Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. augusztus 15. 12:06 Világ

A természetet is kizsákmányolják az adóparadicsomokban működő cégek

Az Amazonas-medence esőerdőinek irtásában és az elterjedt illegális halászatban is komoly szerepe van az adóparadicsomoknak, állapította meg egy tanulmány, amely szerint globális problémáról van szó.

A Nature Ecology and Evolution folyóiratban megjelent kutatás szerint a brazil szójababtermesztő és marhatenyésztő vállalkozásokhoz érkező rengeteg külföldi tőke olyan államokból jön, amelyekben alig kell adózni, és ahol nincs pénzügyi transzparencia. Az elemzés emellett arra jutott, hogy az illegális vagy szabályozatlan halászatban résztvevő hajók nagy részét is adóparadicsomokban regisztrálták.

A tanulmány szerzői szerint 

az adóparadicsomok nagy valószínűséggel a környezeti pusztítás számos formáját támogatják világszerte, beleértve az illegális fakivágásokat és a vadon élő állatok kereskedelmét.

Az adóparadicsomok használata csökkenti a pénzügyi átláthatóságot, ha pedig nincs átláthatóság, akkor elszámoltathatóság sincs – fejtette ki az Independentnek a kutatás vezetője.

A kutatócsoport az Amazonas-medencében működő marha- és a szójaágazatot vizsgálta meg, és azt találta, hogy 2000 és 2011 között az ottani befektetések 70 százaléka – több mint 18 milliárd dollár – adóparadicsomokon keresztül érkezett, legtöbbször a Kajmán-szigetekről.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNincs értelme betiltani a pálmaolajat, mert a helyettesítői még jobban rombolnák a természetetA Természetvédelmi Világszövetség új tanulmánya arra jutott, hogy az összes alternatíva közül még az olajpálma a leggazdaságosabb olajos növény.

 

A tanulmány második részében az adóparadicsomok és az illegális halászat közötti tevékenységet vizsgálták, amiből kiderült, hogy a törvénytelen, nem bejelentett, illetve szabályozatlan halászatban részt vevő hajók 70 százalékát is adóparadicsomokban regisztrálták, legtöbbször Belizében és Panamában. Globálisan ugyanakkor ez az arány mindössze 5 százalék.

Az adóparadicsomok jellemzően nagyon laza szabályozással rendelkeznek a tengeri tevékenységeket illetően, mivel vagy nem akarják, vagy nincs kapacitásuk az illegális tevékenységeket visszaszorítani.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkUgyanarról a halászhajóról kerül a boltba a szabadon fogott és a hálóban vergődő halA tonhalkonzerven lévő jelölés nem hazudik, de nem árt tisztában lenni azzal, hogy milyen üzleti érdekek vannak a háttérben.

 

Oknyomozó újságírók már korábban felfedeztek néhány elszigetelt esetet, amikor bányászattal, illetve fakitermeléssel foglalkozó cégek adóparadicsomok szolgáltatásait vették igénybe, de általános problémaként még nem vizsgálták a jelenséget.

Beatrice Crona társszerző, a Svéd Tudományos Akadémia munkatársa úgy véli, hogy a rendszerszintű szemlélet hiánya nem meglepő, hiszen az adóparadicsomok pénzügyi átláthatatlansága miatt igen kevés adat áll rendelkezésre. Ugyan az adóparadicsomok szolgáltatásainak igénybevétele nem feltétlenül illegális, a szerzők szerint a adóelkerülési módszerek lényegében támogatják a környezet pusztítását.

Ha az adóparadicsomokra gondolunk, jellemezően a társadalmi, politikai és a gazdasági velejárók jutnak eszünkbe, azonban most már a környezet szempontjából is figyelembe kell vennünk, mondta Dr. Victor Galaz kutatásvezető, aki szerint az ENSZ-nek is napirendre kell venni az ügyet.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAddig trükköztek a multik, hogy ellopták a világ lakosságától a nyereség adó 9 százalékátHiába csökkentik az államok a társasági adót, a multik adóparadicsomokban számolnak el nyereségükkel. Lehet, hogy Magyarországon sem volt érdemes ennyit csökkenteni a cégek adóján.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ adóelkerülés adóparadicsom erdőirtás környezetvédelem Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.