Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. május 7. 16:49 Világ

A gyerekes családok harmada éhezik a világ legnagyobb gazdaságában

Számos információ jelent már meg arról, hogy a koronavírus milyen elképesztő mértékben roggyantotta meg az amerikai társadalmat az ingyen élelmiszerérre várakozó kilométeres soroktól a döbbenetes munkanélküliségi adatokig.

Március közepe óta több mint 33 millió ember vesztette el az állását, a becslések szerint áprilisban 22 millió embert bocsátottak el. A havi adatokat 1939 óta gyűjtik, és a járvány előtt 1945-ben vesztették el a legtöbben a munkájukat egy hónap alatt, ami akkor 2 millió embert jelentett. A munkanélküliségi ráta a februári 3,5 százalékról 15-20 százalék közé nőhetett (erről pénteken lesz hivatalos adat).


Így működik a legnagyobb amerikai élelmiszerbank

A több mint százéves amerikai kutatóintézet, a Brookings Institution szerdai elemzése szerint az éhező emberek száma is ugrásszerűen nőtt az elmúlt hetekben. A közvélemény-kutatásokra alapozott tanulmány szerint idén áprilisra kétszeresére nőtt az élelmezési problémákkal küzdő családok aránya a legutóbb vizsgált időszakhoz, 2018-hoz képest.

Az idén áprilisban megkérdezett háztartások 23 százalékával fordult elő, hogy „a megvásárolt élelmiszer nem tartott ki, és nem volt pénzük bevásárolni”. A gyerekes háztartásoknál még magasabb volt ez az arány: az ilyen családok 35 százaléka nem tudott elég élelmiszert venni magának. Ez több mint kétszeres növekedés a 2018-as méréshez képest, amikor 15 százalék körül volt az arányuk.

A nélkülöző háztartások aránya a 2008-2009-es válsághoz képest is jóval nagyobb. A gyerekes háztartások 21 százalékának nem volt pénze akkor elég élelmiszerre a mostani 35 százalékhoz képest.

Sorbanállás egy élelmiszerbanknál

Egy nélkülöző családban a szülők elsőként jellemzően maguktól vonják meg az ételt, hogy a gyerekeknek maradjon elég. A mostani elemzés szerint azonban az éhező gyerekek száma is többszörösére nőtt. Azoknál a háztartásoknál, ahol van 12 évesnél fiatalabb a gyerek, az anyák 17 százaléka mondta azt, hogy nem tudott elég ennivalót adni a gyerekének, mert nem volt rá pénze. Ez az arány 5,7 százalék volt a 2008-as válság idején.

A nagy vagyoni egyenlőtlenségekből fakadóan eddig is több tízmillió ember szorult állami élelmiszer-támogatásra az Egyesült Államokban. A SNAP nevű élelmezési program csúcsán, 2013-ban közel 50 millió ember kapott támogatást élelmiszer-vásárlásra. A gazdaság erősödésével és Trump ellenérzéseivel a segélyprogramot fokozatosan megkurtították, és bizonytalanná vált a jövője. A demokraták a szociális válság miatt 15 százalékkal emelnének a költségvetésén, a republikánusok viszont máshogy támogatnák a gazdaságot.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA világtörténelem leggazdagabb nagyhatalmában kilométeres sorok kígyóznak az ingyen élelmiszerértAz Egyesült Államokban mintegy 18 százalékosra nőhetett a munkanélküliség, a szociális válság soha nem látott képeket eredményezett.

Világ amerikai egyesült államok egyesült államok éhezés éhínség koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Fabók Bálint
2020. május 28. 12:43 Világ

Ötször annyi sírt ásnak, összeeső betegek nem jutnak kórházba, de hivatalosan nincs járvány

Kiélezetten mutatja Jemen példája, hogy mi történik a fejlődő országokban.

Fabók Bálint
2020. május 26. 10:17 Világ

Buszvezetők vagy pincérek pótolják a profi vendégmunkásokat az olasz földeken

Az utazási korlátok miatt nagyjából 150 ezer külföldi idénymunkást pótolnak munkájukat elvesztő olaszok.

Avatar
2020. május 25. 16:55 Világ

Ki a felelős a világjárvány felszámolásáért a nemzetközi politikában?

Megdöbbentő látni, hogy a fejlett országok belső állapota is hozzájárul a helyzet súlyosbodásához.

Fontos

Jandó Zoltán
2020. május 29. 15:31 Vállalat

Öt év alatt 91 milliárdnyi profitot termelt Simicska Lajos útépítő utódja

Több mint 157 milliárdnyi árbevételt és 24,4 milliárdos profitot hozott 2019-ben a Duna Aszfalt. Ez nemcsak a cég, hanem a teljes magyar építőipar történetében rekord.

Fabók Bálint
2020. május 29. 06:29 Közélet

Megalapította első cégét, azonnal megpályázott nyolcmilliárd forint állami támogatást, és nyert

Sok ezren vesztették el a munkájukat a turizmusban, de ahelyett, hogy rajtuk segítettek volna, inkább a leggazdagabb magyarok között osztottak szét 83 milliárdot egy kirívóan visszás pályázaton.

Jandó Zoltán
2020. május 28. 15:04 Vállalat

“Az idei nyár Budapesten katasztrófa lesz”

Egyelőre csak vidéken indul újra a turizmus, a fővárosban kilátástalan a helyzet. Interjú a Danubius vezérigazgatójával.