Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. április 21. 15:07 Világ

A világtörténelem leggazdagabb nagyhatalmában kilométeres sorok kígyóznak az ingyen élelmiszerért

A koronavírus pár hét alatt egészen drámai szinten forgatta fel a valaha volt leggazdagabb nagyhatalmat. A sokáig elbagatellizált járvány eddig több mint 700 ezer embert fertőzött meg az Egyesült Államokban, hatására pedig tízmilliók kerültek kilátástalan anyagi helyzetbe. A járvány – és látványosan elhibázott kezelése – olyan szociális válságot eredményezett már most, amely sokkoló képet fest a világ egyedüli szuperhatalmáról.

A járvány terjedése és a szabad mozgás korlátozása miatt egészen kivételes mértékben váltak tömegek munkanélkülivé. Míg az elmúlt ötven évben az állásukat elvesztők heti száma még a 2008-as válság idején sem volt magasabb 700 ezer főnél, az elmúlt négy hétben átlagosan heti ötmillió ember vált munkanélkülivé. Összesen 22 millió ember jelentkezett be munkanélküli segélyre az elmúlt négy hétben, ennek a rendkívülisége az ábrán is jól látszik.

 

A munkanélküliség februárban 3,5 százalékos volt, most viszont már nagyjából 18 százalékos lehet. Az amerikai jegybank egyik munkatársa szerint a következő hónapokban a munkanélküliség a 30 százalékos arányt is elérheti.

A tömeges elbocsátások soha nem látott képeket eredményeztek az USA-ban. Betegeknek egy egész éjszakát kell a kocsijukban tölteni a sorban, hogy leteszteljék őket. Arról pedig számtalan felvétel készült, hogy az ország különböző pontjain több kilométer hosszú kocsisorok állnak az ingyen élelmiszert osztó élelmiszerbankoknál. A texasi San Antonióban például 10 ezer autó várakozott ingyen élelmiszerre a múlt héten, Floridában pedig több mint három kilométeres volt a sor.

A sürgős anyagi segítségre szorulók hatalmas száma is azt mutatja, hogy az USA-ban tízmilliók élnek kiszolgáltatott helyzetben, számottevő tartalékok nélkül. Az amerikai jegybank korábbi felmérése szerint a lakosság 40 százaléka nem tudna kifizetni egy 400 dolláros (130 ezer forintos) hirtelen kiadást. Az európai szemmel nézve kirívó társadalmi egyenlőtlenségek miatt a legnagyobb amerikai élelmiszerbanknál a tavalyi rekord alacsony munkanélküliség ellenére is 40 millió rászoruló jelentkezett ingyen ételért.

Míg a gazdagok jachtokra vagy hétvégi házakba visszahúzódva védekeznek a koronavírus ellen, rengetegen dolgoznak betegen egy világjárvány idején, mert egyszerűen nem engedhetik meg maguknak – vagy a főnökeik nem engedik – , hogy ne dolgozzanak. Az egyenlőtlenségeket jól szemlélteti, hogy míg profi kosarasokat azonnal leteszteltek, addig a járvány frontvonalában dolgozó egészségügyi dolgozóknál erre nem mindig van erőforrás.


Videó az élelmiszerbankok előtti sorokról

Az élelmiszerbankok most több millió dollárt költenek arra, hogy ellássák a rászorulókat, miközben a helyi termelők több milliárd dollárnyi értékű élelmiszert kénytelenek kidobni a fizető kereslet visszaesése miatt. Ennek persze alapvetően logisztikai okai vannak, mégis bizarr egymás mellé tenni a tejet a földekre kiöntő termelők és az ételért sorban álló tízezrek képeit.

A szélsőségeket szembetűnően jellemzi az Amazon példája is. Miközben tulajdonosa, a világ leggazdagabb embere, Jeff Bezos vagyona több mint húszmilliárd dollárral nőtt év eleje óta, alkalmazottai félve járnak dolgozni, mivel nem biztosítanak számukra maszkokat, megfelelő kesztyűket. Az egyik telephelyüket pedig még akkor sem zárták le egy fertőtlenítésre, amikor pozitív lett egy ott dolgozó tesztje.

A jelentős vagyoni egyenlőtlenségre mutat rá, hogy az igazolt fertőzöttek között jóval magasabb a feketék, a spanyolajkúak és az őslakosok aránya. New York egészségügyi hivatala szerint nagyjából kétszer annyi a valószínűsége, hogy egy fekete meghaljon a betegségben, mint egy vele egykorú fehér.

Más államokban ennél is elborzasztóbb számok vannak: Wisconsinban a lakosság hat százaléka fekete, a koronavírusban elhunytak között azonban 40 százalék az arányuk. Louisianában a feketék a lakosság 32 százalékát teszik ki, viszont a járványban elhunytak 60 százaléka fekete. A jelenség mögött leginkább az áll, hogy a feketék jóval nagyobb arányban dolgoznak olyan munkahelyeken, ahol nagyobb eséllyel találkozhatnak a vírussal, illetve jellemzően rosszabb az egészségi állapotuk, részben a jövedelmi különbségek miatt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA villámgyorsan terjedő járvány mutatja meg, milyen sebezhető az USAKét hét alatt a 62-szeresére nőtt a napi új megbetegedések száma, hamarosan az USA lehet a koronavírus-járvány gócpontja. Több mély oka is van annak, hogy ilyen rosszul kezelik a válságot.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ egyesült államok jövedelmi egyenlőtlenség koronavírus usa Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.