Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2018. december 15. 13:18 Világ

Elköszönés nélkül szívódnak fel az emberek az amerikai munkahelyekről

Magyar vállalatvezetők többször beszéltek már arról a munkaerőhiánnyal kapcsolatban, hogy megszokott dolog, ha egy leegyeztetett állásinterjúra el sem mennek az érdeklődők. A munkaerőhiány és a sajátos kommunikációs szokások az Egyesült Államokban is egyre láthatóbb problémát okoznak.

A Washington Post cikke szerint trenddé vált az amerikai munkahelyeken, hogy alkalmazottak egyszerűen nem mennek be többet, és elérhetetlenné válnak. A jelenségnek már neve is van, ghosting, ami szellemmé/köddé válást jelent. A ghostingot eredetileg a párkapcsolatokra vonatkozóan használták, arra az esetre, amikor az egyik fél bármiféle értesítés nélkül felszívódik.

A cikkben megszólaló fejvadász cég szerint a munkahelyi felszívódás tíz-húsz százalékkal gyakoribbá vált az elmúlt évben. A jelenség minden munkaerőhiányos ágazatot érint, de leginkább a szolgáltató szektor alacsony bérezésű munkáit.

 

A munkahelyről való eltűnés alapvetően az egyre inkább telítődő amerikai munkaerőpiacra vezethető vissza. A munkanélküliség 2010 óta stabilan csökken az USA-ban, jelenleg 3,7 százalékos, nagyjából ötven éve volt legutóbb ilyen alacsony a szám.

A jelenség Kínában is megfigyelhető volt az előző évtizedben, amikor óriásit nőtt a gazdaság. Ott olyan gyakorivá váltak a köddé válások, hogy minden egyes pozíciót két embernek kínáltak fel a fejvadász cégek. Ha esetleg mindketten igent mondtak, akkor pedig egyiküket könnyedén el tudták helyezni egy másik, velük kapcsolatban álló cégnél.

Világ egyesült államok munkaerőhiány Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Kasnyik Márton
2019. január 18. 13:07 Világ

Putyin alumíniumkirálya megmutatta, hogyan kell kibújni a szankciók alól

Látszat-átszervezés, lobbi- és PR-kampány, és ennyi elég is ahhoz, megmeneküljön az orosz alumínium-óriás.

Torontáli Zoltán
2019. január 18. 11:23 Világ

Durvul a Huawei és a fejlett világ közötti sakkjátszma

Sokszálú történet bontakozik ki a szemünk előtt, a kémkedéstől kezdve a lopáson keresztül a technológiai fölény megszerzéséig.

Torontáli Zoltán
2019. január 17. 17:45 Élet, Világ

A Gillette keményen nekiment a szexizmusnak, de ezzel Magyarországon nem fogunk találkozni

Valószínűleg nem fut majd a magyar médiában az a reklám, amely az angolszász világban nagy botrányt robbantott ki a férfias viselkedés újraértelmezésével.

Fontos

Torontáli Zoltán
2019. január 18. 15:49 Közélet

A minisztériumban pontosan látják, hogyan dolgoztatják túl a magyar munkást

A munkaügyi hivatal jelentése tisztán leírja, mi megy az ipari cégeknél, és az eredmény teljes mértékben rímel a rabszolgatörvényre.

Váczi István
2019. január 18. 06:53 Közélet, Vállalat

Földbe döngölt egy céget a kormány, majd letette előtte a fegyvert

A korábbi piacáról hét éve jogellenesen kiszorított Edenred lesz az egyik nyertese annak, hogy megszűnt az Erzsébet-utalvány forgalmazása.

Kasnyik Márton
2019. január 16. 18:01 Világ

Miért bénították le a saját országukat a brit és az amerikai politikusok?

Senki ne lepődjön meg, hogy a fejlett országok lakóinak egy része olyan politikusokat támogat, akik a politikai intézményrendszer ledózerolásán dolgoznak.