Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. január 11. 10:40 Világ

Nagyon úgy néz ki, hogy száműzi a pálmaolajat az energiapiacról az EU

A tetemes mértékű pálmaolaj-előállítás a világban hatalmas természeti rombolással jár, amire a környezetvédők már sok éve próbálják felhívni a világ vezetőinek figyelmét. A növényi olaj rengeteg termékben megtalálható, beleértve az élelmiszereket, a samponokat, a kozmetikumokat, a tisztítószereket és a fogkrémet is. Még biodízel üzemanyag is készül belőle, igaz, az Európai Unióban már nem sokáig. Az Európai Parlament ugyanis várhatóan jövő héten egyöntetűen megszavazza, hogy 2021-től ne lehessen pálmaolajat használni az üzemanyagokban. A legnagyobb politikai erők a pálmaolaj-felhasználás teljes tilalom alá vonását is támogatnák, így valószínűsíthető, hogy az intézkedésekkel nem állnak meg a bioüzemanyagoknál.

A pálmaolaj egy emberi fogyasztásra is alkalmas növényi olaj, amit az afrikai olajpálma gyümölcséből készítenek. A növény eredetileg Nyugat-Afrikából származik, de mindenhol megél, ahol meleg van és bőséges eső esik. Ma már Afrikában, Ázsiában, Észak-Amerikában és Dél-Amerikában is termesztik, ám a növényből készített pálmaolaj 85 százalékát Indonéziában és Malajziában gyártják, és innen is exportálják, környezetvédelmi szempontból fenntarthatatlan mértékben.

A pálmaolajat előállító országokban ugyanis erdőterületeket irtanak ki azért, hogy az ültetvények helyet kapjanak, ami a biológiai élőhelyek elpusztulásával, olykor állatkínzással és a bennszülött népek jogainak megsértésével is jár, de kutatások szerint klímaváltozást is előidéz.

A WWF szerint 300 focipályányi erdőterületet pusztítanak el óránként a világon az olajpálma-ültetvények miatt, amik Indonéziában és Malajziában több mint 17 millió hektárnyi területet foglalnak el. Ez nagyobb terület, mint Portugália és Írország összesen. A nagymértékű erdőirtás miatt számos állatfajt a kihalás fenyeget, kutatások szerint, ha ez így megy tovább, akkor az orangután például 5-10 éven belül, a szumátrai tigris pedig kevesebb mint 3 éven belül kihalhat.

Évente több tízmillió tonna pálmaolajat gyártanak világszerte, ami az összes növényiolaj-előállítás 30 százalékát teszi ki. A két fő termelő ország, Indonézia és Malajzia számára India után a második legnagyobb pálmaolaj-exportőr az Európai Unió. 2016-ban az indonéz export 16 százaléka, míg a maláj kivitel 13 százaléka ment az EU-ba.

Az EU akkor kezdett el igazán foglalkozni a pálmaolaj ügyével, amikor egy a megbízásukból készített, 2016-ban megjelent tanulmány megállapította, hogy a pálmaolajból előállított biodízel üzemanyag felhasználása háromszor több károsanyag-kibocsátással jár, mint a hagyományos dízelé. Az Európai Parlament tavaly áprilisban ezért határozatot hozott arról, hogy a biodízel-felhasználást be kell tiltani, amivel az Európai Bizottságot sürgették erre. Emellett kezdeményezték egy tanúsítványrendszer kidolgozását is, amely garantálni tudná, hogy csak fenntartható módon előállított pálmaolaj lép be az EU területére.

Az Európai Parlament várhatóan jövő héten szavaz plenáris ülésen a Megújuló Energiaforrás Irányelv javasolt módosításáról, amely a 2021 és 2030 közötti célokat tűzi ki. Ennek részeként szavazhatják meg, hogy a pálmaolajból készült biodízel felhasználását 2021-től kezdve betiltsák. Az Euractiv szerdai cikke szerint az uniós parlament legtöbb politikai csoportja teljes mellszélességgel támogatja a pálmaolaj-felhasználás visszaszorítását.

Első körben tehát a pálmaolaj energetikai célú felhasználását tilthatják be. A parlament tavalyi állásfoglalásában ugyanakkor ennél jóval több korlátozásra tett javaslatot, így valószínűsíthető, hogy a szigorítások itt nem állnak meg.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ biodízel erdőirtás Európai Parlament környezetvédelem pálmaolaj Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Debreczeni Anna
2024. március 25. 09:33 Világ

Nem a német gazdaság fogja kihúzni a gödörből a magyart

Továbbra is egy helyben jár a német gazdaság, ami nem jó hír a magyar exportkilátások szempontjából.

Mészáros R. Tamás
2024. március 25. 04:34 Világ

Trump miatt egyesek új atomkortól tartanak 

Ha az Egyesült Államok jövő januártól valóban feloldja védelmi garanciáit, Dél-Koreától Lengyelországig számos helyen felmerülhet, hogy nincs más módja az önvédelem biztosításának. 

Váczi István
2024. március 19. 08:39 Világ

Olcsóbban építenek, és elcsaklizzák a forgalmat a Budapest-Belgrád vasútról a szerbek

Mintha szándékosan a magyar közlekedéspolitika ellentétét valósítanák meg a szerbek.

Fontos

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.

Stubnya Bence
2024. március 26. 09:13 Adat

200-250 ezer főre becsli a jegybank a munkaerőpiac hazai tartalékait

Az alacsonyan és közepesen képzett fiatalok, valamint az 55-74 éves nők körében vannak leginkább olyanok, akik enyhíteni tudnák a munkaerőhiányt.