Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. augusztus 16. 14:23 Világ

Hiába vagdalkoznak, Amerika nélkül nem tudnak telefont gyártani a törökök

A török-amerikai konfliktus keddi fejleménye az volt, hogy a török elnök, Recep Tayyip Erdogan bojkottot hirdetett az amerikai termékekre. A tulajdonképpen teljhatalommal felruházott politikus külön kiemelte az iPhone-t, ami helyett szerinte nyugodtan vásárolhatnának honfitársai Samsung készülékeket, vagy ami ennél is jobb, a helyi Vestel elektronikai cég Venus telefonjait.

Utóbbi kijelentésével azonban több szempontból is bakot lőtt Erdogan. Az egy dolog, hogy a Venus telefonokat elég nehéz lenne az iPhone-ok közvetlen helyettesítőjének tekinteni, de a Vestel saját készülékeihez is többnyire amerikai alkatrészeket használ. Ezeket ráadásul hosszabb távon is csak részben tudná lecserélni.

A Vestel és az Apple összevetés egyébként elég jól példázza Erdogan aránytévesztését, ami az elmúlt hetekben minden megszólalását végigkíséri. A Vestel kétségtelenül az egyik legnagyobb török cég, saját bevallásuk szerint Európa három legnagyobb tévé-, és öt vezető háztartásigép-gyártója közé tartoznak, ráadásul több szektorban is piacvezetők hazájukban. Az elmúlt években (legalábbis árbevétel alapján) inkább stagnáló vállalat mérete azonban így sem összevethető az Applével. Ahogy arra a Bloomberg keddi cikkében felhívta a figyelmet: bár a török vállalat részvényei 9 százalékot emelkedtek Erdogan beszédét követően, a cég így is csak nagyjából 450 millió dollárt ér, szemben az Apple 1000 milliárdjával.

 

Ráadásul a Vestelnek (amelynek elnökét történetesen szintén Erdogannak hívják) nem is a mobilgyártás a fő profilja. A Venust csak 2014 második felében vezették be a török piacra, és bár voltak arra vonatkozó tervek, hogy külföldön is értékesíteni fogják, Törökországon kívül szinte teljesen ismeretlen a márka. Otthon egyébként nem fogynak rosszul a Vestel okostelefonjai, a Halk Invest egy tavalyi elemzése szerint 2016 végén már 6-7 százalékos piaci részesedésük lehetett. Más kérdés, hogy ez csak harmada az iPhone-énak, amely az elmúlt években rendre 16-20 százalék közötti részt hasított ki magának a török piacból.

Ha tehát az volt Erdogan célja, hogy vevőket szerezzen a névrokona által vezetett cégnek, akkor első ránézésre jó irányba indult. A gond csak az, hogy a Vestel véletlenül sem az iPhone versenytársaként határozta meg magát. Miközben az Apple prémium kategóriás telefonokat értékesít, és alapvetően márkanevéből él, addig a Venus telefonokat eleinte az alsó kategóriába pozicionálták, és később is csak szerény mértékben mozdultak el a drágább készülékek irányába.

A legolcsóbb jelenleg is értékesített telefonjuk nagyjából annyit tud, mint a közel három éve piacra dobott Samsung Galaxy J3, igaz, a jelenlegi árfolyam mellett nagyjából 20 százalékkal olcsóbb annál. Az nem meglepő, hogy itt nem az Apple volt a kihívott konkurens, de a Vestel még a prémium mobilját sem az iPhone versenytársaként definiálta. Az a készülék inkább egy drágább Huaweire hajaz, viszont a Venus toptelefonjára talán leginkább hasonlító kínai modell*Huawei Mate 10 Lite még úgy is 15 ezer forinttal olcsóbb itthon, hogy a líra az elmúlt hetekben hihetetlen ütemben értékelődött le minden devizához képest.

Utóbbi annak fényében kicsit furcsa, hogy a Vestel alapvetően az ár-érték aránnyal próbált piacot szerezni magának, nagyjából sikerrel. A jövőben ráadásul ez még nehezebb lehet, ha tovább élesedik a kereskedelmi háború az Egyesült Államok és Törökország között. Erdogan szerdán emelte meg egy rakat amerikai termék importvámját, és bár első ránézésre ezek nem érintik az elektronikai gyártót, idővel őket is elérheti a török elnök vagdalkozása.

A Vestel ugyanis szinte kivétel nélkül amerikai alkatrészekből rakja össze készülékeit. A telefonokban található chipeket például a San Diegó-i Qualcomm gyártja, az érintőképernyőket pedig a New York-i Corning. Ezeket a beszállítókat persze idővel le lehet cserélni, a mobilok operációs rendszerét viszont már bonyolultabb lenne. Márpedig a Venusok Androidot használnak, ami ugye a Google opprendszere.

Erdogan egyébként nem először fordul segítségért a török választópolgárokhoz az amerikaiakkal vívott csatározása közben. Korábban, a líra zuhanása idején arra kérte honfitársait, hogy váltsák lírára aranyukat és devizájukat, mert így megállíthatják a helyi pénz elértéktelenedését. Ami persze jelen helyzetben hatalmas butaság, és legfeljebb a lakosság még nagyobb vagyonvesztéséhez vezetne.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ iPhone okostelefon recep tayyip erdogan Venus Vestel Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.