Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. augusztus 18. 12:10 Világ

A szupergazdag turisták segíthetnek megvédeni a bolygót a pusztulástól

A turizmus fejlesztése nem feltétlenül kell, hogy a környezet rombolásával járjon. Ezt támasztja alá a Seychelle-szigetek példája, ahol egy olyan modellt alakítottak ki, amely nemhogy nem pusztítja, hanem helyreállítja a szigetcsoport természetes, eredeti ökoszisztémáját – mutatja be a BBC riportja.

A turisták elég nagy ökológiai lábnyomot hagyhatnak maguk után, ami különösen pusztító lehet ott, ahol a növény- és állatvilág kapcsolatrendszerének egyensúlya egyébként is törékeny. A károk minimalizálása még a legfelelősségteljesebb túraszervezők számára is kihívás.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA természetet is kizsákmányolják az adóparadicsomokban működő cégekAz erdőirtásokat és az illegális halászatot is támogatják.

 

A Wilderness Safaris nevű ökoturisztikai szolgáltató cég 1997-ben vásárolta meg a szigetcsoporthoz tartozó Északi-szigetet, ami bő húsz évvel ezelőtt még nagyon máshogy nézett ki, mint most. Akkor csak egy elhagyatott kókuszdió-ültetvénynek nézett ki az egész.

A szigeten elterjedt patkányok kipusztították az ékfarkú vészmadarat, amely korábban nagy számban ott fészkelt, míg a valaha több ezres populációval bíró óriásteknősökből mindössze három maradt. Az őshonos fajok kipusztulásának oka, hogy az invazív növény- és állatvilág kiszorította az őshonos fajokat, köztük olyan ritka bennszülött élőlényeket is, amelyek csak a Seychelle-szigeteken élnek.

A sziget fenntartója ezért úgy döntött, visszaállítja a szigetet az eredeti természetes állapotába, és ennek költségeit a nagyon gazdag turistákkal fogja megfizettetni. A szállás ugyan elképesztően drága a szigeten, cserébe teljes luxust és magánszférát kínál, emellett az ide érkezők úgy érezhetik, hogy nyaralásuk közben valami jót is tesznek a bolygóért.

A pletykák szerint George Clooney és felesége, illetve a Beckham-család is nyaralt a szigeten. Azt pedig tudni lehet, hogy Vilmos herceg és Katalin hercegnő itt töltötte nászútját.

A Seychelle-modell koncepciója, hogy ahelyett, hogy hoteleket építenének és egzotikus dolgokkal tennék szebbé a helyet, eltávolítják a betelepített fajokat, és őshonos növényekkel és állatokkal telepítik be a szigetet.

Az idegenforgalmi minisztérium most már az „egy sziget, egy hotel” politikát követi, és a hotelek is csak akkor kaphatnak hozzáférést egy-egy területhez, ha a nyereségük egy részét a sziget ökológiájának helyreállítására vagy javítására költik. A szigetcsoporton működő hotelláncok mostanra elfogadták, hogy a verseny itt arról szól, hogy ki tud zöldebb lenni, így amellett, hogy betiltották a műanyagpoharak használatát, a korallvilág helyreállítására és környezetvédelmi vadőrökre költenek.

A sikerhez persze évtizedek kellenek, amit az Északi-sziget példája is mutat. Az 1990-es években még a patkánytalanítása volt a fő cél, de kétszer kellett próbálkozni és nyolc évbe került, mire teljesen kiirtották őket. Az újbóli invázió elkerülése végett szigorú szabályok vannak érvényben: minden csomagot, ami a szigetre érkezik, kézzel szállítják a partra és zárt helyiségekben egyenként ellenőrzik őket.

Ahogy a patkányok eltűntek, az őshonos madarak is elkezdtek visszatérni. Emellett a Noé Bárkája Projektnek nevezett rehabilitációs programnak köszönhető az is, hogy a teknősfészkek 20 év alatt meghatszorozódtak, így már körülbelül száz óriásteknős él a szigeten.

A sziget területének 30 százaléka túl van már valamilyen rehabilitáción, de akár 50 évbe is kerülhet, mire az elburjánzott pálmafákat is eltávolítják a szigetről. Kérdés, hogy ehhez majd mit fog szólni a nagyközönség, ám egyelőre a kormány, a vállalkozások és a környezetvédők kéz a kézben támogatják a természetes ökoszisztéma helyreállítását.

De persze az is nyitott kérdés, hogy mennyire lehet ez működőképes modell más turisztikai régiók számára. Hiszen szupergazdag turistából nyilvánvalóan nincsen annyi, hogy az egész Földen be lehessen hálózni a számukra fenntartott hotelekkel és természetvédelmi területekkel.

Világ Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2018. szeptember 18. 12:12 Piac, Világ

Neked kényelmes, de a boltnak csak veszteséget okoz az élelmiszer-házhozszállítás

Nem megy a piac, még Németországban sem, mert az eddigi modellek túl nagy költséggel dolgoznak.

Torontáli Zoltán
2018. szeptember 16. 11:48 Élet, Világ

Nem csak Budapesten kínálnak albérletet szexért cserébe

Prágában is egyre több az olyan hirdetés, amelyben szexért cserébe kínálnak albérletet.

Torontáli Zoltán
2018. szeptember 14. 16:46 Tech, Világ

Megvan az önvezető kétkerekű BMW, de nem azért, hogy hazavigyen sörözés után

Az önvezetés a német gyártó szerint sci-fi marad, de a technológia segíthet biztonságosabbá tenni a motorozást.

Fontos

Bucsky Péter
2018. szeptember 17. 06:45 Állam

Még többet költ az állam a Red Bull Air Race-re, valószínűleg szabálytalanul

Az eddig sejtettnél harmadával többe kerül a budapesti repülős PR-rendezvény, mivel a Hungaroring Zrt. külön a szervezéssel is megbíz egy céget évente félmilliárd forintért. A szerződés ráadásul szinte semmilyen számszerűsíthető konkrétumot nem tartalmaz, de azért azt kiköti, hogy a kormánymédiánál kell a hirdetési pénzeket elkölteni.

Fabók Bálint Kasnyik Márton
2018. szeptember 14. 06:52 Állam

A kormány úgy csinál, mint akinek egyáltalán nincs szüksége a magyar közgazdaságtanra

Felmerült, hogy a kormány megszüntetné a legeredményesebb közgazdasági kutatóintézetet, a Corvinust pedig egy alapítványba játszanák át. Megrendítő csapás lehet a magyar közgazdaságtannak.

Bucsky Péter
2018. szeptember 13. 07:21 Állam, Pénz

23-szor keres többet a Magyar Posta vezére, mint egy átlagos postás

Az állami vállalatok közül a Magyar Postánál a legnagyobb a különbség az átlagdolgozók és a vezető fizetése között. Itt 23-szoros az eltérés, míg az átlag 12.