Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. december 1. 10:38 Vállalat

Bécsben uborka lesz a Kifli.hu-ból

December 3-tól Bécsben is elindul a szolgáltatásával az a cseh hátterű online élelmiszerüzlet, amelyet Budapesten Kifli.hu néven ismerünk. A cég Prágából érkezett Magyarországra, és a cseh neve is kifli (rohlik), Ausztriában azonban uborka (Gurkerl.at) lesz belőle.

A kezdeti befektetés a helyi sajtó szerint 6 millió euró, 105 alkalmazottal kezdik a munkát, 6 ezer négyzetméternyi raktárat bérelnek, és ott is saját furgonokkal fognak szállítani. A tavaly év végi magyarországi indulás kapcsán már írtunk arról, hogy a Rohlik mögött Tomas Cupr, egy 38 éves cseh befektető-vállalkozó áll, aki informatikusként kezdte a pályáját, és egy rövid londoni kitérő után Csehországban az online kereskedelemben, illetve a hozzá kapcsolódó logisztika megszervezésével kereste meg az első millióit.

James McQuillan, a Kifli.hu ügyvezetője tavaly azt mondta nekünk, hogy Cupr fejében már 2018-ban megszületett a budapesti indulás ötlete, és a Jászberényi úti raktárban az induláskor nálunk közel 50-en dolgoztak.

A Kifli.hu 2019-es árbevétele 1,25 milliárd forint volt, ehhez 1,2 millió forint veszteség társult. A jóval előbb indult cseh Rohlik.cz bevétele viszont az osztrák lapok szerint körülbelül 300 millió euró, azaz a magyar forgalom mintegy százszorosa lehetett.

A csoport modelljének üzleti szempontból tulajdonképpen nem is az élelmiszer, hanem a mögé fejlesztett informatikai és logisztikai rendszer a leglényegesebb eleme. A cégnek nincs hagyományos boltja, így az online térben teljesen szabadon kezeli a költségeit és az árait, többek között nincs mögötte az a kényszer, hogy a saját bolti áraihoz igazodjon az online térben, vagy arra külön szállítási díjat pakoljon. Sokkal inkább egy informatikai platform-szolgáltató, mint élelmiszer- és kozmetikai cikk kereskedő.

A vállalkozás következő célpontja München lesz, ott a tervek szerint a Knuspr.de (ropogós) domain alatt fut majd.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkIndul Budapesten a Kifli.hu: a csehek ott támadják a Tescót és a társait, ahol a legjobban fáj nekikViccesen hangzó neve ellenére komoly cseh online élelmiszerbolt jelenik meg Budapesten. Mit kínálnak és hogyan lehetnek nyereségesek ott, ahol minden versenytársuk csak égeti a pénzét?

Vállalat Bécs élelmiszer gurkerl.at Kifli.hu uborka Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Stubnya Bence
2021. december 3. 16:17 Vállalat

A világ legnagyobb ételkiszállító cégei küzdenek egymással a magyar piacon

Az amerikai piac csaknem 60 százalékát uraló cég veszi meg a Woltot, így már a világ harmadik és negyedik legnagyobb szereplői állnak a két vezető hazai szolgáltató mögött.

Bucsky Péter
2021. december 3. 06:05 Vállalat

Halsperma-minősítéstől az űrbe: a közbeszerzési bajnok 4iG útja a legnagyobb magyar cégek közé

Ha minden tervezett felvásárlás megvalósul, a 4iG a magyar informatikai piac éllovasa lesz, jövőre akár 300 milliárd forint feletti árbevétel is összejöhet.

Bucsky Péter
2021. december 1. 06:36 Vállalat

Egyre merészebben görög a NER informatikai kis gömböce, a Digit is felfaló 4iG

Sokmilliárdos állami megrendelésekkel pumpálták fel a céget, amelyet pont az a német hadiipari óriás tőkésít fel, amelynek Magyarország az egyik rendszeres vásárlója.

Fontos

Pletser Tamás
2021. december 6. 17:04 Világ

Idehaza is drágulhat az áram az új német kormány zöldítő tervei miatt

Vágyálmai miatt Németország lényegesen magasabb áramárakkal szembesülhet, és mivel Magyarország ugyanennek az elektromos rendszernek a része, itt is hasonló tendenciák lesznek.

Vonyó Tamás
2021. december 6. 06:36 Közélet

Ha a magyarok ma nyugati szinten élnének, az maga lenne a történelmi csoda

Nem zárkóztunk fel gazdaságilag, de legalább történelmi perspektívából nézve nem is maradtunk le -véli a milánói Bocconi Egyetem docense. Ez a G7 Holnap Felzárkózás című vitasorozatának második része.

Váczi István
2021. december 5. 17:01 Adat

Nem elfogyott, hanem megromlott a leghatékonyabbnak mondott vakcina magyar készletének tizede

Hiába volt összességében sikeres a Szputnyik felhasználása Magyarországon, a jelek szerint kínos lenne elismerni, hogy közel 200 ezer adagnak végül lejárt a szavatossága.