Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2020. március 24. 11:48 Világ

A villámgyorsan terjedő járvány mutatja meg, milyen sebezhető az USA

Kína után egy ideig Európa tűnt a koronavírus-járvány legnagyobb gócpontjának, de ez hamarosan megváltozhat. Az Egyesült Államokban ugyanis minden megvan ahhoz, hogy egy-két héten belül olyan járványügyi katasztrófa legyen, ami az eddigieket is felülmúlja. Az országban nincs az egész társadalomra kiterjedő egészségbiztosítási rendszer, nagy hagyományai vannak az individualizmusnak, a vírussal kapcsolatban még politikailag is megosztott az ország, és ami ebben a helyzetben a legfontosabb,

Donald Trump elnök, akinek össze kellene fognia a válság elleni védekezést, egyáltalán nem veszi komolyan a probléma egészségügyi részét, sőt, aktívan ront a helyzet kezelésén.

Már most látszik, hogy mind az egészségügyi, mind a gazdasági válság igen nagy lesz az USA-ban. A vírus a hivatalosan közzétett számok szerint döbbenetesen gyorsan terjed. Érdemes megnézni, hogy míg a négy legnagyobb európai országban a két héttel ezelőttihez képest a hétszeresére nőtt a napi új megbetegedések száma, addig az USA-ban 62-szeresére.

 

A nagyon gyors növekedést részben az okozza, hogy sokáig észrevétlenül terjedt a betegség az USA-ban, a többi országhoz képest nagyon keveset teszteltek, így a hivatalos számok is alacsonyak voltak – amióta azonban elszabadult a pánik, és beindult a tesztelés, nagyon gyorsan emelkednek a számok.

A tesztelés felpörgetésének csúszásában nagy szerepe van annak, hogy a fejlett országok között általában is kirívóan lassú volt az amerikai járványügyi fellépés. A vírus terjedésének kínai szakasza alatt hetei, sőt hónapjai lettek volna az országnak, hogy felkészüljön, például betárazzon védőfelszerelésből és felkészítse az amúgy világszínvonalú laboratóriumait a tömeges vírustesztekre, ez elmaradt. A járványügyi hivatal, a CDC hibát hibára halmozott a tesztelésnél, az ország szövetségi kormányzatát vezető elnök, Trump pedig heteken át bagatellizálta a vírust, gyakran nyílt valótlanságokat állítva, és ennek megfelelően a politikai válasz döbbenetesen inkompetens volt.

Dél-Koreában és az USA-ban ugyanazon a napon találták meg az első koronavírus-beteget, miközben azonban a koreaiak a jelek szerint már túl is vannak a járvány nehezén, addig az USA-ban brutális válsággal fenyeget a betegség.

Míg ugyanis Dél-Koreában és némi csúszással Európa nagy részében is bevezették a szükséges, a betegség terjedését lassító-lefojtó intézkedéseket, addig az egyes amerikai államok teljesen máshogyan, központi koordináció nélkül, ellentmondás dolgokat kommunikálva kezdtek hozzá a válságkezeléshez. Míg egyes nagyobb államokban (Kalifornia, New York) már kijárási tilalom van, Washington államban pedig a jelek szerint le is lassították a terjedést, addig az államok nagy részében eddig nagyon lazán álltak a kérdéshez, részben azért, mert a kevés teszt miatt kevés esetről volt tudomásuk.

Trump elnök mostanában naponta váltogatja a hozzáállását az ügyhöz, a hosszas tagadás után néhány napig „háborús helyzetről” beszélt, most viszont megint arra utalt, hogy lehet, inkább le kéne tudni gyorsan a betegséget, hogy az emberek minél gyorsabban vissza tudjanak menni dolgozni. Nemcsak az elnöknek a betegség súlyosságát kicsinyítő megjegyzései zavarják meg az embereket, hanem a saját propagandagépezeteként működő médiabirodalom is gyakorlatilag álhírként kezelte a járványt, egészen a közelmúltig. Ennek megfelelően a republikánusok több közvélemény-kutatás szerint is sokkal kevésbé hajlandóak most fokozottabban odafigyelni a higiéniára vagy a társadalmi távolságtartásra, mint a demokraták.

Sajnos úgy tűnik, hogy a gazdasági leállás is durvább lehet az USA-ban, mint máshol. Ami alaphelyzetben (legalábbis a vállalatok szempontjából) előnye az amerikai gazdaságnak – rugalmas a munkaerőpiac, és a munkaadókat nem húzzák vissza járulékok olyan nagy mértékben, mint Európában -, most óriási sebezhetőséget jelent.

  • Egyrészt az ország jelentős részének még mindig nincs egészségbiztosítása, és akinek van, annak sem terjed ki mindenre, ezért sokan csak a legvégső helyzetben mennek el a kórházba.
  • Másrészt az embereket pillanatok alatt ki lehet rúgni, a pénzt hetente fizetik, a jóléti ellátórendszer gyenge a munkaügyi téren is, és éppen a legsérülékenyebb helyzetben lévő munkavállalókra jellemző, hogy nincsen megtakarításuk – ezért millióknak már most közvetlen megélheti gondjai vannak.

Mindez rövid távon a járvány és a gazdaság válság egymást erősítő hullámait verheti fel. Az amerikai kormánynak ugyan gyakorlatilag végtelen pénzügyi mozgástere van, a döntéshozatal a politikai megosztottság miatt olyan mértékben működésképtelen, hogy egyelőre nem fogadtak el semmilyen komolyabb mentőcsomagot a törvényhozásban. Ha valahol, akkor az Egyesült Államokban lenne lehetőség az univerzális készpénz-kifizetésekre, és így a kereslet és a vállalatok megmentésére, egyelőre azonban a republikánus szenátorok inkább egy-egy iparág megmentésén gondolkodnak csak.

Nem csak az Egyesült Államokban élők szempontjából fontos, hogy mi történik ott. A világgazdaságban még mindig megkerülhetetlen az USA szerepe, mivel az itt élők fogyasztása az egyik legfontosabb végfelhasználás a világban, és a dollár hegemóniája miatt a globális pénzügyi rendszerben is meghatározó, mi történik például az amerikai államkötvényekkel. Egyelőre úgy tűnik, semmi jó.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ egyesült államok koronavírus usa Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.