Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. február 19. 17:07 Élet, Világ

Olyan, mintha szó szerint a kénköves pokolban lenne a munkahelyed

Irdatlan záptojásszag, 38 fok, és mérges gázok felhőit kerülgetve védőfelszerelés nélkül kell 80 kilogrammot háton cipelve 12 órán keresztül egy aktív vulkán kráterében cipekedni – így dolgoznak Indonéziában a kénbányászok. Az AFP hírügynökség fotósai 2010-ben és 2016-ban is képriportot készítettek a Java szigetén dolgozó, és talán a világ egyik legveszélyesebb, legnehezebb munkáját végző emberekről, most pedig a Wired közölt egy összeállítást ugyanonnan. A körülmények 10 év alatt semmit sem változtak.

Fotó: AFP/Europress

A fejlett világban kapható termékek közül a ként előszeretettel használják például a kozmetikumokban, ám nem árt időről-időre felhívni a figyelmet arra, hogy az alapanyagot milyen körülmények között állítják elő.

Fotó: AFP/Europress

Az indonéz kénbányászok napidíja 12 dollár, és a Wirednek nyilatkozó munkások azt mondták, napi 12 órát dolgoznak, vagyis kereken 1 dolláros órabéren vannak, ami 310 forintnak felel meg. Indonéziának ezen a részén ez viszonylag jó fizetésnek számít.

Fotó: AFP/Europress

A kén a kráter alján lévő több száz üregből száll fel, a munkásoknak először le kell menniük oda, hogy kerámiacsövekkel fogják fel a gázt, amit a cső másik végén a gyűjtőpontokon lecsapatnak. A megszilárduló ként a munkások feldarabolják, és a hátukon viszik le a hegyről. Védőfelszerelésük gyakorlatilag nincs, általában csak egy kendőt raknak az arcuk, elé, így a mérgező gázokat valamennyire biztosan kénytelenek belélegezni.

Fotó: AFP/Europress

A kén-hidrogén záptojás szagú, színtelen, erősen mérgező gáz, a Wired körülményekhez nem szokott fotósa gázmaszkban sem bírta a helyszínen három óránál tovább.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ bányászat fotóriport Indonézia kén munka Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.