Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2018. december 15. 13:18 Világ

Elköszönés nélkül szívódnak fel az emberek az amerikai munkahelyekről

Magyar vállalatvezetők többször beszéltek már arról a munkaerőhiánnyal kapcsolatban, hogy megszokott dolog, ha egy leegyeztetett állásinterjúra el sem mennek az érdeklődők. A munkaerőhiány és a sajátos kommunikációs szokások az Egyesült Államokban is egyre láthatóbb problémát okoznak.

A Washington Post cikke szerint trenddé vált az amerikai munkahelyeken, hogy alkalmazottak egyszerűen nem mennek be többet, és elérhetetlenné válnak. A jelenségnek már neve is van, ghosting, ami szellemmé/köddé válást jelent. A ghostingot eredetileg a párkapcsolatokra vonatkozóan használták, arra az esetre, amikor az egyik fél bármiféle értesítés nélkül felszívódik.

A cikkben megszólaló fejvadász cég szerint a munkahelyi felszívódás tíz-húsz százalékkal gyakoribbá vált az elmúlt évben. A jelenség minden munkaerőhiányos ágazatot érint, de leginkább a szolgáltató szektor alacsony bérezésű munkáit.

 

A munkahelyről való eltűnés alapvetően az egyre inkább telítődő amerikai munkaerőpiacra vezethető vissza. A munkanélküliség 2010 óta stabilan csökken az USA-ban, jelenleg 3,7 százalékos, nagyjából ötven éve volt legutóbb ilyen alacsony a szám.

A jelenség Kínában is megfigyelhető volt az előző évtizedben, amikor óriásit nőtt a gazdaság. Ott olyan gyakorivá váltak a köddé válások, hogy minden egyes pozíciót két embernek kínáltak fel a fejvadász cégek. Ha esetleg mindketten igent mondtak, akkor pedig egyiküket könnyedén el tudták helyezni egy másik, velük kapcsolatban álló cégnél.

Világ egyesült államok munkaerőhiány Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Fabók Bálint
2019. április 23. 13:54 Világ

Fel kell ráznunk az embereket, hogy megértsék a globális vészhelyzetet

A klímaváltozás miatti tüntetésekre óriási a kereslet, egy 16 éves diák vagy egy pár hónapos szervezet is globális megmozdulásokat hívott életre, akár milliós részvétellel.

Torontáli Zoltán
2019. április 21. 11:57 Világ

Hamarosan kidurran a legnagyobb e-autós lufi

Több száz cég gyárt elektromos autókat Kínában, de hosszabb távon ennyi biztosan nem él meg.

Váczi István
2019. április 20. 17:43 Világ

Putyin döntötte el, hogy többet kell fizetned a benzinkúton

Kis híján kudarcba fulladt az olajár esését megfordító decemberi OPEC-csúcs, de az oroszok fellépése megváltoztatta az események menetét.

Fontos

Avatar
2019. április 25. 18:17 Élet, Vállalat

Sokba kerül a vállalatoknak a munkahelyi zaklatás, csak nem tudnak róla

Nem csak az egyes emberek életét dúlhatja fel a zaklatás, egész cégeket is lehúzhat a rossz munkahelyi kultúra. Magyarországon még a probléma méretéről sem tudunk sokat.

Jandó Zoltán
2019. április 25. 12:26 Adat, Vállalat

Olyan dolog készül a magyar mobilpiacon, amire még nem volt példa

Húsz év után lehet helycsere a mobilszolgáltatók között, miután a Vodafone piaci részesedésben felzárkózott a Telenorra. Három év szünet után publikáltak adatokat a piacról.

Jandó Zoltán
2019. április 24. 17:35 Közélet

A Fidesz lemodellezte a szocializmus legnagyobb hibáit a magyar fociban, és elbukott

A magyar foci nem a rengeteg állami támogatás ellenére rossz, hanem épp amiatt. A korlátlan forrás ugyanis az eredményességre való törekvést utolsó csíráit is kiírtja a labdarúgásból.