Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. július 28. 12:49 Világ

Leszámolnak a hűtött-fűtött teraszokkal Franciaországban

Párizs sokak számára elképzelhetetlen a kávézók teraszai nélkül, ahova télen is kényelmesen be lehet ülni, köszönhetően a kültéri fűtőberendezéseknek. Ez a megoldás a 90-es években terjedt el nemcsak a fővárosban, hanem szerte Franciaországban, amikor megtiltották a beltéri dohányzást.

Érdekvédelmi szervezetek szerint a párizsi vendéglátóhelyek több mint háromnegyede rendelkezik fűtött terasszal. A gond csak az, hogy ez nagyon energiapazarló megoldás, hiszen a teraszokat általában csak egy nem túl vastag műanyag sátorféleség választja el az utcától, így a meleg nagyon gyorsan kiszökik. A helyzet hasonló nyáron a kültéri klímákkal. A Euronews kora tavasszal azt írta, hogy egy 75 négyzetméteres terasz fűtéséhez egy tél során 13,7 tonna szén-dioxid-kibocsátás kapcsolódik, és csak Párizsban 12 ezer fűtött terasz van.

Néhány francia városban már eddig is tilos volt a teraszok fűtése, a párizsi főpolgármester azonban korábban elutasította a tilalmat a gazdasági károkra hivatkozva. Az egyik zöldpárti kerületi polgármester viszont a korlátozás mellett érvelt már az önkormányzati választások előtt is, de döntőnek az bizonyult, hogy sok településen alaposan megerősödtek a zöldek.

Ezt követően az Emmanuel Macron elnök által kinevezett új kormány is igyekszik aktivizálni magát a klímavédelem terén. Ahogy a BBC írja, az új környezetvédelmi miniszter, Barbara Pompili környezeti szempontból elfajzott dolognak minősítette a kültéri fűtést és hűtést, így az előbbi az idén kezdődő télen lesz utoljára megengedett a vendéglátóhelyek számára, tekintettel a koronavírus-járvány gazdasági hatásaira.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFrancia képviselők szerint eszetlen fogyasztásra buzdít a Fekete Péntek, ezért be kéne tiltaniA képviselők egy része szerint összeegyeztethetetlen a környezetvédelem és az ész nélküli fogyasztás propagálása. Mások szerint viszont nem lehet tiltani a fogyasztást és a reklámozást sem.

Ami a beltéri klímákat illeti, olyan előírás lép érvénybe, miszerint a klimatizált vendéglátóhelyeknek kötelező lesz csukva tartani a bejárati ajtajukat. Elsőre furcsának tűnő előírás, de a miniszter szerint sok étterem vagy éppen bolt tartotta nyitva az ajtóit, hogy ezzel is befelé csábítsa az embereket.

Egyébként egy kifejezetten alulról jövő kezdeményezésről van szó. Amikor le akarta szerelni a sárga mellényes tüntetők tiltakozási hullámát, Macron afféle társadalmi parlamenteket hívott össze, amelyek tagjait véletlenszerűen választották ki. A klímaüggyel egy ilyen 150 fős testület foglalkozott, innen származott a hamarosan megvalósuló javaslat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz ország, ahol lehetetlen mindenkinek megfelelniA nyugati világban évek óta lázadnak a hatalmon lévő politikusok és a középosztály közötti túlzott távolság ellen. Macron ezt a távolságot személyesíti meg.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Franciaország klímaváltozás Párizs szén-dioxid kibocsátás vendéglátás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2024. május 22. 13:14 Világ

Nem biztos, hogy jó ötlet megvámolni a kínai autókat Európában

Kína az európai autógyártók harmadik legfontosabb külpiaca, de veszélybe kerülhet az elérése, ha vámháború bontakozik ki a két térség között.

Mészáros R. Tamás
2024. május 22. 05:13 Pénz, Világ

Egyre többen védelmezik a készpénzt, már csak az a kérdés, ki ellen

Magyarországra a Mi Hazánk hozta be, de sok más országban is téma a készpénzhez való jog védelme.

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 16:34 Élet, Világ

Nem sietik el a boltokban használt vékony műanyag zacskók betiltását

Az Európai Unió tesz egy nagy lépést a műanyag hulladék csökkentése érdekében, de nagyon lassan és sok szempontból kritizált módon.

Fontos

Stubnya Bence
2024. május 23. 13:49 Vállalat

Az egész magyar gazdaság megérzi, ha le kell állnia a gödi akkugyárnak

Komoly gazdasági érdekekkel állnak szemben a civilek jogos környezetvédelmi aggályai, ezért hatalmas tétje van a másodfokú bírósági döntésnek.

Váczi István
2024. május 22. 17:06 Közélet, Pénz

Jó üzlet Magyarországnak a kínai hitel? Nagyot lódított Lázár János

Lehet, hogy az autópályák szépen termelik a bevételeket, de attól még nem lesz jobb üzlet a vasúti fuvarozás - márpedig kínai kölcsönből idehaza vasút épül.

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 13:03 Közélet, Pénz

Megint romolhat az életszínvonal, ha háttérbe szorul az infláció féken tartása

Egy friss elemzés szerint átmeneti javulásban lehetünk, a választások után középtávon könnyen visszatérhet a mostaninál magasabb infláció.