Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. december 9. 16:57 Vállalat

Karácsony helyett farsang – lefújták az év végi céges bulik háromnegyedét

Nem indult rosszul a rendezvényszervező cégeknek az ősz, és egy ideig úgy tűnt, hogy nem is folytatódik rosszul. Beérkeztek ugyanis a nagyobb karácsonyi bulik megszervezésére vonatkozó megbízások. Emiatt úgy nézett ki, hogy a csúcsszezonnak számító karácsonyi időszak hasonlíthat a 2019-esre, amikor utoljára lehetett rendes év végi bulikat tartani.

Októbertől kezdve viszont a járványhelyzet romlásával olyan lemondási hullám indult be, ami szertefoszlatta az iparági reményeket. A járványt nagyon jelentősen megszenvedő ágazatban a Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége (MaReSz) felmérése szerint jelenleg

az év végi időszakra tervezett rendezvények mindössze 20-25 százaléka fog az eredeti tervek szerint megvalósulni.

Nagy Csaba, a Budapest Party Service catering cég értékesítési igazgatója arról számolt be, hogy a szeptemberi és októberi hónap még egészen jól sikerült, és még a november is „értelmezhető volt”. November folyamán aztán csökkenni kezdtek a megrendelések, és most úgy néz ki, hogy idén decemberben 25 rendezvény étel- és italellátását fogják biztosítani. Összehasonlításképpen, ez a szám 2019 decemberében még 90 volt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„Sírnak az ügyvezetők egymásnak” - teljesen lenullázott egy magyar iparágat a járványKét hete a legjobb évüket várták, egy hete sem tudták volna elképzelni, de azóta durvább az összeomlás a rendezvényesek piacán, mint a 2008-as válság idején.

Erdős Ákos, az egyik legnagyobb magyar rendezvényszervező cég, a Hello Agency ügyvezető igazgatója és a XII. kerületi Larus Étterem tulajdonosa arról számolt be, hogy az ügynökségnél októberben a rendezvények nagyjából 60 százalékát mondták le, novemberben pedig a maradékot.

A Hello Agency multinacionális vállalatok rendezvényeit szervezi, és Erdős elmondása alapján ezeknek a cégeknek a belső szabályzatok miatt nem is lehetett volna más választása, mint az események lemondása. „A Larus foglaltsága 30 százalékos decemberre, ez alapján azt látom, hogy kisebb cégek 20-30 fős karácsonyi vacsorákat azért megtartanak” – mondta, és annyit tett hozzá, hogy iparági szinten leginkább még az állami vagy államközeli szervezésű eseményeket tervezik megtartani.

Horváthné Zsigmond Eszter, a MaReSz főtitkára kérdésünkre megerősítette, hogy lemondási hullám indult az ágazatban, ami az egészségügyi ágazat szakmai rendezvényeinek miniszteri tiltásával kezdődött. „Noha az egyéb üzleti rendezvények tartására vonatkozóan nincsenek korlátozások – ezek az események beltéren, ugyan védettségi igazoláshoz kötötten, de megtarthatóak lennének -, mégis az tapasztalható, hogy a megrendelők, főként a multinacionális cégek a járványterjedés miatti aggodalom okán tartózkodnak a nagyobb belső céges események vagy partnerpartik szervezésétől” – írta.

A konferenciák egy részét online módon pótolják, de ezek jövedelmezősége jóval alacsonyabb az eredetileg tervezettnél, illetve az események networking és csapatépítő funkciója így kevéssé pótolható.

Annyi könnyebbségünk van ezzel, hogy mostanra már bejáratott műfaj lett a digitális esemény, de ez azért más dimenzió mind bevételben, mind munkamennyiségben

– mondta erről Erdős Ákos.

Az új megoldások közül viszont nem mindegyik jelent már megoldást a mostani helyzetre. Nagy Csaba például megemlítette, hogy korábban próbálkoztak ételkiszállítással online események résztvevői számára, de ez a megoldás nem lett igazán elterjedt.

A MaReSz felmérése szerint reményre ad okot, hogy a lemondott rendezvények több mint 52 százalékát halasztott dátummal, de meg tervezik tartani. A szakma bízik a járvány decemberi tetőzésében, és hogy a következő év elejétől újra felfutóban lesz a kereslet a rendezvények iránt.

Ami biztató, hogy a megbízók februárra-márciusra várják a hullám lecsengését, és sokan akkora foglalnak át. Az egyik ügyfelünk például az év végi céges buli helyett évindító farsangi rendezvényt tart

– mesélte erről Nagy Csaba.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHarmadszor kerültek idén padlóra, most online karácsonyi bulikban bíznakA cégek egy része profilváltással alkalmazkodott a járványhoz a rendezvényszervezők piacán, de a legtöbben még így is csak a veszteség minimalizálására játszanak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat catering céges buli rendezvényszervezés Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.