Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. január 8. 11:00 Világ

Lefoglaltak 700 ezer euró értékű bitcoint 2016-ban, most 50 millióért eladhatják a finn vámosok

Elég furcsa helyzetbe került a finn vám- és pénzügyőrség. A hivatal nyomozói még 2016-ban egy drogkereskedelemmel kapcsolatos ügyben jobb híján lefoglaltak 1666 bitcoint, ami azóta is náluk van, mert amíg az üggyel kapcsolatos eljárások le nem zárultak, nem nagyon tudták eldönteni, hogy mihez kezdhetnek vele. A finn pénzügyi felügyelet ugyanis csak tavaly kezdte el szabályozni a kriptovalutákkal való kereskedelmet.

A vámhivatal 2018-ban felvetette, hogy elárverezné a bitcoinvagyonát, de visszakoztak a tervtől, arra hivatkozva, hogy megfelelő garanciák nélkül nem látják biztosítottnak, hogy a szabályozatlanság miatt a bitcoin nem jut vissza a szürke zónába.

A vámhivatalnak egyébként összesen 1981 bitcoinja van, ha a további kisebb lefoglalásokat is beleszámítják. Ennek a vagyonnak az aktuális értéke az árfolyam-ingadozások következtében elérte már egyszer a 20 millió eurót, de volt olyan időpont is, amikor csak 5 millió eurót ért. A 2016-os 700 ezer eurós lefoglalás jelenleg több mint 50 milliót ér.

Most viszont mintha tisztulnának a jogi lehetőségek, mert az YLE közszolgálati hírügynökség szerint a hivatal bejelentette, hogy eladná az összes kriptovalutáját. Ha ez megtörténik, akkor a finn kincstár összesen 60 millió eurót (jelenlegi árfolyamon 21,6 milliárd forintnak megfelelő összeget) kasszírozhat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMinden az arany és a bitcoin felértékelődése felé mutatVilágpolitikai bizonytalanságok, tőzsdei félelmek, aggodalom a jegybankok függetlenségének elvesztésétől - sok oka van annak, hogy a befektetők menedéket keresnek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ bitcoin finnország kriptodeviza Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.