Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2019. július 28. 12:05 Világ

Az EU eltökélte, hogy megakadályozza a világ erdőinek irtását

Miközben felgyorsult a Föld ökoszisztémájában kulcsszerepet játszó amazóniai esőerdő irtása és az idei második példátlanul erős hőhullám nehezíti a nyugat-európaiak életét, az Európai Unió fontos lépésre szánta el magát. Beismerve korábbi kísérleteinek kudarcát, az Európai Bizottság átfogó tervek kidolgozásába kezd az erdőirtások megakadályozásáért.

Az Európai Bizottság kedden adott ki közleményt arról, hogy átfogó iránymutatást fogadott el a világ erdőinek védelme és helyreállítása érdekében. Az EU ebben azt is elismeri, hogy korábban hiába tűzte ki célul, hogy 2020-ra csökkenjen felére a trópusi erdők irtásának mértéke, kudarcot vallott. „Emiatt elengedhetetlen az erősebb fellépés” – indokolták.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem a pálmaolaj behozatalával romboljuk leginkább a környezetetEurópa pálmaolaj-importjának négyötöde fenntartható forrásból származik, a faanyagnál és a szójánál viszont sokkal rosszabb ez az arány.

Az EU szerint 1990 és 2016 között 1,3 millió négyzetkilométer erdőterületet számoltak fel a világon, ami Franciaország területének kétszerese. Átlagosan óránként 800 focipályányi erdő tűnt el. Bár a tendencia mérséklődött, tavaly is Belgium területének megfelelő (30 ezer négyzetkilométernyi) erdőt vágtak ki.

Az erdőirtások felelnek a üvegházhatású gázok kibocsátásnak a 12 százalékáért. Ezzel a fosszilis energiahordozók után a klímaváltozás második legjelentősebb előidézője az erdők kivágása, hatása a közlekedésnél is nagyobb. A trópusi erdőknek kulcsszerepük van a levegőben egyre nagyobb mennyiségben jelen lévő szén-dioxid megkötésében.

Mezőgazdasági területek egy erdő körül Brazíliában. Fotó: AFP

A kiirtott erdőterületek 80 százalékát a mezőgazdaság hasznosítja. Az EU saját kutatása szerint pedig az ezeken a területeken termesztett növények és tenyésztett háziállatok 30 százalékát uniós tagországokba exportálták. Azaz a letarolt erdők jelentős részével az európaiak fogyasztását elégítették ki.

Az EU ezen jogi szabályozással és nemzetközi együttműködésekkel tervez változtatni. Az érintett országok kormányait bírna rá arra, hogy körültekintőbben használják az erőforrásaikat, például a négy dél-amerikai országot tömörítő Mercosurral kötendő szabadkereskedelmi egyezmény révén, amelyet már megkötöttek, de az Európai Parlament még nem hagyta jóvá.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLetarolják Szibéria végtelen erdőségeit a kínaiakOroszországból származik a kínai faimport több mint ötöde, ami miatt egyre fogynak a végtelennek tűnő szibériai erdőségek.

Az élelmiszeripari cégeket pedig törvényi eszközökkel venné rá a fenntartható ellátási láncok támogatására. Ez az arra való törekvést jelenti, hogy az EU minimalizálja azoknak a termékeknek, alapanyagoknak a fogyasztását, amelyeket erdők kiirtása révén állítanak elő.

Leginkább olyan mezőgazdasági termékekre lehet ez hatással, mint a kávé, a csokoládé, a pálmaolaj vagy a szója. Az EUobserver véleménycikke szerint amiatt van szükség az EU beavatkozására, mert a legnagyobb élelmiszeripari cégek hiába kötelezték el magukat a fenntartható forrásokból származó alapanyagok használata mellett, ezt mégsem tették meg.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ erdőirtás Európai Unió klímaváltozás környezetvédelem Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.