Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. december 1. 10:38 Vállalat

Bécsben uborka lesz a Kifli.hu-ból

December 3-tól Bécsben is elindul a szolgáltatásával az a cseh hátterű online élelmiszerüzlet, amelyet Budapesten Kifli.hu néven ismerünk. A cég Prágából érkezett Magyarországra, és a cseh neve is kifli (rohlik), Ausztriában azonban uborka (Gurkerl.at) lesz belőle.

A kezdeti befektetés a helyi sajtó szerint 6 millió euró, 105 alkalmazottal kezdik a munkát, 6 ezer négyzetméternyi raktárat bérelnek, és ott is saját furgonokkal fognak szállítani. A tavaly év végi magyarországi indulás kapcsán már írtunk arról, hogy a Rohlik mögött Tomas Cupr, egy 38 éves cseh befektető-vállalkozó áll, aki informatikusként kezdte a pályáját, és egy rövid londoni kitérő után Csehországban az online kereskedelemben, illetve a hozzá kapcsolódó logisztika megszervezésével kereste meg az első millióit.

James McQuillan, a Kifli.hu ügyvezetője tavaly azt mondta nekünk, hogy Cupr fejében már 2018-ban megszületett a budapesti indulás ötlete, és a Jászberényi úti raktárban az induláskor nálunk közel 50-en dolgoztak.

A Kifli.hu 2019-es árbevétele 1,25 milliárd forint volt, ehhez 1,2 millió forint veszteség társult. A jóval előbb indult cseh Rohlik.cz bevétele viszont az osztrák lapok szerint körülbelül 300 millió euró, azaz a magyar forgalom mintegy százszorosa lehetett.

A csoport modelljének üzleti szempontból tulajdonképpen nem is az élelmiszer, hanem a mögé fejlesztett informatikai és logisztikai rendszer a leglényegesebb eleme. A cégnek nincs hagyományos boltja, így az online térben teljesen szabadon kezeli a költségeit és az árait, többek között nincs mögötte az a kényszer, hogy a saját bolti áraihoz igazodjon az online térben, vagy arra külön szállítási díjat pakoljon. Sokkal inkább egy informatikai platform-szolgáltató, mint élelmiszer- és kozmetikai cikk kereskedő.

A vállalkozás következő célpontja München lesz, ott a tervek szerint a Knuspr.de (ropogós) domain alatt fut majd.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkIndul Budapesten a Kifli.hu: a csehek ott támadják a Tescót és a társait, ahol a legjobban fáj nekikViccesen hangzó neve ellenére komoly cseh online élelmiszerbolt jelenik meg Budapesten. Mit kínálnak és hogyan lehetnek nyereségesek ott, ahol minden versenytársuk csak égeti a pénzét?

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Bécs élelmiszer gurkerl.at Kifli.hu uborka Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.