Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. január 27. 12:33 Világ

Hihetetlen kupleráj az amerikai hadsereg könyvelése

Az amerikai vitán felül a világ legerősebb hadserege jelenleg, de jó esély van arra is, hogy pénzügyi téren a legkaotikusabb.

Az ország védelmi minisztériuma három évvel ezelőtt gyürkőzött neki először annak, hogy egységes elvek szerint tekintsék át a könyvelését, és azóta egyre hajmeresztőbb számok jelennek meg. Tavaly már 35 ezer milliárd dollár értékben hajtottak végre könyvelési helyesbítéseket a Pentagonban, ami azért megdöbbentő szám, mert nagyobb, mint a teljes amerikai GDP. 2017-ben 29, egy évvel később 30,7 ezer milliárd dollárt volt ez az érték. Emellett eltörpül az amerikai védelmi költségvetés 738 milliárd dolláros összege.

Ezek alapján nem meglepő, hogy a védelmi minisztérium nem ment át története első könyvvizsgálatán 2018-ban, ahogyan 2019-ben sem. Tavaly az eszközök soron 2,7 ezer milliárd dollárnyi tétellel akadt probléma, a kötelezettségeknél pedig 2,6 ezer milliárdnyival. Csalásnak nem találták nyomát az auditorok, de számos megoldandó problémára felhívták a figyelmet, köztük a könyvelési helyesbítésekre.

A kormányzati ellenőrzési hivatal*Government Accountability Office korábbi becslése szerint az egyik 2018-as negyedévben a helyesbítések 96 százalékát nem támasztották alá megfelelő dokumentumokkal. Rengeteg összeget duplán, háromszorosan vagy négyszeresen is lekönyvelnek, miközben a számlák között mozog – mondta Todd Harrison védelmi költségvetési szakértő.

Az amerikai haderőnemek havi és negyedéves alapon hajtanak végre könyvelési helyesbítéseket, amelyeket a védelmi minisztériumban összesítenek, majd továbbítanak a pénzügyminisztériumnak. Egy kaliforniai demokrata képviselő szerint 2017-ben 546 533, egy évre rá 562 568 helyesbítés volt. Ő ezt a gyakorlatot ahhoz hasonlította,

mint amikor egy egyszerű festéssel tüntetik el a rozsdát, ami az alapproblémát ugyebár nem szünteti meg.

A Pentagon szóvivője úgy reagált a kritikákra, hogy a helyesbítésekre gyakran azért van szükség, mert olyan elavult szoftvereket használnak, amelyek nem felelnek meg a mostani könyvviteli szabályoknak. Hozzátette: egy korábban nem rögzített 800 millió dolláros szállítói kifizetés feldolgozása összesen 5 milliárdos könyvelési helyesbítést is generálhat a számlák közötti mozgás miatt, a helyesbítések összege azonban valójában nulla.

Ahogy a Bloomberg cikke megjegyzi, a védelmi minisztérium pénzügyeinek állapota nem vált ki olyan figyelmet, mint egy légicsapás vagy a csapatok külföldre vezénylése, de jól mutatja, hogy mennyire képes hatékonyan bánni a forrásaival.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyelőre használhatatlan a valaha megépített legdrágább hadihajó13 milliárd dollárba került az amerikai Ford repülőgép-hordozó, de átadása után másfél évvel több nélkülözhetetlen rendszer még mindig nem működik rajta.

Világ amerikai egyesült államok könyvelés könyvvizsgálat pentagon Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2020. október 20. 06:47 Vállalat, Világ

A tudomány szerint lehetetlen, az Alibaba alapítója mégis kilapítaná a világot

Jack Ma a világ egyik leggazdagabb üzletembere megtörné a multik uralmát a kkv-k kereskedelmének felfuttatásával, de forradalmának kifutása erősen kétséges.

Váczi István
2020. október 15. 17:17 Világ

Végül mindenkit kiütöttek a transzatlanti légi csatában

Az USA a Boeingot, az EU az Airbust támogatta nem megengedett eszközökkel, de nem biztos, hogy most új vámokkal kéne kezelni a konfliktust.

Váczi István
2020. október 14. 10:07 Világ

Nem panaszkodhatnak a cseh szupergazdagok, de a listavezető sokat bukott

Kilencedik alkalommal készítette el a leggazdagabb csehek listáját a Forbes, és az élen ezúttal sem történt változás.

Fontos

Stubnya Bence
2020. október 20. 16:43 Adat, Élet

A természeti erőforrások felélése árán nőtt a magyar gazdaság

Európa-bajnokok voltunk az erőforrások felhasználásában, miközben lebetonoztuk az országot a régiós átlagnál alacsonyabb gazdasági növekedésért cserébe.

Torontáli Zoltán Váczi István
2020. október 19. 06:49 Közélet, Vállalat

Milliárdokat fizet a kormány, hogy az egyik magyar gyárból egy másikba vigyék a termelést

A kormány odaadja a pénzünket egy új összeszerelő üzemnek, de fogalmunk sem lehet, hogy ez jó-e nekünk. Az eddigi sárvári bérgyártóknak valószínűleg rossz.

Stubnya Bence
2020. október 17. 07:10 Podcast

Van, amiben már felzárkóztunk, de a 2020-as évek nagy kérdése, hogy a fenntarthatóságot is elérjük-e

A mai G7 podcastban a jövő héten megjelenő, idén 30 éves Társadalmi Riport új számáról beszélgetünk Tóth István Györggyel, a kötet egyik szerkesztőjével.