Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. november 5. 10:19 Világ

Egyelőre használhatatlan a valaha megépített legdrágább hadihajó

Eddig sem volt titok, hogy problémák vannak az amerikai haditengerészet legújabb repülőgép-hordozójával, a napokban azonban újabb részletek láttak napvilágot a 13 milliárd dollárból megépített Gerald R. Ford bajairól. Tavaly májusban úgy adták át a hajót, hogy egyetlen egy sem működött a bevetéseken nélkülözhetetlen fegyverliftek közül, amelyek a hajótest alsóbb szintjein lévő fegyverraktárakból a fedélzetre továbbítják a rakétákat és bombákat, hogy ott a repülőgépekre rögzíthessék.

Ez a hír még úgy is meglehetősen kellemetlen az amerikai haditengerészet és a hordozót gyártó vállalat számára, hogy a hajó átadása nem azt jelenti, hogy másnap már bevetésre kellene indulnia. Ezt megelőzően akár több évig is tesztelik, mielőtt éles feladatokat kap. Különösen akkor, ha egy új hajóosztályról van szó, mint a Ford esetében.

Két, szintén kritikus fontosságú rendszer problémája eddig is ismert volt. Az egyik a repülőgépeket indító elektromágneses rendszer, a másik pedig a visszatérő gépeket lefékező berendezés. Ehhez jönnek most a fegyverliftek, amelyeknek már a tavaly májusi átadás idején működniük kellett volna, de erre még mindig nem került sor. A haditengerészet ezt a Bloombergnek azzal indokolta, hogy parancs nélkül is mozgásba lendültek, ami nyilvánvalóan nem biztonságos.

A problémát az okozza, hogy a megszokott kábeles rendszer helyett a lifteket mágnesek mozgatják, ám a jelek szerint a technológia még nem kiforrott. A haditengerészet szerint minden problémát megoldanak júliusra, és a hajó alkalmas lesz harci feladatok ellátására.

13 milliárd dolláros (közel 3700 milliárd forint, a magyar GDP majdnem tizede) árával a Ford az amerikai haditengerészet legdrágább hordozója, sőt, minden bizonnyal a világ valaha volt legdrágább hadihajója címet is magáénak tudhatja.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ egyesült államok hadihajó haditengerészet repülőgép-hordozó Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 25. 05:15 Világ

Kifürkészhetetlen, hogy milyen gazdaságpolitika jön, ha Trump nyer

Egyszerre védené a „dolgozó emberek", a hazai ipar és a milliárdos befektetők érdekeit, újabb vámháborút ígér, ami az exportfüggő Magyarországnak is fájhat.

Hajdu Miklós
2024. július 24. 17:39 Világ

A Lukoil-blokád csak újabb ürügy az ukrajnai magyar vétóra, meddig mehet ez?

A fegyverszállításokat ugyan nem tudja blokkolni Magyarország, de a támogatások kifizetését igen, és minden jel szerint meg is teszi, amíg lehet.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.