Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. április 21. 11:49 Világ

Folytatódik a járvány visszahúzódása a visegrádi régióban, de Magyarország szomorú rekordot dönthet a héten

A járványstatisztikák javulásának múlt heti megtörése csak átmenetinek bizonyult, azóta ismét a fertőzésszámok csökkenése látszik a visegrádi országokban. A napi új esetek száma Csehországban és Szlovákiában idén nem tapasztalt szintre mérséklődött, míg Lengyelországban és Magyarországon a mostani tendencia alapján még egy-két hétbe telhet, mire a harmadik hullámot megelőző szintig süllyed a mutató.

A betegséget kimutató mintavételek aránya is javulásra utal minden visegrádi országban, igaz, Lengyelországban és Magyarországon még mindig a járvány feletti kontrollt jelentő öt százalékos határérték többszörösén áll ez a mutató.

A halálozási adatok egyelőre csak Csehországban mutatják a járvány érdemi visszahúzódását. Biztató jel mindenesetre, hogy Lengyelországban az eddig meredek emelkedés után éles fordulatot vett a mutató az utóbbi napokban, Magyarországon pedig a tetőzés végére következtethetünk a legújabb adatok alapján. Szlovákiában még a napi halálesetek hétnapos mozgóátlaga is meglehetősen nagy ingadozásokat mutat, az idősor elmúlt három heti értékei összességében növekedést mutatnak, egyelőre tehát aligha vonhatunk le optimista következtetéseket.

Magyarországon ugyanakkor szomorú fejlemény, hogy

várhatóan a héten a koronavírusban elhunytak egymillió főre vetített összesített számában utolérjük az április eleje óta világelső Csehországot.

 

A beadott oltások számában továbbra is jelentős – nagyjából kétszeres – Magyarország előnye a régiós szomszédokhoz képest, amelyek mostanra egymáshoz felzárkózva, hasonló ütemben haladnak a vakcinációval.

Csehországban a szükségállapot már megszűnt, és a kisiskolások visszatértek a tantermekbe. A következő lépés az üzletek, vendéglők és egyéb szolgáltatók nyitása lehet, ennek ütemezéséről holnap dönt a kormány. Lengyelországban az oltási programon finomítottak a napokban, több rugalmasságot engedve az orvosoknak, amitől a kormány a kárba veszett vakcinamennyiség csökkenését várja. Szlovákiában továbbra is járásonként különböző szabályok vannak érvényben, a jövő héten várhatóan a legjobb járványügyi helyzetben lévő térségekben a középiskolák is újrakezdhetik a jelenléti oktatást.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar járványhelyzet az egyik legsúlyosabb, amit a világon eddig egy ország elszenvedettNépességarányos halálozásban a világelsők közvetlen közelébe érkeztünk, és nem lehetünk biztosak abban, hogy a kedvező fordulat hamar bekövetkezik.

Világ fertőzöttek száma halálozás koronavírus V4 visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Fabók Bálint
2021. május 5. 06:04 Világ

Szijjártó Péter barátja ki van tiltva az USA-ból “hírhedt korruptsága” miatt, de az uniós szankcióktól megmenthetjük

A magyar külügyminiszter azért utazott el Bejrútba, hogy kiálljon a Hezbollah fő szövetségese mellett, aki az uniós szankciók elől próbál kifarolni.

Torontáli Zoltán
2021. május 4. 10:49 Világ

Innsbruckban öt évig 60 eurót leírhat a villanyszámlából, aki 250 eurót ad napelemes fejlesztésre

Üzleti együttműködés a lakók és a város között, közösségi finanszírozás és megújuló energia - ezeket kombinálja a program.

Fabók Bálint
2021. május 3. 13:31 Világ

A McDonald’s húsmentes burgere megérkezett Lengyelországba, és nagyon jól fogy

Két hete árulják a növényi alapú burgert, és akkora a kereslet, hogy hosszú távon marad a kínálatban. Magyarországra is idén érkezhet a cég húsmentes burgere.

Fontos

Avatar
2021. május 6. 16:27 Közélet

A módosított magyar költségvetés tele van átláthatatlan és trükkös számítással

A kormány a saját prognózisától is eltér az előirányzatokban, és még regionális összehasonlításban is gyenge a teljesítménye.

Torontáli Zoltán
2021. május 6. 06:03 Adat

Vihar előtti csend: a jósolt áremelés még nem érkezett meg az élelmiszerboltokba

Szokásos havi bevásárlásunknál ugyan mértünk némi drágulást, de ez még biztosan nem az, ami a következő hónapokban várhat ránk.

Hajdu Miklós
2021. május 5. 16:17 Adat

Egyelőre nem látszik, hogy a korlátozások enyhítése visszaütne a visegrádi országokban

Lassan egy hónapja kezdtek lazítani a visegrádi régió országai, de a statisztikák szerint a járvány még mindig visszaszorulóban van.