Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. április 16. 13:08 Világ

Csődvédelem alá került a SsangYong

Az illetékes szöuli bíróság elrendelte a SsangYong autógyártó csődvédelmét, a céget a kirendelt csődbiztos bevonásával próbálják életben tartani. A súlyos adósságokkal küzdő dél-koreai autógyártónál mentőterv készül, de ha nem fogadják el, akkor az is elképzelhető, hogy a vállalatot felszámolják.

A t-online.de azt írja, hogy a SsangYong pénzügyi átvilágítását egy külső auditornak június 10-ig kell elvégeznie, de a céget addig is fel kell ajánlani megvételre. Az eladásnak azonban kevés esélye látszik, hiszen a SsangYong 75 százalékos tulajdonosa, az indiai Mahindra & Mahindra már jó ideje szeretett volna megválni a tulajdonrészétől, vevőt azonban nem talált.

Az autógyártó gondjai régóta ismertek, tavaly decemberben maga a cég is reorganizációs programot hirdetett, amelynek legfőbb eleme az volt, hogy a hiteleit nem tudja fizetni, ezért azok átütemezését kérte.

Tavaly összesen 107 ezer járművet adott el a SsangYong, ami több mint 20 százalékos esést mutat, a cég 2020-as vesztesége 478,5 milliárd vonra nőtt az egy évvel korábbi 341,4 milliárd után. (Jelenlegi árfolyamon 127, illetve 92 milliárd forint.)

Tavaly év végén a Világgazdaságnak a SsangYong magyarországi importőre, a Wallis Automotive Europe azt mondta, bizakodó a cég jövőjével kapcsolatban, akkor arra számítottak, hogy a márka a piacon marad, és az új modellek, köztük az első elektromos SUV is megérkezhet 2021-ben. Az akkori adatok szerint 2020. első 11 hónapjában 831 SsangYongot adtak el Magyarországon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem lesz több LG mobiltelefonA dél-koreai gyártó bezárja a veszteséget halmozó üzletágát, és inkább a jóval jövedelmezőbb szegmensekre koncentrál.

Világ autó csőd dél-korea SsangYong Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2022. január 26. 12:18 Világ

A kenyér is nagyon megdrágulhat, ha kitör a háború Ukrajnában

Ukrajna a világ harmadik legnagyobb gabonaexportőre, így nagyon nem mindegy, hogy lesz-e fegyveres konfliktus a szomszédos országban.

Váczi István
2022. január 25. 15:04 Világ

Mi lesz, ha Putyin elzárja a gázcsapot?

A piaci gázár elszállna, de még sokáig nem fogyna ki a földgázból az EU, ha odáig fajulnának a dolgok, hogy Oroszország teljesen leállítja az exportját.

Váczi István
2022. január 25. 11:07 Világ

Az oroszok már nem csak Ukrajna körül izmoznak

Fegyverek kubai telepítésének meglebegtetésével és kiterjedt haditengerészeti hadgyakorlatokkal is igyekeznek erőt mutatni az orosz fegyveres erők.

Fontos

Jandó Zoltán
2022. január 26. 16:27 Adat

Tényleg szinte mindenki covidos az országban, akit tesztelnek?

Sokkal nagyobb az átfertőzöttség, mint korábban bármikor, de ez nem jelenti azt, hogy négyből három tesztelt covidos. A tényleges pozitivitási ráta 40 százalék körül lehet.

Bucsky Péter
2022. január 26. 06:55 Közélet, Vállalat

Idehaza extraprofitot, külföldön csak veszteséget termel a kormány kedvenc útépítő cége

Próbál külföldön terjeszkedni a Duna Aszfalt, de az eredmények egyelőre nem említhetők egy lapon az idehaza elért kiemelkedő növekedéssel és profitrátával.

Mészáros R. Tamás
2022. január 25. 06:49 Világ

Az osztogatás hatékonyabb, mint a munkaalapú társadalom

A közvélekedés szerint a szegények elherdálják a segélyeket, de közgazdasági kísérletek szerint valójában a pénz- és tőkeinjekció a leghatásosabb módja a szegénység felszámolásának.