Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. december 1. 10:38 Vállalat

Bécsben uborka lesz a Kifli.hu-ból

December 3-tól Bécsben is elindul a szolgáltatásával az a cseh hátterű online élelmiszerüzlet, amelyet Budapesten Kifli.hu néven ismerünk. A cég Prágából érkezett Magyarországra, és a cseh neve is kifli (rohlik), Ausztriában azonban uborka (Gurkerl.at) lesz belőle.

A kezdeti befektetés a helyi sajtó szerint 6 millió euró, 105 alkalmazottal kezdik a munkát, 6 ezer négyzetméternyi raktárat bérelnek, és ott is saját furgonokkal fognak szállítani. A tavaly év végi magyarországi indulás kapcsán már írtunk arról, hogy a Rohlik mögött Tomas Cupr, egy 38 éves cseh befektető-vállalkozó áll, aki informatikusként kezdte a pályáját, és egy rövid londoni kitérő után Csehországban az online kereskedelemben, illetve a hozzá kapcsolódó logisztika megszervezésével kereste meg az első millióit.

James McQuillan, a Kifli.hu ügyvezetője tavaly azt mondta nekünk, hogy Cupr fejében már 2018-ban megszületett a budapesti indulás ötlete, és a Jászberényi úti raktárban az induláskor nálunk közel 50-en dolgoztak.

A Kifli.hu 2019-es árbevétele 1,25 milliárd forint volt, ehhez 1,2 millió forint veszteség társult. A jóval előbb indult cseh Rohlik.cz bevétele viszont az osztrák lapok szerint körülbelül 300 millió euró, azaz a magyar forgalom mintegy százszorosa lehetett.

A csoport modelljének üzleti szempontból tulajdonképpen nem is az élelmiszer, hanem a mögé fejlesztett informatikai és logisztikai rendszer a leglényegesebb eleme. A cégnek nincs hagyományos boltja, így az online térben teljesen szabadon kezeli a költségeit és az árait, többek között nincs mögötte az a kényszer, hogy a saját bolti áraihoz igazodjon az online térben, vagy arra külön szállítási díjat pakoljon. Sokkal inkább egy informatikai platform-szolgáltató, mint élelmiszer- és kozmetikai cikk kereskedő.

A vállalkozás következő célpontja München lesz, ott a tervek szerint a Knuspr.de (ropogós) domain alatt fut majd.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkIndul Budapesten a Kifli.hu: a csehek ott támadják a Tescót és a társait, ahol a legjobban fáj nekikViccesen hangzó neve ellenére komoly cseh online élelmiszerbolt jelenik meg Budapesten. Mit kínálnak és hogyan lehetnek nyereségesek ott, ahol minden versenytársuk csak égeti a pénzét?

Vállalat Bécs élelmiszer gurkerl.at Kifli.hu uborka Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Váczi István
2021. január 22. 17:15 Vállalat

Ötszáz európai boltját zárhatja be egy hazánkban is jelen lévő üzletlánc

A német sajtó szerint akár 500-at is bezárhat mintegy 2400 üzletéből a Douglas kozmetikai lánc a vásárlási szokások átalakulása miatt.

Váczi István
2021. január 21. 12:54 Vállalat

A világ legnagyobb akkumulátorgyárát építik meg Lengyelországban

Az LG Wroclaw mellett évi 100 gigawattórás kapacitású gyárat hoz létre, ahol 10 ezer ember dolgozik majd.

Bucsky Péter
2021. január 21. 06:58 Vállalat

Üzletileg is beért a magyar titkosítás, amit a világon elsőként akarnak kvantumbiztossá tenni

Az Arenim Technologies története megmutatja, hogyan tud egy nemzetközi technológiákkal a magyar piacon növekvő vállalkozás saját innovációval a világpiacon is megjelenni.

Fontos

Hajdu Miklós
2021. január 22. 15:37 Világ

Brit helyett holland egyetemek lehetnek a magyar diákok új kedvencei

A brexit után az eddigieknél jóval kedvezőtlenebb feltételekkel tanulhatnak csak az Európai Unióból érkező diákok a brit egyetemeken, ami a hallgatói kiválóság és sokszínűség szempontjából rossz hír számukra.

Avatar
2021. január 22. 12:19 Tech

A jövő aligha alapulhat kizárólag megújuló energiatermelésen

További technikai áttörések kellenek ahhoz, hogy végleg megszabaduljunk a fosszilis energiahordozók égetésétől.

Bucsky Péter
2021. január 22. 06:54 Közélet

Van-e értelme ellenőrizni a magyar közbeszerzéseket?

A legalaposabb kontroll is hiábavaló, ha valahol már nincs tényleges verseny a piaci szereplők között.