Hírlevél feliratkozás
Pletser Tamás
2020. augusztus 6. 16:03 Pénz

Prés alatt az olajipar: szennyeznek, de még nyereséget sem termelnek

(A szerző az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipari elemzője. A Zéróosztó a G7 elemzői szeglete.)

A globális olaj- és gázipar már a Covid-19 járvány előtt is szenvedett, a koronavírus pedig további csapást mért a szektorra. Nem elég, hogy a vállalatok megítélése rossz, a politika és a közvélemény őket teszi bűnbakká a globális felmelegedésért, de az elmúlt időszak még masszív pénzügyi veszteségeket is hozott. A túlzott nyomás azonban visszafelé sülhet el: könnyen lehet, hogy pár év múlva drasztikusan emelkedő szénhidrogén árakat kapunk, miközben éppen ezek a vállalatok lehetnének az energiafordulat zászlóvivői.

A második negyedév masszív vérfürdőt hozott a globális olaj –és gázipari cégek körében: nemcsak az olaj- gázárak kerültek mélypontra, de a finomítási és petrolkémiai árrések is hatalmasat zuhantak júniusra. A Total, a Royal Dutch Shell vagy az ENI hatalmas összegben írták le termelő eszközeiket, aminek hatására nettó szinten rekordveszteségek keletkeztek.

 

Ha eltekintünk ezektől az egyszeri tételektől, a szektor teljesítménye akkor is siralmas: gyakorlatilag a legtöbb társaságnál a tisztított nettó nyereség is csak nullszaldó körüli, a tőkearányos nyereség pedig messze elmarad az elvárt szinttől. Míg az európai vállalatok képesek voltak arra a termékkereskedelem és finomítás révén, hogy az egyszeri tételek nélkül minimális nyereséget érjenek el, addig az amerikai vetélytársak eredménye gyakorlatilag összezuhant. Az idei kilátások ráadásul alig javultak: bár az olaj és gázárak az áprilisi mélyponthoz képest magasabb szintre kerültek, a bizonytalanság továbbra is erős a szektor körül. A szénhidrogén árak és nyereségráták messze alatta vannak a Covid-19 előtti szintnek.

Az olaj- gázipari vállalatok stratégiáját vizsgálva megállapítható, hogy továbbra is leginkább az olajiparba szeretnének befektetni, mivel ehhez értenek a leginkább és a megtérülési kilátások még mindig itt a legmagasabbak.

Ezzel együtt a közelmúlt eseményei sokakat elgondolkodtattak a jövőről. A koronavírus járvány ugyanis megmutatta, hogy mennyire sérülékeny az olajkereslet és milyen hirtelen tud a világ változni. Egyre gyakrabban lehet arról olvasni, hogy a „peak oil” vagyis az olajkereslet csúcsa, nem 2030 és 2040 között fog bekövetkezni, hanem gyakorlatilag 2019 volt az az év, amikor az olajigény elérte a tetőpontját és innen már tendenciózusan csak lefelé tart a kereslet. Ebben nem hiszek, de az látszik, hogy a járvány felgyorsította a megújuló energia térnyerését, és az elektromos autó bevezetése is lendületet kaphat. A nemzetállamok politikai oldalról is érzik, hogy válsághelyzetben talán jobb lenne nem egy külső forrásból, nemzetközi piactól függő erőforrásra építeni a gazdaságot. Ehhez a megújuló energia megfelelő eszköz.

Az olajvállalatok eddig is a klímaváltozás bűnbakjai voltak. 2019-ben az olaj- és gázszektor a legrosszabbul szereplő alszektor volt a S&P500-as indexen belül – míg a széles körű S&P500-as index 28,9 százalékkal emelkedett (ez 2013 óta a legnagyobb éves teljesítmény), a S&P Oil&Gas E&P index 9,3 százalékkal csökkent. Az európai versenytársak hasonlóan rosszul teljesítettek. Míg a kilencvenes évek elején a S&P500 piaci értékének több mint 30 százalékát adta az energiaszektor, ma ez mindössze 3 százalék körül van. Az alulteljesítés idén is folytatódott.

S&P500-as és a S&P Oil & Gas E&P index teljesítménye 2019. január 1-étől USA dollárban. Forrás: Bloomberg.

Az olaj- és gázvállalatok esetében nemcsak az alap üzleti tevékenységet árazza alacsony szinten a piac, hanem egyre inkább előtérbe került a globális felmelegedéshez való hozzájárulás, mint befektetési szempont, mely lényegesen befolyásolja a részvények megítélését. Az olaj- és gázipar az egyik legnagyobb szennyező, mely nemcsak az alaptevékenysége során (szénhidrogén bányászat és kitermelés) juttat rengeteg szén-dioxidot és metán a légkörbe, de a szektor által gyártott és támogatott termékek elégetése is jelentősen hozzájárul a globális felmelegedéshez.

A mai divatos befektetési szóösszetétel, az ESG (Environment, Social and Governance) alapelveinek sem felelnek meg ezek a részvények, hiszen hiába tesznek meg mondjuk mindent ezek a társaságok, hogy a vállalatirányítás (governance) átlátható legyen, a környezetvédelmi és szociális felelősségvállalas (environment & social) területén rendre elvéreznek. Nem véletlen, hogy a szektor vállalatai által kibocsátott részvények és kötvények nem tartoznak a befektetők kedvencei közé.

A gyenge ESG osztályzat és a klímaváltozás miatti negatív megítélés a cégek tevékenységére közvetlenül is kihathat. A jövőbeli nyereséget csökkentheti, ha a szénhidrogének használata visszaesik vagy ezek felhasználását adóval vagy egyéb eszközökkel drágítják a szabályozók, vagy éppen az is, hogy a jobb megítélés érdekében az olajcégek egyre inkább az adott esetben kisebb megtérülésű megújuló energia felé fordulnak. Az utóbbiak sok esetben még mindig inkább PR célokat szolgálnak, mint valódi befektetésként szerepelnek – annak ellenére, hogy az megújuló energia egyre versenyképesebb a világban. Az európai olajipari társaságok egyébként előrébb vannak ezen a téren, mint amerikai vetélytársaik, melyek a múltban inkább költöttek az iparági lobbira, mint megújuló energia beruházásokba.

A következő ábra az Energy Intelligence értékelése arról, hogy a világ nagy olajvállalatai mennyire felelnek meg az ESG alapelveknek a klímaváltozás terén. Jól látható, hogy a lista egyik végén európai olajvállalatok állnak, míg a legkevésbé transzparens és stratégiájában a klímaváltozás kérdését hátrébb soroló vállalatok elsősorban Kínából, az arab világból és Oroszországból jönnek. Az USA vállalatai jellemzően a felsorolás közepén vannak.

Forrás: Energy Intelligence, Energy Transition Services.

A közvélekedéssel ellentétben szerintem nem okos politika bűnbaknak kikiáltani a szektort. Ezen cégeknek fontos szerepe lesz abban, hogy az energiaátmenet bekövetkezzen. Nekik van tőkéjük, szaktudásuk és technikai ismeretük, hogy végrehajtsák a nagyméretű energetikai beruházásokat, például hogy a hidrogén alapú technológia elterjedjen vagy megfelelő elektromos gyorstöltő hálózat épüljön ki.

Szerintem fontosabb, hogy kialakuljon a megfelelő szabályozói környezet és politikai támogatás, ami segíthet, hogy a cégek a legjobb megtérülésű projektekbe ruházzanak be. És persze nagyon szükséges egy komoly technológiai forradalom, amiben az államoknak döntő szerepe lehet az alapkutatások révén. A szaktudását és tőkéjét szívesen rendelkezésre bocsátja az olaj- és gázipar, hiszen – mint az eredmények is mutatják -, a tulajdonosaik is a mostaninál lényegesen nagyobb nyereséget és megtérülést várnak el. A jövőbeli energia pedig mindannyiunk számára lényeges – beruházások nélkül nem lesz elég kínálat, akár megújuló, akár fosszilis energiáról van szó. Ez pedig a Covid-19 utáni időszakban akár rekord magasságú energiaárakat is hozhat, évekre megakasztva a világ növekedését.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz kőolaj olajipar Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Debreczeni Anna
2023. december 1. 14:29 Pénz, Támogatói tartalom

Eljött az üzemi szintű kibertámadások korszaka, bárki célpontja lehet az üzleti tervvel készülő csalóknak

Soha nem történt annyi banki csalás Magyarországon, mint az idei első félévben.

Debreczeni Anna
2023. november 30. 14:41 Pénz, Támogatói tartalom

Az átlagosan 17 éves futamidőre kötött lakáshiteleknél gondolkodnak el sokan az életbiztosításon is

Az elmúlt években a csok és a babaváró hitel segítségével is sokan jutottak saját otthonhoz, amihez akár több tízmillió forintos, jellemzően több évtizedes lejáratú hitelt is felvettek.

Jandó Zoltán
2023. november 30. 04:34 Pénz, Vállalat

Magyar csúcsgazdag példája mutatja, hogyan falja fel a gazdaságot a NER

A magyar gazdaság szereplői elkezdték elhinni, hogy ez a dolgok normál működése, így lehet érvényesülni. Egyfajta túlélési reflexé vált a betagozódás a NER-be.

Fontos

Stubnya Bence
2023. december 2. 13:08 Vállalat

5 év alatt feleződött a makói Continental állománya, most újra embereket küldenek el

2018 szeptemberében még több mint háromezren, idén szeptemberben már csak a 1660-an dolgoztak a makói üzemben.

Nagy Zsolt
2023. december 2. 04:34 Közélet, Podcast

Minden élőlényben ott ketyeg egy belső óra, de mi a sajátunkat egy évszázada elállítottuk

A G7 Mentés másként című podcastjának vendége Dr. Preubl György pszichiáter, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatója.

Hajdu Miklós
2023. december 1. 18:19 Közélet

Nem volt teljesen váratlan az Országos Meteorológiai Szolgálat megszüntetése

Többször is átalakítást ígért a kormány: most megszünteti a szervezetet és egy állami Zrt.-re bízza az időjárás-jelentéseket.