Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. április 16. 13:08 Világ

Csődvédelem alá került a SsangYong

Az illetékes szöuli bíróság elrendelte a SsangYong autógyártó csődvédelmét, a céget a kirendelt csődbiztos bevonásával próbálják életben tartani. A súlyos adósságokkal küzdő dél-koreai autógyártónál mentőterv készül, de ha nem fogadják el, akkor az is elképzelhető, hogy a vállalatot felszámolják.

A t-online.de azt írja, hogy a SsangYong pénzügyi átvilágítását egy külső auditornak június 10-ig kell elvégeznie, de a céget addig is fel kell ajánlani megvételre. Az eladásnak azonban kevés esélye látszik, hiszen a SsangYong 75 százalékos tulajdonosa, az indiai Mahindra & Mahindra már jó ideje szeretett volna megválni a tulajdonrészétől, vevőt azonban nem talált.

Az autógyártó gondjai régóta ismertek, tavaly decemberben maga a cég is reorganizációs programot hirdetett, amelynek legfőbb eleme az volt, hogy a hiteleit nem tudja fizetni, ezért azok átütemezését kérte.

Tavaly összesen 107 ezer járművet adott el a SsangYong, ami több mint 20 százalékos esést mutat, a cég 2020-as vesztesége 478,5 milliárd vonra nőtt az egy évvel korábbi 341,4 milliárd után. (Jelenlegi árfolyamon 127, illetve 92 milliárd forint.)

Tavaly év végén a Világgazdaságnak a SsangYong magyarországi importőre, a Wallis Automotive Europe azt mondta, bizakodó a cég jövőjével kapcsolatban, akkor arra számítottak, hogy a márka a piacon marad, és az új modellek, köztük az első elektromos SUV is megérkezhet 2021-ben. Az akkori adatok szerint 2020. első 11 hónapjában 831 SsangYongot adtak el Magyarországon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem lesz több LG mobiltelefonA dél-koreai gyártó bezárja a veszteséget halmozó üzletágát, és inkább a jóval jövedelmezőbb szegmensekre koncentrál.

Világ autó csőd dél-korea SsangYong Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Nagy Zsolt
2023. február 1. 14:35 Vállalat, Világ

Hamarosan a harctéren bizonyíthat Európa legnagyobb magántank-arzenáljának egy része

Egyebek mellett kiszuperált Leopard 1-es harckocsikat vett meg jó pénzért egy vállalkozó akkor, amikor senkinek sem kellettek. Most sok pénzt csinálna belőlük.

Nagy Zsolt
2023. február 1. 11:37 Világ

Egyre látványosabban alakul hadigazdasággá Oroszország

Az állami kiadások pörgetik a háborúhoz kapcsolódó szektorokat, ami jórészt ellensúlyozza a többi iparág veszteségeit.

Pálos Máté
2023. február 1. 09:36 Világ

Nyomoznak az orosz jacht ügyében, amely rejtélyesen eltűnt egy horvát kikötőből

A horvát hatóságok nyomozósást indítottak, miután az orosz oligarchához, Aliser Uszmanovhoz köthető luxusjachtnak nyoma veszett egy Splittől nem messze lévő kikötőből.

Fontos

Szentkirályi Balázs
2023. január 31. 20:28 Élet, Közélet

„Nehéz lesz visszaülni a tárgyalóasztalhoz” a debreceni akkumulátorgyár ügyében

Debreceni nagyvállalkozó forrásunk szerint fontos lenne a párbeszéd, hogy kiderüljön, mi a valós, mérhető és bizonyítható kockázata a CATL gyárépítésének, és mik az esetleg indokolatlan félelmek.

Hajdu Miklós
2023. január 31. 18:06 Vállalat

Nyugodtan söröztek a városban a CATL vezetői a németországi beruházás bejelentése után

A vállalat most átadott türingiai beruházásával kapcsolatban környezetvédelmi aggályok helyett inkább a német-kínai viszony problémái merültek fel.

Bucsky Péter
2023. január 31. 04:34 Közélet, Vállalat

Felháborító az ezer milliárdos extraprofit a multiknál, Mészároséknál örvendetes

A Mészáros Lőrinchez és Szíjj Lászlóhoz köthető magántőkealapok mintegy kétezer milliárd forintot kereshetnek az autópálya-koncesszión lapunk számításai szerint.