Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2020. április 2. 15:13 Adat

Két hét alatt tízmillióan vesztették el a munkájukat az USA-ban

A múlt heti, már akkor is sokkoló 3,3 milliós munkanélküli segélykérelem után ezen a héten még durvább számot tett közzé az amerikai munkaügyi hivatal: 6,6 millió frissen kirúgott regisztrálta magát munkanélküliként. A Covid-19 tehát csak az USA-ban már most tízmillió munkahelyet pusztított el.

Hogy ez miért olyan durva, azt a következő grafikonból lehet könnyen leolvasni (érdemes megvárni, amíg betölt mind a három):

 

Az utóbbi öt évtizedben 162 ezer és 695 ezer fő közötti sávban haladt ez az adatsor. A mostani számok ezzel összemérhetetlenek, legalább tíz magnitúdóval nagyobbak. Ha hozzáadjuk az új adatokat, akkor a korábbi ingadozás nem is látszik, csak egy nagy fektetett L-betű.

A 2008-as válság idején hosszú ideig magasak voltak a segélykérelmek, de ha összeadjuk őket, tízmillióig négy év alatt sem jutottak az aggregált számok. Sőt, ha a válságnak tulajdonítható többletet nem számítjuk, akkor már most kimondható, hogy a járványválság (legalábbis rövid távon) nagyobb gazdasági sokkot okozott, mint a pénzügyi válság. Ráadásul nagy eséllyel még további milliós számok jönnek a következő hetekben, mivel a helyi munkaügyi hivatalok a hírek szerint egyszerűen nem tudják feldolgozni a beérkező kérelmeket.

Ezt a mutatót azért szokták követni az elemzők, mert az egyik leghamarabb nyilvánosságra kerülő mérőszáma az amerikai munkaerőpiac és gazdasági konjunktúra állapotának. Az amerikai munkaerőpiac hagyományosan az egyik meghatározó tényező az ottani fogyasztói bizalom mögött, ami a világgazdasági kereslet egyik legfontosabb hajtóereje. 

Az Egyesült Államokban tehát döbbenetesen gyors a munkaerőpiac alkalmazkodása a járványhelyzethez. Ez két dolognak is köszönhető: egyrészt a járvány kezelése katasztrofális, másrészt a munkaerőpiaci szabályozás hagyományosan nagyon gyenge, különösen az európaihoz képest.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA villámgyorsan terjedő járvány mutatja meg, milyen sebezhető az USAKét hét alatt a 62-szeresére nőtt a napi új megbetegedések száma, hamarosan az USA lehet a koronavírus-járvány gócpontja. Több mély oka is van annak, hogy ilyen rosszul kezelik a válságot.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.