Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2023. december 15. 10:04 Adat, Vállalat

Hét év alatt tízmillió újság tűnt el a postaládákból

Alig több mint fél évtized alatt a harmadára zuhant a Magyar Posta által kézbesített hírlapok száma. Míg 2016-ban negyedévente átlagosan 16 millió újságot vittek házhoz a postások, az idei harmadik negyedévben először csökkent 5 millió alá ez a szám.

  • Bár a nyomtatott újságok értékesítése a 2010-es évek elején már jó ideje esett, a Magyar Postánál a hírlapszegmens ekkor még fontos és növekvő üzletág volt. Olyannyira, hogy a vállalat 2013-ban belépett a nagykereskedelmi hírlapárusítás piacára is, és a divíziónál még 2015-ben is érezhető növekedésről számoltak be. (pdf)
  • A 2010-es évek fordulóján a posta hírlapbevételei 5-6 milliárd forintra rúgtak, az évtized közepére azonban ezt sikerült a bő másfélszeresére növelni. Innen indult meg a lejtmenet, amit a fenti grafikon is jelez.
  • A nagyon látványos zuhanásban szerepet játszott, hogy 2021-re a posta is lényegében elengedte a szegmenst. Ahogy éves beszámolójukban fogalmaztak: „figyelembe véve a piaci tendenciákat és a szolgáltatás fenntartásának jelentős költségigényét, 2021. július 1-vel a Magyar Posta a napilapok terjesztési szolgáltatását kivonta a portfóliójából”.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA 15 éve nem látott leépítéssel a Posta helyett a Mészáros-csoport lehet a legnagyobb foglalkoztatóÉvtizedek óta fokozatosan csökken a Posta létszáma, most az állomány mintegy 5 százalékát építik le. A rendszerváltás óta nagyjából harmadára esett a létszám.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Vállalat hírlap Magyar Posta posta Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Fontos

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.