Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2017. november 15. 13:11 Tech

Techóriásokkal versenyez egy egyetemi kutató az első kvantumszámítógép kifejlesztésén

Az amerikai Yale Egyetem három kutatója a legnagyobb techcégekkel versenyez azon, hogy ki építi meg a világ első kvantumszámítógépét – írja a New York Times. A kvantumszámítógépek a várakozások szerint olyan problémákra is választ adhatnak majd, amiket most még el sem tudunk képzelni.

A világ legjelentősebb techcégei közül a Google, az IBM és az Intel is dolgozik saját kvantumszámítógép megépítésén, és mind egy Yale-es professzor, Robert Schoelkopf által kidolgozott módszerekből indulnak ki. Az egyik legnagyobb riválisuk a küzdelemben egy újonnan alapított startup, a Quantum Cicuits lett.

A céget pedig pont Robert Schoelkopf alapította két kollégájával, és eddig 18 millió dollár befektetést kaptak kockázatitőke alapoktól.

Az elmúlt pár évben nyilvánvalóvá vált a számunkra, hogy képesek vagyunk megépíteni egy működő kvantumszámítógépet. Ezt a technológiát pedig elkezdhetjük árusítani”

– mondta az 53 éves fizikus.

A kvantumszámítógépek működését nehéz megérteni, mert a működésük jelentősen eltér a hagyományos számítógépekétől. Utóbbiaknál az információ alapegysége a bit, amely 0 vagy 1 értéket vehet fel. A kvantumgépek alapegysége a kvantum bit, más néven qubit értéke azonban egyszerre lehet 0 és 1 is. Két bit hiába vehet fel négy értéket (00, 01, 11, 10), egyszerre csak egyet tud tárolni. Két kubit azonban egyszerre tudja tárolni mind a négy értéket. Minden újabb kubittal tehát exponenciálisan nő az információmennyiség, azaz egyre komplexebb problémákat tud megoldani a kvantumszámítógép.

Ha például egy hagyományos számítógép keresi azt az utat, amely átvezet egy labirintuson, akkor sorban, egymás után próbálja ki a lehetséges útirányokat, és addig tesztel, amíg meg nem találja a helyes utat. A kvantumszámítógép azonban képes megpróbálni az összes lehetséges útvariációt egyszerre.

A kvantumgépeknél az információ tárolása a legnagyobb kihívás. Schoelkopf és társai két évtizedes kutatás után erre a jelenségre találtak egy megoldást, amelyet szupravezető áramkörnek neveznek. Ennek a fejlesztése most az legfontosabb prioritás a szektorban. Ebben is élen jár a Google, ugyanis a cégnek bedolgozó University of California kutatói az elmúlt hónapokban nagyon közel kerültek ahhoz, hogy a módszert a valóságban tesztelhessék.

A kvantumszámítógépek a következő évtizedekben jelentős változást gyakorolhatnak a világra. Például a jelenleginél sokkal pontosabb képet adhatnak arról, hogy különböző molekulák hogyan reagálnak egymásra, aminek óriási hatása lehet új gyógyszerek kifejlesztésére. A kvantumszámítógépek viszont a legjobban titkosított céges vagy kormányzati adatok algoritmusokat is képesek lehetnek feltörni. A hagyományos számítógépeknek ugyanis évmilliárdokba telne, míg az összes kódvariációt kipróbálnák.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech kvantumszámítógép Robert Schoelkopf Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.