Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. december 9. 16:57 Vállalat

Karácsony helyett farsang – lefújták az év végi céges bulik háromnegyedét

Nem indult rosszul a rendezvényszervező cégeknek az ősz, és egy ideig úgy tűnt, hogy nem is folytatódik rosszul. Beérkeztek ugyanis a nagyobb karácsonyi bulik megszervezésére vonatkozó megbízások. Emiatt úgy nézett ki, hogy a csúcsszezonnak számító karácsonyi időszak hasonlíthat a 2019-esre, amikor utoljára lehetett rendes év végi bulikat tartani.

Októbertől kezdve viszont a járványhelyzet romlásával olyan lemondási hullám indult be, ami szertefoszlatta az iparági reményeket. A járványt nagyon jelentősen megszenvedő ágazatban a Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége (MaReSz) felmérése szerint jelenleg

az év végi időszakra tervezett rendezvények mindössze 20-25 százaléka fog az eredeti tervek szerint megvalósulni.

Nagy Csaba, a Budapest Party Service catering cég értékesítési igazgatója arról számolt be, hogy a szeptemberi és októberi hónap még egészen jól sikerült, és még a november is „értelmezhető volt”. November folyamán aztán csökkenni kezdtek a megrendelések, és most úgy néz ki, hogy idén decemberben 25 rendezvény étel- és italellátását fogják biztosítani. Összehasonlításképpen, ez a szám 2019 decemberében még 90 volt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„Sírnak az ügyvezetők egymásnak” - teljesen lenullázott egy magyar iparágat a járványKét hete a legjobb évüket várták, egy hete sem tudták volna elképzelni, de azóta durvább az összeomlás a rendezvényesek piacán, mint a 2008-as válság idején.

Erdős Ákos, az egyik legnagyobb magyar rendezvényszervező cég, a Hello Agency ügyvezető igazgatója és a XII. kerületi Larus Étterem tulajdonosa arról számolt be, hogy az ügynökségnél októberben a rendezvények nagyjából 60 százalékát mondták le, novemberben pedig a maradékot.

A Hello Agency multinacionális vállalatok rendezvényeit szervezi, és Erdős elmondása alapján ezeknek a cégeknek a belső szabályzatok miatt nem is lehetett volna más választása, mint az események lemondása. „A Larus foglaltsága 30 százalékos decemberre, ez alapján azt látom, hogy kisebb cégek 20-30 fős karácsonyi vacsorákat azért megtartanak” – mondta, és annyit tett hozzá, hogy iparági szinten leginkább még az állami vagy államközeli szervezésű eseményeket tervezik megtartani.

Horváthné Zsigmond Eszter, a MaReSz főtitkára kérdésünkre megerősítette, hogy lemondási hullám indult az ágazatban, ami az egészségügyi ágazat szakmai rendezvényeinek miniszteri tiltásával kezdődött. „Noha az egyéb üzleti rendezvények tartására vonatkozóan nincsenek korlátozások – ezek az események beltéren, ugyan védettségi igazoláshoz kötötten, de megtarthatóak lennének -, mégis az tapasztalható, hogy a megrendelők, főként a multinacionális cégek a járványterjedés miatti aggodalom okán tartózkodnak a nagyobb belső céges események vagy partnerpartik szervezésétől” – írta.

A konferenciák egy részét online módon pótolják, de ezek jövedelmezősége jóval alacsonyabb az eredetileg tervezettnél, illetve az események networking és csapatépítő funkciója így kevéssé pótolható.

Annyi könnyebbségünk van ezzel, hogy mostanra már bejáratott műfaj lett a digitális esemény, de ez azért más dimenzió mind bevételben, mind munkamennyiségben

– mondta erről Erdős Ákos.

Az új megoldások közül viszont nem mindegyik jelent már megoldást a mostani helyzetre. Nagy Csaba például megemlítette, hogy korábban próbálkoztak ételkiszállítással online események résztvevői számára, de ez a megoldás nem lett igazán elterjedt.

A MaReSz felmérése szerint reményre ad okot, hogy a lemondott rendezvények több mint 52 százalékát halasztott dátummal, de meg tervezik tartani. A szakma bízik a járvány decemberi tetőzésében, és hogy a következő év elejétől újra felfutóban lesz a kereslet a rendezvények iránt.

Ami biztató, hogy a megbízók februárra-márciusra várják a hullám lecsengését, és sokan akkora foglalnak át. Az egyik ügyfelünk például az év végi céges buli helyett évindító farsangi rendezvényt tart

– mesélte erről Nagy Csaba.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHarmadszor kerültek idén padlóra, most online karácsonyi bulikban bíznakA cégek egy része profilváltással alkalmazkodott a járványhoz a rendezvényszervezők piacán, de a legtöbben még így is csak a veszteség minimalizálására játszanak.

Vállalat catering céges buli rendezvényszervezés Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2023. március 24. 12:20 Vállalat

Hónapokig üres volt egy hálátlan, de fontos pozíció a Silicon Valley Banknál a csőd előtt

Épp akkor nem ült senki a kockázatkezelésért felelős vezetői székben, amikor csúcsra jártak a Silicon Valley Bank működését fenyegető veszélyek.

Stubnya Bence
2023. március 23. 16:55 Vállalat

A járvány óta kikészít minket a munka

A járvány miatt is terjedő munkahelyi digitalizáció csökkenheti a munkavállaló önállóságot, miközben növelheti a munkahelyi kontrollt. A kettő együtt pedig szörnyű hatással van a mentális egészségre.

Váczi István
2023. március 21. 17:59 Vállalat

Heteken belül hozzájuthatnak pénzükhöz a Wizz Air pórul járt utasai

A légitársaság vezérigazgatója elismerte, hogy tavaly nyáron lényegében összeomlott a működésük, de szavai szerint hamarosan felszámolják ennek következményeit.

Fontos

dr. Hettyey András
2023. március 24. 17:30 Világ

Tévedés racionális érvekkel magyarázni a sajátos magyar külpolitikát

Ami a magyar Európa-politika látszólag érthetetlen, különutas epizódjai mögött áll, az egy harag-szégyen körforgás. Orbán-diplomácia – a politikai pszichológia értelmezésében.

Hajdu Miklós
2023. március 24. 16:34 Világ

Putyin inváziója alaposan átrendezte a lengyel munkarőpiacot, minden második cégnél dolgozik már ukrán alkalmazott

Miközben egyre több ukrán vállal munkát Lengyelországban, jócskán át is alakult demográfiai szempontból az összetételük.

Kolozsi Ádám
2023. március 23. 15:55 Világ

Ha nem vigyáz, az orosz függés után egy másik nagyhatalom karjaiba rohan Európa az energiaválság miatt

Az orosz gáz kiváltása majdnem mindenhol prioritás. De ki lesz ennek a nagy nyertese?