Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2019. november 29. 10:58 Világ

Francia képviselők szerint eszetlen fogyasztásra buzdít a Fekete Péntek, ezért be kéne tiltani

Agresszív kereskedelmi gyakorlatnak minősítené a Black Friday reklámozását egy francia törvényjavaslat, ami decemberben kerülhet a parlament elé – írja a Telegraph. A javaslatot Delphine Batho, Franciaország korábbi zöldpárti környezetvédelmi minisztere nyújtotta be.

Az indoklás szerint a november végi akció – aminek jogi és gazdasági hátteréről a közelmúltban írtunk – a túlfogyasztást segíti elő, és a káros környezeti hatásai miatt szigorúbb megítélés alá kellene tartoznia. A francia törvények alapján az agresszív kereskedelmi gyakorlat szélsőséges esetben két év börtönnel és 300 ezer eurós pénzbírsággal büntethető.

“A Black Friday a fogyasztás ökológiailag fenntarthatatlan és antiszociális módját magasztalja fel”

– mondta Mattieu Orphelin, Emmanuel Macron pártja, az LREM (La République En Marche!) volt képviselője.

A francia környezetvédelmi miniszter, Elisabeth Borne azt nyilatkozta, hogy támogatja a javaslatot, amit azt követően nyújtottak be, hogy Borne figyelmeztetett, hogy a Black Friday nem összeegyeztethető a klímaváltozás elleni küzdelem céljaival.

“Nem lehetséges egyszerre csökkenteni az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását és népszerűsíteni az eszetlen fogyasztást"

– mondta Borne, aki szerint az akció olyan termékek megvásárlására ösztönöz, amikre nincs feltétlenül szükség.

A francia kiskereskedelmi szövetség szerint kár, hogy Borne így vélekedik, és szerintük az, hogy az “eszetlen” szót használta, arra utal, hogy azt gondolja, a fogyasztók nem “felelős állampolgárok”. A szövetség szerint a sárga mellényesek tüntetései az elmúlt hónapban nagyon megnehezítették a dolgukat, ezért a kormánynak “inkább örülnie kéne a Black Fridaynek, és bárminek, ami beindítja a fogyasztást, és jót tesz a kiskereskedelemnek, egyúttal pedig a francia gazdaságnak”.

Eric Woerth konzervatív képviselő elítélte Borne nyilatkozatát. “A következő lépés az lesz, hogy az anyák napját tiltják túlfogyasztásra hivatkozva, azután pedig a karácsony következik majd” – mondta.

“Milyen alapon avatkoznak be az életünkbe? Az embereknek joguk van reklámkampányokat indítani, és joguk van fogyasztani, ameddig mindezt felelősen teszik”.

Franciaországban környezetvédelmi aktivisták, köztük az Extinction Rebellion és antikapitalista csoportok beharangozták, hogy valamilyen módon megpróbálják majd megzavarni a Black Fridayt.

A Fekete Péntek az Egyesült Államokból származik, a hálaadást követő péntek elnevezése, ami az USA-ban egyben hagyományosan a karácsonyi vásárlási szezon kezdete is. Az Egyesült Álllamokban a hálaadás november negyedik csütörtökjére esik, ezért a black friday is mindig november végén van.

Az Oxford online lexikonja szerint a kifejezés az 1960-as évekből származik, és eleinte a vásárlók miatt megnövekedett közúti forgalomra utalva használtják. Később volt még egy olyan elmélet is az elnevezés eredeti forrására, hogy ez volt az a nap, amikor a kereskedők könyvelése “pirosból feketére” váltott, tehát nyereséget mutatott.

A Fekete Pénteken alapesetben úgy nyújtanak hatalmas kedvezményeket a kereskedők, hogy erre a napra összpontosítják azoknak a mennyiségi kedvezményeknek egy jelentős részét, amit a beszállítóiktól kapnak egy év során. Az elmúlt pár évben viszont már Magyarországon is olyan nagy forgalmat generál az akció, aminek köszönhetően számos gyártó esetében a kereskedők többletkedvezményeket is ki tudnak harcolni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHogyan lehet ennyire olcsó minden Fekete Pénteken, ha egyszer törvény tiltja?Jogszabály szerint nem lehet beszerzési ár alatt értékesíteni, de az év többi részében nem 50 százalékos árréssel működnek a cégek. Akkor hogy van ez?

Világ Black Friday fogyasztás Franciaország kiskereskedelem környezetvédelem Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2020. szeptember 27. 17:00 Élet, Világ

Egy olcsó módszerrel is eredményesen lehet fejleszteni a kisgyerekeket

Kínában nagyobb méretben is olcsónak bizonyult, és bejött az a gyermekfejlesztő program, ahol a családokat szakemberek látogatják rendszeresen.

Avatar
2020. szeptember 25. 16:39 Élet, Világ

Amerika az elnökválasztás, a koronavírus és a kínai ambíciók satujában

Mindössze hat hét van az amerikai elnökválasztásig, amely nagyban befolyásolhatja a jövőt. Joggal merül fel a kérdés, mit tehet és mit tesz meg Amerika a gazdasági, politikai és katonai világelsősége érdekében?

Stubnya Bence
2020. szeptember 24. 14:17 Tech, Világ

Az Uber-modell egyik kegyetlen vonala a kilakoltatások megszervezése lett

A kilakoltatási moratórium ellenére előfordul, hogy a lakástulajdonosok megpróbálják kirakni a bérlőket, erre repült rá egy amerikai cég.

Fontos

Stubnya Bence
2020. szeptember 27. 05:55 Adat

A jómódúak tehetnének leginkább a klímaváltozás ellen, köztük sok magyar is

A globális felső 10 százaléknak évente tizedével kéne csökkentenie a károsanyagkibocsátását, hogy a 1,5 fokos klímacélon belül maradjunk.

Jandó Zoltán
2020. szeptember 24. 16:41 Vállalat

Mészáros Lőrinc válófélben lévő feleségének 150 milliárd forint cégvagyona lehet

A V-Híd Zrt-ben meglévő milliárdokat érő részesedésétől már megvált a felcsúti milliárdos felesége, de ez csak töredéke a cégvagyonának.

Váczi István
2020. szeptember 23. 06:29 Közélet

Simicska ment, Szíjj László jött, közel háromszorosára drágult az autópálya-építés

Az évtized elején még nagyjából egymilliárd forintból is ki lehetett hozni egy kilométer olyan sztrádát, ami manapság már több mint három milliárdba kerül.