Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2020. április 10. 12:41 Élet

Szamócával etetik a bivalyokat, tejjel öntözik a földeket: a mezőgazdaságban is teljes a káosz a járvány miatt

A koronavírus-járvány megannyi más iparághoz hasonlóan a mezőgazdaságot is hatalmas kihívások elé állította. A termelők világszerte szenvednek amiatt, hogy bár a kereslet nem szűnt meg a termékeikre, a járvány miatt elrendelt kijárási korlátozások, az éttermek, iskolák és irodaházak zárva tartása miatt nem érik el a korábbi fogyasztóikat. És bár próbálnak az új helyzethez alkalmazkodni, mégis több milliárd dollárnyi értékű élelmiszert kénytelenek kidobni.

Az Egyesült Államokban korábban a megtermelt élelmiszer fele került éttermekbe, iskolákba, stadionokba, vidámparkokba vagy különféle rendezvényekre. Most azonban a keresletnek ez a része kiesik, és a boltok nem tudják felszívni az extra kínálatot a piacon, és még a rászorultaknak ételt gyűjtő élelmiszerbankok sem rendelkeznek olyan kapacitásokkal, hogy a piacra zúduló termékeket befogadják.

Több tényező is nehezíti, hogy az áru eljusson a fogyasztóhoz. A probléma egy része a logisztikával van, ugyanis ha a termelők vevői boltok, akkor teljesen más válogatási, csomagolási és szállítási követelményeknek kellene hirtelen megfelelni ahhoz képest, mint amikor nagyker áruként értékesítették a termést. Emellett az Egyesült Államokban sok bolt limitálja a maximálisan megvehető tej mennyiségét, mert attól félnek, hogy kifogynak a tejből.

A Guardian cikke szerint az USA több államában, például Vermontban és Wisconsinban is a földekre öntik a tejet a termelők, míg Kaliforniában és Floridában több millió dollár értékben rohad a szamóca és a saláta a földeken. Az amerikai Nemzeti Fenntartható Mezőgazdasági Koalíció becslése alapján csak március és május között 1,32 milliárd dollárnyi veszteséget voltak kénytelenek elkönyveli az amerikai termelők.

Hasonló jelenetekről számol be a Reuters is Nyugat-Indiából: ott a cikk szerint

a farmerek a teheneket és bivalyokat szamócával és salátával etetik.

Az Egyesült Államokban, Indiában és Európában a helyzetet az is bonyolítja, hogy a lezárások miatt az idénymunkások nem jutnak el a földekre, így sokszor azért is rohad meg az élelmiszer, mert nincs, aki betakarítsa.

A helyzettel a Guardian cikke szerint a legjobban a bevásárlóközösségek járnak, ahol a termelők eddig is közvetítő nélkül juttatták el az árut a fogyasztóhoz. Ezeknek a gazdaságoknak most szinte mindenhol be vannak telve a kiszállítási időpontjai. Sok olyan gazdaság is elkezdte ugyanakkor ezt az üzleti modellt követni, ami eddig iskoláknak vagy éttermeknek szállított.

A termelők fogyasztókkal való összekötésében segítő Kaliforniai Családi Gazdaságok Szövetsége szerint a bevásárlóközösségek létrehozásához akár egy évre is szükség lehet, de ezt most hetek alatt próbálják összehozni.

A járvány Magyarországon is jelentős kihívás elé állította a bevásárlóközösségeket. Ahogy arról az Index nemrég beszámolt, a Nyíregyházi Kosár Közösség forgalma a kijárási korlátozás előtti forgalom 180 százalékára nőtt, és a járvány következtében fellépő gazdasági összeomlásból való kilábaláshoz ötleteket kereső Belügyminisztérium és a Magyar Nemzeti Bank is megkereste őket a közelmúltban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚgy nem szállt el az infláció hivatalosan, hogy valójában elszálltAz élelmiszerek ára nőtt, az üzemanyagé csökkent. Csak az előbbiből sokkal többet, az utóbbiból sokkal kevesebbet veszünk.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet ellátási lánc india járvány koronavírus mezőgazdaság vásárlói közösség Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.