Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. január 27. 12:33 Világ

Hihetetlen kupleráj az amerikai hadsereg könyvelése

Az amerikai vitán felül a világ legerősebb hadserege jelenleg, de jó esély van arra is, hogy pénzügyi téren a legkaotikusabb.

Az ország védelmi minisztériuma három évvel ezelőtt gyürkőzött neki először annak, hogy egységes elvek szerint tekintsék át a könyvelését, és azóta egyre hajmeresztőbb számok jelennek meg. Tavaly már 35 ezer milliárd dollár értékben hajtottak végre könyvelési helyesbítéseket a Pentagonban, ami azért megdöbbentő szám, mert nagyobb, mint a teljes amerikai GDP. 2017-ben 29, egy évvel később 30,7 ezer milliárd dollárt volt ez az érték. Emellett eltörpül az amerikai védelmi költségvetés 738 milliárd dolláros összege.

Ezek alapján nem meglepő, hogy a védelmi minisztérium nem ment át története első könyvvizsgálatán 2018-ban, ahogyan 2019-ben sem. Tavaly az eszközök soron 2,7 ezer milliárd dollárnyi tétellel akadt probléma, a kötelezettségeknél pedig 2,6 ezer milliárdnyival. Csalásnak nem találták nyomát az auditorok, de számos megoldandó problémára felhívták a figyelmet, köztük a könyvelési helyesbítésekre.

A kormányzati ellenőrzési hivatal*Government Accountability Office korábbi becslése szerint az egyik 2018-as negyedévben a helyesbítések 96 százalékát nem támasztották alá megfelelő dokumentumokkal. Rengeteg összeget duplán, háromszorosan vagy négyszeresen is lekönyvelnek, miközben a számlák között mozog – mondta Todd Harrison védelmi költségvetési szakértő.

Az amerikai haderőnemek havi és negyedéves alapon hajtanak végre könyvelési helyesbítéseket, amelyeket a védelmi minisztériumban összesítenek, majd továbbítanak a pénzügyminisztériumnak. Egy kaliforniai demokrata képviselő szerint 2017-ben 546 533, egy évre rá 562 568 helyesbítés volt. Ő ezt a gyakorlatot ahhoz hasonlította,

mint amikor egy egyszerű festéssel tüntetik el a rozsdát, ami az alapproblémát ugyebár nem szünteti meg.

A Pentagon szóvivője úgy reagált a kritikákra, hogy a helyesbítésekre gyakran azért van szükség, mert olyan elavult szoftvereket használnak, amelyek nem felelnek meg a mostani könyvviteli szabályoknak. Hozzátette: egy korábban nem rögzített 800 millió dolláros szállítói kifizetés feldolgozása összesen 5 milliárdos könyvelési helyesbítést is generálhat a számlák közötti mozgás miatt, a helyesbítések összege azonban valójában nulla.

Ahogy a Bloomberg cikke megjegyzi, a védelmi minisztérium pénzügyeinek állapota nem vált ki olyan figyelmet, mint egy légicsapás vagy a csapatok külföldre vezénylése, de jól mutatja, hogy mennyire képes hatékonyan bánni a forrásaival.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyelőre használhatatlan a valaha megépített legdrágább hadihajó13 milliárd dollárba került az amerikai Ford repülőgép-hordozó, de átadása után másfél évvel több nélkülözhetetlen rendszer még mindig nem működik rajta.

Világ amerikai egyesült államok könyvelés könyvvizsgálat pentagon Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2020. augusztus 9. 14:16 Világ

A gazdaság fejlesztése tönkre tette a tavat, most a tó teszi tönkre a gazdaságot

Iránban már majdnem teljesen kiszáradt egy nagy tó, amelynek kiülepedett sótartalmát a szél viszi. A folyamatot a környék mezőgazdasági fejlesztése indította be, a szárazság és a só most 4 millió ember megélhetését és egészségét veszélyezteti.

Torontáli Zoltán
2020. augusztus 4. 16:12 Vállalat, Világ

Lakókocsi-hajó hibridet kezdett árulni a Tchibo, a németek megőrülnek érte

Két legyet egy csapásra, a karavánhajó egy trélerre felrakva hirtelen sima lakókocsivá változtatható.

Fabók Bálint
2020. augusztus 3. 12:30 Világ

Trendforduló: a történelem folyamán először csökken a szénipar kapacitása

A szénipar az üvegházhatású gázok 30 százalékáért felel, de úgy tűnik, idén elkezdett visszaszorulni.

Fontos

Jandó Zoltán
2020. augusztus 7. 12:42 Adat

Ezt a szezont már a Balatonnál sem lesz könnyű visszahozni

A júniusi turisztikai számok még mindig nagyon rosszak. Július-augusztusban az ország egyes régióiban nagyon felpörgött a forgalom, de a kiesést ez már nem hozza vissza.

Avatar
2020. augusztus 6. 16:03 Pénz

Prés alatt az olajipar: szennyeznek, de még nyereséget sem termelnek

Nem bűnbakot kell csinálni a szektorból, hiszen ők lehetnek alkalmasak arra, hogy megvalósítsák technológiai átmenetet.

Tóth István János
2020. augusztus 6. 06:29 Vállalat

A magyar gazdaságtörténet legnagyobb csodája: a Mészáros és Mészáros kft., második rész

Vajon mi magyarázza, hogy választások előtt mindig készpénzben úszik a Mészáros és Mészáros, és hogy legnagyobb vevőik - közöttük a magyar állam - előre utalják a tízmilliárdokat?