Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. július 28. 12:49 Világ

Leszámolnak a hűtött-fűtött teraszokkal Franciaországban

Párizs sokak számára elképzelhetetlen a kávézók teraszai nélkül, ahova télen is kényelmesen be lehet ülni, köszönhetően a kültéri fűtőberendezéseknek. Ez a megoldás a 90-es években terjedt el nemcsak a fővárosban, hanem szerte Franciaországban, amikor megtiltották a beltéri dohányzást.

Érdekvédelmi szervezetek szerint a párizsi vendéglátóhelyek több mint háromnegyede rendelkezik fűtött terasszal. A gond csak az, hogy ez nagyon energiapazarló megoldás, hiszen a teraszokat általában csak egy nem túl vastag műanyag sátorféleség választja el az utcától, így a meleg nagyon gyorsan kiszökik. A helyzet hasonló nyáron a kültéri klímákkal. A Euronews kora tavasszal azt írta, hogy egy 75 négyzetméteres terasz fűtéséhez egy tél során 13,7 tonna szén-dioxid-kibocsátás kapcsolódik, és csak Párizsban 12 ezer fűtött terasz van.

Néhány francia városban már eddig is tilos volt a teraszok fűtése, a párizsi főpolgármester azonban korábban elutasította a tilalmat a gazdasági károkra hivatkozva. Az egyik zöldpárti kerületi polgármester viszont a korlátozás mellett érvelt már az önkormányzati választások előtt is, de döntőnek az bizonyult, hogy sok településen alaposan megerősödtek a zöldek.

Ezt követően az Emmanuel Macron elnök által kinevezett új kormány is igyekszik aktivizálni magát a klímavédelem terén. Ahogy a BBC írja, az új környezetvédelmi miniszter, Barbara Pompili környezeti szempontból elfajzott dolognak minősítette a kültéri fűtést és hűtést, így az előbbi az idén kezdődő télen lesz utoljára megengedett a vendéglátóhelyek számára, tekintettel a koronavírus-járvány gazdasági hatásaira.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFrancia képviselők szerint eszetlen fogyasztásra buzdít a Fekete Péntek, ezért be kéne tiltaniA képviselők egy része szerint összeegyeztethetetlen a környezetvédelem és az ész nélküli fogyasztás propagálása. Mások szerint viszont nem lehet tiltani a fogyasztást és a reklámozást sem.

Ami a beltéri klímákat illeti, olyan előírás lép érvénybe, miszerint a klimatizált vendéglátóhelyeknek kötelező lesz csukva tartani a bejárati ajtajukat. Elsőre furcsának tűnő előírás, de a miniszter szerint sok étterem vagy éppen bolt tartotta nyitva az ajtóit, hogy ezzel is befelé csábítsa az embereket.

Egyébként egy kifejezetten alulról jövő kezdeményezésről van szó. Amikor le akarta szerelni a sárga mellényes tüntetők tiltakozási hullámát, Macron afféle társadalmi parlamenteket hívott össze, amelyek tagjait véletlenszerűen választották ki. A klímaüggyel egy ilyen 150 fős testület foglalkozott, innen származott a hamarosan megvalósuló javaslat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz ország, ahol lehetetlen mindenkinek megfelelniA nyugati világban évek óta lázadnak a hatalmon lévő politikusok és a középosztály közötti túlzott távolság ellen. Macron ezt a távolságot személyesíti meg.

Világ Franciaország klímaváltozás Párizs szén-dioxid kibocsátás vendéglátás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2020. október 20. 06:47 Vállalat, Világ

A tudomány szerint lehetetlen, az Alibaba alapítója mégis kilapítaná a világot

Jack Ma a világ egyik leggazdagabb üzletembere megtörné a multik uralmát a kkv-k kereskedelmének felfuttatásával, de forradalmának kifutása erősen kétséges.

Váczi István
2020. október 15. 17:17 Világ

Végül mindenkit kiütöttek a transzatlanti légi csatában

Az USA a Boeingot, az EU az Airbust támogatta nem megengedett eszközökkel, de nem biztos, hogy most új vámokkal kéne kezelni a konfliktust.

Váczi István
2020. október 14. 10:07 Világ

Nem panaszkodhatnak a cseh szupergazdagok, de a listavezető sokat bukott

Kilencedik alkalommal készítette el a leggazdagabb csehek listáját a Forbes, és az élen ezúttal sem történt változás.

Fontos

Torontáli Zoltán
2020. október 21. 13:47 Élet

A magyar fiatalok gyors ütemben közelítenek Nyugat-Európához

A magyar fiatalok gondolkodása a tipikus élethelyzetekről már csak körülbelül 12 éves csúszásban van Nyugat-Európához képest.

Stubnya Bence
2020. október 20. 16:43 Adat, Élet

A természeti erőforrások felélése árán nőtt a magyar gazdaság

Európa-bajnokok voltunk az erőforrások felhasználásában, miközben lebetonoztuk az országot a régiós átlagnál alacsonyabb gazdasági növekedésért cserébe.

Torontáli Zoltán Váczi István
2020. október 19. 06:49 Közélet, Vállalat

Milliárdokat fizet a kormány, hogy az egyik magyar gyárból egy másikba vigyék a termelést

A kormány odaadja a pénzünket egy új összeszerelő üzemnek, de fogalmunk sem lehet, hogy ez jó-e nekünk. Az eddigi sárvári bérgyártóknak valószínűleg rossz.