Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. július 28. 12:49 Világ

Leszámolnak a hűtött-fűtött teraszokkal Franciaországban

Párizs sokak számára elképzelhetetlen a kávézók teraszai nélkül, ahova télen is kényelmesen be lehet ülni, köszönhetően a kültéri fűtőberendezéseknek. Ez a megoldás a 90-es években terjedt el nemcsak a fővárosban, hanem szerte Franciaországban, amikor megtiltották a beltéri dohányzást.

Érdekvédelmi szervezetek szerint a párizsi vendéglátóhelyek több mint háromnegyede rendelkezik fűtött terasszal. A gond csak az, hogy ez nagyon energiapazarló megoldás, hiszen a teraszokat általában csak egy nem túl vastag műanyag sátorféleség választja el az utcától, így a meleg nagyon gyorsan kiszökik. A helyzet hasonló nyáron a kültéri klímákkal. A Euronews kora tavasszal azt írta, hogy egy 75 négyzetméteres terasz fűtéséhez egy tél során 13,7 tonna szén-dioxid-kibocsátás kapcsolódik, és csak Párizsban 12 ezer fűtött terasz van.

Néhány francia városban már eddig is tilos volt a teraszok fűtése, a párizsi főpolgármester azonban korábban elutasította a tilalmat a gazdasági károkra hivatkozva. Az egyik zöldpárti kerületi polgármester viszont a korlátozás mellett érvelt már az önkormányzati választások előtt is, de döntőnek az bizonyult, hogy sok településen alaposan megerősödtek a zöldek.

Ezt követően az Emmanuel Macron elnök által kinevezett új kormány is igyekszik aktivizálni magát a klímavédelem terén. Ahogy a BBC írja, az új környezetvédelmi miniszter, Barbara Pompili környezeti szempontból elfajzott dolognak minősítette a kültéri fűtést és hűtést, így az előbbi az idén kezdődő télen lesz utoljára megengedett a vendéglátóhelyek számára, tekintettel a koronavírus-járvány gazdasági hatásaira.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFrancia képviselők szerint eszetlen fogyasztásra buzdít a Fekete Péntek, ezért be kéne tiltaniA képviselők egy része szerint összeegyeztethetetlen a környezetvédelem és az ész nélküli fogyasztás propagálása. Mások szerint viszont nem lehet tiltani a fogyasztást és a reklámozást sem.

Ami a beltéri klímákat illeti, olyan előírás lép érvénybe, miszerint a klimatizált vendéglátóhelyeknek kötelező lesz csukva tartani a bejárati ajtajukat. Elsőre furcsának tűnő előírás, de a miniszter szerint sok étterem vagy éppen bolt tartotta nyitva az ajtóit, hogy ezzel is befelé csábítsa az embereket.

Egyébként egy kifejezetten alulról jövő kezdeményezésről van szó. Amikor le akarta szerelni a sárga mellényes tüntetők tiltakozási hullámát, Macron afféle társadalmi parlamenteket hívott össze, amelyek tagjait véletlenszerűen választották ki. A klímaüggyel egy ilyen 150 fős testület foglalkozott, innen származott a hamarosan megvalósuló javaslat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz ország, ahol lehetetlen mindenkinek megfelelniA nyugati világban évek óta lázadnak a hatalmon lévő politikusok és a középosztály közötti túlzott távolság ellen. Macron ezt a távolságot személyesíti meg.

Világ Franciaország klímaváltozás Párizs szén-dioxid kibocsátás vendéglátás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Fabók Bálint
2020. augusztus 3. 12:30 Világ

Trendforduló: a történelem folyamán először csökken a szénipar kapacitása

A szénipar az üvegházhatású gázok 30 százalékáért felel, de úgy tűnik, idén elkezdett visszaszorulni.

Torontáli Zoltán
2020. augusztus 2. 13:15 Világ

Furcsa betétdíjat vetnének ki a fáradt olajra Lengyelországban

Azt szeretnék elérni, hogy ne érje meg vele fűteni, mert még mindig sokan ezt teszik.

Váczi István
2020. július 31. 13:02 Világ

Egyre trükkösebb módszerekkel manipulálnak Közép-Európában az oroszok

Három éve folyamatosan és változatos módszerekkel próbálják a NATO ellen hangolni a lengyel, litván és lett közvéleményt.

Fontos

Fabók Bálint
2020. augusztus 3. 06:50 Közélet

Szédületes tempóban cserélődtek a szupergazdagok a füredi kikötő körül, miközben az ötmilliárd közpénzt kapott

Jellinek Dániel üzemeltette a kikötőt, amikor decemberben pályáztak, pár nappal később Tiborcz és Mészáros érdekeltségébe került, de már ők is túladtak rajta.

Fabók Bálint
2020. augusztus 1. 07:42 Élet

Így szabadulhatunk meg ingyen a szemetünk harmadától Budapesten

Minimális energiabefektetéssel sokat tehetünk a környezetünkért a komposztálással. Összegyűjtöttük, milyen támogatást kaphatunk ehhez a budapesti önkormányzatoktól.

Stubnya Bence
2020. július 31. 06:52 Pénz

Erős versenytársa lett az aranynak a járvány alatt

Úgy menekültek a társadalmilag tudatos befektetési eszközökbe a járvány alatt, mint ahogy az aranyba szoktak, és sokan ezek további fellendülésére számítanak.