Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2020. március 24. 11:48 Világ

A villámgyorsan terjedő járvány mutatja meg, milyen sebezhető az USA

Kína után egy ideig Európa tűnt a koronavírus-járvány legnagyobb gócpontjának, de ez hamarosan megváltozhat. Az Egyesült Államokban ugyanis minden megvan ahhoz, hogy egy-két héten belül olyan járványügyi katasztrófa legyen, ami az eddigieket is felülmúlja. Az országban nincs az egész társadalomra kiterjedő egészségbiztosítási rendszer, nagy hagyományai vannak az individualizmusnak, a vírussal kapcsolatban még politikailag is megosztott az ország, és ami ebben a helyzetben a legfontosabb,

Donald Trump elnök, akinek össze kellene fognia a válság elleni védekezést, egyáltalán nem veszi komolyan a probléma egészségügyi részét, sőt, aktívan ront a helyzet kezelésén.

Már most látszik, hogy mind az egészségügyi, mind a gazdasági válság igen nagy lesz az USA-ban. A vírus a hivatalosan közzétett számok szerint döbbenetesen gyorsan terjed. Érdemes megnézni, hogy míg a négy legnagyobb európai országban a két héttel ezelőttihez képest a hétszeresére nőtt a napi új megbetegedések száma, addig az USA-ban 62-szeresére.

 

A nagyon gyors növekedést részben az okozza, hogy sokáig észrevétlenül terjedt a betegség az USA-ban, a többi országhoz képest nagyon keveset teszteltek, így a hivatalos számok is alacsonyak voltak – amióta azonban elszabadult a pánik, és beindult a tesztelés, nagyon gyorsan emelkednek a számok.

A tesztelés felpörgetésének csúszásában nagy szerepe van annak, hogy a fejlett országok között általában is kirívóan lassú volt az amerikai járványügyi fellépés. A vírus terjedésének kínai szakasza alatt hetei, sőt hónapjai lettek volna az országnak, hogy felkészüljön, például betárazzon védőfelszerelésből és felkészítse az amúgy világszínvonalú laboratóriumait a tömeges vírustesztekre, ez elmaradt. A járványügyi hivatal, a CDC hibát hibára halmozott a tesztelésnél, az ország szövetségi kormányzatát vezető elnök, Trump pedig heteken át bagatellizálta a vírust, gyakran nyílt valótlanságokat állítva, és ennek megfelelően a politikai válasz döbbenetesen inkompetens volt.

Dél-Koreában és az USA-ban ugyanazon a napon találták meg az első koronavírus-beteget, miközben azonban a koreaiak a jelek szerint már túl is vannak a járvány nehezén, addig az USA-ban brutális válsággal fenyeget a betegség.

Míg ugyanis Dél-Koreában és némi csúszással Európa nagy részében is bevezették a szükséges, a betegség terjedését lassító-lefojtó intézkedéseket, addig az egyes amerikai államok teljesen máshogyan, központi koordináció nélkül, ellentmondás dolgokat kommunikálva kezdtek hozzá a válságkezeléshez. Míg egyes nagyobb államokban (Kalifornia, New York) már kijárási tilalom van, Washington államban pedig a jelek szerint le is lassították a terjedést, addig az államok nagy részében eddig nagyon lazán álltak a kérdéshez, részben azért, mert a kevés teszt miatt kevés esetről volt tudomásuk.

Trump elnök mostanában naponta váltogatja a hozzáállását az ügyhöz, a hosszas tagadás után néhány napig „háborús helyzetről” beszélt, most viszont megint arra utalt, hogy lehet, inkább le kéne tudni gyorsan a betegséget, hogy az emberek minél gyorsabban vissza tudjanak menni dolgozni. Nemcsak az elnöknek a betegség súlyosságát kicsinyítő megjegyzései zavarják meg az embereket, hanem a saját propagandagépezeteként működő médiabirodalom is gyakorlatilag álhírként kezelte a járványt, egészen a közelmúltig. Ennek megfelelően a republikánusok több közvélemény-kutatás szerint is sokkal kevésbé hajlandóak most fokozottabban odafigyelni a higiéniára vagy a társadalmi távolságtartásra, mint a demokraták.

Sajnos úgy tűnik, hogy a gazdasági leállás is durvább lehet az USA-ban, mint máshol. Ami alaphelyzetben (legalábbis a vállalatok szempontjából) előnye az amerikai gazdaságnak – rugalmas a munkaerőpiac, és a munkaadókat nem húzzák vissza járulékok olyan nagy mértékben, mint Európában -, most óriási sebezhetőséget jelent.

  • Egyrészt az ország jelentős részének még mindig nincs egészségbiztosítása, és akinek van, annak sem terjed ki mindenre, ezért sokan csak a legvégső helyzetben mennek el a kórházba.
  • Másrészt az embereket pillanatok alatt ki lehet rúgni, a pénzt hetente fizetik, a jóléti ellátórendszer gyenge a munkaügyi téren is, és éppen a legsérülékenyebb helyzetben lévő munkavállalókra jellemző, hogy nincsen megtakarításuk – ezért millióknak már most közvetlen megélheti gondjai vannak.

Mindez rövid távon a járvány és a gazdaság válság egymást erősítő hullámait verheti fel. Az amerikai kormánynak ugyan gyakorlatilag végtelen pénzügyi mozgástere van, a döntéshozatal a politikai megosztottság miatt olyan mértékben működésképtelen, hogy egyelőre nem fogadtak el semmilyen komolyabb mentőcsomagot a törvényhozásban. Ha valahol, akkor az Egyesült Államokban lenne lehetőség az univerzális készpénz-kifizetésekre, és így a kereslet és a vállalatok megmentésére, egyelőre azonban a republikánus szenátorok inkább egy-egy iparág megmentésén gondolkodnak csak.

Nem csak az Egyesült Államokban élők szempontjából fontos, hogy mi történik ott. A világgazdaságban még mindig megkerülhetetlen az USA szerepe, mivel az itt élők fogyasztása az egyik legfontosabb végfelhasználás a világban, és a dollár hegemóniája miatt a globális pénzügyi rendszerben is meghatározó, mi történik például az amerikai államkötvényekkel. Egyelőre úgy tűnik, semmi jó.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ egyesült államok koronavírus usa Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Fontos

Bucsky Péter
2024. május 3. 04:31 Adat, Közélet

Átformálta a lakáspiacot a kormány a sok százmilliárdos támogatásokkal

A legalább három gyermeket nevelőknél látványos a lakástulajdonosok arányának növekedése, a falvakban pedig fogyni kezdtek az üresen álló házak.

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.