Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2019. november 7. 16:32 Világ

A helyiek dönthettek a városi költségvetés egy részéről Helsinkiben

Helsinki idén újításként bevezette, hogy a jövő évi költségvetésének egy részéről közvetlenül szavazhattak a város lakói. A finn főváros önkormányzatának honlapja szerint jövőre több mint egymilliárd eurót fog a város beruházásokra költeni, ennek töredékéről, 4,4 millió euró (nagyjából 1,5 milliárd forint) sorsáról dönthettek idén a helsinkiek.

A projekt tavaly azzal kezdődött, hogy meghirdették, hogy küldjenek a városlakók javaslatokat olyan kisebb projektekre, amiket a környékükön szeretnének megvalósulni látni. Több mint 1300 javaslat érkezett be, amelyekből végül 296-ra lehetett szavazni október 31-ig. Minden 12 évesnél idősebb városlakó küldhetett javaslatot, és szavazhatott is.

A legdrágább győztes projekt egy műfüves focipálya lett a város központi részében egy általános iskola mellett. Ez 2870 szavazattal nyert, és 435 ezer euróba fog kerülni. Emellett főleg köztisztaságot javító és városzöldítő beruházásokat szavaztak meg, de például a város nyugati részén 120 ezer euróért tűzrakó helyeket alakítanak ki, északon pedig nyári diákmunkát lehetővé tévő és idősek testmozgását elősegítő programokat szavaztak meg.

A 632 ezres lakosságszámú városban több mint 45 ezren vettek részt a szavazáson, tízezer ember az utolsó napon szavazott.

“Bizonyos környékeken nagyon szoros lett az eredmény. Nagyon örülünk, hogy a kezdeményezés aktivizálta a városlakókat, és egymással, valamint a városról is többet beszéltek emiatt”

– mondta Kirski Verkka, a polgármesteri hivatal városfejlesztési menedzsere a News Now Finlandnek. Verkka azt is elmondta, reméli, hogy a szavazás hozzájárult ahhoz, hogy a jövőben is részt vegyenek a lakók a város jövőjéről szóló közös gondolkodásban.

Jan Vapaavouri, Helsinki főpolgármestere szerint a részvételi költségvetés létrehozása egy fontos lépés a befogadóbb, nyitottabb és jobban működő Helsinki megteremtésének irányába. “Minél előbb szeretnénk létrehozni egy olyan platformot, ahol a város lakói követni tudják, hogy hogyan áll a megszavazott projektek megvalósítása”- mondta Kirsi Verkka, aki arról is beszélt, hogy nemsokára egyeztetések kezdődnek a városrészek önkormányzataival a kivitelezésről. A konkrét munkák azután kezdődhetnek meg, miután a főpolgármester véglegesen jóváhagyta az összes projektet.

Részvételi költségvetést a világon először 1989-ben vezetett be a brazil munkáspárt Porto Alegrében a két évtizedig tartó katonai diktatúra után elfogadott alkotmány alapján. Brazíliában a kétezres évek elejéig több mint kétszáz városban hoztak létre részvételi költségvetést, és egy tanulmány szerint a 2010-es évek közepéig nagyjából 1500 városban vezették be a részvételi büdzsé valamilyen formáját.

A Világbank Porto Alegre-i kísérletet vizsgáló tanulmánya szerint 1997-ig 75-ről 98 százalékra nőtt a városban a csatornázott és vízvezetékrendszerhez kapcsolt ingatlanok aránya, az iskolák száma pedig megnégyszereződött. A tanulmány szerint nagy arányban vettek részt a szavazásokon a városlakók. 1992-höz képest 1999-ig 13-ról csaknem 40 százalékra növelték a város költségvetésének azon részét, amiről a városlakók közvetlenül dönthettek. Több városban az látszott, hogy az intézkedés hatására nőtt az oktatásra, egészségügyre és víztisztításra fordított kiadások aránya. A tanulmány szerint a részvételiség a szegények számára is kedvező volt, ugyanis bár olyan problémákat nem tudott kezelni a költségvetés, mint a munkanélküliség, sok közösségi szolgáltatás javult így, ami a szegények életminőségét javította.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ finnország Helsinki költségvetés részvételi költségvetés Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.