Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. augusztus 15. 12:06 Világ

A természetet is kizsákmányolják az adóparadicsomokban működő cégek

Az Amazonas-medence esőerdőinek irtásában és az elterjedt illegális halászatban is komoly szerepe van az adóparadicsomoknak, állapította meg egy tanulmány, amely szerint globális problémáról van szó.

A Nature Ecology and Evolution folyóiratban megjelent kutatás szerint a brazil szójababtermesztő és marhatenyésztő vállalkozásokhoz érkező rengeteg külföldi tőke olyan államokból jön, amelyekben alig kell adózni, és ahol nincs pénzügyi transzparencia. Az elemzés emellett arra jutott, hogy az illegális vagy szabályozatlan halászatban résztvevő hajók nagy részét is adóparadicsomokban regisztrálták.

A tanulmány szerzői szerint 

az adóparadicsomok nagy valószínűséggel a környezeti pusztítás számos formáját támogatják világszerte, beleértve az illegális fakivágásokat és a vadon élő állatok kereskedelmét.

Az adóparadicsomok használata csökkenti a pénzügyi átláthatóságot, ha pedig nincs átláthatóság, akkor elszámoltathatóság sincs – fejtette ki az Independentnek a kutatás vezetője.

A kutatócsoport az Amazonas-medencében működő marha- és a szójaágazatot vizsgálta meg, és azt találta, hogy 2000 és 2011 között az ottani befektetések 70 százaléka – több mint 18 milliárd dollár – adóparadicsomokon keresztül érkezett, legtöbbször a Kajmán-szigetekről.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNincs értelme betiltani a pálmaolajat, mert a helyettesítői még jobban rombolnák a természetetA Természetvédelmi Világszövetség új tanulmánya arra jutott, hogy az összes alternatíva közül még az olajpálma a leggazdaságosabb olajos növény.

 

A tanulmány második részében az adóparadicsomok és az illegális halászat közötti tevékenységet vizsgálták, amiből kiderült, hogy a törvénytelen, nem bejelentett, illetve szabályozatlan halászatban részt vevő hajók 70 százalékát is adóparadicsomokban regisztrálták, legtöbbször Belizében és Panamában. Globálisan ugyanakkor ez az arány mindössze 5 százalék.

Az adóparadicsomok jellemzően nagyon laza szabályozással rendelkeznek a tengeri tevékenységeket illetően, mivel vagy nem akarják, vagy nincs kapacitásuk az illegális tevékenységeket visszaszorítani.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkUgyanarról a halászhajóról kerül a boltba a szabadon fogott és a hálóban vergődő halA tonhalkonzerven lévő jelölés nem hazudik, de nem árt tisztában lenni azzal, hogy milyen üzleti érdekek vannak a háttérben.

 

Oknyomozó újságírók már korábban felfedeztek néhány elszigetelt esetet, amikor bányászattal, illetve fakitermeléssel foglalkozó cégek adóparadicsomok szolgáltatásait vették igénybe, de általános problémaként még nem vizsgálták a jelenséget.

Beatrice Crona társszerző, a Svéd Tudományos Akadémia munkatársa úgy véli, hogy a rendszerszintű szemlélet hiánya nem meglepő, hiszen az adóparadicsomok pénzügyi átláthatatlansága miatt igen kevés adat áll rendelkezésre. Ugyan az adóparadicsomok szolgáltatásainak igénybevétele nem feltétlenül illegális, a szerzők szerint a adóelkerülési módszerek lényegében támogatják a környezet pusztítását.

Ha az adóparadicsomokra gondolunk, jellemezően a társadalmi, politikai és a gazdasági velejárók jutnak eszünkbe, azonban most már a környezet szempontjából is figyelembe kell vennünk, mondta Dr. Victor Galaz kutatásvezető, aki szerint az ENSZ-nek is napirendre kell venni az ügyet.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAddig trükköztek a multik, hogy ellopták a világ lakosságától a nyereség adó 9 százalékátHiába csökkentik az államok a társasági adót, a multik adóparadicsomokban számolnak el nyereségükkel. Lehet, hogy Magyarországon sem volt érdemes ennyit csökkenteni a cégek adóján.

Világ adóelkerülés adóparadicsom erdőirtás környezetvédelem Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2020. február 25. 12:25 Világ

Kesztyűt dob Vlagyimir Putyin arcába Prága

Nem mindennapi lépésre szánta el magát a cseh főváros vezetése: egy meggyilkolt orosz ellenzéki politikusról, Borisz Nyemcovról nevezik el azt a teret, ahol az orosz nagykövetség található.

Váczi István
2020. február 25. 10:24 Világ

23 milliárd forintért vett házat a leggazdagabb közép-kelet-európai nő

Dominika Kulczyk 57,5 millió fontért (jelenlegi árfolyamon valamivel több mint 23 milliárd forint) vásárolt egy londoni luxusingatlant.

Fabók Bálint
2020. február 24. 13:45 Világ

Olaszországban 1600 százalékkal nőtt a szájmaszkok ára a koronavírus miatt

Sokszorosára nőtt a kézfertőtlenítők ára is, egy fogyasztóvédő szerint szégyentelen spekuláció folyik az emberek félelmére építve.

Fontos

Fabók Bálint
2020. február 24. 06:50 Vállalat

Nincs csücsülés 250 ezerért a kasszában, csak állandó loholás – mennyire facsarja ki dolgozóit az Aldi és a Lidl?

Van, akit lelkileg, de van, akit fizikailag terhel meg a diszkontos munka. Az olcsó termékekért és a magas fizetésekért súlyos árat fizetnek a dolgozók.

Bucsky Péter
2020. február 23. 07:12 Adat

Térképre raktuk az összes játszóteret Európában, Magyarország egész jól áll – FRISSÍTVE

Az országon belül nagyok a különbségek, és bár a fideszes településeken egy leheletnyivel több a játszótér, erre a kérdésre nem sok hatása van a családpolitikának.

Kasnyik Márton
2020. február 22. 07:16 Podcast

Palócz Éva: A fiatal generáció hadra fogható része elveszett az ország számára

G7 Podcast! A vendégünk a Kopint-Tárki vezérigazgatója, aki szerint a magasabb bérek két úton is termelékenyebbé tehetik a magyar cégeket: a gyengébbek lehúzzák a rolót, a jobbak előremenekülnek.