Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. június 28. 13:48 Világ

Nincs értelme betiltani a pálmaolajat, mert a helyettesítői még jobban rombolnák a természetet

Ugyan az óriási mennyiségű pálmaolaj-előállítás komoly erdőirtásokkal jár a világban, aminek több veszélyeztetett állatfaj is áldozatul esik, ha azt más olajos növények termesztésével akarnánk helyettesíteni, az globálisan nézve még inkább rombolná a biológiai sokféleséget. A természeti pusztítás ugyanúgy folytatódna, csak épp máshova koncentrálódna, mint eddig – állapította meg a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) új tanulmánya, amiről a Guardian számolt be.

Az összes előállított növényi olaj harmadát a pálmaolaj adja a világon, ám az olajpálmák csak az olajosnövény-ültetvények 10 százalékát adják. Az alternatívaként szolgáló olajos növények – mint a szója, a kukorica és a repce – termesztése akár kilencszer nagyobb földterületet is igényelhet, és az ezekre való áttérés csak áthelyezné a pusztítás fő helyszínét Indonéziából és Malajziából például Brazíliába és Argentínába.

Márpedig a szervezet szerint, ha betiltjuk vagy bojkottáljuk a pálmaolajat, akkor ezek a földigényesebb olajok veszik át annak helyét a piacon.

A pálmaolaj nem megy sehova, a jövőben is szükség lesz rá. Éppen ezért sürgősen összehangolt fellépésre van szükség, hogy az előállítsa még fenntarthatóbbá váljon. Biztosítani kell, hogy a kormányok, a termesztők és az ellátási lánc összes szereplője tiszteletben tartsa a vállalt fenntarthatósági célokat. A jogi tiltások ellenére ugyanis még ma is gyakran történik erdőirtás

– mondta Inger Andersen, a svájci székhelyű IUCN vezérigazgatója.

Az IUCN elemzése szerint az olajpálma-ültetvények miatti erdőirtás több mint 190 veszélyeztetett fajt pusztít a világszövetség Vörös listájáról, különösen Indonéziában és Malajziában.

A tanulmány az ipari méretű olajpálma-ültetvények területét 18,7 millió hektárra becsülte, míg a kisebb ültetvényekkel együtt 25 millió hektárnyi földterületen zajlik a növény termesztése a világban. Ez utóbbi terület akkora, mint a teljes Egyesült Királyság, vagy mint 2,5-3-szor Magyarország.

Elsősorban azt kell megakadályozni, hogy újabb erdőirtások történjenek, ám Erik Meijaard, a tanulmány egyik írója szerint összetett a probléma. Az egyik gond, hogy sokszor egyszerűbb az addig érintetlen őserdőt kivágni az új ültetvényeknek, mint a már igénybe vett földekkel járó bonyolult tulajdonjogokkal foglalkozni. De az is a baj, hogy az ültetvényeket sokszor rossz helyen hozzák létre, ami miatt kevés lesz a termés. Sok ültetvényt ott raknak le, ahol éppen földet tudnak szerezni – állítja Meijaard, aki szerint nagyobb nyomás alá kell helyezni a termesztő országokat, Malajziát és Indonéziát, hogy komolyan foglalkozzanak a szektor optimalizálásával.

Az IUCN új kutatása azt is megállapította, hogy a „fenntarthatóként” hitelesített pálmaolaj csak kicsivel jelent jobb választást az erdőirtás megakadályozása szempontjából. A fenntartható minősítés lényege éppen az lenne, hogy jelezze, hogy az adott pálmaolaj nem okozott erdőirtást, azonban ez a rendszer egyelőre gyengén működik Meijaard szerint. 

Ugyan a rendszer még messze nem olyan jó, mint amilyennek lennie kellene, a világszövetségnél továbbra is úgy gondolják, hogy szükség van rá, ugyanis ez az egyetlen objektív módszer annak a megállapítására, hogy az előállított pálmaolaj megfelel-e bizonyos elveknek. A minősítési rendszeren elsősorban a tanúsító szervnek kell javítania.

A Fenntartható Pálmaolaj Kerekasztal (RSPO), amely az összes pálmaolaj közel 20 százalékát hitelesíti, azt közölte: elismerik, hogy a minősítési rendszer nem tökéletes, ám szerintük így is hozzájárult már az erdőirtás csökkentéséhez. A szervezet jelenleg is dolgozik a sztenderdek szigorításán.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNagyon úgy néz ki, hogy száműzi a pálmaolajat az energiapiacról az EUNagy sikert jelenthet ez a környezetvédőknek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPálmaolajjal gyártó multikat vizsgáztatott a Greenpeace, a felük megbukottTizenhatból csak nyolc vállalatóriás tette átláthatóvá, hogy honnan szerzi be a pálmaolajat. Csak a transzparencia állíthatja meg az erdőirtást a Greenpeace szerint.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ erdőirtás fenntarthatóság növényi olaj pálmaolaj természetvédelem Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 25. 09:33 Világ

Nem a német gazdaság fogja kihúzni a gödörből a magyart

Továbbra is egy helyben jár a német gazdaság, ami nem jó hír a magyar exportkilátások szempontjából.

Mészáros R. Tamás
2024. március 25. 04:34 Világ

Trump miatt egyesek új atomkortól tartanak 

Ha az Egyesült Államok jövő januártól valóban feloldja védelmi garanciáit, Dél-Koreától Lengyelországig számos helyen felmerülhet, hogy nincs más módja az önvédelem biztosításának. 

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.