Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. augusztus 15. 12:06 Világ

A természetet is kizsákmányolják az adóparadicsomokban működő cégek

Az Amazonas-medence esőerdőinek irtásában és az elterjedt illegális halászatban is komoly szerepe van az adóparadicsomoknak, állapította meg egy tanulmány, amely szerint globális problémáról van szó.

A Nature Ecology and Evolution folyóiratban megjelent kutatás szerint a brazil szójababtermesztő és marhatenyésztő vállalkozásokhoz érkező rengeteg külföldi tőke olyan államokból jön, amelyekben alig kell adózni, és ahol nincs pénzügyi transzparencia. Az elemzés emellett arra jutott, hogy az illegális vagy szabályozatlan halászatban résztvevő hajók nagy részét is adóparadicsomokban regisztrálták.

A tanulmány szerzői szerint 

az adóparadicsomok nagy valószínűséggel a környezeti pusztítás számos formáját támogatják világszerte, beleértve az illegális fakivágásokat és a vadon élő állatok kereskedelmét.

Az adóparadicsomok használata csökkenti a pénzügyi átláthatóságot, ha pedig nincs átláthatóság, akkor elszámoltathatóság sincs – fejtette ki az Independentnek a kutatás vezetője.

A kutatócsoport az Amazonas-medencében működő marha- és a szójaágazatot vizsgálta meg, és azt találta, hogy 2000 és 2011 között az ottani befektetések 70 százaléka – több mint 18 milliárd dollár – adóparadicsomokon keresztül érkezett, legtöbbször a Kajmán-szigetekről.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNincs értelme betiltani a pálmaolajat, mert a helyettesítői még jobban rombolnák a természetetA Természetvédelmi Világszövetség új tanulmánya arra jutott, hogy az összes alternatíva közül még az olajpálma a leggazdaságosabb olajos növény.

 

A tanulmány második részében az adóparadicsomok és az illegális halászat közötti tevékenységet vizsgálták, amiből kiderült, hogy a törvénytelen, nem bejelentett, illetve szabályozatlan halászatban részt vevő hajók 70 százalékát is adóparadicsomokban regisztrálták, legtöbbször Belizében és Panamában. Globálisan ugyanakkor ez az arány mindössze 5 százalék.

Az adóparadicsomok jellemzően nagyon laza szabályozással rendelkeznek a tengeri tevékenységeket illetően, mivel vagy nem akarják, vagy nincs kapacitásuk az illegális tevékenységeket visszaszorítani.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkUgyanarról a halászhajóról kerül a boltba a szabadon fogott és a hálóban vergődő halA tonhalkonzerven lévő jelölés nem hazudik, de nem árt tisztában lenni azzal, hogy milyen üzleti érdekek vannak a háttérben.

 

Oknyomozó újságírók már korábban felfedeztek néhány elszigetelt esetet, amikor bányászattal, illetve fakitermeléssel foglalkozó cégek adóparadicsomok szolgáltatásait vették igénybe, de általános problémaként még nem vizsgálták a jelenséget.

Beatrice Crona társszerző, a Svéd Tudományos Akadémia munkatársa úgy véli, hogy a rendszerszintű szemlélet hiánya nem meglepő, hiszen az adóparadicsomok pénzügyi átláthatatlansága miatt igen kevés adat áll rendelkezésre. Ugyan az adóparadicsomok szolgáltatásainak igénybevétele nem feltétlenül illegális, a szerzők szerint a adóelkerülési módszerek lényegében támogatják a környezet pusztítását.

Ha az adóparadicsomokra gondolunk, jellemezően a társadalmi, politikai és a gazdasági velejárók jutnak eszünkbe, azonban most már a környezet szempontjából is figyelembe kell vennünk, mondta Dr. Victor Galaz kutatásvezető, aki szerint az ENSZ-nek is napirendre kell venni az ügyet.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAddig trükköztek a multik, hogy ellopták a világ lakosságától a nyereség adó 9 százalékátHiába csökkentik az államok a társasági adót, a multik adóparadicsomokban számolnak el nyereségükkel. Lehet, hogy Magyarországon sem volt érdemes ennyit csökkenteni a cégek adóján.

Világ adóelkerülés adóparadicsom erdőirtás környezetvédelem Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2019. augusztus 25. 17:02 Élet, Világ

Az autók számának csökkentése nélkül nehéz lesz elérni a klímavédelmi célokat

Nem elég, ha mindenki elektromosra cseréli a benzines vagy dízelautóját. A tömegközlekedés, valamint a gyalogos és biciklis infrastruktúra fejlesztésére van szükség a brit parlament bizottsága szerint.

Torontáli Zoltán
2019. augusztus 24. 11:49 Élet, Világ

Beárazták az emberéletet a csehek, és 15 millió forintra jött ki

Meghatározták azt a legmagasabb összeget, amelyet egy biztosító támogatásként kifizethet évente egy beteg gyógyszerére.

Kasnyik Márton
2019. augusztus 24. 07:23 Világ

Példátlan következményekkel járhat a brazíliai erdőégetés

Lassan visszafordíthatatlan lesz Amazónia erdőinek pusztulása. Ha ez nem csak Brazília szuverén ügye, akkor akár a katonai beavatkozás is szóba jöhet.

Fontos

Stubnya Bence
2019. augusztus 23. 14:16 Adat, Vállalat

A lengyelek elhúztak mellettünk, de legalább a görögöket megelőztük

Ebben az évtizedben 9 százalékkal nőtt a magyar gazdaság termelékenysége, ami közép-európai mércével mérve elég lassú tempó. Románia még mögöttünk van, de villámgyorsan zárkózik fel.

Bucsky Péter
2019. augusztus 23. 06:54 Közélet

Idén 130 milliárdot költünk az MSZP-SZDSZ kormányok kőbe vésett szerződéseire

Hiába költött a kormány 2010 óta 37 milliárdot a ppp projektek kivásárlására, a legdrágább börtönök és a Müpa továbbra is magánkézben vannak, és kiemelkedő hasznot termelnek a tulajdonosaiknak.

Fabók Bálint
2019. augusztus 21. 06:51 Világ

138 milliárd forintos afrikai útépítés reklámfilmjében tűnik fel a Duna Aszfalt

A világ egyik legkorruptabb országában vesznek részt egy világkereskedelmi szempontból számottevő útépítésen. A kollégáik nagy nehézségekkel küzdenek.