Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. december 14. 13:55 Világ

Nálunk még a stratégia is homályos, Angliában már a háziorvosok is oltanak

Hétfőn az Egyesült Királyságban több mint száz háziorvosi rendelő is elkezdte a koronavírus-elleni beoltásokat. A britek soron kívüli egyedi eljárással adták ki a Pfizer/BioNTech vakcina forgalmazási engedélyét, és múlt hét kedden már el is kezdték a kampányukat, az első héten azonban csak a kórházakban kialakított oltóközpontokban adták be az oltásokat.

A háziorvosi hálózatra való kiterjesztés logisztikai és szervezési szempontból érdekes, hiszen a vakcinát például -70 fokon kell szállítani és tárolni – nekünk pedig azért lehet informatív, mert továbbra sem tudunk lényegében semmit arról, hogy Magyarország milyen oltási stratégiával és milyen logisztikai megoldásokkal fogja elkezdeni a kampányát. (Kezdeti oltópontnak 25 kórházat jelöltek ki, regisztrálni is lehet a vakcinára, de hogy a tömeges beoltási programot milyen hálózaton keresztül képzelik el, és pontosan milyen prioritást adnak a lakosságon belül a jelentkezőknek, arról szinte semmilyen információt nem közöltek eddig.)

Az Egyesült Királyságban elég világos a rendszer és a kommunikáció: általános szabály, hogy a 80 évnél idősebbekkel kezdik el a beoltásokat, ám nem nekik kell jelentkezniük a rendelőben, hanem a háziorvos keresi meg őket, és egyeztet velük időpontot. A háziorvos az érintett csoporton belül mérlegelhet, előnyben részesítheti például azokat, akiknek az egészségügyi állapotát a fertőzés szempontjából kockázatosabbnak ítéli meg.

Az oltásra a megbeszélt időben kell érkezni, a rendelőnek pedig biztosítania kell a megfelelő távolságtartást, azaz nem lehet a váróteremben más ellátásra érkezőkhöz közel kerülni. A beoltás után 15 percig nem lehet elhagyni a rendelőt, hogy ha valaki rosszul lesz, azonnal el lehessen látni.

A vakcinákat legfeljebb háromszor lehet szállítani, a háziorvosi rendelők a kórházakban kialakított központokból kapják az oltásokat. Egy csomagban 975 adag van, és a kiolvadás után rendes hűtőben tartható, de három és fél nap alatt mindet fel kell használni.

A következő hetekben 1200 háziorvosi rendelőt szeretnének bevonni az oltási programba, de ez csak akkor lehetséges, ha a szállítások rendben megérkeznek. Az országban lévő oltások száma egyelőre nem éri el az egymilliót, de állítólag a belgiumi gyárból folyamatos lesz a szállítás.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBe fog érkezni -70 fokon a magyar oltóhelyre a koronavírus-vakcina, ha veszünk belőleA mínusz 20 fokos szállítás majdhogynem mindennapos gyakorlat, és a mínusz 70 sem példa nélküli, de csak kis mennyiségben.

Világ Egyesült Királyság háziorvos koronavírus oltás rendelő vakcina Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2021. június 23. 17:31 Világ

Van, ahol már több üzletember repül, mint a járvány előtt

A Qatar Airways-nél már nagyobb a business class kihasználtsága, mint a járvány előtt, legalábbis azokon az útvonalakon, ahol már nincs utazási korlátozás.

Váczi István
2021. június 22. 12:42 Világ

13 éves csúcsra drágult a földgáz Európában

A kimerült tárolók és a karbantartások miatt több mint egy évtizedes csúcsra emelkedtek a tőzsdei földgázárak Nyugat-Európában.

Váczi István
2021. június 22. 10:21 Világ

Nem kér az orosz és kínai atomtechnológiából Csehország

Bár korábban felmerült, hogy Csehország is a Roszatommal építteti meg a tervezett új atomerőművi blokkjait, azóta nagyot változott a helyzet.

Fontos

Jandó Zoltán
2021. június 22. 14:56 Adat

Az elmúlt 50 év leghalálosabb hetével tetőzött a harmadik hullám Magyarországon

Az elmúlt fél évszázadban népességarányosan egyetlen héten sem veszítették annyian életüket Magyarországon, mint az idén március 22 és 28. között.

Bucsky Péter Váczi István
2021. június 22. 06:51 Közélet

Az úthálózat legjobb részét passzolja le a kormány 35 évre, a tönkrement utak maradnak az állam nyakán

A gyorsforgalmi tender generációnyi időre bebetonozott nyertese annyi bevételre számíthat 2057-ig, mint az államosított nyugdíjpénztári vagyon.

Avatar
2021. június 21. 15:07 Közélet

Egy nagy port kavart nyugdíjjavaslat védelmében

A humántőke-alapú nyugdíjrendszer nem diszkriminál, és megszerzett jogokat sem vesz el - írja a rendszer bevezetése mellett érvelő nyugdíjszakértő szerzőnk.