Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. március 11. 17:53 Világ

Húsz év múlva nem lesz annyi áram, amennyit a gépek felzabálnak

Minden egyes alkalommal, amikor bekapcsolod a mobiltelefont, a számítógépet vagy az okostévét, ezek a gépek olyan adatközpontokhoz kapcsolódnak, amelyek irdatlanul sok áramot fogyasztanak. Jelenleg már a világ energiatermelésének 10 százalékát használják fel az ilyen szerverközpontok, és ahogy egyre több gép kapcsolódik az internethez, a helyzet egyre rosszabb lesz.

Ha nem alakítjuk át radikálisan a számítógépeink tervezését, vagy a felhasználását, akkor becslések szerint már 2040-re nem lesz annyi áram a világ energetikai hálózataiban, amennyivel minden eszközt működtetni lehet.

A megoldás a kvantumszámítógépekre való átállás lehetne, és bár ezek fejlesztésével többen is foglalkoznak, közben a világ leginkább energiafaló szuperszámítógépeit is egyre csak bővítik. A kínai csúcstartó gép jelenleg 18 megawattot fogyaszt évente, miközben egy átlagos amerikai vízerőmű 36 megawattot termel.

A kvantumszámítógépeknek így az újszerűségük mellett az a fontos feladatuk is meglesz, hogy mérsékeljék a globális energiafelhasználást. Egy klasszikus, azaz mai módon működő szuperszámítógép átlagosan legfeljebb 10 megawatt energiát fogyaszt évente, ami majdnem 10 ezer háztartás energiaszükségletének felel meg. Egy megawatt előállításának költsége viszont az Egyesült Államokban 1 millió dollár körül van.

Egy kvantumszámítógép viszont beéri mindössze 25 kilowattal, ami évi 16 ezer dollárra szorítja le az áramtermelés költségét. Ahogy a Quartz írja, a jövőben a hagyományos és a kvantumszámítógépek együttes alkalmazása lehet reális forgatókönyv, és ez már segíthet áthidalni az energiaproblémát.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért nincs esélye a meteorológusnak, hogy pontos előrejelzést adjon?Szédületes ütemben fejlődik a technológia, egyre jobbak a jóslatok, de egészen pontosak nem lehetnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTechóriásokkal versenyez egy egyetemi kutató az első kvantumszámítógép kifejlesztésénA kvantumszámítógépek olyan problémákra fognak választ adni, amiket most még el sem tudunk képzelni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ adatközpont áram áramfogyasztás energia kvantumszámítógép szuperszámítógép Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.