Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. január 8. 11:00 Világ

Lefoglaltak 700 ezer euró értékű bitcoint 2016-ban, most 50 millióért eladhatják a finn vámosok

Elég furcsa helyzetbe került a finn vám- és pénzügyőrség. A hivatal nyomozói még 2016-ban egy drogkereskedelemmel kapcsolatos ügyben jobb híján lefoglaltak 1666 bitcoint, ami azóta is náluk van, mert amíg az üggyel kapcsolatos eljárások le nem zárultak, nem nagyon tudták eldönteni, hogy mihez kezdhetnek vele. A finn pénzügyi felügyelet ugyanis csak tavaly kezdte el szabályozni a kriptovalutákkal való kereskedelmet.

A vámhivatal 2018-ban felvetette, hogy elárverezné a bitcoinvagyonát, de visszakoztak a tervtől, arra hivatkozva, hogy megfelelő garanciák nélkül nem látják biztosítottnak, hogy a szabályozatlanság miatt a bitcoin nem jut vissza a szürke zónába.

A vámhivatalnak egyébként összesen 1981 bitcoinja van, ha a további kisebb lefoglalásokat is beleszámítják. Ennek a vagyonnak az aktuális értéke az árfolyam-ingadozások következtében elérte már egyszer a 20 millió eurót, de volt olyan időpont is, amikor csak 5 millió eurót ért. A 2016-os 700 ezer eurós lefoglalás jelenleg több mint 50 milliót ér.

Most viszont mintha tisztulnának a jogi lehetőségek, mert az YLE közszolgálati hírügynökség szerint a hivatal bejelentette, hogy eladná az összes kriptovalutáját. Ha ez megtörténik, akkor a finn kincstár összesen 60 millió eurót (jelenlegi árfolyamon 21,6 milliárd forintnak megfelelő összeget) kasszírozhat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMinden az arany és a bitcoin felértékelődése felé mutatVilágpolitikai bizonytalanságok, tőzsdei félelmek, aggodalom a jegybankok függetlenségének elvesztésétől - sok oka van annak, hogy a befektetők menedéket keresnek.

Világ bitcoin finnország kriptodeviza Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2021. szeptember 15. 11:12 Világ

Szórják a 700 ezer forintos büntetéseket a külföldi fuvarozócégekre a svédek

A sofőr nem töltheti a hosszú pihenőidejét a kamionban, vagy haza, vagy szállodába kell mennie.

Váczi István
2021. szeptember 14. 10:58 Világ

Kifogyhat a gázból Európa, ha hideg lesz a tél

Kevés a földgáz az európai tározókban, mert a kereskedők árcsökkenésre vártak, miközben az oroszok és a norvégok is csak visszafogottan szállítanak.

Mészáros R. Tamás
2021. szeptember 14. 06:42 Világ

Van, ahol már üres áruházi polcokhoz vezetett a kamionoshiány

Amerikában és Angliában ellátási problémákat okoz, hogy nincs elég teherautó-sofőr. Az utánpótlás hiánya miatt ez idővel Magyarországon is előfordulhat.

Fontos

Jandó Zoltán
2021. szeptember 15. 17:04 Adat

Húsz éve nem volt akkora drágulás az építőiparban, mint most

A KSH adatai alapján is nagyon látványos az áremelkedés az építőiparban. Júliusban már 20 éves csúcson volt az ágazati infláció, de ha minden jól megy, sokkal magasabb nem lesz.

Torontáli Zoltán
2021. szeptember 15. 06:54 Közélet

Újabb figyelmeztetést adott az unió, hogy Magyarország a fal felé száguld

Az Európai Bizottság elnöke üzent nekünk, a pénzeket minden lehetséges eszközzel megpróbálják a jogállamisághoz kötni.

Papp József
2021. szeptember 14. 16:52 Közélet

Meddig lehet visszaélni a hatalommal egy uniós országban?

A mohóság mindig rossz tanácsadó. Orbán esetében is annak bizonyult, és ez akár a vesztét is okozhatja - írja véleménycikkünk szerzője.