Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2019. július 17. 13:36 Világ

Tisztulhat a mezőny Trump kihívóinál, de az elnök óriási előnyből indul

Donald Trump úgy nyerte meg a 2016-os amerikai elnökválasztást, hogy a hivatalos adatok szerint óriási pénzügyi hátránya volt ellenfelével szemben. Trump 616 millió dollárt költött Clinton 1184 milliójával szemben, de ez is elég volt, mert Trump üzenete nagyobbat ütött a választást eldöntő államokban, és ravaszabb volt a főleg a Facebookra építő digitális kampánystratégiájuk is.

(Igaz, valójában az Egyesült Államokban sem ilyen átlátható a kampányfinanszírozás, számos csak névleg független politikai bizottság [PAC] költhet dollár százmilliókat a kampányokkal párhuzamosan.)

A következő elnökválasztást 2020 novemberében tartják, és itt ezen várhatóan már nem kell izgulnia a republikánus jelöltnek, ugyanis a most közzétett számokból kiderül, hatalmas lendülettel kezdte a pénzek összelapátolását, már most 130 millió dollárnál jár. Ez háromszor annyi, mint a legtöbb pénzt begyűjtő demokrata jelölt, Bernie Sanders kampányának eddigi bevétele. A hivatalban lévő elnökök jellemzően nagy pénzügyi előnnyel indulnak, hiszen minden iparág képviselői igyekeznek az elnök kedvére tenni, pénzügyi adományokkal is.

 

Ugyanakkor ha összeadjuk a demokrata jelöltek bevételeit, akkor már összesen kétszer akkora összeg jön ki, mint Trump bevétele.

Ez a leginkább azért van, mert egy-egy magánszemély hozzájárulásának van egy felső korlátja – hiába milliárdos valaki, nem öntheti a százmilliókat közvetlenül a neki tetsző jelölt kampányába -, a demokraták viszont az utóbbi időben nagy erőfeszítéseket tettek, hogy a kisebb pénzű, akár csak néhány tíz- vagy száz dollárt adó támogatók számát bővítsék. Ezt maga a párt is támogatja, az elnökjelölti tévévitákban csak akkor vehet részt egy jelölt, ha adott számú kampánytámogatót is begyűjt. Ennek eredményeként a demokraták idén eddig összesen százmillió dollárt gyűjtöttek be 200 dollárnál kisebb adományokból, miközben ez a szám Trumpnál negyedekkora.

A demokrata pártban példátlanul sokan indítottak elnökjelölti kampányt, több mint húszan igyekeznek leváltani az elnököt. Ez azonban a most közzétett beszámolók alapján nem sokáig lesz így: a mezőny fele több pénzt költött a legutóbbi negyedévben, mint amennyit behozott. Ez hosszú távon fenntarthatatlan, ezért több ismert és papíron erős jelölt várhatóan búcsúzni fog a következő hónapokban, hacsak nem tudják valamilyen momentummal magukra irányítani a figyelmet (többek között Beto O’Rourke, Amy Klobuchar, Cory Booker és Kirsten Gillibrand is ebbe a körbe tartozik).

Valójában a húszból csak 4-5 demokrata jelölt kampánya tűnik életképesnek. A legnépszerűbb jelölt még mindig Obama alelnöke, Joe Biden, igaz, ahogy egyre többen követik figyelemmel a demokrata előválasztásokat, úgy kopik a politikus népszerűsége. Bernie Sanders vermonti, Elizabeth Warren massachusets-i és a Kamala Harris kaliforniai szenátor nagyjából ugyanúgy, 15 százalék körül áll a népszerűségi listákon, ám Sanders egyelőre őrzi pénzügyi előnyét.

 

De a népszerűség és a pénzgyűjtési képesség nincs feltétlenül arányban egymással, ezt mutatja Pete Buttigieg esete. A kisvárosi polgármester sikeres kommunikációs stratégiával szerzett híveket magának, főleg a városi elit körében, ám egy nagy gyengéje van: a demokrata párt legnagyobb szavazói csoportja, az afroamerikaiak körében a nullát súrolja a támogatottsága. Buttigieg tehát hiába tudott rengeteg pénzt behozni, ha nem javít ebben a körben, akkor nem lesz sok esélye az előválasztásokon.

Világ Donald Trump egyesült államok elnökválasztás usa Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2020. október 25. 06:54 Világ

Svájcban a gazdag családok gyerekeinek a fele is szakmunkásképzőbe megy

A szakmunkások nincsenek stigmatizálva, elismertek, jól keresnek és tovább képezhetik magukat, akkor minek menne mindenki egyetemre?

Torontáli Zoltán
2020. október 24. 06:57 Világ

Most fekszik csak rá igazán Kína a megújulókra, és ez nekünk is jó lehet

Saját céljainak elérése érdekében Kínának fel kell pörgetnie a megújuló energiás és a környezetvédelmi rendszerek fejlesztését, és ebből jó esetben globális előnyök származhatnak.

Kasnyik Márton
2020. október 21. 16:43 Világ

Biden szinte már elnöknek érezheti magát, de pont így volt ezzel négy éve Clinton is

Hónapok óta stabil és nagy a demokrata előny, két hét múlva jön az elnökválasztás. Maradt még bizonytalanság?

Fontos

Kasnyik Márton
2020. október 25. 16:09 Adat

Többen élnek rosszabbul a járvány miatt, mint azt az adatokból elsőre gondolnánk

Első ránézésre úgy tűnhet, mintha ugyanannyian dolgoznának, mint a járvány előtti időben. De a változatlan számok mögött rosszabb minőségű munkahelyek vannak.

Fabók Bálint
2020. október 24. 17:09 Adat

Aggódunk a környezetért, csak fizetni ne kelljen érte

A klímaváltozás nincs az ország legfontosabb problémái között a magyarok többsége szerint, és kevesebben fizetnék meg a környezetvédelem árát, mint a 90-es években.

Bucsky Péter
2020. október 23. 07:06 Közélet

Kevesebb a hajléktalan, de egyre reménytelenebb a helyzetük

Az utóbbi évek gazdasági fellendülése során viszonylag sokan törtek ki a hajléktalanságból, a hátramaradók viszont egyre idősebbek és rosszabbul képzettek.