Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. január 8. 11:00 Világ

Lefoglaltak 700 ezer euró értékű bitcoint 2016-ban, most 50 millióért eladhatják a finn vámosok

Elég furcsa helyzetbe került a finn vám- és pénzügyőrség. A hivatal nyomozói még 2016-ban egy drogkereskedelemmel kapcsolatos ügyben jobb híján lefoglaltak 1666 bitcoint, ami azóta is náluk van, mert amíg az üggyel kapcsolatos eljárások le nem zárultak, nem nagyon tudták eldönteni, hogy mihez kezdhetnek vele. A finn pénzügyi felügyelet ugyanis csak tavaly kezdte el szabályozni a kriptovalutákkal való kereskedelmet.

A vámhivatal 2018-ban felvetette, hogy elárverezné a bitcoinvagyonát, de visszakoztak a tervtől, arra hivatkozva, hogy megfelelő garanciák nélkül nem látják biztosítottnak, hogy a szabályozatlanság miatt a bitcoin nem jut vissza a szürke zónába.

A vámhivatalnak egyébként összesen 1981 bitcoinja van, ha a további kisebb lefoglalásokat is beleszámítják. Ennek a vagyonnak az aktuális értéke az árfolyam-ingadozások következtében elérte már egyszer a 20 millió eurót, de volt olyan időpont is, amikor csak 5 millió eurót ért. A 2016-os 700 ezer eurós lefoglalás jelenleg több mint 50 milliót ér.

Most viszont mintha tisztulnának a jogi lehetőségek, mert az YLE közszolgálati hírügynökség szerint a hivatal bejelentette, hogy eladná az összes kriptovalutáját. Ha ez megtörténik, akkor a finn kincstár összesen 60 millió eurót (jelenlegi árfolyamon 21,6 milliárd forintnak megfelelő összeget) kasszírozhat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMinden az arany és a bitcoin felértékelődése felé mutatVilágpolitikai bizonytalanságok, tőzsdei félelmek, aggodalom a jegybankok függetlenségének elvesztésétől - sok oka van annak, hogy a befektetők menedéket keresnek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ bitcoin finnország kriptodeviza Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2024. július 24. 17:39 Világ

A Lukoil-blokád csak újabb ürügy az ukrajnai magyar vétóra, meddig mehet ez?

A fegyverszállításokat ugyan nem tudja blokkolni Magyarország, de a támogatások kifizetését igen, és minden jel szerint meg is teszi, amíg lehet.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 04:50 Közélet, Világ

A földgáznál már lazán kiválthatná a kormány az orosz szállításokat

Az orosz gáz nagy részét már akkor is nélkülözni lehetne, ha a külügyminiszter tárgyalásain lebeszélt ügyleteknek csak a fele valósul meg.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.