Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. június 11. 13:45 Világ

Ezt kell tudnod, hogy a Trump-Kim csúcs eredményét holnap megértsd

Magyarországon kedd hajnali 3 óra lesz, amikor Donald Trump amerikai és Kim Dzsongun észak-koreai elnök a világsajtó felfokozott érdeklődése előtt nyilvánosan kezet ráz Szingapúrban. Akárhogy is jutottunk el ide, és akármi is lesz a végeredmény, az biztos, hogy ez az esemény bekerül a történelemkönyvekben.

A találkozó azonban többek között azért is lesz egészen különleges, mert gyakorlatilag mindkét fél kiszámíthatatlan, vagyis ember legyen a talpán, aki megmondja előre, mit lehet ettől ténylegesen várni. Jon Wolfsthal, a Foreign Policy szakértő-szakírója mégis vállalkozott erre, de ő is csak az alábbi forgatókönyveket tudta felvázolni.

A legjobb verzió

A felek megállapodnak a Koreai-félsziget teljes nukleáris leszerelésében, és az amerikai kapcsolatok normalizálásában. Csak akkor értékelhetjük majd így az eseményeket holnap, ha egyértelmű, részletes és közös tervet jelentenek be erre vonatkozóan, és felállítják azokat a tárgyalódelegációkat, amelyek elkezdik a munkát.

A két vezetőnek abban is meg kellene már most egyeznie, hogy belátható időn, azaz legfeljebb egy éven belül újra tárgyalóasztalhoz ülnek, és kodifikálják az eredményeket. Ha ezek nem teljesülnek, akkor egyértelmű sikerről nem lehet majd beszélni.

Egy jóval rosszabb verzió

Trump minden érvelése ellenére úgy tűnik, hogy a tárgyalás előtt Kim fogott jobb pozíciót, és sokkal inkább az amerikai elnök van abban a szerepben, mint akinek égetően fontos a találkozó. Ha nem sikerül konkrétan megállapodni a nukleáris leszerelésről, az Kim győzelme lesz, mert a koreai vezető gyakorlatilag Amerikával egyenlő súlyú világpolitikai szereplőnek állíthatja majd be magát.

A Nobel-békedíjra ácsingózó Trump ráadásul könnyen belesétálhat egy ilyen csapdába, és aláírhat egy olyan súlytalan egyezményt, amely valójában Kim győzelmét jelenti. A koreai megpróbálhatja eladni például, hogy megsemmisít 20 nukleáris rakétát, azt állítván, hogy csak ennyi van neki, és ezt Trump győzelemként adhatja majd el otthon, holott az amerikaiak is tudják, hogy marad még fegyver Észak-Koreában.

Kim azt is bedobhatja, hogy csak 2-3 éven belül hajtja végre a leszerelést, de addig az amerikaiak vonuljanak ki a Koreai-félszigetről. Ez megint zsákutca, hiszen az észak-koreai elnöktől nem lenne meglepő, ha megszegné az ígéreteit, Trumpnak viszont kínosabban kellene ugyanerre ügyelnie, azaz végső soron Kim elérné az amerikai kivonulást.

A maszatolós megoldás

Előfordulhat, hogy az Egyesült Államok ugyan rá tudja venni Észak-Koreát a leszerelésre, annak zökkenőmentes és gyors végrehajtását azonban nem tudja kiverekedni. A koreai hadi gépezet elszállítása és/vagy megsemmisítése óriási feladat, amit ebben az esetben úgy kellene végrehajtani, hogy a koreai vezetők szavahihetősége finoman szólva is kétséges.

Amerika tehát beleállhat abba a verzióba, hogy leszerelési megállapodás ugyan lesz, de a tényleges leszerelés évekig el fog húzódni, és senki sem tudja, milyen végeredménnyel zárul.

A katasztrófa

Ha Trump fáradt és ideges, akkor hamar elszakad nála a cérna. Erre most is megvan minden esély, hiszen Kim bármikor felheccelheti a tárgyalásokon, vagy előhúzhat egy olyan váratlan elemet, amit Trump támadásnak vél, és ilyenkor általában úgy érzi, hogy ő az erősebb. A találkozó ebben az esetben nagyon gyorsan olyan pályára állhat, hogy semmilyen megegyezés nem születik.

Még az is lehet, hogy Kimnek ez a célja, hiszen ha Trump megint leégeti magát a világ előtt a dühös Twitter üzeneteivel, akkor a koreai vezető akár Dél-Koreában is megerősítheti azt a képet, hogy Trumpnál valamennyire még ő is kiszámíthatóbb.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Donald Trump kim dzsongun leszerelés nukleáris fegyver Szingapúr találkozó Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.