Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. február 19. 17:07 Élet, Világ

Olyan, mintha szó szerint a kénköves pokolban lenne a munkahelyed

Irdatlan záptojásszag, 38 fok, és mérges gázok felhőit kerülgetve védőfelszerelés nélkül kell 80 kilogrammot háton cipelve 12 órán keresztül egy aktív vulkán kráterében cipekedni – így dolgoznak Indonéziában a kénbányászok. Az AFP hírügynökség fotósai 2010-ben és 2016-ban is képriportot készítettek a Java szigetén dolgozó, és talán a világ egyik legveszélyesebb, legnehezebb munkáját végző emberekről, most pedig a Wired közölt egy összeállítást ugyanonnan. A körülmények 10 év alatt semmit sem változtak.

Fotó: AFP/Europress

A fejlett világban kapható termékek közül a ként előszeretettel használják például a kozmetikumokban, ám nem árt időről-időre felhívni a figyelmet arra, hogy az alapanyagot milyen körülmények között állítják elő.

Fotó: AFP/Europress

Az indonéz kénbányászok napidíja 12 dollár, és a Wirednek nyilatkozó munkások azt mondták, napi 12 órát dolgoznak, vagyis kereken 1 dolláros órabéren vannak, ami 310 forintnak felel meg. Indonéziának ezen a részén ez viszonylag jó fizetésnek számít.

Fotó: AFP/Europress

A kén a kráter alján lévő több száz üregből száll fel, a munkásoknak először le kell menniük oda, hogy kerámiacsövekkel fogják fel a gázt, amit a cső másik végén a gyűjtőpontokon lecsapatnak. A megszilárduló ként a munkások feldarabolják, és a hátukon viszik le a hegyről. Védőfelszerelésük gyakorlatilag nincs, általában csak egy kendőt raknak az arcuk, elé, így a mérgező gázokat valamennyire biztosan kénytelenek belélegezni.

Fotó: AFP/Europress

A kén-hidrogén záptojás szagú, színtelen, erősen mérgező gáz, a Wired körülményekhez nem szokott fotósa gázmaszkban sem bírta a helyszínen három óránál tovább.

Élet Világ bányászat fotóriport Indonézia kén munka Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2020. április 8. 06:51 Élet

Több százezer veszélyeztetett embert járatunk a járványban feleslegesen az orvosi rendelőkbe

A cukorbetegek nem kaphatják meg elektronikusan minden receptjüket, pedig a technológia ki van építve hozzá. Pár papírdarab miatt túráztatunk rengeteg veszélyeztetett, idős embert.

Avatar
2020. április 7. 15:27 Élet

Kulcsfontosságú a kommunikáció a koronavírus-válság kezelésében

Minden válsághelyzet menedzselése elsősorban kommunikációs alapon zajlik, ezért óriási a felelőssége a pozícióban lévő országos és szervezeti vezetőknek.

Fabók Bálint
2020. április 6. 10:15 Élet

Az új világban a szabadságot jelentheti, ha valaki felgyógyult a koronavírusból

A gazdasága újraindítását tervező Olaszországban a tervek szerint azok mehetnek először munkába, és egyáltalán a szabadba, akik immunisak lehetnek a betegségre.

Fontos

Váczi István
2020. április 9. 06:53 Adat

Búcsút mondhatunk az épp induló baby boomnak, ha elszúrjuk a válságkezelést

A rendszerváltás és a 2008-as válság után is durván visszaesett a gyermekvállalási kedv, ami figyelmeztető jel a mostani helyzetben.

Stubnya Bence Jandó Zoltán
2020. április 8. 20:10 Vállalat

„Ugyanaz van, mint a Gyurcsány-kormány idején: duma és porhintés” – cégek értékelték a mentőcsomagot

A járvány által legkomolyabban érintett iparágakban működő cégek nagyon várták a mentőcsomag részleteit, de a bejelentés óta még nagyobb a bizonytalanság.

Fabók Bálint
2020. április 8. 14:14 Közélet

Alighogy bevezették, máris megroppan a kormány új egyetemi modellje

A Corvinus finanszírozását a Molra alapozták, amely azonban idén valószínűleg nem fizet osztalékot. Tavaly 13,5 milliárd ment az egyetemnek, idén ez 1,2 milliárd lehet.