Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. május 7. 16:49 Világ

A gyerekes családok harmada éhezik a világ legnagyobb gazdaságában

Számos információ jelent már meg arról, hogy a koronavírus milyen elképesztő mértékben roggyantotta meg az amerikai társadalmat az ingyen élelmiszerérre várakozó kilométeres soroktól a döbbenetes munkanélküliségi adatokig.

Március közepe óta több mint 33 millió ember vesztette el az állását, a becslések szerint áprilisban 22 millió embert bocsátottak el. A havi adatokat 1939 óta gyűjtik, és a járvány előtt 1945-ben vesztették el a legtöbben a munkájukat egy hónap alatt, ami akkor 2 millió embert jelentett. A munkanélküliségi ráta a februári 3,5 százalékról 15-20 százalék közé nőhetett (erről pénteken lesz hivatalos adat).


Így működik a legnagyobb amerikai élelmiszerbank

A több mint százéves amerikai kutatóintézet, a Brookings Institution szerdai elemzése szerint az éhező emberek száma is ugrásszerűen nőtt az elmúlt hetekben. A közvélemény-kutatásokra alapozott tanulmány szerint idén áprilisra kétszeresére nőtt az élelmezési problémákkal küzdő családok aránya a legutóbb vizsgált időszakhoz, 2018-hoz képest.

Az idén áprilisban megkérdezett háztartások 23 százalékával fordult elő, hogy „a megvásárolt élelmiszer nem tartott ki, és nem volt pénzük bevásárolni”. A gyerekes háztartásoknál még magasabb volt ez az arány: az ilyen családok 35 százaléka nem tudott elég élelmiszert venni magának. Ez több mint kétszeres növekedés a 2018-as méréshez képest, amikor 15 százalék körül volt az arányuk.

A nélkülöző háztartások aránya a 2008-2009-es válsághoz képest is jóval nagyobb. A gyerekes háztartások 21 százalékának nem volt pénze akkor elég élelmiszerre a mostani 35 százalékhoz képest.

Sorbanállás egy élelmiszerbanknál

Egy nélkülöző családban a szülők elsőként jellemzően maguktól vonják meg az ételt, hogy a gyerekeknek maradjon elég. A mostani elemzés szerint azonban az éhező gyerekek száma is többszörösére nőtt. Azoknál a háztartásoknál, ahol van 12 évesnél fiatalabb a gyerek, az anyák 17 százaléka mondta azt, hogy nem tudott elég ennivalót adni a gyerekének, mert nem volt rá pénze. Ez az arány 5,7 százalék volt a 2008-as válság idején.

A nagy vagyoni egyenlőtlenségekből fakadóan eddig is több tízmillió ember szorult állami élelmiszer-támogatásra az Egyesült Államokban. A SNAP nevű élelmezési program csúcsán, 2013-ban közel 50 millió ember kapott támogatást élelmiszer-vásárlásra. A gazdaság erősödésével és Trump ellenérzéseivel a segélyprogramot fokozatosan megkurtították, és bizonytalanná vált a jövője. A demokraták a szociális válság miatt 15 százalékkal emelnének a költségvetésén, a republikánusok viszont máshogy támogatnák a gazdaságot.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA világtörténelem leggazdagabb nagyhatalmában kilométeres sorok kígyóznak az ingyen élelmiszerértAz Egyesült Államokban mintegy 18 százalékosra nőhetett a munkanélküliség, a szociális válság soha nem látott képeket eredményezett.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ amerikai egyesült államok egyesült államok éhezés éhínség koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.