Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. július 28. 12:49 Világ

Leszámolnak a hűtött-fűtött teraszokkal Franciaországban

Párizs sokak számára elképzelhetetlen a kávézók teraszai nélkül, ahova télen is kényelmesen be lehet ülni, köszönhetően a kültéri fűtőberendezéseknek. Ez a megoldás a 90-es években terjedt el nemcsak a fővárosban, hanem szerte Franciaországban, amikor megtiltották a beltéri dohányzást.

Érdekvédelmi szervezetek szerint a párizsi vendéglátóhelyek több mint háromnegyede rendelkezik fűtött terasszal. A gond csak az, hogy ez nagyon energiapazarló megoldás, hiszen a teraszokat általában csak egy nem túl vastag műanyag sátorféleség választja el az utcától, így a meleg nagyon gyorsan kiszökik. A helyzet hasonló nyáron a kültéri klímákkal. A Euronews kora tavasszal azt írta, hogy egy 75 négyzetméteres terasz fűtéséhez egy tél során 13,7 tonna szén-dioxid-kibocsátás kapcsolódik, és csak Párizsban 12 ezer fűtött terasz van.

Néhány francia városban már eddig is tilos volt a teraszok fűtése, a párizsi főpolgármester azonban korábban elutasította a tilalmat a gazdasági károkra hivatkozva. Az egyik zöldpárti kerületi polgármester viszont a korlátozás mellett érvelt már az önkormányzati választások előtt is, de döntőnek az bizonyult, hogy sok településen alaposan megerősödtek a zöldek.

Ezt követően az Emmanuel Macron elnök által kinevezett új kormány is igyekszik aktivizálni magát a klímavédelem terén. Ahogy a BBC írja, az új környezetvédelmi miniszter, Barbara Pompili környezeti szempontból elfajzott dolognak minősítette a kültéri fűtést és hűtést, így az előbbi az idén kezdődő télen lesz utoljára megengedett a vendéglátóhelyek számára, tekintettel a koronavírus-járvány gazdasági hatásaira.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFrancia képviselők szerint eszetlen fogyasztásra buzdít a Fekete Péntek, ezért be kéne tiltaniA képviselők egy része szerint összeegyeztethetetlen a környezetvédelem és az ész nélküli fogyasztás propagálása. Mások szerint viszont nem lehet tiltani a fogyasztást és a reklámozást sem.

Ami a beltéri klímákat illeti, olyan előírás lép érvénybe, miszerint a klimatizált vendéglátóhelyeknek kötelező lesz csukva tartani a bejárati ajtajukat. Elsőre furcsának tűnő előírás, de a miniszter szerint sok étterem vagy éppen bolt tartotta nyitva az ajtóit, hogy ezzel is befelé csábítsa az embereket.

Egyébként egy kifejezetten alulról jövő kezdeményezésről van szó. Amikor le akarta szerelni a sárga mellényes tüntetők tiltakozási hullámát, Macron afféle társadalmi parlamenteket hívott össze, amelyek tagjait véletlenszerűen választották ki. A klímaüggyel egy ilyen 150 fős testület foglalkozott, innen származott a hamarosan megvalósuló javaslat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz ország, ahol lehetetlen mindenkinek megfelelniA nyugati világban évek óta lázadnak a hatalmon lévő politikusok és a középosztály közötti túlzott távolság ellen. Macron ezt a távolságot személyesíti meg.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Franciaország klímaváltozás Párizs szén-dioxid kibocsátás vendéglátás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 25. 05:15 Világ

Kifürkészhetetlen, hogy milyen gazdaságpolitika jön, ha Trump nyer

Egyszerre védené a „dolgozó emberek", a hazai ipar és a milliárdos befektetők érdekeit, újabb vámháborút ígér, ami az exportfüggő Magyarországnak is fájhat.

Hajdu Miklós
2024. július 24. 17:39 Világ

A Lukoil-blokád csak újabb ürügy az ukrajnai magyar vétóra, meddig mehet ez?

A fegyverszállításokat ugyan nem tudja blokkolni Magyarország, de a támogatások kifizetését igen, és minden jel szerint meg is teszi, amíg lehet.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.