Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. május 7. 16:49 Világ

A gyerekes családok harmada éhezik a világ legnagyobb gazdaságában

Számos információ jelent már meg arról, hogy a koronavírus milyen elképesztő mértékben roggyantotta meg az amerikai társadalmat az ingyen élelmiszerérre várakozó kilométeres soroktól a döbbenetes munkanélküliségi adatokig.

Március közepe óta több mint 33 millió ember vesztette el az állását, a becslések szerint áprilisban 22 millió embert bocsátottak el. A havi adatokat 1939 óta gyűjtik, és a járvány előtt 1945-ben vesztették el a legtöbben a munkájukat egy hónap alatt, ami akkor 2 millió embert jelentett. A munkanélküliségi ráta a februári 3,5 százalékról 15-20 százalék közé nőhetett (erről pénteken lesz hivatalos adat).


Így működik a legnagyobb amerikai élelmiszerbank

A több mint százéves amerikai kutatóintézet, a Brookings Institution szerdai elemzése szerint az éhező emberek száma is ugrásszerűen nőtt az elmúlt hetekben. A közvélemény-kutatásokra alapozott tanulmány szerint idén áprilisra kétszeresére nőtt az élelmezési problémákkal küzdő családok aránya a legutóbb vizsgált időszakhoz, 2018-hoz képest.

Az idén áprilisban megkérdezett háztartások 23 százalékával fordult elő, hogy „a megvásárolt élelmiszer nem tartott ki, és nem volt pénzük bevásárolni”. A gyerekes háztartásoknál még magasabb volt ez az arány: az ilyen családok 35 százaléka nem tudott elég élelmiszert venni magának. Ez több mint kétszeres növekedés a 2018-as méréshez képest, amikor 15 százalék körül volt az arányuk.

A nélkülöző háztartások aránya a 2008-2009-es válsághoz képest is jóval nagyobb. A gyerekes háztartások 21 százalékának nem volt pénze akkor elég élelmiszerre a mostani 35 százalékhoz képest.

Sorbanállás egy élelmiszerbanknál

Egy nélkülöző családban a szülők elsőként jellemzően maguktól vonják meg az ételt, hogy a gyerekeknek maradjon elég. A mostani elemzés szerint azonban az éhező gyerekek száma is többszörösére nőtt. Azoknál a háztartásoknál, ahol van 12 évesnél fiatalabb a gyerek, az anyák 17 százaléka mondta azt, hogy nem tudott elég ennivalót adni a gyerekének, mert nem volt rá pénze. Ez az arány 5,7 százalék volt a 2008-as válság idején.

A nagy vagyoni egyenlőtlenségekből fakadóan eddig is több tízmillió ember szorult állami élelmiszer-támogatásra az Egyesült Államokban. A SNAP nevű élelmezési program csúcsán, 2013-ban közel 50 millió ember kapott támogatást élelmiszer-vásárlásra. A gazdaság erősödésével és Trump ellenérzéseivel a segélyprogramot fokozatosan megkurtították, és bizonytalanná vált a jövője. A demokraták a szociális válság miatt 15 százalékkal emelnének a költségvetésén, a republikánusok viszont máshogy támogatnák a gazdaságot.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA világtörténelem leggazdagabb nagyhatalmában kilométeres sorok kígyóznak az ingyen élelmiszerértAz Egyesült Államokban mintegy 18 százalékosra nőhetett a munkanélküliség, a szociális válság soha nem látott képeket eredményezett.

Világ amerikai egyesült államok egyesült államok éhezés éhínség koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2020. augusztus 4. 16:12 Vállalat, Világ

Lakókocsi-hajó hibridet kezdett árulni a Tchibo, a németek megőrülnek érte

Két legyet egy csapásra, a karavánhajó egy trélerre felrakva hirtelen sima lakókocsivá változtatható.

Fabók Bálint
2020. augusztus 3. 12:30 Világ

Trendforduló: a történelem folyamán először csökken a szénipar kapacitása

A szénipar az üvegházhatású gázok 30 százalékáért felel, de úgy tűnik, idén elkezdett visszaszorulni.

Torontáli Zoltán
2020. augusztus 2. 13:15 Világ

Furcsa betétdíjat vetnének ki a fáradt olajra Lengyelországban

Azt szeretnék elérni, hogy ne érje meg vele fűteni, mert még mindig sokan ezt teszik.

Fontos

G7.hu
2020. augusztus 5. 07:55 Élet

Nem kell rosszra gondolni: főszerkesztőváltás a G7-nél

Kasnyik Mártont Váczi István váltja a főszerkesztői pozícióban, de egyébként semmi nem változik.

Tóth István János
2020. augusztus 4. 06:30 Vállalat

A magyar gazdaságtörténet legnagyobb csodája: a Mészáros és Mészáros kft., első rész

Ganz öntöde, Láng gépgyár, Weiss konzervgyár, Richter gyógyszergyár? Külföldön sikeresek voltak, mégis elbújhatnak Mészáros Lőrinc cégének exponenciális, gazdaságtörténeti jelentőségű növekedése mellett.

Jandó Zoltán
2020. augusztus 3. 15:55 Vállalat

Aktualizálni kellene a paksi atomerőmű leszerelési tervét, de elsőre nem sikerült

Százmilliárdokba kerül majd a leszerelés, aminek a tervét most aktualizálták volna. A munkára azonban nem jelentkezett az egyetlen cég, amely elvégezhetné.