Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. január 27. 12:33 Világ

Hihetetlen kupleráj az amerikai hadsereg könyvelése

Az amerikai vitán felül a világ legerősebb hadserege jelenleg, de jó esély van arra is, hogy pénzügyi téren a legkaotikusabb.

Az ország védelmi minisztériuma három évvel ezelőtt gyürkőzött neki először annak, hogy egységes elvek szerint tekintsék át a könyvelését, és azóta egyre hajmeresztőbb számok jelennek meg. Tavaly már 35 ezer milliárd dollár értékben hajtottak végre könyvelési helyesbítéseket a Pentagonban, ami azért megdöbbentő szám, mert nagyobb, mint a teljes amerikai GDP. 2017-ben 29, egy évvel később 30,7 ezer milliárd dollárt volt ez az érték. Emellett eltörpül az amerikai védelmi költségvetés 738 milliárd dolláros összege.

Ezek alapján nem meglepő, hogy a védelmi minisztérium nem ment át története első könyvvizsgálatán 2018-ban, ahogyan 2019-ben sem. Tavaly az eszközök soron 2,7 ezer milliárd dollárnyi tétellel akadt probléma, a kötelezettségeknél pedig 2,6 ezer milliárdnyival. Csalásnak nem találták nyomát az auditorok, de számos megoldandó problémára felhívták a figyelmet, köztük a könyvelési helyesbítésekre.

A kormányzati ellenőrzési hivatal*Government Accountability Office korábbi becslése szerint az egyik 2018-as negyedévben a helyesbítések 96 százalékát nem támasztották alá megfelelő dokumentumokkal. Rengeteg összeget duplán, háromszorosan vagy négyszeresen is lekönyvelnek, miközben a számlák között mozog – mondta Todd Harrison védelmi költségvetési szakértő.

Az amerikai haderőnemek havi és negyedéves alapon hajtanak végre könyvelési helyesbítéseket, amelyeket a védelmi minisztériumban összesítenek, majd továbbítanak a pénzügyminisztériumnak. Egy kaliforniai demokrata képviselő szerint 2017-ben 546 533, egy évre rá 562 568 helyesbítés volt. Ő ezt a gyakorlatot ahhoz hasonlította,

mint amikor egy egyszerű festéssel tüntetik el a rozsdát, ami az alapproblémát ugyebár nem szünteti meg.

A Pentagon szóvivője úgy reagált a kritikákra, hogy a helyesbítésekre gyakran azért van szükség, mert olyan elavult szoftvereket használnak, amelyek nem felelnek meg a mostani könyvviteli szabályoknak. Hozzátette: egy korábban nem rögzített 800 millió dolláros szállítói kifizetés feldolgozása összesen 5 milliárdos könyvelési helyesbítést is generálhat a számlák közötti mozgás miatt, a helyesbítések összege azonban valójában nulla.

Ahogy a Bloomberg cikke megjegyzi, a védelmi minisztérium pénzügyeinek állapota nem vált ki olyan figyelmet, mint egy légicsapás vagy a csapatok külföldre vezénylése, de jól mutatja, hogy mennyire képes hatékonyan bánni a forrásaival.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyelőre használhatatlan a valaha megépített legdrágább hadihajó13 milliárd dollárba került az amerikai Ford repülőgép-hordozó, de átadása után másfél évvel több nélkülözhetetlen rendszer még mindig nem működik rajta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ amerikai egyesült államok könyvelés könyvvizsgálat pentagon Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.