Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. november 22. 06:53 Élet

Be fog érkezni -70 fokon a magyar oltóhelyre a koronavírus-vakcina, ha veszünk belőle

2019. október 29-én az akkor másfél éves, gerincvelő-izomsorvadásban (SMA) szenvedő Zente megkapta a kezeléséhez szükséges gyógyszert. A 700 millió forintba kerülő, adományokból finanszírozott génterápiás készítményt Amerikából kellett Magyarországra szállítani úgy, hogy közben állandó, -60 és -80 fok közötti hőmérsékletet kellett biztosítani a terméknek.

Nem sokkal Zente után egy Levente nevű kisfiú is megkaphatta a kezelést, szintén az adományoknak köszönhetően, a két ismert történetet azonban most csak azért említjük, hogy nyilvánvaló legyen: nem példa nélküli az, hogy Magyarországra -70 fokon tartva érkezik gyógyszer.

Ez most azért lehet fontos, mert az egyik legígéretesebb koronavírus-vakcina, az amerikai-német Pfizer/BioNTech közös fejlesztése ilyen hideg szállítási körülményeket igényel.

Feller Antal, a gyógyszer nagykereskedő Hungaropharma Zrt. vezérigazgatója azt mondja, a -20 fokos szállítás majdhogynem mindennapos rutinnak számít, a sima hűtőben tárolható gyógyszerek logisztikája pedig értelemszerűen még egyszerűbb. Ha tonnaszámra érkezik Magyarországra mindennap a fagyasztott élelmiszer, akkor a jóval kisebb tömegű, de érzékenyebb gyógyszerszállítás sem lehet gond.

Az angol elnevezés alapján ULT-nek (ultra low temperature) nevezett logisztika alapját speciális tárolóedények adják, amelyekben meghatározott technika szerint szárazjeget, azaz szilárd szén-dioxidot kell tartani és cserélni egészen a felhasználásig. A hőmérsékletet állandóan, valós időben monitorozzák, és a GPS-jelek alapján az edény helyét is követik.

Ahogy a vezérigazgató mondja, a koronavírus-vakcinával kapcsolatban logisztikai szempontból most az a legfontosabb, egyelőre megválaszolatlan kérdés, hogy egyszeri alkalomról (azaz adott esetben két egymás utáni beoltásról) vagy a szezonális influenzához hasonló, bizonyos időközönkénti ismétlésről lesz szó.

Előbbi esetben ugyanis a speciális szállítás lehetőségét csak bizonyos, viszonylag rövid időre kell kiépíteni, azt viszont globális szinten. Ha egy (pár) oltással megoldható lesz a koronavírus elleni védekezés, akkor az egyszeri globális kampány egyszeri nagy költséggel jár majd. Ha viszont évente oltani kell, akkor a kezdeti befektetés hosszabb távra morzsolható el, fennmaradhat egy olyan logisztikai szolgáltatás, amelyet időről-időre igénybe vesznek a gyártók és a megrendelők.

Az engedélyezés kapujában álló koronavírus-oltások közül jelenleg egyedül a Pfizer/BioNTech vakcináját kell -70 fokon szállítani. Ebből az oltásból az Európai Unió 200 millió dózist kötött le. Ahogy korábban bemutattuk, ez jelenleg csak annyit jelent, hogy Magyarország ebből a keretből a népesség arányának megfelelő kontingensre vásárlási lehetőséget kap. A magyar lakosság jelenleg alig több mint 2 százalékát adja az uniós népességnek, azaz körülbelül 4 millió adag ilyen oltás vásárlására lesz lehetőség, ha a készítmény megkapja a forgalmazási engedélyt.

Az unión keresztüli beszerzés előnye a kezdeti hozzáférés mellett többek között a piacinál alacsonyabb ár, amit azért ad minden hasonló gyártó, mert az unió anyagilag és az engedélyezéshez szükséges szabályozás felgyorsításával támogatta a fejlesztést. Ugyanakkor a vásárlás a tagállamok részére csak lehetőség és nem kötelezettség, ezért biztosra ma még nem lehet megmondani, hogy tényleg veszünk-e olyan vakcinát, amelyet ilyen speciális körülmények között kell szállítani.

Az amerikai Moderna oltása hasonló mikrobiológiai alapokra épül, mint a Pfizer/BioNTech párosé, de azt elég -20 fokon szállítani. A további, számunkra eddig elérhetővé vált oltásjelöltek (például az orosz Szputnyik V., az Oxfordi Egyetem/AstraZenca fejlesztése, vagy a Sanofi/GSK fejlesztése) még ilyen komoly hűtést sem igényelnek.

A -70 fokos közeg ugyanakkor sokkal gyorsabb készletfordulást kíván meg, hiszen egy ilyen oltást aligha lehet például egy háziorvosi rendelőben napokig tárolni. Nem biztos, hogy ez a körülmény érdemben drágábbá teszi az oltást, de nyilvánvaló, hogy egy hétköznapi háztartási hűtőben hetekig eltartható készítmény célba juttatása lényegesen egyszerűbb feladat.

A WHO adatai szerint ugyanakkor az oltások majdnem fele használhatatlanná válik a szállítási hibák miatt, a megfelelő hőmérséklet biztosítása különösen a fejlődő országokban problémás. Ekkora luxust a világjárványban nem lenne szabad megengedni, a mostani logisztikai feladat ezért globális méretben egészen különleges lesz. Emberek százmillióit, de inkább milliárdjait kellene viszonylag rövid idő alatt beoltani, és közben minimálisra kellene csökkenteni a szállítási veszteséget.

A Pfizer azt mondja, óriási erőkkel és befektetésekkel készül a szállításra, a tárolóedények már készen állnak majd, mire az oltások elindulhatnak. A dolog fő nehézségét az adja, hogy globális terjesztést kell majd megoldani, mindössze néhány gyárból. Világjárvány nélküli békeidőkben a gyárból regionális raktárakba szállítják az oltásokat, ahonnan további kisebb területi egységekbe kerül a termék, és csak onnan megy a rendelőkbe.

Ezek a központok fel vannak készülve a tárolásra, ám minél többször kell megmozgatni a készítményt, annál nagyobb veszélye lesz a sérülésnek-kiolvadásnak, és annál lassabb lesz a terjesztés. Amikor pedig az oltópontra ér a vakcina, ott minél gyorsabban be kell adni, a tárolóedénnyel pedig rohanni vissza a logisztikai központba.

Bár a Pfizer/BioNTech oltás a friss hírek szerint már év vége előtt forgalomba kerülhet, egyelőre nincs információ arról, hogy Magyarország vásárol-e belőle, és ha igen, akkor hol alakítja ki az oltópontokat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet BioNTech hungaropharma hűtés koronavírus logisztika oltás Pfizer szállítás vakcina Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Debreczeni Anna
2024. március 27. 10:15 Élet

Szomszédunk jobban aggódik a bolygóért, mint gondolnánk

Minden országban alulbecsülik az emberek a klímaváltozás miatt aggódók arányát a népességen belül, ami nehezebbé teszi a harcot ellene.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. március 23. 04:34 Élet

Lecseng a rekordmelegben szerepet játszó El Niño, a hűvös vízfelszínt hozó La Niña lép majd a helyébe

A Csendes-óceánt illető éghajlati jelenségek következményeit áttételesen világszerte lehet érzékelni, igaz, egyre inkább az üvegházhatású gázok kibocsátása a döntő tényező az időjárás alakulásában.

Fontos

Bucsky Péter
2024. március 28. 04:34 Közélet, Pénz

Több százmilliárdos állami forrás olajozhatta meg Tiborcz és Jellinek terjeszkedését

A NER nagyvállalkozói akkor is bőkezű állami segítséget élveznek, ha nem indulnak közbeszerzéseken.

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.