Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. április 21. 11:49 Világ

Folytatódik a járvány visszahúzódása a visegrádi régióban, de Magyarország szomorú rekordot dönthet a héten

A járványstatisztikák javulásának múlt heti megtörése csak átmenetinek bizonyult, azóta ismét a fertőzésszámok csökkenése látszik a visegrádi országokban. A napi új esetek száma Csehországban és Szlovákiában idén nem tapasztalt szintre mérséklődött, míg Lengyelországban és Magyarországon a mostani tendencia alapján még egy-két hétbe telhet, mire a harmadik hullámot megelőző szintig süllyed a mutató.

A betegséget kimutató mintavételek aránya is javulásra utal minden visegrádi országban, igaz, Lengyelországban és Magyarországon még mindig a járvány feletti kontrollt jelentő öt százalékos határérték többszörösén áll ez a mutató.

A halálozási adatok egyelőre csak Csehországban mutatják a járvány érdemi visszahúzódását. Biztató jel mindenesetre, hogy Lengyelországban az eddig meredek emelkedés után éles fordulatot vett a mutató az utóbbi napokban, Magyarországon pedig a tetőzés végére következtethetünk a legújabb adatok alapján. Szlovákiában még a napi halálesetek hétnapos mozgóátlaga is meglehetősen nagy ingadozásokat mutat, az idősor elmúlt három heti értékei összességében növekedést mutatnak, egyelőre tehát aligha vonhatunk le optimista következtetéseket.

Magyarországon ugyanakkor szomorú fejlemény, hogy

várhatóan a héten a koronavírusban elhunytak egymillió főre vetített összesített számában utolérjük az április eleje óta világelső Csehországot.

 

A beadott oltások számában továbbra is jelentős – nagyjából kétszeres – Magyarország előnye a régiós szomszédokhoz képest, amelyek mostanra egymáshoz felzárkózva, hasonló ütemben haladnak a vakcinációval.

Csehországban a szükségállapot már megszűnt, és a kisiskolások visszatértek a tantermekbe. A következő lépés az üzletek, vendéglők és egyéb szolgáltatók nyitása lehet, ennek ütemezéséről holnap dönt a kormány. Lengyelországban az oltási programon finomítottak a napokban, több rugalmasságot engedve az orvosoknak, amitől a kormány a kárba veszett vakcinamennyiség csökkenését várja. Szlovákiában továbbra is járásonként különböző szabályok vannak érvényben, a jövő héten várhatóan a legjobb járványügyi helyzetben lévő térségekben a középiskolák is újrakezdhetik a jelenléti oktatást.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar járványhelyzet az egyik legsúlyosabb, amit a világon eddig egy ország elszenvedettNépességarányos halálozásban a világelsők közvetlen közelébe érkeztünk, és nem lehetünk biztosak abban, hogy a kedvező fordulat hamar bekövetkezik.

Világ fertőzöttek száma halálozás koronavírus V4 visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2022. július 2. 04:34 Közélet, Világ

Magyarország gyarmatosítani akarta Boszniát, csak közbejött egy világháború

Egy mára elfeledett történelmi hagyományt folytat a magyar miniszterelnök, amikor Bosznia-Hercegovinán keresztül tör térségi hatalmi szerepre a Balkánon.

Avatar
2022. július 1. 17:32 Világ

Oroszország immár nyíltan ellenség a NATO számára

Putyin agressziója keltette új életre az észak-atlanti védelmi szövetséget, amelyet Amerika idővel Kína ellen is felhasználhat.

Váczi István
2022. július 1. 10:48 Világ

Tőlük várják a megoldást, de alig tudják már növelni a felhozatalt a legnagyobb olajkitermelők

A szándék megvan a növelésre, de már tavasszal is több millió hordóval maradt el a kitermelés a kvóták által meghatározott mennyiségtől.

Fontos

Torontáli Zoltán
2022. július 1. 12:04 Közélet, Vállalat

Szlovákiából hozzák az árstoppos csirkemellet

A magyar kormány helyzetbe hozta a szlovák tenyésztőket, mert ha nincs magyar csirke, a kereslet pedig nagy, akkor átmenetileg importálni kell az árut.

Jandó Zoltán
2022. július 1. 04:34 Világ

Az elszálló lakossági energiaárak miatt visszavonulót fújt még a német kormány is

Több nyugat-európai országban is a zöld átállás finanszírozása érdekében kivetett adók jelentős csökkentésével vagy eltörlésével reagáltak az energiakrízisre.

Hajdu Miklós
2022. június 30. 17:45 Adat

Nem mindegy, hogy az ország melyik részén kell elviselni a tíz százalék feletti inflációt

A rendkívüli infláció következményei sokkal keményebben érinthetik az Észak-Magyarországon, az Észak-Alföldön és Dél-Dunántúlon élőket, mint azokat, akik az ország más térségeiben laknak.