Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2019. július 17. 13:36 Világ

Tisztulhat a mezőny Trump kihívóinál, de az elnök óriási előnyből indul

Donald Trump úgy nyerte meg a 2016-os amerikai elnökválasztást, hogy a hivatalos adatok szerint óriási pénzügyi hátránya volt ellenfelével szemben. Trump 616 millió dollárt költött Clinton 1184 milliójával szemben, de ez is elég volt, mert Trump üzenete nagyobbat ütött a választást eldöntő államokban, és ravaszabb volt a főleg a Facebookra építő digitális kampánystratégiájuk is.

(Igaz, valójában az Egyesült Államokban sem ilyen átlátható a kampányfinanszírozás, számos csak névleg független politikai bizottság [PAC] költhet dollár százmilliókat a kampányokkal párhuzamosan.)

A következő elnökválasztást 2020 novemberében tartják, és itt ezen várhatóan már nem kell izgulnia a republikánus jelöltnek, ugyanis a most közzétett számokból kiderül, hatalmas lendülettel kezdte a pénzek összelapátolását, már most 130 millió dollárnál jár. Ez háromszor annyi, mint a legtöbb pénzt begyűjtő demokrata jelölt, Bernie Sanders kampányának eddigi bevétele. A hivatalban lévő elnökök jellemzően nagy pénzügyi előnnyel indulnak, hiszen minden iparág képviselői igyekeznek az elnök kedvére tenni, pénzügyi adományokkal is.

 

Ugyanakkor ha összeadjuk a demokrata jelöltek bevételeit, akkor már összesen kétszer akkora összeg jön ki, mint Trump bevétele.

Ez a leginkább azért van, mert egy-egy magánszemély hozzájárulásának van egy felső korlátja – hiába milliárdos valaki, nem öntheti a százmilliókat közvetlenül a neki tetsző jelölt kampányába -, a demokraták viszont az utóbbi időben nagy erőfeszítéseket tettek, hogy a kisebb pénzű, akár csak néhány tíz- vagy száz dollárt adó támogatók számát bővítsék. Ezt maga a párt is támogatja, az elnökjelölti tévévitákban csak akkor vehet részt egy jelölt, ha adott számú kampánytámogatót is begyűjt. Ennek eredményeként a demokraták idén eddig összesen százmillió dollárt gyűjtöttek be 200 dollárnál kisebb adományokból, miközben ez a szám Trumpnál negyedekkora.

A demokrata pártban példátlanul sokan indítottak elnökjelölti kampányt, több mint húszan igyekeznek leváltani az elnököt. Ez azonban a most közzétett beszámolók alapján nem sokáig lesz így: a mezőny fele több pénzt költött a legutóbbi negyedévben, mint amennyit behozott. Ez hosszú távon fenntarthatatlan, ezért több ismert és papíron erős jelölt várhatóan búcsúzni fog a következő hónapokban, hacsak nem tudják valamilyen momentummal magukra irányítani a figyelmet (többek között Beto O’Rourke, Amy Klobuchar, Cory Booker és Kirsten Gillibrand is ebbe a körbe tartozik).

Valójában a húszból csak 4-5 demokrata jelölt kampánya tűnik életképesnek. A legnépszerűbb jelölt még mindig Obama alelnöke, Joe Biden, igaz, ahogy egyre többen követik figyelemmel a demokrata előválasztásokat, úgy kopik a politikus népszerűsége. Bernie Sanders vermonti, Elizabeth Warren massachusets-i és a Kamala Harris kaliforniai szenátor nagyjából ugyanúgy, 15 százalék körül áll a népszerűségi listákon, ám Sanders egyelőre őrzi pénzügyi előnyét.

 

De a népszerűség és a pénzgyűjtési képesség nincs feltétlenül arányban egymással, ezt mutatja Pete Buttigieg esete. A kisvárosi polgármester sikeres kommunikációs stratégiával szerzett híveket magának, főleg a városi elit körében, ám egy nagy gyengéje van: a demokrata párt legnagyobb szavazói csoportja, az afroamerikaiak körében a nullát súrolja a támogatottsága. Buttigieg tehát hiába tudott rengeteg pénzt behozni, ha nem javít ebben a körben, akkor nem lesz sok esélye az előválasztásokon.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Donald Trump egyesült államok elnökválasztás usa Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.