Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2020. június 4. 14:39 Világ

Felgyorsította a már egyébként is vergődő olajipar hanyatlását a járvány

25 ezer milliárd dollárral, csaknem kétharmadával esik a járvány miatt az olajipari cégek várható összes profitja a fosszilis energiahordozók keresletének nullára csökkenéséig egy új tanulmány szerint.

A Carbon Tracker nevű pénzügyi agytröszt Guardian által bemutatott elemzése alapján a globális energiakereslet csökkenése évente két százalékkal csökkenti az olaj, a földgáz és a szén keresletét, ami miatt az iparág profitvárakozásai 39-ről 14 ezer milliárd dollárra csökkennek. Mindez az egész világgazdaságra komoly hatással lehet, ugyanis ezeknek a cégeknek a piaci értéke a világ részvénypiacainak negyedét teszi ki, a pénzügyi kitettséget pedig az is növeli, hogy ezek a cégek milliárdokkal tartoznak bankoknak.

Kingsmill Bond, a tanulmány szerzője szerint ezért a fosszilis energián alapuló pénzügyi eszközök „rendezett” kivezetésére lenne szükség, ami lehetővé tenné a világgazdaságra gyakorolt hatás kezelését is, ahelyett, hogy „megpróbáljuk fenntartani a fenntarthatatlant”. A tanulmány szerint ugyanis jelenleg a fosszilis energiára épülő rendszer hanyatlásának vagyunk szemtanúi, amit eredetileg a megújuló energiaforrások vártnál gyorsabb terjedése okozott, a járvány pedig felgyorsította a folyamatot.

A Carbon Tracker elemzése egybecseng a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) május elején publikált előrejelzésével, amely a II. világháború óta látott legnagyobb visszaesésre számít a globális energiafelhasználásban.

Ez egyben a fosszilis energiahordozók keresletének több évtizedes mélypontját és a megújulók növekedését eredményezi. A jelentés szerint Magyarországon és több más európai országban a megújulók részesedése az áramtermelésben folyamatos rekordokat döntött a járvány alatt. A szén kereslete viszont például 8 százalékkal esett vissza az idei első negyedévben 2019 hasonló időszakához képest, ami egyben 10 százalékos csökkenés a 2018-as szénfogyasztási csúcshoz képest.

Elemzők szerint az árfolyamok már soha nem térnek vissza a válság előtti szintre. Kingsmill Bond úgy véli, az olajipari cégek és a befektetőik nem ismerték fel időben, hogy az iparág közelmúltbeli hanyatlása nem csak ideiglenes visszaesést jelent. Bond szerint az iparági szereplők annyira sokáig ellenálltak a változás gondolatának, és cselekvés helyett annyira csak kamu PR-üzenetek terjesztésére fókuszáltak, hogy bizarr módon most pont ennek a helyzetnek lehetnek az elszenvedői.

A fosszilis iparágban ugyanis Bond szerint jóval nagyobb kockázatok vannak, mint amekkorát a pénzügyi piacok jeleznek. Ezért a befektetők is jobban teszik, ha ezt figyelembe veszik, alacsonyabb jövőbeli árakra számítanak, és számolnak az erőművek bezárási és bontási költségeivel is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz olajipari cégek sokat beszélnek a megújulókról, de a pénztárcájukkal máshova szavaznakSzabályozás vagy magasabb adók nélkül nem is fognak több pénzt megújuló energiára költeni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ fosszilis energiahordozó járvány olajipar szén Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.