Pénz

A budapesti árak töredékéért kapni többszobás lakásokat egy olasz nyaralóhelyen, ahonnan eltűntek az oroszok

Scalea, az olaszországi Calabria tartományban található, dombtetőre épült kis középkori település közelmúltbeli története elég csavaros.

A Guardian helyszíni beszámolója szerint a 11 ezer fős településen közel 30 ingatlanügynökség működik, köztük sokan kizárólag az orosz ügyfelekre specializálták magukat, az elmúlt 10 évben ugyanis az oroszok előszeretettel vásároltak maguknak itt ingatlant – a vételár sokkal kedvezőbb volt, mint bármit venni Moszkva környékén, a mediterrán életérzés pedig grátisz járt hozzá.

Az éttermek, bárok és és üzletek is ráálltak az orosz forgalomra, a turisták sokkal könnyebben nyúltak sokkal mélyebben a zsebükbe, mint a helyiek. Az éttermekben az étlapból megjelent az orosz nyelvű verzió, és a személyzet is megtanult oroszul – egy ponton pedig már Kis Moszkvának becézték a települést (amit a polgármester nem szeret hallani).

Az ingatlanpiaci bumm – csakúgy, mint a Calabriában található többi település esetében – az olasz maffia ténykedésének is köszönhető, rengeteg ingatlan épült ugyanis illegálisan. A hatóságok 2013 óta folyamatosan próbálják elkobozni a maffiához köthető ingatlanokat, majd ezeket újra piacra dobni. Ukrajna lerohanása után több helyen is megnyitották a háború elől menekülőknek ezeket a lakóépületeket, hogy átmenetileg legyen hol elszállásolni őket. 

Az első nagy csapást a koronavírus hozta, amikor az orosz fejlesztésű Szputnyik vakcina – amellyel az orosz turistákat oltották odahaza – nem ment át az EU engedélyezési folyamatán, majd pedig jött a háború, és a szankciók miatt teljesen eltűntek az oroszok. „Nullán áll a számláló” – nyilatkozta az egyik ingatlanos.

Az idealista.it nevű ingatlanos portál adatai között a legolcsóbb ajánlatot 9 ezer euróért találtuk, ez nagyjából 3,5 millió forint egy háromszobás, garázzsal rendelkező lakásért, ám ez erősen felújításra szoruló állapotban van. Szintén háromszobás, jó állapotú ingatlant ennek a duplájáért találni, de még ez is 7 millió forint alatti vétel lenne.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar határnál is felbukkantak a pár forintért árult házakA magyar határnál fekvő Légrádon egy kunáért kínálnak ingatlanokat, Kolumbiából is volt érdeklődés.

Ez főleg a hazai árakkal összevetve tűnik nagyon izgalmasnak. A magyar az Európai Unión belül is az egyik legnagyobb tempóban dráguló ingatlanpiac, Budapesten az átlagos lakásár 30 millió forint fölött kezdődik, az Európai Központi Bank nemrég figyelmeztetést adott ki több országra, köztük hazánkra is, mert szerintük a tendencia már veszélyt jelent a gazdaságra nézve.

Nem példa nélküli az, hogy mediterrán kistelepüléseken ennyire lemenjenek az árak: az elöregedő lakosság mellett az elvándorlás is jelentős mértékű, a fiatalok inkább a nagyobb városokban próbálnak munkát találni. Az önkormányzatok ilyenkor a szalagcímekig tudnak jutni az olyan akcióikkal, amikben pár euróért kínálnak házakat a külföldi vevők számára, cserébe olyan szerződést kötnek velük, ami kötelezi őket, hogy odaköltözzenek, és felújítsák az ingatlant.

A háború miatt az orosz kereslet áttolódott azokba az országokba, ahol nem érvényesek a nyugati szankciók – ennek egyik eklatáns példája lett Törökország, ahol a riviérán sorra bukkannak fel az orosz oligarchák luxusjachtjai, és a forgalmasabb városokban az ingatlanpiacon is megindult az átrendeződés a sok új orosz vásárló miatt. 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEzrével érkeznek Törökországba a vagyonukat mentő oroszokVan, aki csak pár ezer dollárral érkezik, más egyből lakást vesz.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz eladó ingatlanpiac lakásár Olaszország Oroszország turizmus Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.