Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2019. november 29. 10:58 Világ

Francia képviselők szerint eszetlen fogyasztásra buzdít a Fekete Péntek, ezért be kéne tiltani

Agresszív kereskedelmi gyakorlatnak minősítené a Black Friday reklámozását egy francia törvényjavaslat, ami decemberben kerülhet a parlament elé – írja a Telegraph. A javaslatot Delphine Batho, Franciaország korábbi zöldpárti környezetvédelmi minisztere nyújtotta be.

Az indoklás szerint a november végi akció – aminek jogi és gazdasági hátteréről a közelmúltban írtunk – a túlfogyasztást segíti elő, és a káros környezeti hatásai miatt szigorúbb megítélés alá kellene tartoznia. A francia törvények alapján az agresszív kereskedelmi gyakorlat szélsőséges esetben két év börtönnel és 300 ezer eurós pénzbírsággal büntethető.

“A Black Friday a fogyasztás ökológiailag fenntarthatatlan és antiszociális módját magasztalja fel”

– mondta Mattieu Orphelin, Emmanuel Macron pártja, az LREM (La République En Marche!) volt képviselője.

A francia környezetvédelmi miniszter, Elisabeth Borne azt nyilatkozta, hogy támogatja a javaslatot, amit azt követően nyújtottak be, hogy Borne figyelmeztetett, hogy a Black Friday nem összeegyeztethető a klímaváltozás elleni küzdelem céljaival.

“Nem lehetséges egyszerre csökkenteni az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását és népszerűsíteni az eszetlen fogyasztást"

– mondta Borne, aki szerint az akció olyan termékek megvásárlására ösztönöz, amikre nincs feltétlenül szükség.

A francia kiskereskedelmi szövetség szerint kár, hogy Borne így vélekedik, és szerintük az, hogy az “eszetlen” szót használta, arra utal, hogy azt gondolja, a fogyasztók nem “felelős állampolgárok”. A szövetség szerint a sárga mellényesek tüntetései az elmúlt hónapban nagyon megnehezítették a dolgukat, ezért a kormánynak “inkább örülnie kéne a Black Fridaynek, és bárminek, ami beindítja a fogyasztást, és jót tesz a kiskereskedelemnek, egyúttal pedig a francia gazdaságnak”.

Eric Woerth konzervatív képviselő elítélte Borne nyilatkozatát. “A következő lépés az lesz, hogy az anyák napját tiltják túlfogyasztásra hivatkozva, azután pedig a karácsony következik majd” – mondta.

“Milyen alapon avatkoznak be az életünkbe? Az embereknek joguk van reklámkampányokat indítani, és joguk van fogyasztani, ameddig mindezt felelősen teszik”.

Franciaországban környezetvédelmi aktivisták, köztük az Extinction Rebellion és antikapitalista csoportok beharangozták, hogy valamilyen módon megpróbálják majd megzavarni a Black Fridayt.

A Fekete Péntek az Egyesült Államokból származik, a hálaadást követő péntek elnevezése, ami az USA-ban egyben hagyományosan a karácsonyi vásárlási szezon kezdete is. Az Egyesült Álllamokban a hálaadás november negyedik csütörtökjére esik, ezért a black friday is mindig november végén van.

Az Oxford online lexikonja szerint a kifejezés az 1960-as évekből származik, és eleinte a vásárlók miatt megnövekedett közúti forgalomra utalva használtják. Később volt még egy olyan elmélet is az elnevezés eredeti forrására, hogy ez volt az a nap, amikor a kereskedők könyvelése “pirosból feketére” váltott, tehát nyereséget mutatott.

A Fekete Pénteken alapesetben úgy nyújtanak hatalmas kedvezményeket a kereskedők, hogy erre a napra összpontosítják azoknak a mennyiségi kedvezményeknek egy jelentős részét, amit a beszállítóiktól kapnak egy év során. Az elmúlt pár évben viszont már Magyarországon is olyan nagy forgalmat generál az akció, aminek köszönhetően számos gyártó esetében a kereskedők többletkedvezményeket is ki tudnak harcolni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHogyan lehet ennyire olcsó minden Fekete Pénteken, ha egyszer törvény tiltja?Jogszabály szerint nem lehet beszerzési ár alatt értékesíteni, de az év többi részében nem 50 százalékos árréssel működnek a cégek. Akkor hogy van ez?

Világ Black Friday fogyasztás Franciaország kiskereskedelem környezetvédelem Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2020. július 14. 10:03 Világ

Csökken a kibocsátás, mégis drágul a szén-dioxid-kvóta

Több mint tíz éve nem látott szintre, 30 euró fölé drágult az egy tonna szén-dioxid kibocsátását lehetővé tevő kvóta ára az uniós kereskedelmi rendszerben.

Torontáli Zoltán
2020. július 13. 15:33 Élet, Világ

A koszovói albánok egy szlovén kisvárost szemeltek ki uniós ugródeszkának

Kranj körzetében állítólag már közel 4500 koszovóinak adtak ki tartózkodási engedélyt, de előfordul, hogy a család egy része nincs is tartósan Szlovéniában.

Váczi István
2020. július 13. 11:05 Világ

Ha járvány van, akkor muszáj megcsapolni a nagy kínai disznóhústartalékot

A kínai államapparátusnak egy olyan problémával kell ismét foglalkoznia, amely sok energiáját kötötte le tavaly: a sertéshús drágulásával.

Fontos

Váczi István
2020. július 13. 06:37 Vállalat

Nyáron is leállnak a magyar autógyárak, mi lesz a dolgozóikkal?

Nemrég indultak újra, a Suzuki ma indítja a második műszakot, de nyáron ismét minimum egyhetes szünetet tartanak. A keresetek visszaesnek, főleg a beszállítóknál.

Stubnya Bence
2020. július 12. 07:15 Élet, Közélet

Idén már kevésbé mérgező a szúnyogirtás, de még mindig messze van attól, hogy ne ártson a környezetnek

Az egzotikus betegségeket terjesztő szúnyogok megjelenése miatt egyre fontosabb lenne, hogy ne csak a kifejlett szúnyogokat, hanem már a lárvákat is irtsák. Utánajártunk, hogy miért nem így csinálják.

Torontáli Zoltán
2020. július 11. 07:30 Élet, Világ

Máris egy méretes szürke folt rondítja az európai Green Dealt

Az unió úgy akarja az iparát zöld alapokra helyezni, hogy egy nem teljesen zöld technológiát is támogat. A földgáz mögött álló olajipar nagyon fontos győzelmet aratott azzal a fából vaskarika érvelésével, hogy a fosszilis gázból is megfelelő hidrogént állít elő.