Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. június 15. 12:08 Világ

Nem a pálmaolaj behozatalával romboljuk leginkább a környezetet

Európa meglehetősen kétarcú a környezetvédelem, a fenntarthatóság kérdésében. Miközben a kontinensen vagy legalábbis a jelentős részén csökken a szennyezés és terjeszkednek az erdők, ezt részben az teszi lehetővé, hogy a szennyezés és a nyersanyagok kitermelésének egy részét egyszerűen kiszervezte a világ más részeire.

Hasonló a helyzet egy sor mezőgazdasági termény esetében is. Az utóbbi években a pálmaolaj káros környezetvédelmi vonatkozásairól lehetett talán a legtöbbet hallani, ám a hollandiai székhelyű, a fenntartható kereskedelem ügyeire szakosodott IDH adatai szerint pont ebben áll Európa a legjobban, mert az import 79 százaléka fenntartható forrásból származik.

Sokkal rosszabb a helyzet a faanyagnál, ahol csak 28,5 százalék ez az arány, a szójánál pedig még ennél is csapnivalóbb, mindössze 22 százalékos.*Mindegyiknél iparági szervezetek tanúsítványait vették figyelembe. A szójánál ez a FEFAC, a pálmaolajnál a RSPO, míg a fánál az FSC és a PEFC. A szervezet szerint ez arra utal, hogy az importáló európai vállalatok nem tesznek eleget annak érdekében, hogy ne frissen kiirtott erdőből származó faanyagot, illetve az ott létesített ültetvényeken megtermelt terményeket vegyenek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz új brazil elnököt nem nagyon érdekli az esőerdő, már csak a piac védheti az Amazonas-medencétJair Bolsonaro azt ígérte a farmereknek, hogy békén hagyja őket. Ez nem sok jót jelent az erdőirtással szembeni küzdelemnek.

Ez azért aggasztó, mert az erdőirtás többféle módon is hozzájárul a klímaváltozáshoz. Az értékes fák kivágása után ugyanis ez általában égetést jelent, ami szén-dioxodot juttat a légkörbe, ráadásul az ültetvény létesítése során a talaj széntartalmának egy része is ugyanoda jut. A haszonnövények pedig ugyanakkora területen jóval kevesebb szén-dioxidot képesek megkötni, mint az erdők.

A szárazföld erdővel borított területeinek aránya 1990 és 2017 között 31,6 százalékról 30,7 százalékra csökkent a Világbank adatai szerint. Ez nem tűnik drámai változásnak, de úgy jön ki, hogy a szén-dioxidot sokkal nagyobb mennyiségben megkötni képes trópusi erdők drámai fogyatkozását a mérsékelt égöviek terjeszkedése ellensúlyozza valamelyest, például Európában.

A Bloomberg cikke szerint a kontinens országai egyébként nagyon eltérően teljesítenek a fenntartható beszerzés arányát tekintve. Szójából például Hollandia 83 százalékban ilyen minősítésűt vásárol, miközben Olaszország, Spanyolország és Portugália egyáltalán nem vesz ilyet. Pálmaolajból Franciaország lényegében csak fenntarthatónak minősített eredetűt importál, Olasz- és Spanyolország esetében viszont az 50 százalékot sem éri el ez az arány.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAkkor tehetünk a legegyszerűbben a klímaváltozás ellen, ha átalakítjuk az étrendünket. De hogyan?Mennyire ártalmas a marhahús a klímának? Mi van a sajtokkal? Milyen tenyésztett halat enni ökológiai szempontból? Néhány tanács a klímát féltőknek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ erdőirtás klímaváltozás pálmaolaj Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 25. 09:33 Világ

Nem a német gazdaság fogja kihúzni a gödörből a magyart

Továbbra is egy helyben jár a német gazdaság, ami nem jó hír a magyar exportkilátások szempontjából.

Mészáros R. Tamás
2024. március 25. 04:34 Világ

Trump miatt egyesek új atomkortól tartanak 

Ha az Egyesült Államok jövő januártól valóban feloldja védelmi garanciáit, Dél-Koreától Lengyelországig számos helyen felmerülhet, hogy nincs más módja az önvédelem biztosításának. 

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.