Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. augusztus 17. 17:08 Világ

Az olajcégek már abban sem biztosak, hogy egyáltalán érdemes kutatniuk több olaj után

Amikor tíz évvel ezelőtt 1,7 milliárd hordónyi kőolajkészletet tártak fel a brit fennhatóságú Falkland-szigetek környékén, úgy tűnt, hogy a vitatott hovatartozású területnek érzékelhető szerepe lehet a világ energiaellátásában.

Hiába fektettek a projektbe azóta több százmillió dollárt, idén felfüggesztették a kitermelés előkészítését. Az egykor világklasszisként jellemzett lelőhelyet “stranded asset”-ként, azaz zátonyra futott eszközként írtak le egy hónapja. Ezeket olyan fosszilis energiahordozó-készletekre használják, amelyeknek gazdaságtalanná válik a kitermelése.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz olajipari cégek sokat beszélnek a megújulókról, de a pénztárcájukkal máshova szavaznakSzabályozás vagy magasabb adók nélkül nem is fognak több pénzt megújuló energiára költeni.

A Bloomberg cikke szerint az elmúlt hónapokban európai olajtársaságok sorban állítják le a Falkland-szigetekihez hasonló, előkészítés alatt álló projektjeiket. Egyre több jele van ugyanis annak, hogy a koronavírus-járvány felgyorsította az átállást a tisztább energiahordozókra.

A csökkenő kereslet hatására eső árak miatt egyre kevésbé nyereséges a leginkább szennyező energiahordozók kitermelése, eközben egyre hatékonyabbá válik a megújuló erőforrások kihasználása.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPrés alatt az olajipar: szennyeznek, de még nyereséget sem termelnekNem bűnbakot kell csinálni a szektorból, hiszen ők lehetnek alkalmasak arra, hogy megvalósítsák technológiai átmenetet.

Számos olyan, korábban feltárt és ígéretesnek tűnő olaj- és gázmezőről derül ki, hogy mégsem állnak neki a kitermelésüknek. Az elmúlt hetekben a legnagyobb olajtársaságok közül a brit BP és a francia Total is tett bejelentést ilyen lépésekről.

Kétségessé vált egyes projektek kitermelése többek között Angola, Brazília és Mexikó partjainál, illetve a kanadai Albertában is. A BP augusztus elején jelentette be, hogy többé nem kezd kitermelésben új országban, és jelenleg is átvizsgálja a futó projektjeit, mivel 2050-re karbonsemleges akar lenni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTrendforduló: a történelem folyamán először csökken a szénipar kapacitásaA szénipar az üvegházhatású gázok 30 százalékáért felel, de úgy tűnik, idén elkezdett visszaszorulni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ energetika kőolaj olaj olajcégek olajipar Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.