Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2019. október 4. 17:49 Világ

Sose volt még olyan élénk a népvándorlás a Földön, mint az utóbbi néhány évben

2017-ben világszerte több, mint 250 millióan éltek a születési országukon kívül az ENSZ Bloomberg által idézett adatai szerint. Ez a teljes népesség 3,4 százalékát teszi ki, ami már számottevően magasabb, mint a 2000-ben mért 2,8 százalékos arány. Az elvándorlók fele a tehetősebb országokba költözött, ahol azonban a közvéleményt egyre inkább megosztja a jelenlétük, pedig a migráció egészen különböző helyeken és eltérő okok miatt élénkült fel.

A legnagyobb tömegek a munka és a tanulás miatt vándorolnak, elsősorban ennek a csoportnak köszönhető a migráció élénkülése. A csökkenő utazási költségeknek és az internet adta hatékony kommunikációs lehetőségeknek köszönhetően ugyanis egyre kisebb lemondással jár a családtól és a barátoktól távoli országban dolgozni vagy tanulni.

A nemzetközi diákok száma például 2000 és 2016 között 2 millióról 4,8 millióra emelkedett.

A bevándorlók mindössze tíz százalékát teszik ki a menekültek, akik kényszerűségből hagyták el otthonaikat, többek között a háborús konfliktusok elől menekülve. A népvándorlás következő lökését valószínűleg a klímaváltozás adja majd, a vízhiány, a csökkenő terméshozamok és a tengerszint emelkedése hamarosan tömegeket kényszeríthet a költözésre – a jelenlegi népmozgást azonban egyelőre kevéssé indokolja a változó éghajlat.

Az ENSZ statisztikái szerint a migráció a legnagyobb intenzitással az európai országok között zajlik, 2017-ben 41 millió ember változtatott lakhelyet az államhatárokat átlépve (a kontinens lakossága a 750 milliót közelíti). A vándorlásnak kedvez a szabad mozgás lehetősége az uniós tagállamok között, azonban vannak országok, ahol az európai bevándorlókat is egyre kevésbé látják szívesen: az Egyesült Királyságban épp azután döntöttek a választók a Brexit mellett, miután 2015-re az ötödik legfontosabb migrációs céllá vált az ország.

Az utóbbi években megnőtt az Észak-Afrikából és a Közel-Keletről menekülők száma, aminek nyomán számos európai országban és az USA-ban is komoly társadalmi és politikai kérdések merültek fel. A szíriai háború 5,6 millió embert kényszerített az otthonaik elhagyására, akik elsősorban nem a nyugati országokban, hanem az otthonukhoz közel, például Törökországban igyekeztek menedékre lelni. Arról sem esik sok szó, hogy a térség gazdag olajkitermelő országai jelentős számban fogadnak bevándorlókat, akár menekülteket is, akiket aztán gyakran kizsákmányoló körülmények között dolgoztatnak.

A kibocsátó országok között Indiát és Kínát is fontos megemlíteni, a 2017-ben a két országból együttvéve 28 millió kivándorlót tartott számon az ENSZ. A számok első ránézésre nagynak tűnnek, de figyelembe véve, hogy a Föld legnépesebb országairól van szó, már mégsem olyan megdöbbentők az adatok – a két ország népességének egy-egy százalékáról van csak szó. Mindenesetre a legtöbb nemzetközi diák Kínából indul útnak, a statisztikák szerint hat külföldi tanulóból egy kínai.

A migráció hatásainak megítélése nem csak a politikában, hanem a tudományban is vitatott kérdés. Mindenesetre az elöregedő társadalmak nyugdíjrendszereit a zömmel fiatal dolgozók érkezése fenntarthatóbbá teheti, ami ellensúlyozhatja azt a terhet, amit az iskolákra, az egészségügyi intézményekre és az ellátórendszer többi részére ró a bevándorlók érkezése. A migrációval kapcsolatos kritikus vélemények pedig legtöbbször a betelepülők nagyobb bűnelkövetési hajlamára hivatkoznak, még ha ezzel kapcsolatban egyértelmű tudományos bizonyíték nem is áll rendelkezésre.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ bevándorlás migráció népesség népmozgalom Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.