Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. április 21. 11:49 Világ

Folytatódik a járvány visszahúzódása a visegrádi régióban, de Magyarország szomorú rekordot dönthet a héten

A járványstatisztikák javulásának múlt heti megtörése csak átmenetinek bizonyult, azóta ismét a fertőzésszámok csökkenése látszik a visegrádi országokban. A napi új esetek száma Csehországban és Szlovákiában idén nem tapasztalt szintre mérséklődött, míg Lengyelországban és Magyarországon a mostani tendencia alapján még egy-két hétbe telhet, mire a harmadik hullámot megelőző szintig süllyed a mutató.

A betegséget kimutató mintavételek aránya is javulásra utal minden visegrádi országban, igaz, Lengyelországban és Magyarországon még mindig a járvány feletti kontrollt jelentő öt százalékos határérték többszörösén áll ez a mutató.

A halálozási adatok egyelőre csak Csehországban mutatják a járvány érdemi visszahúzódását. Biztató jel mindenesetre, hogy Lengyelországban az eddig meredek emelkedés után éles fordulatot vett a mutató az utóbbi napokban, Magyarországon pedig a tetőzés végére következtethetünk a legújabb adatok alapján. Szlovákiában még a napi halálesetek hétnapos mozgóátlaga is meglehetősen nagy ingadozásokat mutat, az idősor elmúlt három heti értékei összességében növekedést mutatnak, egyelőre tehát aligha vonhatunk le optimista következtetéseket.

Magyarországon ugyanakkor szomorú fejlemény, hogy

várhatóan a héten a koronavírusban elhunytak egymillió főre vetített összesített számában utolérjük az április eleje óta világelső Csehországot.

 

A beadott oltások számában továbbra is jelentős – nagyjából kétszeres – Magyarország előnye a régiós szomszédokhoz képest, amelyek mostanra egymáshoz felzárkózva, hasonló ütemben haladnak a vakcinációval.

Csehországban a szükségállapot már megszűnt, és a kisiskolások visszatértek a tantermekbe. A következő lépés az üzletek, vendéglők és egyéb szolgáltatók nyitása lehet, ennek ütemezéséről holnap dönt a kormány. Lengyelországban az oltási programon finomítottak a napokban, több rugalmasságot engedve az orvosoknak, amitől a kormány a kárba veszett vakcinamennyiség csökkenését várja. Szlovákiában továbbra is járásonként különböző szabályok vannak érvényben, a jövő héten várhatóan a legjobb járványügyi helyzetben lévő térségekben a középiskolák is újrakezdhetik a jelenléti oktatást.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar járványhelyzet az egyik legsúlyosabb, amit a világon eddig egy ország elszenvedettNépességarányos halálozásban a világelsők közvetlen közelébe érkeztünk, és nem lehetünk biztosak abban, hogy a kedvező fordulat hamar bekövetkezik.

Világ fertőzöttek száma halálozás koronavírus V4 visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2021. december 2. 13:03 Világ

Kabátban, a meleg vízzel spórolva próbálják kibekkelni a rezsinövekedést a szegényebb britek

Egy jótékonysági szervezet azzal számol, hogy jövő áprilisig megduplázódhatnak a rezsiszámlák, és ez emberek millióinak okozhat komoly gondokat.

Torontáli Zoltán
2021. december 1. 12:05 Világ

A svéd média már tükrözi a változást: egyre kevesebben akarnak repülőre szállni

Hetven év alatt luxusból hétköznapi normalitás lett a repülés, most már azonban nem lehet a környezeti hatások nélkül foglalkozni vele.

Pálos Máté
2021. december 1. 10:20 Világ

Nagy üzlet lett ismeretlenül átvenni a konténerekben hagyott termékeket, legyen az tökmag vagy használt autó

A konténerkáosznak is megvannak a nyertesei: a hátrahagyott konténerek kisöprői.

Fontos

Karsai Gábor
2021. december 1. 16:11 Közélet

A következő kormányra hagyott örökség

Úgy tűnik, a kormányt elhagyta lassan egy évtizede tartó szerencséje, választási-politikai szempontból nincs most jó megoldás a gazdasági problémákra.

Bucsky Péter
2021. december 1. 06:36 Vállalat

Egyre merészebben görög a NER informatikai kis gömböce, a Digit is felfaló 4iG

Sokmilliárdos állami megrendelésekkel pumpálták fel a céget, amelyet pont az a német hadiipari óriás tőkésít fel, amelynek Magyarország az egyik rendszeres vásárlója.

Váczi István
2021. november 30. 16:08 Adat

Az egyik vakcinából már kétszer többet passzoltunk el külföldre, mint amennyit itthon beadtak

Idehaza hónapok óta alig használják az Astrazeneca készítményét, így nem csoda, hogy a kormány külföldön kezdett helyet keresni a rövid szavatossági idejű készleteknek.