Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. február 19. 17:07 Élet, Világ

Olyan, mintha szó szerint a kénköves pokolban lenne a munkahelyed

Irdatlan záptojásszag, 38 fok, és mérges gázok felhőit kerülgetve védőfelszerelés nélkül kell 80 kilogrammot háton cipelve 12 órán keresztül egy aktív vulkán kráterében cipekedni – így dolgoznak Indonéziában a kénbányászok. Az AFP hírügynökség fotósai 2010-ben és 2016-ban is képriportot készítettek a Java szigetén dolgozó, és talán a világ egyik legveszélyesebb, legnehezebb munkáját végző emberekről, most pedig a Wired közölt egy összeállítást ugyanonnan. A körülmények 10 év alatt semmit sem változtak.

Fotó: AFP/Europress

A fejlett világban kapható termékek közül a ként előszeretettel használják például a kozmetikumokban, ám nem árt időről-időre felhívni a figyelmet arra, hogy az alapanyagot milyen körülmények között állítják elő.

Fotó: AFP/Europress

Az indonéz kénbányászok napidíja 12 dollár, és a Wirednek nyilatkozó munkások azt mondták, napi 12 órát dolgoznak, vagyis kereken 1 dolláros órabéren vannak, ami 310 forintnak felel meg. Indonéziának ezen a részén ez viszonylag jó fizetésnek számít.

Fotó: AFP/Europress

A kén a kráter alján lévő több száz üregből száll fel, a munkásoknak először le kell menniük oda, hogy kerámiacsövekkel fogják fel a gázt, amit a cső másik végén a gyűjtőpontokon lecsapatnak. A megszilárduló ként a munkások feldarabolják, és a hátukon viszik le a hegyről. Védőfelszerelésük gyakorlatilag nincs, általában csak egy kendőt raknak az arcuk, elé, így a mérgező gázokat valamennyire biztosan kénytelenek belélegezni.

Fotó: AFP/Europress

A kén-hidrogén záptojás szagú, színtelen, erősen mérgező gáz, a Wired körülményekhez nem szokott fotósa gázmaszkban sem bírta a helyszínen három óránál tovább.

Élet Világ bányászat fotóriport Indonézia kén munka Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Váczi István
2020. augusztus 12. 11:28 Élet

Az óceánjárók még elhagyatottan is vonzzák a turistákat

Amikor egy élelmes angol vállalkozó a szinte üres monstrumokhoz hirdetett meg hajókirándulást, két óra alatt elfogytak a jegyek.

Fabók Bálint
2020. augusztus 9. 07:12 Élet

Megszabadulnál a szemeted harmadától ingyen? Segítünk

Minimális ráfordítással sokat tehetünk környezetünkért a komposztálással. Összegyűjtöttük, hogyan támogatják a komposztálást a megyei jogú városok Békéscsabától Zalaegerszegig.

Fabók Bálint
2020. augusztus 8. 15:33 Élet

Eltettek 9 milliárd közpénzt, majd vietnamiakhoz kerülve köddé váltak

Százezres nézőszámokat blöffölve szereztek állami pénzt a kamuszínházak, de így is több százmillió forintos adótartozást halmoztak fel az állam felé.

Fontos

Bucsky Péter
2020. augusztus 12. 06:51 Közélet

Minden 20. forintot költöttek el hasznosan az elfuserált fővárosi fejlesztésnél

Lassan két évvel a szerződés felmondása után is újabb költségek kerülnek elő, a számla az aktuális kimutatás szerint 11,1 milliárd. Felelős, de még csak gyanúsított sincs.

Váczi István
2020. augusztus 11. 06:52 Vállalat

Veszteséges, de már gyarapítja a gazdaságot a kormány kedvenc multija

Tavaly 30 milliárd forintot tett hozzá a magyar gazdasághoz a Samsung gödi üzeme, amely már több mint kétezer embert foglalkoztat.

Avatar
2020. augusztus 10. 15:33 Adat

Most akkor mekkora a valódi munkanélküliség Magyarországon?

Egymásnak sokszor homlokegyenest ellentmondó kommentárokat lehet olvasni arról, hogy pontosan mekkora munkanélküliség alakult ki, és látható-e már javulás.