Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. február 19. 17:07 Élet, Világ

Olyan, mintha szó szerint a kénköves pokolban lenne a munkahelyed

Irdatlan záptojásszag, 38 fok, és mérges gázok felhőit kerülgetve védőfelszerelés nélkül kell 80 kilogrammot háton cipelve 12 órán keresztül egy aktív vulkán kráterében cipekedni – így dolgoznak Indonéziában a kénbányászok. Az AFP hírügynökség fotósai 2010-ben és 2016-ban is képriportot készítettek a Java szigetén dolgozó, és talán a világ egyik legveszélyesebb, legnehezebb munkáját végző emberekről, most pedig a Wired közölt egy összeállítást ugyanonnan. A körülmények 10 év alatt semmit sem változtak.

Fotó: AFP/Europress

A fejlett világban kapható termékek közül a ként előszeretettel használják például a kozmetikumokban, ám nem árt időről-időre felhívni a figyelmet arra, hogy az alapanyagot milyen körülmények között állítják elő.

Fotó: AFP/Europress

Az indonéz kénbányászok napidíja 12 dollár, és a Wirednek nyilatkozó munkások azt mondták, napi 12 órát dolgoznak, vagyis kereken 1 dolláros órabéren vannak, ami 310 forintnak felel meg. Indonéziának ezen a részén ez viszonylag jó fizetésnek számít.

Fotó: AFP/Europress

A kén a kráter alján lévő több száz üregből száll fel, a munkásoknak először le kell menniük oda, hogy kerámiacsövekkel fogják fel a gázt, amit a cső másik végén a gyűjtőpontokon lecsapatnak. A megszilárduló ként a munkások feldarabolják, és a hátukon viszik le a hegyről. Védőfelszerelésük gyakorlatilag nincs, általában csak egy kendőt raknak az arcuk, elé, így a mérgező gázokat valamennyire biztosan kénytelenek belélegezni.

Fotó: AFP/Europress

A kén-hidrogén záptojás szagú, színtelen, erősen mérgező gáz, a Wired körülményekhez nem szokott fotósa gázmaszkban sem bírta a helyszínen három óránál tovább.

Élet Világ bányászat fotóriport Indonézia kén munka Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Fabók Bálint
2020. október 26. 06:26 Élet

Hajléktalanságból az albérletbe, szégyenből a megbecsülésbe – Tamás története

Egy sors, amely megmutatja, milyen könnyű ma lehetetlen helyzetbe kerülni, milyen nehéz a szociális segítő rendszer munkája, és milyen nagy szükség lenne bizalomra és elfogadásra.

Hajdu Miklós
2020. október 22. 12:17 Élet, Vállalat

Sokkal könnyebb olyan munkahelyre bejutni, ahol már dolgozik egy évfolyam- vagy szaktárs

Az egyetemisták nagyon jól segítik egymást a pályakezdésnél.

Torontáli Zoltán
2020. október 21. 13:47 Élet

A magyar fiatalok gyors ütemben közelítenek Nyugat-Európához

A magyar fiatalok gondolkodása a tipikus élethelyzetekről már csak körülbelül 12 éves csúszásban van Nyugat-Európához képest.

Fontos

Kasnyik Márton
2020. október 29. 17:38 Világ

Trump új főbírója mögött egy ultrakonzervatív mozgalom több évtizedes munkájának végső diadala van

Elérte hosszú ideje forralt célját egy nyilvánosságot kerülő konzervatív érdekcsoport. De olyan eszközökkel, amelyek az egész intézményt bedönthetik.

Fabók Bálint Jandó Zoltán
2020. október 29. 06:40 Közélet

Ismerőseinek és saját érdekeltségeinek játszott át közpénzt az úszó vb-s cég körözött vezetője

A Bp2017 kiperelt szerződéslistája betekintést enged abba, hogy az adófizetői pénzek hogyan gazdagítanak egy állami vezetőt és környezetét.

Bucsky Péter
2020. október 28. 06:45 Adat

Az autózás lett a koronavírus nyertese Magyarországon

Míg a közösségi közlekedésben az utasok harmada eltűnt, a közúti járműforgalom már a járvány előtti szinten van - sose közlekedtünk még olyan szennyezően, mint most.