Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2019. július 25. 11:47 Világ

Sorra dönti a mindenkori melegrekordokat a brutális nyugat-európai hőség

Június végén hőhullám söpört végig Európa számos országán, amely miatt az idei volt a valaha mért legmelegebb június Európában. Megdőlt a mindenkori melegrekord Franciaországban, és a valaha volt legmelegebb júniusi hőmérsékletet mérték Németországban, Lengyelországban, Csehországban és Ausztriában.

Alig egy hónappal később újabb hőhullámtól szenved Nyugat-Európa, amely ismételten példátlan hőséget hozott számos régióba. A mai, csütörtöki napon számítanak a legnagyobb melegre, Párizsban várhatóan 42 Celsius-fok lesz, amellyel megdőlne az eddigi 40,4 fokos mindenkori melegrekord a városban, amelyet 1947-ben mértek.

Emberek igyekeznek hűsölni Párizsban. Fotó: AFP

Az előrejelzések szerint Nagy-Britanniában és Németországban is olyan magas hőmérsékletet fognak mérni, mint korábban soha. Nagy-Britanniában eddig a 2003-ban mért 38,5 fok volt a legmagasabb hőmérséklet, és ma az ország délkeleti részén 39 fokra számítanak.

Németországban 2015-ben mérték az eddigi legmelegebb értéket, 40,3 fokot, ez a napokban dőlt meg, a holland-francia-német hármashatár közelében 40,5 fok volt. Szerdán szintén a valaha volt legmelegebb hőmérsékletet mérték Belgiumban és Hollandiában. Belgiumban húsz éve működik a hatályos időjárás-figyelmeztető rendszer, és most először adták ki a legmagasabb riasztást.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár tudósok szerint is készülni kell a megszokott világunk végéreA mostani társadalmak összeomlásáról már nemcsak elvont víziók szólnak, hanem a klímaváltozást övező tudományos vitákban is mindinkább szó esik apokaliptikus forgatókönyvekről.

Brüsszelben, Londonban vagy Párizsban tíz fokkal van melegebb a korábban megszokott hőmérséklethez képest, most forróbb az idő, mint Szingapúrban vagy Kairóban. Helyi lapok beszámolói alapján a hétköznapokra óriási hatása van a hőségnek. A párizsi metróban többen elájultak, több atomerőművet leállítottak a hűtésükre használt folyóvizek melegedése miatt, a francia tartományok 70 százalékában korlátozzák a vízfogyasztást, a kiszáradás közelében lévő Loire-ról apokaliptikus fotók láthatóak.

A Loire folyó helye. Fotó: AFP

Németországban is hasonló a helyzet, a Duna egyes szakaszain a nagyobb hajók nem közlekedhetnek az apadás miatt, és hamarosan a Rajnán is ugyanerre a sorsra juthatnak. A hétköznapi életre az is befolyással van Németországban, hogy több térségben éjszaka sem megy a hőmérséklet 24 fok alá.

A hőhullámok természetes időjárási jelenségnek számítanak, ugyanakkor példa nélküli, hogy ilyen mértékű hőhullámok kövessék egymást egy hónapon belül Európában. Ez egy újabb jele annak, hogy az éghajlat változása már látványosan zajlik, a hasonló extrém időjárás egyre gyakoribbá válik az előrejelzések szerint.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAkkorát buktak a németek a szárazságon, mint a magyar gazdaság ötödeA német multik első kézből tapasztalhatták meg a klímaváltozás következményeit. Óriási buktak azon, hogy nem tudtak árut szállítani a Rajnán.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ hőhullám klímaváltozás melegrekord Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.